Sony WF-1000XM4 review


Er is geen setje earbuds waar mee naar uit gekeken zal zijn dan de nieuwe Sony WF-1000XM4. De XM3 was tenslotte de benchmark standaard wat noise cancelling en geluidskwaliteit betreft. Van de tientallen setjes die hier gepasseerd zijn was de XM3 ook één van een zeer beperkte selectie die ik zelf wilde blijven gebruiken en dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt.

Dat wil niet zeggen dat er niet wat te winnen viel, plus ze gaan inmiddels lang genoeg mee dat we van Sony best wat upgrades mogen verwachten. Ook de prijs van 279 euro brengt verwachtingen met zich mee; in-ear setjes zijn vandaag de dag een commodity waar je voor enkele tientjes al leuke dingen kan scoren, dus een setje dat de 300 euro benadert “better be friggin’ godlike”.


Dat Sony zich niet op kopers richt die gewoon goed geluid zoeken voor een leuke prijs mag duidelijk zijn, maar wat is dan wel de doelgroep? Dat kan in mijn optiek niets anders zijn dan mensen die de absolute top zoeken wat geluidskwaliteit en noise cancelling betreft. En vermoedelijk vooral dat laatste, want juist op dat vlak valt nog veel te winnen voor in-ears. Sterker nog, ik denk dat gewoon uitstekende audio kwaliteit als vanzelfsprekend genomen mag worden vanaf een eurotje of 100 (zo niet lager), net als het feit dat ze materiaaltechnisch goed in elkaar zitten. Of ze in je oren blijven zitten blijft natuurlijk de vraag, maar dat is relatief subjectief. Na even wennen bleven ze in die van mij in elk geval goed zitten, en dat terwijl de helft van het speelveld nog geen minuut in mijn oren blijft zitten. Dit mag van mij blijven, zo ook van Nada die de XM4 inmiddels als daily driver toegeëigend heeft.




Ik wil het echter vooral over de ANC hebben, want die is dan ook verdomd goed. Vermoedelijk deels door de nieuwe foam tips, de XM3 liet je kiezen tussen silicoon en foam waar de XM4 een iets ander, iets meer memory-foam achtig spul gebruikt dat beter aan zit, en deels door de nieuwe chip en tuning. De XM3 zette de standaard, de XM4 verlegd die. Niet alleen in efficiëntie van de ANC an sich, maar ook in de volwassenheid. Zo is er voor het eerst goed nagedacht over de zwakke plekken van traditionele noise cancelling, bijvoorbeeld naar windgeluid als je buiten bent, en is er een modus die dat verhelpt. En verdomd effectief ook. Een stofzuiger grotendeels wegnemen kon de XM3 al prima, het feit dat de XM4 dat iets beter kan zal je vermoedelijk weinig interesseren. Maar het feit dat je nu zonder zorgen kan rennen of kan fietsen buiten (bonuspunten voor de IP4X rating, oftewel ook in de regen), naast een ventilator kan zitten in huis, of “gewoon in Nederland kan wonen” waar er gewoon altijd een rotwind lijkt te zijn is een enorme vooruitgang. +1 voor de XM4.



Verdwijnt de hele wereld om je heen? Dat niet, en iets minder dan high-end over-hear headphones die nog altijd een streepje voor hebben op pure ANC kwaliteit. Maar meer dan voorheen en meer dan genoeg om gewoon lekker te kunnen werken terwijl de kinderen TV kijken bijvoorbeeld. Het is een dag en nacht verschil. En aan de andere kant heb je uiteraard de ambient mode, waarbij je (standaard) grofweg even goed hoort als wanneer je geen dopjes in je oren hebt. Ook fijn is de tijdelijke ambient mode, even je linker dopje indrukken terwijl de kiddos voor de 50e keer om “juice” vragen, en vervolgens weer ongestoord verder werken. De volwassenheid gaat verder met opties zoals de ANC-Ambient mode automatisch laten aanpassen aan de hand van je gedrag of locatie, een mooie doorontwikkeling waar ik zelf als eigenwijze nerd natuurlijk geen gebruik van maak; ik bepaal zelf wel wanneer ik ANC aan of uit wil zetten.

De ANC rust gaat gepaard met een uitstekend geluid, en vooral ook een uitstekend aanpasbaar geluid. Je hebt meerdere profielen én een afdoende custom equalizer mode om je geluid wat te tunen. Liever een mooie strakke lijn voor balans, heldere vocalen en keurig detail in instrumenten over het hele spectrum, mét goede separatie? Dat kan. Liever een dikke bass en knallen maar? Dat kan even goed. Sommige setjes die minder kosten komen dichtbij, de Epos GT270 blijf ik zelf ook fijn vinden, maar de Sony pakt net de winst als het op geluidskwaliteit aan komt.



