Samenvatting


De Sharkoon Skiller SGK4 is precies wat je verwacht van een toetsenbord in deze prijsklasse. Geen mechanische switches, maar rubber dome switches met een neutrale en stille aanslag. RGB is ook aanwezig, zij het beperkt met 6 verschillende zones. Tevens rust Sharkoon het toetsenbord uit met een palmrest, maar door de vormgeving ligt de palm van de hand regelmatig vóór in plaats van op de steun. Rekening houdend met de prijs krijgt de Sharkoon Skiller SGK4 als eindscore een 7,5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Sharkoon Skiller SGK4 review


Sharkoon is een merk vooral bekend staat voor het produceren van computer- en randapparatuur tegen een gunstige prijs. De Sharkoon Skiller SGK4 is hier geen uitzondering op en is met een prijs van circa 30 euro uiterst schappelijk geprijsd.

De Skiller SGK4 is Sharkoon’s nieuwste toevoeging aan hun toetsenborden line-up. In tegenstelling tot voorgaande toetsenborden uit de SGK-serie, betreft het geen mechanisch maar een rubber dome toetsenbord.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


De SGK4 beschikt over rubber dome switches, die minimaal 10 miljoen toetsaanslagen mee moeten gaan. Tevens is er onboard geheugen aanwezig om de game-profielen op te slaan. Zoals een gaming-toetsenbord beaamt beschikt de SGK4 over een maximale polling rate van 1000 Hz. Verder is er RGB en een ingebouwde palmrest aanwezig.

In de doos


De verpakking komt qua design overeen met andere Sharkoon-producten. Het toetsenbord is netjes verpakt zonder poespas.








In de verpakking treffen we het toetsenbord aan, gecombineerd met een beknopte handleiding. Een opvallend detail zien we in de handleiding, waar er een onderscheid wordt gemaakt tussen Nederlands en Belgisch.

Bouw en features



Bij het bekijken van het toetsenbord valt direct op dat we te maken hebben met een gaming toetsenbord. Hoewel de SGK4 gemaakt is van vrij hard plastic, voelt het bordje wel stevig aan. De verschillende vouwen en inkepingen aan de rand passen goed bij het algehele design van het toetsenbord.


Het frame is stevig genoeg om ook bij actief typen zich prima in stand te houden. Gebruiken we het bordje als letterlijke ramplank, dan zien we uiteraard wat flex in het frame waarbij andere toetsen zichtbaar meebewegen. Om dit te bereiken moet er echter een dermate grote kracht uitgeoefend worden, dat het bij normaal gebruik geen enkel probleem is.




De SGK4 is voorzien van een vaste USB-kabel van 180 centimeter lang. Sharkoon heeft de moeite genomen om, ondanks het een relatief goedkoop toetsenbord betreft, de SGK4 te voorzien van een gevlochten kabel met een vergulde connector. Niet noodzakelijk, maar wel mooi om te zien.

Kijken we verder rondom het toetsenbord, dan zien we niet echt bijzonderheden: netjes afgewerkt en van normale dikte. Indien gewenst zijn er uitklapbare voetjes aanwezig. Altijd aanwezig is de geïntegreerde palmrest, afgewerkt met het Skiller-logo.






Ook de indeling komt aardig overeen met die van andere toetsenborden. Aan de bovenkant zien we acht extra toetsen: vier voor de game-profielen en vier voor de lichteffecten. Sharkoon heeft er voor gekozen om geen extra macrotoetsen toe te voegen. Extra functionaliteiten als mediatoetsen zijn toegevoegd onder andere toetsen. Een tweede Windows-knop ontbreekt en is vervangen door een Skiller-toets, die in feite dient als een losse Fn-knop. Tevens ontbreekt er het euroteken, iets wat we vaker zien bij toetsenborden van Sharkoon.








Prestaties


Het toetsenbord bevat zoals gezegd rubber dome switches. Dat wil zeggen dat onder de toetsen een matje ligt welke er voor zorgt dat er een contactje kortgesloten wordt en er zo een signaal naar de PC gestuurd word. Deze implementatie is voor de fabrikant goedkoper om te produceren, waardoor we deze technologie vaak terug zien in goedkopere bordjes.

