Sharkoon Skiller SGM3


Een perfecte muis voor minder dan 50 euro hebben we nog niet gevonden, laat staan een draadloze. Dus toen de Sharkoon Skiller SGM3 hier arriveerde was ik even bezorgd: 35 euro voor een draadloze gaming muis met o.a. Qi charging? Dat klinkt eigenlijk te goed om waar te zijn. Tijd voor een speurtochtje dus naar waar die besparingen vandaan komen, of voor How I met your Mother fans: where’s the poop Sharkoon?


Aan de buitenkant voelt de SGM3 niet minder dan praktisch elke andere (goede!) muis op de markt. Prima stevig, aardig afgewerkt, een redelijk veilige vorm met inkepingen aan de zijkant om hem makkelijk op te tillen. Niet te groot, niet te klein: bruikbaar voor schattige dameshandjes in palm grip of grote herenhanden in fingertip grip, of alles wat ertussen valt. Rechterhanden welteverstaan, duimknoppen zitten enkel aan de linker kant. Dat je kan kiezen uit zwart, wit, groen of grijs is ook een leuke bijkomstigheid.
De switches, een bekend puntje van besparing, voelen eigenlijk allemaal ook dik prima. Vooral de primaire switches voelen scherp met weinig pre- of post-travel, fijne klik (het is tenslotte gewoon Omron), en zelfs de duimknoppen voelen vergelijkbaar aangenaam. Het scrollwiel is gemiddeld, bescheiden stappen en een prima klik-actie. De DPI knop bovenop voelt wat goedkoper, maar die kan je wel naar voren- of achteren schuiven voor 2 acties.


Het lagere prijspunt zien we eigenlijk pas terug bij de sensor en draadloze verbinding. De relatief onbekende ATG4090 sensor, ja dit is één van de weinige muizen waar geen Pixart sensor in zit, doet het overigens opvallend goed maar komt op een paar punten niet in de buurt van de Pixart toppers. Van grote afwijkingen (acceleratie of jitter) lijkt geen sprake en de lift-off is zelfs opvallend laag voor een onbekende sensor (minder dan 2mm) maar we zien wel een beetje smoothing, angle snapping en een relatief lage maximum snelheid. Écht snelle low sense swipes (3m/s of hoger) voelen minder nauwkeurig dan met top pixart sensoren, en boven de 3,5m/s houdt het gewoon op. Daarbij meten we in de latency test dat de SGM3 gemiddeld zo’n 10ms achterloopt op de G Pro Wireless bijvoorbeeld.


Op zich is dat allemaal geen groot probleem zolang je geen competitive shooters speelt als low-sense liefhebber. Een casual potje FPS is niets mis mee, Voor dagelijks gebruik en de meeste game genre’s voelt het gewoon allemaal prima, maar als jij investeert in elke milliseconde winst (gaming scherm, rap toetsenbord, etcetera) is dit niet jouw muis en kan je beter kijken naar de Logitech G305 als je per sé draadloos -en- goedkoop wilt. Dan kan je zelf besluiten of je 15 euro weinig vindt, of ca 40% meer betalen juist veel, daar ga ik niet over.


Dat terzijde, voor meer gangbaar gebruik is de Qi lader zeker iets om over na te denken, meestal zie je dat tenslotte alleen op duurdere muizen. En ook de geclaimde accuduur van ca 40 uur (ik mocht hem op dag 3 (lange dagen) eens laden) is weinig mis mee.


Conclusie


Echte FPS fanaten of liefhebbers van competitive games gaat Sharkoon niet overtuigen met hun nieuwe SGM3, maar dat is eigenlijk ook het enige wat aan te merken valt op deze muis. Hij is prima gebouwd, voorzien van fijne switches (ook aan de zijkant), de vorm is voor de meeste handen harstikke veilig om op afstand te kopen, en de sensor is voor de meeste gebruiksdoeleinden opvallend .. er.. prima. Als hier een draadje aan had gezeten en hij was 35 euro geweest had ik daar best mee kunnen leven en gezegd “Approved, prima instap muis!”

Maar in plaats daarvan krijg je voor dat geld echter een draadloze functie met een aardige accuduur plus nog de optie om hem (Qi compatible) draadloos te laden, waarmee Sharkoon de deur open zet voor mensen die wel per sé draadloos willen, maar niet de hoofdprijs willen betalen voor dat extra stukje snelheid en sensor-scherpte wat vooral voor de competitive scene uit maakt. Als jij dat bent dan biedt de SGM3 verder een goede all-round muis voor je bescheiden budget.

Interesse? De Sharkoon SGM3 is momenteel het voordeligste bij Amazon.nl. Of mocht je Amazon Prime hebben bij onze oosterburen, via Amazon.de


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.