Somfy One review


Ik had de naam Somfy wel eens horen vallen, maar duidelijke verwachtingen had ik niet. Een all-in-one camera, wat precies ‘all’ is zullen we gaandeweg bespreken, plus alarm achtig systeem hebben we vaker gezien, bijvoorbeeld in de Nest Cam producten en de Canary, waarbij de eerste toch een aardige rep aan het opbouwen is en de laatste wat minder van de grond lijkt te komen binnen Nederland.

De iets andere positie van Somfy is echter al snel duidelijk. Somfy stapt deze B2C producten in met juist een flinke B2B ervaring in het achterhoofd, en legt de nadruk ook meer op het alarm gedeelte dan het camera gedeelte zoals Nest. Dat is ook niet heel vreemd, want ook in onze ervaring is de Nest Cam toch echt precies dat.

Ook aan de uitbreidingen en accessoires merken we dat. Zo kan het systeem worden uitgebreid met deur- en raam sensoren, bewegingssensoren, sirene’s voor buiten en binnen, ‘badges’ om je alarm mee in en uit te schakelen (praktisch, geloof mij maar vast) en extra camera’s. Focus op het alarm gedeelte dus, met de camera geintegreerd in het geheel.

Prijskaartje? 249 euro voor de Somfy One, waarbij je momenteel één sensor of ‘key fob’ aka badge erbij krijgt. Wij testen de Somfy One met zowel deze badge als deur- en raamsensoren, die normaliter voor 30 en 50 euro over de toonbank gaan, al kan je de laatste in grotere aantallen goedkoper krijgen. De bewegingssensor kost zo’n zeven tientjes, een extra camera 200. In mijn optiek geen extreem bedrag on in te stappen, met voldoende uitbreidingsmogelijkheden afhankelijk van je wensen en budget. Er is eventueel ook een Somfy One+, een model met ingebouwde accu, de hier geteste One vereist een stroomaansluiting.

Onze dank gaat uit aan Coolblue.nl voor het mogelijk maken van deze ervaring. Bij hen is de Somfy One te koop voor 249 euro, met op dit moment een actie dat je er één magneetcontact gratis bij krijgt.

Uitpakken, bouw en features


Doos. Coolblue. Lekker groot, product extra veilig. Ik blij. Buren jaloers en inmiddels permanent in staat van verbazing over wat die gekke geeks nu precies doen. The usual.


De Somfy One komt in één van de betere doosjes van dit moment. Kleinigheid als het lijkt, dit soort premium consumentenoplossingen kunnen niet anders dan een verzorgde presentatie geven van begin tot eind, en daar hoort dit een beetje bij. Stevig doosje, vouwt en schuift netjes uit elkaar, en nette presentatie van alle accessoires.




Handleiding, alarm sticker (goed, niet moeders mooiste volgens mij, maar ieder z’n ding), USB adapter met EU en UK plugs, en een nette opgerolde 5 meter kabel.




De Somfy One komt in zwart, de eerder genoemde One+ in het wit. Met het klepje dicht lijkt het meer een speaker dan een camera waar de stoute boef (jawel, onze kinderen zitten nog in die fase) eenvoudig voorbij loopt. De grote feature hier is natuurlijk niet onopvallendheid, maar het feit dat deze ‘privacy shutter’ de camera bedekt wanneer je thuis bent. Theoretische discussies over privacy terzijde, een elegante uitvoering van de klassieke sticker-op-je-webcam zal voor veel mensen toch een steuntje in de rug zijn. De manier waarop deze vlot en soepel opent en sluit afhankelijk van de alarm status is in elk geval positief.



Achterop weinig poespas, aansluiting voor stroom, twee knopjes, en weer een flinke speaker-grill. Waar de sirene precies uit komt maakt niet veel uit, het volume laat zich het best beschrijven als ‘oorbeschadigend pijnlijk’. Geen gebrek eraan dus.





