Sharkoon TG4 RGB review


Recent heeft Sharkoon het kleine broertje van de TG5 aangekondigd, oftewel de Sharkoon TG4. Deze nieuwe behuizing komt in drie varianten, alle met respectievelijk 4 fans in de kleuren rood, blauw of aRGB. De rode en blauwe varianten gaan voor €50 over de toonbank, de aRGB versie komt voor €60 thuis gezonden.

Echte budget behuizingen zien we hier relatief weinig, toch houden we de verwachtingen hoog omdat we weten dat Sharkoon erg goede behuizingen kan maken zonder hiervoor de hoofdprijs te vragen, ik refereer hier naar de Pure Steel en de Night Shark. Beiden behuizingen wisten voor middenklasse bedragen (€80 en €90) premium indrukken te geven, en ik hoopte op een positief vervolg.


Specificaties


Specs en features vanuit Sharkoon:De buitenkant


Het begint ondertussen een hele stapel te worden, de TG4 is namelijk al de vierde (toeval?) behuizing van Sharkoon die hier langs is geweest, wat een hele mooie stapel aan dozen geeft. De doos van de TG4 RGB past mooi in het rijtje, hij ziet er namelijk vrijwel hetzelfde uit als zijn voorgangers: wit, met de belangrijkste onderdelen in het zwart gedrukt.


Het uiterlijk? Netjes over het algemeen, en veel overeenkomsten met de TG5: zo heeft hij een licht getint glazen voorpaneel, een groot zijpaneel met vier schroeven en plastic intakes aan beiden kanten van het voorpaneel.Aan de andere zijkant zien we een deel van het paneel wat deels uitsteekt, dit is waarschijnlijk om genoeg kabelruimte te creëren waarbij de voorkant gewoon smal gehouden wordt. Hier valt ook op hoe laag de behuizing eigenlijk is, ruimte boven of onder het moederbord is er ook niet.

De behuizing is degelijk, maar niet bijzonder voor het geld, zo kan je bijvoorbeeld de bovenkant deels indrukken waarbij hij mee zal veren, wat ook gebeurd bij het metalen zijpaneel. Ook heeft hij ten opzichte van de Pure Steel geen echt fanfilter aan de onderkant zitten maar een dun metalen plaatje wat eigenlijk niet heel veel doet.

De binnenkant


Op naar de binnenkant, na de vier schroeven los gedraaid te hebben dien je met enige voorzichtigheid het paneel los te halen, waarna de compacte maar degelijke binnenkant tevoorschijn komt.


We zien een aantal plaatsen voor 2 HDD’s onderin en 3 SSD’s tegen de achterkant, maar ook een aantal kabeldoorvoeren. Ik mis hier eigenlijk wel een PSU shroud die eigenlijk elke moderne behuizing wel heeft.
Aan de achterkant bevindt zich de aRGB-controller die plaats heeft voor de 4 standaard ingebouwde fans. Hier merk je wel dat Sharkoon iets te enthousiast was met het compact maken van de behuizing, met als gevolg dat je kabels hier maar lastig kwijt kan omdat er erg weinig ruimte is tussen de backplate en het zijpaneel.Inbouwen


Deze ronde gaan we weer voor mijn nieuwste set-up, bestaande uit het volgende:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer RGB geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– MSI Radeon R9 270X GAMING 2G
– Samsung 850 EVO 250GB
– Seagate 1TB HDD
– be quiet! Straight Power 11 850W

