Sony WH-1000XM5 Review


De WH-1000XM5 is de jongste over-ear, active-noise-cancelling koptelefoon uit de stallen van Sony. En dat belooft normaliter wel wat: goed geluid, effectieve noise cancelling, goed comfort en ook een design waarmee je gezien mag worden. De afgelopen tijd gingen wij er mee aan de slag om uit te zoek of dit dé draadloze ANC headset is voor ieder die op zoek is naar een echt topmodel en bereid is daarvoor te betalen. Want voor het genoegen deze mooie set in huis te halen mag je wel zo’n 400 euro afrekenen.


Kudos voor Sony dat ze de hele verpakking van recyclebare materialen hebben gemaakt. De hele kartonnen doos en alles er om heen mogen gewoon de papierbak in, en dat vinden wij toch een enorm pluspunt. We gaan niet net doen alsof ze hiermee grote problemen de wereld uit helpen, maar dit draagt wel op een positieve manier bij zonder dat we er last van hebben. Sterker nog, scheelt alleen maar extra zakken cq kosten.


De inhoud die je wel wilt bewaren is natuurlijk niet van papier. Zo krijg je er een chique, relatief slanke draagtas bij in de bijpassende steen-grijze kleur. Daarbij valt wel direct op dat de hoofdtelefoon zelf niet meer opvouwbaar is als voorheen, waardoor je case iets groter lijkt dan voorheen. Maar gezien hoe dun die is vind ik de draagbaarheid niet noemenswaardig minder dan verder opvouwbare modellen.



De WH-1000XM5 is vooral een chic apparaat om te zien. Dat is natuurlijk ook wel een noodzaak gezien de doelgroep wat vooral plane en trein reizigers zullen zijn in het hogere segment die een headset zoeken die niet misstaat bij een beetje pak. Puur op materiaalkwaliteit kan hij er mee door maar is het in mijn optiek geen echte hoogvlieger. Vergeleken met bijvoorbeeld de Sennheiser Momentum voelt de Sony wat eenvoudiger aan, en zou je denken wellicht wat minder luxe, maar daar staat een lager gewicht en een slankere pasvorm tegenover.



Belangrijker is echter dat het comfort ook echt top is, en dat heeft Sony na al die jaren natuurlijk wel onder de knie. De verstelbaarheid is top waardoor hij op kleine en grote hoofden goed zit met een goede drukverdeling. De oorschelpen zelf zijn groot genoeg dat ze ook om grote oren vallen zonder te overdrijven, en ze zijn relatief zacht. We hebben hem hier de laatste tijd zo lang mogelijk op gehouden, en er kwam eigenlijk geen moment dat hij begon te vermoeien. Hij is gemaakt met een lange zit in het achterhoofd, en dat doet Sony dan weer beter als bijvoorbeeld die Momentum.



De featureset is eigenlijk zoals je hem zou verwachten. ANC is een key feature, waarbij Sony nu meer microfoons heeft ingebouwd voor een nog betere werking, er zit een setting in om de omgevinggeluiden juist te versterken, je sluit hem normaliter via Bluetooth aan maar je kan hem eventueel ook bekabeld aansluiten, en je hebt een combinatie van fysieke knoppen en touch controls waarbij Sony toch echt met kop en schouders boven de rest uit steekt als het op het gebruiksgemak van die touch bediening aan komt. Ik heb vaker gezegd dat ik zelf liever fysieke knoppen heb dan over de schelp aai, maar Sony doet dit toch verdomd goed en zaken als gesprekken opnemen en ophangen, het volume aanpassen en door de nummers skippen werkten elke keer foutloos zonder ook maar een enkele hiccup.


Sony gaat ook net even verder dan gebruikelijk wat “user experience” betreft. Zo schakel je direct de omgevingsgeluid modus in wanneer je je handpalm op de rechter schelp leg, is er ondersteuning voor 360 reality audio (mits je bijvoorbeeld Tidal hebt), en er is natuurlijk ook ondersteuning voor voice control, al is dat meer standaard dan opvallend tegenwoordig. Wel zeldzaam is dat de settings in de app op de hoofdtelefoon zelf worden opgeslagen, en dan ook overdragen naar andere devices die je koppelt. Enorm fijn. En mijn persoonlijke favoriete optie: automatisch van ANC naar ambient modus schakelen wanneer je zelf begint te praten, iets wat het makkelijk maakt om af en toe kort even iets te bespreken zonder elke keer dat ding van je hoofd te halen.