Installatie en eerste gebruik


Voor we gaan uitbreiden eerst even de installatiedoorlopen. Accountje maken, niet heel vreemd gezien de One gebruik maakt van Cloud opslag voor de beelden (De One+ heeft ook een SD optie), en een telefoonnummer opgeven. “Maar privacy!” Prima argument, maar als je wilt dat Somfy je gratis SMSjes stuurt over een afgaand alarm, of updates zoals “Vrouwtje heeft het alarm ingeschakeld” “Kindje heeft het alarm uitgeschakeld” is het wel fijn dat ze weten welk nummer het heen mag toch? Adres, tja, de meerwaarde van die informatie was mij nog niet echt duidelijk, maar met “laan van gaat je niets aan” kom je de installatie ook wel door. Het invoeren van het alarmnummer doet vermoeden dat de Somfy zelf nooddiensten kan bellen, maar dat is niet het geval, je kan enkel direct 112 bellen vanuit de app als je alarm af gaat.



Maar installatie zelf is een eitje. De One zelf maakt verbinding met je WiFi, dus een beetje binnen bereik van je router zitten is wel handig (overige devices draaien op een eigen 866MHz net en daar heb je dus feitelijk geen omkijken meer naar), en je krijgt wat handige tips zoals “niet in de buurt van katten of kinderen zetten”. Klinkt logisch, maar we zijn er soms de fout mee ingegaan. Om de Somfy op je WiFi netwerk te krijgen hoef je niets meer te doen dan een QR code op je telefoon voor de camera te houden, eitje.



En zo belanden we in de app, waar we ook geen negatieve opmerkingen kwijt kunnen wat betreft gebruiksgemak, overzichtelijkheid en snelheid. Camera klikken op te kijken, oogje klikken om de privacy shutter te activeren (klepje dicht, scheelt de Somfy weer de incidentele #metoo tweet), en je hebt een tijdlijn met ‘events’ en een media library met 10 seconde fragmenten die worden ingezet nadat er beweging is gedetecteerd.



In de app heb je recent activity, waar je precies ziet welke gebruikers (je kan er meerdere aanmaken, met verschillende rechten) wat hebben gedaan binnen het alarmsysteem. Daarbij krijg je ze ook netjes per sms toegezonden, zonder abonnementskosten, toch chic. Overigens liep de tijd op mijn telefoon niet goed synchroon, er zit een niet significante vertraging tussen de twee.


Maar goed, de basis staat. Het apparaat werkt, inmiddels al een tijdje probleemloos overigens, en het is natuurlijk best handig dat je gewoon op je telefoon, waar je ook bent, je alarm kan in- en uitschakelen en precies bij kan houden wanneer anderen dat doen. Zoals gezegd is het alarm zelf ook een enorme … herrie, dus dat zit ook wel snor.

In de praktijk


Wat je er verder mee doet is uiteraard aan de gebruiker zelf. Kijken we even in de app, die overigens vlot werkt en weinig verwarring geeft, dan zien we toch wat leuke opties. Zo kunnen we meerdere gebruikers toevoegen, waarbij je overigens beheerders en gebruikers kan maken waarbij (indien gewenst) meerdere mensen de notificatie sms’jes krijgen.



Ook kan je familie, vrienden, en buren instellen. Mensen die in geval van een alarm worden geïnformeerd, en als je wilt zelfs met tijdelijke toegang tot de camera’s. Handig voor op vakantie, wellicht wat overdreven om je buurman mee te laten kijken terwijl jij toevallig vergeten bent het automatisch ingeschakelde alarm uit te schakelen op de dag dat je lekker uit lag te slapen. Want ‘automatische herkenning’ of niet, er is weinig zo betrouwbaar als handmatige instellingen, of vaste tijden in de calendar.