Een ander heel sterk voordeel is de accuduur. Bijna 8 uur afspelen met ANC aan is bizar lang voor losse oortjes, het is nagenoeg onmogelijk om daar aan te komen. 11-12 uur met ANC uit, maar daar koop je deze niet voor, en 5 a 6 uur als je niet alleen luistert maar ook veel gesprekken voert, iets wat deze unit ook gewoon echt prima kan. Tel daarbij twee full charges uit de case bij op en je zit bij een paar uur per dag gebruik hooguit een keertje in de week te laden. Twee ladingen lijkt wellicht niet zo extreem, maar dat houdt het nieuwe doosje wel een stuk compacter dan zijn voorganger, wat mijn voorkeur in elk geval heeft; de voorganger was echt een flinke hap uit je broekzak en het jongste model blijft bescheiden.

Dat tezamen zorgt voor een mooie complete ervaring, en dat ontbreekt in betaalbare setjes toch normaliter, zeker als ANC een wens is. En dat trekt ook door in onder andere de software ervaring; installatie is praktisch compleet zodra je de QR code op het doosje hebt gescanned, accu status wordt netjes per oortje en van het doosje gecommuniceerd, en het geheel is ook als leek goed te volgen en te begrijpen. Genoeg opties zonder te overdrijven, geen enkel gezeur met pairing, opties die niet iedereen handig vind (automatisch pauseren bij uitname of bij spraak) kan je in- en uitschakelen, allemaal harstikke mooi.


En dan nu voor de gebruikelijke “so far so good”. Want er zijn wel degelijk punten die mij niet bevallen. Om te beginnen vind ik het geen mooie dingen in je oor. Het zijn relatief grote knoppen die eruit steken, elegant is simpelweg anders. Of zoals vrouwlief het elegant verwoorde: alsof iemand een klodder kauwgom in je oren heeft gedrukt. Goed, over smaak valt niet te twisten, maar zeker in de opvallende steen-grijze tint zijn het toch relatief opzichtige gevallen. Niet dat ik een AirPods fan ben, maar ik moet toegeven dat ik die toch wat eleganter er uit vind zien. En eveneens een tikkeltje subjectief: de case mag van mij een iets stugger scharnier hebben voor een meer satisfying “snap”. Die lichtere Sony snap vindt Nada dan weer wel fijn, dus ook dat moet ik dan maar subjectief noemen.



Meer on-topic is de afwezigheid van een multipoint verbinding, een pijnlijk minpunt. Een feature zo voor de hand liggend dat ik maar niet snapte waarom het niet lukte om hem met de telefoon en laptop gelijktijdig te verbinden, totdat ik erachter kwam dat hij dat simpelweg niet ondersteund. En als ze daar dan toch aan werken, meteen support voor PS5 aub Sony? Sony heeft in tegenstelling tot Apple geen volledig ecosysteem, maar samenwerken met je andere paradepaardje zou wel tof zijn. Op zich kan je er allemaal prima omheen werken door vanuit het apparaat waar je op wilt werken de verbinding op te pakken, maar toch, waarom niet?

Een kleiner minpunt kwam ik tegen in de software; je kan per oortje instellen of de touch-actie bijvoorbeeld het volume of de media controls bedient, maar je kan per oor niet mixen en matchen. Op mijn linker oortje vind ik het fijn om de switch tussen ANC en Ambient te houden. Maar op mijn rechter wil ik graag kunnen pauzeren en volume kunnen aanpassen, maar dat kon dus niet. Als ik de “volume” preset selecteer dan zijn alle controls (single tap, double tap, tap & hold, etc) volume gerelateerd, dito voor de media playback preset (pauze, next song, etc). Instellen dat een single tap pauze is, en tap & hold volume omlaag, een combinatie van de twee presets dus, werkt niet. Dit moet met een update te fixen zijn denk ik zo.


Voor we afsluiten, wel één mooie extra credit voor Sony: behalve de hardware zelf is alles er omheen volledig te recyclen. Doosje en alles wat er in of omheen zit is van papier of karton. Geen single use plastics te bekennen. Ik neig er sterk naar producten die dit binnenkort niet doen één award tier te droppen. Dat iedereen hun verantwoordelijkheid op deze manier mag nemen. Vooralsnog hou ik het hier bij: een spreekwoordelijke veer in het achterwerk om over dit soort zaken toch na te denken.



Conclusie


Met de WF-1000XM3 zette Sony de benchmark, en de WF-1000XM4 leggen ze de lat weer een stuk hoger. De ANC is beter en veelzijdiger, de geluidskwaliteit behoort tot de absolute top en is ruim aanpasbaar, de batterijduur is fantastisch en de totale ervaring is absoluut volwassen. Goed geluid voor een leuke prijs kan je weliswaar overal en nergens vinden, maar dit is voor iedereen die het kan en wil betalen de overtreffende trap. En dan ook vooral voor ieder die wil dat hun aankoop gewoon objectief echt “beter” is, niet ieder die zich al te lang gaat afvragen of de hoeveelheid “beter” wel helemaal in verhouding staat tot de hoeveelheid extra euro’s; dat is bij high-end producten zelden het geval.

Ik vraag mij hardop af of Sony niet een keer een wat hipper in-ear design kan maken, en de afwezigheid van het koppelen met meerdere producten tegelijk vind ik jammer, wat voldoende ruimte laat voor een nog mooiere XM5. Maar dat terzijde is dit een beest van een set die zich makkelijk laat aanbevelen, zeker als je écht goede ANC in je oren zoekt en die rust je wat waard is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.