Sony WF-XB700 review


Praktisch de beste in-ear headphones die je kan kopen op dit moment zijn de Sony WF-1000XM3: Uitstekend geluid, uitstekende noise cancellation, plus de nodige extra software features die je in goedkope setjes kan vergeten.

Maar zelfs de huidige prijs van 178 euro (ze waren 250 euro rond de lancering) zullen ze niet voor iedereen binnen het budget vallen. Met een prijs van 112 euro is de Sony WF-XB700 waar we het over gaan hebben in dat opzicht in elk geval aantrekkelijker. Het is echter geen 1000XM3-Lite, maar een setje met een duidelijke eigen focus: Bass liefhebbers aanspreken.

De Sony WF-XB700 is momenteel voor 112 euro te koop bij bol.com


Sony koos voor deze set een iets groter design, vermoedelijk om de bass beter een zetje te kunnen geven. Ze steken dus wel wat meer uit dan de typische air pod stijl set, maar ook dan de 1000XM3. Toch blijven ze voor mij juist iets beter zitten omdat ze niet zwaar zijn (ca 8 gram per stuk) en ook echt in je oren gaan, en als je net als ik snel last hebt van uit je oren vallende setjes is dit wel wat beter. Je krijgt er wel wat verschillende maatjes tips bij, maar geen variant die met een bocht in je oren blijft hangen.
Het doosje is juist weer wat kleiner (83 x 43 x 36mm, 45 gram) , en dat komt omdat het een doosje met één extra lading betreft. Een relatief kleine batterij dus, al zal 9 uur in de dopjes plus 9 uur in de case voor de meesten voldoen. Sterker nog, in de praktijk haalde ik consequent meer dan 10 uur, dus de draagbaarheid van een kleiner doosje is dan weer een voordeel.


Het geluid van deze units is echt opvallend goed, vooral opvallend stevig in de bass, iets wat je ook heel duidelijk in de SPL grafiek ziet uit onze test opstelling met gecalibreerde meetmicrofoons, maar ook gewoon verdomd helder. Bass was te verwachten natuurlijk gezien Sony dit product XB oftewel “Xtra Bass” noemt, maar “meer bass” is soms een eufemisme voor een lelijke bass boost en matig detail en hier is dat zeker niet het geval. De bass is lekker diep, vol, blijft ook goed aanwezig in de aller laagste tonen (zie de curve rond de 20 en 30Hz niet inzakken) en vertekent zeker niet ook niet op hoge volumes. En tegelijk gedragen de mids zich ook uitstekend, goed helder, weinig vervorming, goed detail. We zien een scherpe drop vanaf ca 13.000 Hz, maar daar bevinden zich maar weinig instrumenten. Sterker nog, de meeste mannen boven de 30 horen die toonhoogtes toch niet meer.


Het geeft de set wel een hele specifieke kleur, en dat moet je liggen. Pop, EDM of andere stijlen met een stevige bass klinken prachtig. En hoewel andere stijlen niet slecht klinken, de driver is tenslotte ook in andere tonen goed gebalanceerd, komen die bij een 1000XM3 bijvoorbeeld gewoon duidelijk beter voor de dag; dat is side by side echt de wat betere set. Mag voor de prijs, maar het is het vermelden waard, net als het feit dat Sony’s app niet werkt in combinatie met de XB700, dus je hebt ook geen software on je geluid wat te tweaken, geen noice cancelling, geen ambient sound control, etcetera.

Een positieve kanttekening is de Bluetooth lag. Een klein beetje is onvermijdelijk, maar het voelt hier verwaardeloosbaar. Dus ook voor gamen en een filmpje kijken is deze prima bruikbaar.


Conclusie


Kortom, de WF-XB700 is wat features betreft wat basic: geen ANC, geen tuning, geen case met 25 extra charges, etcetera. Maar het is wel een setje die echt goed klinkt, beter dan de sub 100 setjes die we tot dusver hebben ervaren. En dat vind ik positief: liever gewoon één ding goed doen (geluid), en op andere zaken besparen, dan op Chinese wijze heel veel proberen te doen, maar vervolgens niets echt uitzonderlijk waar je dan weer een “meh” gevoel aan over houdt. Daarbij is hij ook praktisch: hij zit goed in het oor, en hij gaat verdomd lang mee op een batterij; 10 uur zonder bijladen (grofweg 20 uur met je case erbij) is ruim bovengemiddeld, en de lag is minimaal wat hem ook voor gaming en film een optie maakt.

De vraag is simpelweg of jij een set in deze prijsklasse zoekt met een dikke, goede bass. Zo ja, prachtige set. Zoek je liever iets dat meer gebalanceerd is voor rustigere muziekstijlen, dan kijken we toch nog even met een scheef oog naar de WF-1000XM3, die weliswaar wat duurder is, maar wel alle toeters en bellen in huis heeft. De WF-XB700 richt zich echt op de basshead.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.