De bewegingsdetectie is wat te finetunen, je kan kiezen enkel notificaties te ontvangen van bewegingen in bepaalde delen van het camerabeeld, resolutie aanpassen, en wat andere best logische stappen die in je de screenshots ziet. De anti-tamper protection is op zich wel interessant, want wat je kan doen is een delay instellen tussen detectie en sirene, wat je de tijd geeft het alarm uit te schakelen. Pak je dan de camera op, gaat het alarm alsnog direct af, wat op zich leuk klinkt maar als je je bedenkt dat je ook gewoon de stekker eruit kan trekken scheelt het niet veel; nuttiger op de One+ vermoed ik. Overigens kan je per device instellen of je een vertraging of insta-alarm wilt. Oftewel een kleine vertraging om het uit te schakelen wanneer je door de voordeur komt en de gang in loopt, en dan direct alarm wanneer de deur- en raamsensoren wat zien, of een camera elders in huis.



Uitbreiden


Toch ‘miste’ er iets. Een soort ultiem gevoel van laagdrempeligheid waar we ook bij bijvoorbeeld de Nest en Canary mee zaten. Alle drie de merken hebben een soort auto-home detectie, en kan je dus voor een groot deel negeren, of eigenlijk daar kan je voor een groot deel op vertrouwen. En alle drie zijn an sich niet echt een compleet systeem: ze houden tenslotte één stukje in de gaten.

Niet dat we tot dusver iets te klagen hadden gevonden, maar we proberen natuurlijk de argumenten te vinden waarom specifiek –dit- product interessant is, en juist in de accessoires en het totale plaatje van Somfy zien we de meerwaarde. De Intellitag is wat dat betreft redelijk vanzelfsprekend, compacte sensor die je op deuren en ramen plakt (plaklaag included), batterijtje erin, en that’s it.







In tegenstelling tot klassieke sensoren bestaat hij niet uit twee delen, maar uit een bewegings/vibratiesensor die ook prima af te stellen is. Zo kunnen we hem in de gevoelige stand laten afgaan door nauwelijks meer te doen dan stevig te bonken, en op de ongevoeligste stand komen we er als een hele voorzichtige ninja wel omheen. Ergens ertussenin lijkt de sweetspot, in de screenshot staat hij op 7, en daarop hebben we geen false positives gehad terwijl hij ook niet te eenvoudig te omzeilen is. Somfy maakt niet heel duidelijk wat de technische gevolgen zijn van bijvoorbeeld een keuze voor binnendeur of schuifraam, maar met twee tags in gebruik kunnen we daar ook niet echt wakker van liggen, het werkt wel.






Maar de tag is dus heel duidelijk een uitbreiding van het alarm gedeelte. Een paar van die units op je risico deuren en ramen, en gaan, een typisch alarm accessoire die de meeste van die all-in-one camerasystemen gewoon niet hebben. Vanuit het praktische perspectief vinden we de Keyfob eigenlijk nog wel het leukst, want los van de werking van het systeem zelf maakte die unit voor ons het verschil tussen echt actief gebruiken en een paar keer erop vertrouwen dat het wel aan is gegaan. Uiteraard kan je altijd en overal via de app checken en eventueel het alarm in- en uitschakelen, maar gewoon op het knopje drukken en de deur uit stappen is gewoon 10x praktischer, uiteraard ook met een vertraging zodat je de deur echt uit kan zijn voordat het alarm echt ‘armed’ is.



Die sleutelhanger zelf is best stevig, vooral het feit dat het een stuk aluminium is waar de ring doorheen gaat is belangrijk dat je hem niet zomaar kwijt zal zijn. Hij ziet er ook netjes uit, al dient hij ook als sleutelhanger en zal het je niet verbazen dat het lastig is om ze dan in nieuwstaat te houden met al die sleutels in de broekzak; hoogglans delen kras je eenvoudig.




Vier knopjes, lekker makkelijk, geen gezeur. Het klinkt als een goedkoop argument, maar je merkt het vanaf dag één dag het het verschil maakt tussen iets wat je actief gebruikt en niet.

