Silverstone SETA-A1 review


Het is weer eens tijd voor een case review, met vandaag: de Silverstone SETA-A1. Verkrijgbaar in de kleuren titanium/zwart, zilver/zwart en roze/wit zal deze case je ongeveer €120 gaan kosten. Voor dat bedrag krijg je een full-size ATX case met brushed aluminium, USB Type-C en volgens Silverstone een subtiel en stijlvol RGB effect. Is het wat? We zullen het zien.


Design en interieur


Eerste wat opvalt is het grote geborstelde aluminium front-panel, wat er erg gaaf uit ziet. Op dit paneel vinden we het Silverstone logo. Als we verder naar de case kijken ziet het er goed uit, het is een stevige kast en voelt en oogt als een case met goede kwaliteit.

Er zit een sticker op het zwarte gedeelte van het front-panel die naar mijn mening vrij overbodig is, je hebt dan ook stickerverwijderaar nodig om die fatsoenlijk weg te halen. Silverstone zou er echt verstandig aan doen hier een statische sticker voor te gebruiken, want dit hakt meteen op je humeur.De I/O’s: audio, 2x USB3.0 en een USB Type-C. Verder hebben we de aan-/uitknop en een knop voor de RGB-controller die Silverstone meelevert. Deze meegeleverde aRGB-controller kan tot vier fans of strips aansluiten, en standaard zal er één bezet zijn door de front-panel strips. Eventueel verbindt je deze controller met een compatible aRGB aansluiting zoals VDG en +5V, anders gewoon via de knop op het I/O panel.


De achterkant is vrij standaard, wel plek voor een verticaal gemonteerde videokaart, al levert Silverstone hier geen riser voor bij deze case. Sowieso zou je gezien de ruimte tussen die montage en het glas dan voor een watergekoelde GPU moeten gaan, dus voor de meeste gebruikers zal een traditionele videokaart montage veel beter zijn. Het zijpaneel, wat getint tempered glass is, sluit goed aan op het frame en is met twee schroeven eenvoudig los te halen.


Aan de binnenkant zitten er 3 fans, geen RGB, maar gewoon voor de airflow. Voorin twee 200mm’s en achterin een 120mm. Eventueel zou je achterin een 120mm, bovenin tot 240mm en voorin tot 360mm aan radiators kwijt kunnen, dus met waterkoeling is er genoeg mogelijk. Als we het front-panel loshalen zie je daarachter de grote fans zitten, en in het paneel zelf zien we de twee aRGB ledstrips. Voor de fans zit ook nog een magnetisch stoffilter.


Een fancontroller is niet meegeleverd dus je moet de drie fans via 3-pin ergens op je moederbord aan zien te sluiten.


Verder zien we een PSU-shroud met aan de bovenkant daarvan een mesh voor ventilatie. Rond het moederbord vinden we een aantal kabeldoorvoeren met redelijke ruimte hieromheen. Aan de andere kant is er plek voor 2 3,5” en 4 2,5” schijven, wat genoeg is naar mijn mening. De ruimte voor de voeding is niet bizar groot, dus met een wat langere voeding zal je helaas de drive-bays moeten weghalen. Al met al is de binnenkant op orde, maar niet bijzonder luxe.Onderkant: vrij standaard, wel een groot uitneembaar stoffilter.


SpecsIn de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Met het installeren valt er weinig geks te benoemen. Er is voldoende ruimte voor alle onderdelen en al je componenten kan je redelijk snel op hun plek krijgen. Het is allemaal niet bijzonder uitgebreid en er zijn geen extra’tjes om je kabels mooi weg te werken, het is functioneel, meer niet.
Tijd voor wat benchmarks. Voor het belasten van de CPU gebruik ik zowel een flinke Blender render voor CPU stress als Assassins Creed: Odyssey voor de prestaties in games. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temp, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.Bij CPU-load lijkt het allemaal erg mee te vallen, mooi lage temperaturen. De temperaturen in de case zitten daar wel wat aan de hoge kant. Bij gaming blijft vooral de CPU goed koel, daar zit de GPU weer wat warmer, maar niet dat het te warm is.

Als laatste meten we ook nog de geluidsproductie in combinatie met een relatief luide koeler. Indien de behuizing goed het geluid weet te dempen is dit resultaat lager, wanneer hij weer wat meer geluid produceert betekent dit dat er wellicht een goede airflow is, maar ook wat luidruchtiger zal zijn. Deze test kijkt dus voornamelijk naar de demping van een behuizing.Geluidsproductie bij gaming valt erg mee, daar heeft de SETA-A1 geen moeite mee. Bij CPU is het aan de lage kant, maar blijft het wel hoorbaar.

Showcase


Nu komt het RGB-gedeelte van deze case, en nu moet ik heel eerlijk zijn, die is niet heel overtuigend. Omdat de ledstrips op een zwarte achtergrond reflecteren zie je hier met redelijke omgevingsbelichting al vrij weinig van, en moet je kamer echt donker zijn wilt het een beetje spectaculair zijn.Conclusie


Qua thermals doet de SETA-A1 het goed, en ondanks zijn grote fans blijft hij onder load ook goed koel en stil. Altijd mooi meegenomen bij nieuwe cases is USB Type-C, waar de SETA-A1 beschikking over heeft. Dat maakt een case wel een stukje duurder, maar is met het oog op de toekomst fijn. Het design van de case, met een grote aluminium front, is erg mooi en voegt zeker wat toe in de €100+ cases prijsklasse.

Maar we hebben natuurlijk ook wat verbeterpunten. Zo had de binnenkant luxer gemogen en ontbreekt een fancontroller voor de drie fans. Voor een ATX behuizing van €120 mogen die puntjes best op de i staan. Verwacht ook niet te veel van de RGB feature, overdag zie je daar niet veel van. Het is een leuk detail, maar als je een RGB knaller zoekt kijk je anders.

Overall is het dus vooral een mooie, opvallende case die het van een unieke uitstraling moet hebben. Hij is in elk geval herkenbaar anders-dan-anders. Er zijn weliswaar behuizingen op de markt die voor hetzelfde geld een meer gebalanceerd plaatje bieden, maar als je dit er leuk uit vindt zien hoef je je geen zorgen te maken over de prestaties.

Interesse? De SilverStone SETA A1 is vanaf nu te koop bij Alternate.nl, momenteel alleen zwart, maar we hebben vernomen dat andere kleuren onderweg zijn.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.