Naast de ANC is één van de grootste upgrades de toevoeging van snelladen. Een lader is niet inbegrepen, maar met een rappe USB lader heb je hem binnen een klein uurtje helemaal vol geladen, en als je toevallig leeg staat als je de dag begint heb je binnen enkele minuten genoeg charge om de dag door te komen. Sony claimt dat 3 minuten snelladen ongeveer 8 uur speeltijd opleveren, dus tenzij je een hele lange vlucht voor de boeg hebt moet het normaliter lukken om nooit leeg te staan. Op een volle lading trek je zoals Sony zelf ook claimt wel rond de 24 uur afspeeltijd op een bescheiden volume, of tel daar een uurtje of 10 bij op als je de ANC uit zet. Niets te klagen dus.



Het grote geld geef je natuurlijk uit voor de twee pilaren van een high-end set als deze: geluidskwaliteit en ANC. Op beide vlakken blinkt Sony al jaren uit, en dat is met deze XM5 gewoon ook niet anders. De ANC is uitstekend zonder een drukkend gevoel op je oren te geven. Opvallend is ook hoe de ANC van vandaag zo veel beter is geworden op hogere tonen in plaats van enkel de lage bromtonen zoals voorheen (vliegtuigen, stofzuigers e.d.). Zelfs stemmen worden sterk onderdrukt en het is meermaals voorgekomen dat ik niet door had dat vrouwlief een meter achter mij tegen me zat te praten. Van alle ANC hardware die we ooit hebben getest is dit de meest overtuigende ervaring.

En het geluid? Van dezelfde kwaliteit. Heerlijk helder, een goede punchy bass die niet overdrijft of doordreunt, en met de software kan je genoeg tunen om het geluid naar je eigen hand te zetten. Maar het is een headset die van alle markten thuis is, van keihard knallen tot heerlijk rustig van vocalen genieten. Ook hier geldt: van alle ANC hardware overtuigt het geluid van deze het meest. Alleen een goede open-back is geluidstechnisch een stap vooruit, want een ANC headset als deze klinkt toch snel alsof het geluid echt in je hoofd zit in plaats van dat je een enorm brede soundstage hebt, maar goed een open headset dempt natuurlijk weer voor geen meter.


Conclusie


We hebben door de jaren heen honderden hoofdtelefoons en in-ears kunnen testen, en dan merk je vaak al op dag 1 welke kan het op gaat. De Sony WH-1000XM5 is geen uitzondering, want vanaf het eerste moment was duidelijk dat dit een verdomd fijn ding is. Hij zit heerlijk, hij klinkt fantastisch, en de ANC is top-klasse.

Uiteraard valt er wat te klagen. Zo is hij niet langer inklapbaar en daarmee iets minder mobiel, en de prijs van 400 euro is natuurlijk echt extreem fors. Dat zet hem buiten bereik van menig muziek-en-ANC liefhebber, en meer een chique high-end oplossing voor een frequent flyer die de kosten met een beetje mazzel op de zaak kan declareren. De reiziger-doelgroep wordt onderstreept door het ontbreken van een IP rating, want hij is niet waterdicht en ook niet gemaakt om mee te sporten (lees: zweten). Het idee is dus dat je zelf minimaal even elegant voor de dag wil komen als dit ding er zelf uit ziet

Ben je erg prijsbewust, dan kunnen we niet om de oude WH-1000XM4 heen die inmiddels nog maar 240 euro kost en voor die prijs gewoon een goede all-round ervaring biedt wat geluid en ANC betreft. Maar het staat niet ter discussie dat Sony met de WH-1000XM5 de lat weer een stapje hoger legt: net wat meer comfort, net wat beter geluid, een stap vooruit wat noise cancelling betreft en een featureset die de grens weer verlegt. Als de prijs geen bezwaar is zouden wij het wel weten, en de XM5 zal hier voorlopig ook actief gebruikt blijven worden en hét model zijn waar anderen zich op stuk mogen bijten:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.