Abonnement


Ook een goedkoop argument, maar wel heel duidelijk voelbaar in de ervaring, is dat Somfy een abonnement echt als een ‘extra’ feature ziet, en niet als de basis die ze op elk mogelijk moment door je mik drukken. Excuseer mijn taalgebruik, maar het is een stevig contrast met de eerdergenoemde alternatieven. Waar we af en toe producten zien die hun producten als moderne games en DLC beschouwen, lees: maak een volledig product, knip 25% eruit, en verkoop dat los voor extra geld, voelt Somfy als een compleet product waarbij je desgewenst wat opslag kan nemen, maar daar puur gevoelsmatig weinig druk achter zit. Het wordt niet genoemd, niet drie keer gesuggereerd gedurende de installatie, en de enige manier waarop je er komt is via settings -> my services, waar je de basic plan kan aanpassen naar ‘silver’.


Ik zeg bewust ‘gevoelsmatig’, want het is zeker niet dat er geen harde argumenten zijn om het te doen. Standaard wordt bij elke detectie een 10 seconde opname gemaakt, waar met een beetje creativiteit natuurlijk best misbruik gemaakt van kan worden. Nu is de primaire functie meer alarm dan camera, maar een 24/7 recording klinkt zo vervelend niet als extra feature. Met het 5 euro per maand silver plan krijg je 24/7 opnames, met één dag opslag, waarbinnen je dan zelf fragmenten kan downloaden, of clips van ‘events’ (lees: alarm gaat af, klik die opname, download) kan pakken. Nu zal je vast binnen één dag op je alarm reageren, maar de opslagperiode houdt ook niet echt over. Er wordt wel melding gemaakt van een 7 dagen termijn, maar die dienst is vooralsnog alleen in de US beschikbaar.

Ik zal zeker niet zeggen dat het ideaal is, maar het feit dat je gedurende je vakantiemaand voor 5 euro even 24/7 recording aan zet in plaats van dat je meteen aan een duurder pakket zit, deze voor een langere periode moet inschakelen, of dat je per camera een dergelijk bedrag af moet tikken, is echt niet onaardig. In het geval dat je alarm af gaat wil je binnen 24 uur dus wel eventjes je clips downloaden, maar dat is geen hele heftige prijs.


Gedachtes, uitgebreid, aka Foritain’s feels.


Het is de combinatie van een prettig bruikbare ‘no extra cost’ opzet en praktische eenvoud met eenvoudige autosleutel-stijl sleutelhangers die de Somfy One (en accessoires) ons een prettig gevoel heeft gegeven sinds ze staan. Ik vind de Nest cams echt fantastische camera’s, en wanneer je een meer dan prima 1080p camera pakt zoals in de Somfy One zit en daar dan een net even wat betere Nest Cam naast zet dan zie je dat verschil ook, maar het idee dat je na aanschaf van een prijzig product ook bijna aan een (prijzig) abonnement vast zit doet toch wel echt pijn, even los van het feit dat het niet helemaal eerlijk is om een losse camera met de One te vergelijken

Wat ‘value’ betreft zijn we juist erg te spreken over wat je bij deze Somfy krijgt bij je aanschaf zonder maandelijks extra bij te tikken, terwijl de zaken zoals installatie, app-ervaring, en praktijkervaring op een vergelijkbaar (hoog) niveau liggen. 10 seconde opnames bij beweging is nu niet iet waar we extreem uit ons dak van gaan, maar het is beter dan een enkel screenshot (Nest, c’mon..) en het feit dat de core functionaliteit, namelijk alarmsysteem zijn, niet in het geding komt vind ik gewoon een hele dikke plus. Vrouwlief en ik krijgen netjes sms’jes (als we willen uiteraard) zodra iemand het alarm inschakelt, uitschakelt, of wanneer het alarm af gaat, en ik krijg niet meteen een factuur erbij noch hoef je er enige aandacht in te steken of te prutsen met je eigen simkaart, beltegoed, etcetera. Dat plaatje voelt gewoon lekker, en lekker makkelijk.