Zoals gewoonlijk begon ik weer enthousiast met het installeren van alle onderdelen op de juiste plek, maar al gauw merkte ik een paar dingen die beter konden en die door een paar aanpassingen in het ontwerp eenvoudig verholpen kunnen worden. Met een ATX bord heb je bijvoorbeeld geen kabeldoorvoeren onder en boven het moederbord en kabels zullen hier door altijd in het zicht blijven, en het meest vreemde was dat er geen plek is voor een waterkoelingssysteem met een radiator, achterin is de ruimte gewoon te smal. Voorin kan het eigenlijk wel, maar de behuizing is er duidelijk niet voor ontworpen en ik moest andere extra lange schroeven zoeken om het te doen passen.
Wegens het ontbreken van een PSU-shroud (waar je normaliter lekker makkelijk kabels kan dumpen) moet je wel al je kabels in de achterkant zien op te bergen want anders ziet dit er gewoon niet uit. Het gevolg is heel veel kabels in een relatief kleine ruimte. Het sluiten van de achterkant is daarna dan ook een flink karwei. Ook dien je er rekening mee te houden dat de aansluitingen van de aRGB controller fragiel zijn en bij een beetje kracht zullen deze afbreken, als je dus met kabels bezig bent moet je tegelijkertijd voorzichtig zijn om niets kapot te maken maar ook iets kracht uitoefenen om de kast te sluiten met alle kabels in een klein stukje ruimte gestopt. Na de installatie kostte het mij overigens caeen kwartier om het achter/zijpaneel weer vast te krijgen met alle kabels op hun plek. Momenten waarop ik zou denken ‘had ik maar een tientje of twee meer uitgegeven’.Qua temperaturen houdt de TG4 de boel voldoende geventileerd, met laag gebruik blijft het moederbord netjes rond de 33 graden Celsius wat nét iets boven de 29 graden van de Pure Steel zit, maar groot is het verschil niet. Waar het echter de verkeerde kant op gaat is met de geluidsproductie, als de fans op 100% staan produceren deze op 50cm afstand zo’n 41 dB wat 8 dB hoger is dan de Pure Steel, en dat hoor je. Zorg dus dat je de fans flink terugschroeft.

Showcase


Het resultaat is een redelijk nette build, ondanks een aantal kabels in het zicht:


#selfietime!
Conclusie


We beginnen gewoon met het positieve gedeelte, wat is er allemaal goed aan deze behuizing? Hij is met zijn inhoud van 39 liter relatief klein en weegt met 5,3 kg gewoon weinig, wat plaatsen en verplaatsen erg eenvoudig maakt. De uitstraling heeft hij ook mee, aRGB fans zien er naar mijn mening namelijk gaaf uit en brengen je build wel naar een hoger niveau. Ook de tempered glass panelen aan voor- en zijkant geven een strakke en degelijke impressie, voor relatief weinig geld krijg je dus eigenlijk een prachtige case, en accessoires die het geld bijna alleen al waard zijn. Overall bouwkwaliteit is ook gewoon echt dik in orde. Zou je deze case reviewen zonder hem te bouwen, dan ben je damn impressed!

Toch zitten er flink wat haken en ogen aan deze behuizing van Sharkoon, en tijdens het bouwen begint er dan toch wat te knagen. Zo komt hij als een van de weinige moderne behuizingen zónder een PSU-shroud, waardoor een hele warboel aan kabels geheid zichtbaar door je behuizing lopen. Ook komt de TG4 standaard zonder makkelijke plaats voor radiatoren, zijn de kabelgaten niet op logische plekken geplaatst en is er weinig kabelruimte aan de achterkant. Daarbij zijn de USB3.0 poorten aan de bovenkant te krap gemaakt zodat USB-apparaten blijven klemmen en met veel kracht verwijderd moeten worden. Daarbovenop komt ook nog dat de ventilatoren relatief veel geluid maken zonder agressieve fan controle (en dan nog) en dat de aRGB-controller bij elke reboot zijn instellingen vergeet is ook een stevig irritatiepuntje. Elke keer als je je pc opstart zal hij terugspringen naar zijn standaardkleur rood en dat voelt erg naar.

De TG4 komt in 3 varianten: met rode, blauwe of RGB fans. De eerste 2 kosten €50 en de RGB variant €60, die laatste lijkt dan ook direct de beste deal, aRGB betaal je tenslotte normaliter stevig voor. Maar maakt dat de TG4 een aanrader? Nee, eigenlijk niet. Prima materiaal, veel features, en veel voor je geld, maar ook met een duidelijk ‘goedkoop is duurkoop’ nasmaakje. Wil je echt spotgoedkope aRGB prima, want spotgoedkoop is hij en daarmee krijgt hij ook onze ‘approved’ award. Maar wil je een beetje kwaliteit en heb je een klein beetje budget over? Doe jezelf gewoon een plezier en geef dan €10-€20 meer uit voor bijvoorbeeld de Pure Steel RGB of TG5 RGB. Daar bespaar jezelf flink wat inbouw en kabelmanagement frustraties en krijg je niet het gevoel dat je hebt lopen beknibbelen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.
Abonneer
Abonneren op
guest
40 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Ruben
Ruben
3 jaren geleden

Ik vraag mij wel iets af, ik heb zelf de Sharkoon tg4 Blue versie alleen ik zie geen manier hoe je de radiator voor de watercooling zou moeten installeren?

