Productpagina @ SilverStone


Één van de uitdagingen van de review-hobby is dat je je eigen mening niet een te prominente rol moet geven in je tekst. In sommige gevallen (denk aan behuizingen) doe je er beter aan iedereen hun eigen mening te laten vormen aan de hand van foto’s, en bij andere producten (bijv. grafische kaarten) zeggen testresultaten eigenlijk al genoeg. Het wordt al lastiger bij het beoordelen van bijvoorbeeld muizen, waarbij tig grip-varianten mogelijk zijn, en elke gebruiker zijn eigen voorkeuren heeft.

Nadat ik eerder deze week een review online zette van een aantal speakers bedacht ik mij een nog grotere uitdaging aan te gaan. Het onderwerp van vandaag brengt namelijk een nog zwaardere uitdaging met zich mee: niet alleen het beoordelen van geluidskwaliteit, maar ook het beoordelen van verschillen in geluidskwaliteit. Uiteraard valt er in grote lijnen wel wat te zeggen over de kwaliteit van geluidsweergave waar een grote meerderheid zich in zal kunnen vinden, echter is het ervaren van muziek en de kwaliteit van de fijnere elementen (of eigenlijk: de waarde daar van in keiharde knaken) mogelijk het meest subjectieve onderwerp welke ik in mijn review-hobby tot dusver heb besproken. Vandaar dat ik deze review combineer met een blogpost (link onderaan de review), om niet alleen een productervaring te delen van een product welke de geluidskwaliteit aanzienlijk moet verbeteren, maar vooral ook op zoek te gaan naar jullie ervaringen.

Mijn kwaliteits ‘upgrade’ is de SilverStone Ensemble EB01-E, een USB DAC oftewel een externe geluidskaart, waarbij DAC staat voor een Digital-Analog converter. Het pakt je digitale geluid van je computer (of andere apparaat) en speelt ze af richting je aangesloten analoge speakers of hoofdtelefoon, een taak die in de regel vaak bij moederbord valt. Het doel van het apparaat is simpel, je sluit je systeem en je hoofdtelefoon of speakers er op aan, en presto: winst! Met een prijskaartje van 210 a 230 euro een stevige investering voor de gebruikers van gemiddelde game-headsets, maar zeker geen extreme uitgave voor echte audiofreaks.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.