Vervolgens 5 euro bij een vakantie optellen om op dat moment even één maand 24/7 recording in te schakelen vind ik dan ook niet meer dan redelijk, al zou ik tegen Somfy zeggen maak er dan gewoon 2 dagen opslag in plaats van één van voor net wat meer gemak. Al kan ik niet heel erg wakker liggen van het feit dat -als- er ooit wat gebeurd ik binnen 24 uur even de clips moet downloaden, dat is voor ons makkelijk zat, maar voor de echte leek voor wie dit systeem ook toegankelijk is is het duidelijk een extra stap. Het is in elk geval wel aantrekkelijker dan per camera nog wat euro’s per maand bijtikken. Onder de streep moeten kopers natuurlijk zelf bepalen hoeveel ze iets waard vinden, maar wij zien hier in elk geval meer waar voor minder geld (althans in de doorlopende kosten), en dat is toch positief.

Niet dat er geen inhoudelijke zwakke plekken zijn overigens, zo kan je de stekker eruit trekken en valt alles stil (al krijg je nog je smsjes dat het alarm af ging), op welk moment de oh zo luide sirene natuurlijk niet echt tot zijn recht komt. Zo hebben we een paar testjes gedaan waarbij je heel snel voor de Somfy ging, en als je vlot genoeg was dan kreeg je (zonder gek veel moeite) weinig bruikbaar beeld, of soms was de hele clip zelfs onbruikbaar. Als alarm met notificaties naar jezelf blijft het wel functioneel, maar dan wordt duidelijk dat de camera zelf meer bijzaak dan hoofdelement is, overigens met kanttekening dat dat bij een Nest of iets dergelijks natuurlijk niet anders is.

Met extra sirenes of een One+ met ingebouwde accu kan je dat deels ondervangen, al zal ook die niet hufterproof genoeg zijn als iemand een beetje gemotiveerd is terwijl je er flink extra voor moet betalen. Aan de andere kant: tenzij we naar trap-door of home alone achtige oplossingen gaan kijken zal er niet snel iets echt 100% garantie geven. Zelfs als je de stroom snijd wordt je, of desgewenst de buren, op de hoogte gebracht, en een nog luidere toeter dan al op dit apparaat zit biedt wat dat betreft geen garanties op effectievere bescherming.

249 euro is nog steeds wel geld als we voorbij de ons bekende ‘luxe’ oplossingen kijken, want voor dit soort bedragen (of nog wat minder) zien we ook complete alarmsystemen met wat sensoren, afstandsbedieningen, soms ook camera’s en vaak met optie om met een eigen simkaart smsjes te laten versturen. Kijk ik even naar de top 10 alarmsystemen op Coolblue dan zien we toch wat aardig complete pakketjes tot 300 euro. Ik ken die systemen helaas niet, maar het lijkt mij toch cruciaal dat Somfy als ‘wat luxere oplossing’ die luxe en/of gemak dan ook aan ons over weet te brengen. Dat de verpakkingen top zijn is fijn maar wegen we niet heel zwaar, maar dat bijvoorbeeld de installatieprocedure en het dagelijks gebruik een eitje is wel. Meerdere gebruikers, inzicht in alle events, eventueel wat fine-tunen van de sensoren, en zo zien we toch duidelijk een wat slimmer en meer ‘techy’ systeem dan de typische ‘koop en hang op’ kits. Meerwaarde zien we dus wel.

Dat gezegd hebbende, vanuit het leken oogpunt blijft het wel letterlijk zo ‘plug en play’ als kan zijn, en als gezin met een chronisch tijdgebrek is dat toch een grote factor. Als techies zouden we nog wel graag zien dat Somfy ook nog in gaat zetten op bijvoorbeeld NAS, pc of eigen cloud opslag. IFTTT integratie is er al, zo ook Nest integratie, maar live recording op eigen opslag zou een mooie plus zijn voor zijn die Somfy niet als compleet gesloten pakket zien, maar als onderdeel van een slimmer huis.