Koen van Dooren
Koen van Dooren
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Bij mijn pc build ben ik dezelfde problemen tegengekomen met de tg4 RGB. Ik ben nogal een groentje en heb twee vragen: 1) Wat moet je doen met die vier kabels afkomstig van elke fan? Ik kwam zelf op twee mogelijkheden: -Ik steek elke fan-kabel in mijn moederbord (X470 AORUS ULTRA GAMING) bij de SYS_FAN1 t/m SYS_FAN4. Alleen was een kabel te kort om bij SYS_FAN2 te komen. Dus deze mogelijkheid is het waarschijnlijk niet. -De fans zijn al aangesloten op het moederbord via de reset switch op de achterkant van je case. Dus die vier kabels hoef ik niet te gebruiken. Misschien dat ik er eentje steek in de CPU_FAN2. Alleen zie ik de logica daarvan niet in. Ik heb de handleiding bekeken alleen zag ik het nergens staan. 2) Je hebt een kabel waar VDG op staat en een andere kabel. Deze andere kabel is de ‘add-header’ en… Lees verder »

Jayden
Jayden
2 jaren geleden

Ik heb ook de Sharkoon TG4 RGB gekocht alleen mijn cpu word veels te warm (de AMD Ryzen 7 2700x met standaard amd cooler) mijn vraag was zou de NZXT kraken x52 in deze case passen? ben redelijk nieuw in pc’s bouwen en weet niet goed waar ik bij moet kijken voor de maten

JAyden
JAyden
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Heb je mischien nog een fan die goed aan te raden is?

Kai
Kai
2 jaren geleden

Heeft de argb connector een header op het mobo nodig of zit er een controller in/ op de case?

Koos Simons
Koos Simons
2 jaren geleden

Hoi, is het mogelijk om het licht uit te schakelen, maar dat de ventilatoren wel blijven natuurlijk. PC staat op de slaapkamer en moeder de vrouw vind het veel licht als ze naar bed gaat

Koos Simons
Koos Simons
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Misschien heel dom hoor, maar hoe dan?

luca
luca
2 jaren geleden

Is het mogelijk om de coolermaster ml240l hier op te monteren?

luca
luca
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Het is mij gelukt om de ooling aan te sluiten en te monteren, maar ik heb nog een vraag. Ik heb de RGB fans aangesloten op de powersupply, ze gaan ook gewoon draaien alleen ik kon niet vinden waar ik de V D G aansluiting kon vinden hierdoor kan ik volgensmij niet de kleuren van de fans veranderen en de snelheid. Weet u misschien waar deze op aangesloten moet? Ik heb trouwens het zelfde moederbord.

luca
luca
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Waar zou ik het dan op het moederbord moeten
aansluiten?

luca
luca
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

dus ik kan nu alleen de standaard kleur van de rgb fans aan laten staan?

Turis
Turis
2 jaren geleden

Hey, Ben bezig met het bouwen van een budget pc. Ik heb de Sharkoon TG4 met blauwe fans gekocht. Met als moederbord Gigabyte B450M DS3H. Ik heb me ook niet echt voorbereid op de RGB fans. Ik heb alleen voor steun via AliExpress een Fan Hub gehaald van 12V die met één behuizing Fan header de header zou moeten uitbreiden met 10 Fan’s. (Ik weet niet of de RGB verlichting ook gelijk werkt als ik het aansluit aan de Fan header.) Vervolgens ben ik gaan kijken op mijn moederbord en ik heb de RGB header niet kunnen vinden. Ik heb wel te horen gekregen dat er een RGB header op de moederbord moet zitten. Voor deze moederbord heb ik weer via AliExpress een RGB hub 10 inputs met 5V gekocht. Ik weet dus niet of dit genoeg is, of er een oplossing is en of ik in plaats van een… Lees verder »

Paul
Paul
2 jaren geleden

Ik heb zojuist een computer aangeschaft met deze kast. ik vind hem erg veel lawaai maken. Ik heb een moederbord Gigabyte X570 Gaming X. Daar zit software bij om o.a. de fans te regelen. Je zou ze ook uit moeten kunnen schakelen. Toch lukt het op geen enkele manier om de snalheid aan te apssen of ze tijdelijk stil te zetten. Met die software (van Gigabyte) kan ik wel de CPU stil zetten, vandaar dat ik weet dat de CPU fan weinig lawaai maakt. ( Ryzen 7 3700X met standaard fan)
Ik heb de tool speedfan geprobeert maar die herkent het moederbord niet zodat ik ook daarmee niets kan regelen.
Is er een manier om de snelheid of aan/uit stand van de case fans te regelen?