Karakteristiek aan rubber dome switches zijn relatief zware switches met relatief korte travel. De SGK4 is hier geen uitzondering op: de prestaties zijn precies zoals je van een rubber dome toetsenbord verwacht. De aanslag is redelijk neutraal en relatief stil. Sharkoon heeft de moeite genomen het toetsenbord te voorzien van een 1000Hz/1ms n-key rollover anti-ghosting implementatie, die zonder problemen de rapste vingerbewegingen kan bijhouden. De polling rate is tevens instelbaar via Sharkoon’s meegeleverde software, namelijk 125/250/500/1000Hz.


Persoonlijk was ik verrast om te zien dat Sharkoon de SGK4 voorziet van specifieke software. Zeer uitgebreid is de software niet, maar voor de basisfeatures zijn er voldoende instellingsmogelijkheden. Macro’s instellen is eenvoudig en kunnen gekoppeld worden aan een van de vier game-profielen, die op het toetsenbord zelf opgeslagen worden. Tevens is het mogelijk specifieke programma’s of games te koppelen aan een specifiek profiel. Wordt een gekoppeld programma opgestart, dan zal het toetsenbord automatisch het corresponderende profiel laden.

Uiteraard is het ook mogelijk deze profielen handmatig te selecteren met behulp van de hiervoor voorziene toetsen aan de bovenkant van het toetsenbord. Hoewel ze zeker handig zijn, voelen de knoppen vrij goedkoop aan.

Als laatste is er natuurlijk een geïntegreerde palmrest. Deze feature ontbreekt vaak bij toetsenborden in deze prijsklasse, dus het is mooi om te zien dat Sharkoon er voor gekozen heeft de SGK4 te voorzien van een palmrest. Een minpunt is echter het afgeronde design, waardoor de palm van de hand nog relatief vaak vóór de palmrest ligt in plaats van er op.

Verlichting


Een modern gaming-toetsenbord hoort natuurlijk voorzien te zijn van een RGB-implementatie. De SGK4 is hier geen uitzondering op. Sharkoon vermeldt trots dat er 16.8 miljoen kleuren beschikbaar zijn, oftewel 24-bit kleuren.








Over het algemeen ziet het er niet verkeerd uit. De toetsen zijn over het algemeen uniform verlicht. De knoppen voor game- en licht-profielen worden helaas niet verlicht.

Bediening van de verlichting kan via vier functieknoppen bovenaan het bord. Deze knoppen kunnen via de software zelf ook nog gepersonaliseerd worden.


Er zijn verschillende lichteffecten aanwezig. Helaas werkt de verlichting enkel in zes verschillende zones en niet per toets apart, waardoor effecten als het klassieke “wave” minder mooi naar voren komen. Uiteraard zijn statische kleuren ook mogelijk. De standaard presets kunnen in de software aangepast worden om elke gewenste kleur weer te geven. Tevens is de verlichting te dimmen tot standje uit, dus het toetsenbord gebruiken zonder backlight is ook prima mogelijk.


Conclusie


De Sharkoon Skiller SGK4 is precies wat je verwacht van een toetsenbord in deze prijsklasse. Zoals te verwachten zijn er geen mechanische switches aanwezig, maar de prestaties zijn precies zoals je verwacht: de aanslag is redelijk neutraal en relatief stil. Tevens is Sharkoon niet te beroerd om het toetsenbord te voorzien van een gevlochten kabel met vergulde connector, een palmrest, een RGB-implementatie en een software-pakket om het toetsenbord te configureren: items die niet elk toetsenbord in deze prijsklasse heeft.

Is het toetsenbord dan helemaal rozengeur en maneschijn? Zeker niet, maar dat is voor deze prijs ook niet te verwachten. Zo is er bij zwaardere toetsenaanslagen wat flex zichtbaar, is het toetsenbord gemaakt van hard plastic, zijn de knoppen voor de game- en licht-profielen niet verlicht en goedkoop aanvoelend, en is de polssteun niet overal even nuttig. Geen ramp, maar het laat wel zien dat je met een relatief goedkoop toetsenbord aan het werk bent.

Natuurlijk is het geen high-end mechanisch toetsenbord, dus als je daar naar opzoek bent kan je beter verder zoeken. Voor wie is de SGK4 dan wel geschikt? Mensen die nog zitten te tikken op hun OEM-bordje, of mensen die een setje voor thuisgebruik en casual gaming zoeken met een RGB-implementatie. Vanuit dat perspectief krijg je voor een relatief geringe prijs een leuk en compleet bordje.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.