Gaandeweg kwam ook het woord ‘brandalarm’ naar voren, wat mij deed vermoeden dat dat ook ingebouwd zit. Dat is helaas niet het geval, maar de Somfy reageert wel op andere brandalarmen wanneer die afgaan. Nu is dat in ons geval met ‘slimme’ melders niet bijster nuttig, maar het is wel een aardige en doodeenvoudige manier om meerdere niet-slimme melders op deze manier wel in je slimmere huishouden te integreren. Laten we de kosten van een beetje slimme melder ook niet vergeten.

De privacy shutter ‘in actie’ 😉

Vanuit Somfy was het unieke punt wat de One betreft duidelijk: de privacy shutter die de camera elegant afdekt wanneer je thuis bent. Die werkt ook netjes en is harstikke leuk, zeker wanneer je je ongemakkelijk voelt door camera’s (geen waardeoordeel), maar het is toch ook wel een beetje een gimmick wanneer de echte privacy geek ook vraagtekens gaat zetten bij het mogelijk opslaan van ‘wie is wanneer thuis’ informatie door Somfy. Nu is Somfy een grote naam, dus dat geeft mij wel vertrouwen, maar het blijft dat: vertrouwen. Heb je daar een gebrek aan, dan gaan dit soort oplossingen je gewoon niet aanspreken.

Voor mij zelf is het onder de streep gebruiksgemak, de relatieve lage drempel om in te stappen en dan stukje bij beetje uit te breiden met wat extra sensoren en keyfobs, plus het feit dat je na aanschaf (en zonder constante fees) feitelijk gewoon een chic, no-nonsense systeem hebt dat bovenal goed werkt. Met de nodige accessoires in een grotere omgeving, of wellicht gewoon als snelle en makkelijke oplossing voor kleinere ruimtes waar je toch iets nets kwijt wilt, maar de stap naar een professioneel wordt-voor-je-geinstalleerd systeem te groot is, terwijl de ‘leuke slimme camera’s’ dan weer minder alarm opties bieden. Oftewel ik zie de appeal duidelijk: je weet wat het kost, slikt dat eenmalig, en hebt dan iets wat prima werkt zonder gezeur.


TL;DR Conclusie


Een net systeem, met prima accessoire aanbod dat je de vrijheid geeft om zeer compleet te gaan of het juist simpel en toegankelijk te houden. Installatie en praktijk gebruik niveau ‘kind kan de was doen’, prima beeld- en geluidkwaliteit, toegankelijk voor leken terwijl de liefhebber wel de voordelen heeft van het tunen van de sensoren, en bovenal fijn dat het systeem met enkel de eenmalige aanschaf volledig aan voelt en alsnog zaken als een sms- en cloud dienst levert zonder dat je meteen weer bij moet tikken.

Minnetjes voor het feit dat je niet naar eigen NAS of andere eigen opslag wegschrijven kan, dat de snelle boef de sirene’s uitgeschakeld kan hebben voordat ze kans krijgen echt te loeien, en dat de prijs met een flink aantal accessoires stevig op kan lopen.

Plusjes voor installatiegemak, gebruiksgemak, sms- en appnotificaties zelfs wanneer de stroom onderbroken wordt en zonder abonnementskosten, accessoire aanbod (deur-, raam- en bewegings sensoren, afstandsbedieningen, extra camera’s en extra sirenes), reageren op rookmelders in huis, en het feit dat het ook een keurig chic kastje is met de privacy shutter truc.

Als laatste: Intellitags zijn vanzelfsprekende uitbreidingen afhankelijk van je huis, maar de Keyfobs zijn echt briljant. Simpel idee, maar wel een enorme praktische boost. Niet over twijfelen, ze maken m.i. het verschil tussen dit als veel-in-één alarmoplossing in plaats van primair een mooie slimme cam met cloud feature, en aan dat laatste hebben we inmiddels geen gebrek.

Onze dank gaat uit naar Coolblue.nl voor het mogelijk maken van deze review. Bij hen is de Somfy One te koop voor 249 euro, met op dit moment een actie dat je er één magneetcontact gratis bij krijgt. Het assortiment accessoires kan je daar ook vinden.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.