Paul
Paul
2 jaren geleden
Reply to  Jochem

Hallo Jochem, dat lijkt inderdaad het geval. Vreemd, ik heb deze PC bij ALternate gekocht, dan hebben ze het niet goed geassembleerd.
Heb al contact gehad met ze, de BIOS was ook niet van de juiste versie voorzien. Ze horen dat ook met de nieuewste BIOS uit te leveren. De geinstalleerde BIOS was een paar versies ouder.

Arjen
Arjen
2 jaren geleden
Reply to  Paul

Hey ik heb het ook van alternate? Maar wat is een bios?🤯

Duuk
Duuk
2 jaren geleden

Ik Heb zelf de TG4 RGB maar ik zie geen plek voor de video outputs zoals HDMI en displayport voor een gpu..

Pedro Guedes
Pedro Guedes
2 jaren geleden

Is it possible to put a watercooler ?

Stephan
Beheerder
2 jaren geleden
Reply to  Pedro Guedes

Sure, there’s even a watercooler in the pics 😛

TheCooler
TheCooler
1 jaar geleden
Reply to  Stephan

Die waterkoeler is wel helemaal fout geplaatst. Zo gaat het lucht in je koelblok zitten ipv je radiator. Tenslotte is je koelerblok het hoogste punt. Het hoogste punt van je radiator moet sowieso boven je koelblok zitten en bij voorkeur je slangen beneden.. Dus op deze foto, radiator slangen beneden en hoogste punt radiator boven je koelblok. Nu zal het wel werken maar koeling is veel minder en levensduur veel korten (los van mogelijk extra leiding geruis e.d).comment image

Kijk dit filmpje eens.. https://www.youtube.com/watch?v=BbGomv195sk

Dan heb je al snel door wat de logica is.

Last edited 1 jaar geleden by TheCooler
Stephan
Beheerder
1 jaar geleden
Reply to  TheCooler

Zolang de AIO genoeg gevuld is (merk ej vanzelf aan evt ratel) maakt het voor een test build geen pepernoot uit. Ik geloof zelfs dat GN zelf in hun video zegt dat het iets genuanceerder zit dan de gemiddelde TL;DR die eruit voortvloeit en dat die content niet als “dit goed, dat fout” geinterpreteerd moet worden.

Ricardo bral
Ricardo bral
2 jaren geleden

Is een 550 volt corsair genoeg om de hele kast te voorzien van stroom?
Want ik heb een amd r9 200series 4gb

Hester
Hester
1 jaar geleden

Voor mijn zoon de TG4 red aangeschaft via megekko. Deze case werd te warm, dus in overleg terug gestuurd en andere besteld.
Nu vragen zij om een accessoires doosje met inhoud…. echter weet mijn zoon niet wat ze daarmee precies mee bedoelen en mailing naar Megekko levert ook niks op.
Weet iemand van jullie dit?

Hester
Hester
1 jaar geleden
Reply to  Jochem

Bedankt voor je reactie. We hadden bij een unboxing video ook gezien dat er inderdaad een zakje onder zit.
En we hebben wel wat schroefjes mee terug gestuurd, maar dat waren de verkeerde volgens Megekko.
Lastig dat er nergens te vinden is wat er exact in zit….

Hester
Hester
1 jaar geleden
Reply to  Jochem

Dank je.
Heb net via facebook messenger contact gehad met Sharkoon.
Zij zeggen het volgende:
“Hi Hester, thank you for your message and sorry for the belated answer. Has there been any reason on why you had to send back the TG4 case? We hope there was no technical issue.
The accessory set contains some minor parts. A slot cover, zip ties, a speaker, some rubber ring fittings and screws to mount your SSD/HDD and the mainboard.”

Idd erg vreemd dat Megekko wel kan zeggen dat het niet compleet is, maar niet kan vertellen wat er precies in hoort😅

Laurenz
Laurenz
1 jaar geleden

Ist es möglich die Corsiar capellix h100i in das Gehäuse einzubauen