Sony WH-CH710N review


Dat Sony een paar van de beste headsets op de markt maakt staat niet ter discussie. En dat ze ook (iets) goedkopere producten uitstekend kunnen maken bleek uit de WF-XB700, een betaalbaarder bass-heavy alternatief voor de luxere 1000XM3.

Maar active noise cancelling draadloze bluetooth headphone voor minder dan 100 euro? Minder dan 90 zelfs als je een beetje rondshopt, en dat klinkt optimistisch. Oftewel is de Sony WH-CH710N een pracht deal, of een voorbeeld van een product dat in het cost-down concept té ver gaat.


Sony’s design is goed, mid-size, geen poespas, minimale branding. Het ziet er gewoon keurig uit. Zodra je hem beetpakt begint het echter wat te knagen, het plastic is eenvoudig en stelt weinig voor, als je hem een beetje schud rammelt het aardig, en hoewel dat alles hem wel lekker ligt houdt voelt het gewoon als een echte budget headset. Als in, er zijn 30 euro kostende headsets die niet minder voelen.
Eén USB kabel om te laden. Eén 3,5mm kabel voor niet-BT devices

Dat zou het comfort niet per sé hoeven te beïnvloeden, en lijkt dat ook maar een beetje te doen. De headset is ruim verstelbaar, ruim flexibel voor een goede drukverdeling, en licht genoeg dat je hem sowieso maar nauwelijks voelt. De zachte maar redelijk dunne pads laten het midden van de earcups (de drivers) echter tegen je oren aan komen. En dat geeft de headset ook een ietwat goedkoop gevoel óp het hoofd. Niet vervelend, maar wel heel basic.


De controls zijn uiteraard ook basic: fysieke knoppen, geen touch geneuzel. Maar dat vind ik enkel een voordeel, want simpele knoppen werken echt beter dan touch controls.


Wat de Sony goed weet te doen is.. klinken! Het geluid is opvallend prima, zeker als je net een beetje teleurgesteld was in de bouwkwaliteit en afwerking. We zien ook een opvallend strak bass lijntje in de metingen, wat overeenkomt met onze ervaring dat het een volle, maar niet overdreven bass-y headset is. Het mid vervat wel iets, net als de hogere tonen, het is absoluut meer een all-round pop muziek knaller dan de headset voor de kritische instrumentale luisteraar.

In het beeld hierover zie je niet de linker en de rechter meting, maar de meting met ANC aan en uit. En daar zie je nauwelijks impact van de active noise cancellation op het geluid. Prima zou je denken, ware het niet dat de impact van de ANC op het geluid van buiten ook minimaal is. Passive demping is beperkt, en active demping is dermate beperkt dat je beter resultaat haalt met een alternatieve headset die gewoon passief meer tegenhoudt. En dat is toch een hele pittige kanttekening op een ANC headset.

Eén onderdeel is echt uitzonderlijk, en dat is de accuduur. 35 uur (BT NC) is de claim, in de praktijk haal je er makkelijk 40 uur uit op een comfortabel volume zonder NC, of meer dan 30 met NC. Dat is echt uitzonderlijk.Conclusie


De Sony WH-CH710N is een headset van uitersten. Lekker licht, goed geluid, een strak design en uitstekende accuduur aan de ene kant, maar een matige bouwkwaliteit en afwerking, net wat ondiepe schelpen, plus een teleurstellende, praktisch zinloze ANC aan de andere kant.

Natuurlijk moet je bij elk product dat betaalbaar probeert te zijn iets van een concessie accepteren, maar de teleurstellende ANC is echt een probleem voor deze headset. Hoewel hij als “betaalbare ANC” headset met wat kritische kanttekeningen alsnog prima potentie zou hebben, is hij zonder overtuigend ANC element eigenlijk zo betaalbaar niet meer; voor 89 a 99 euro heb je veel echt uitstekende headsets tot je beschikking.

Ik heb uiteindelijk de nodige uren prima plezier gehaald uit de WH-CH710N, simpelweg omdat hij licht is en goed klinkt. Maar zelfs met de huidige prijzen zie ik niet goed waarom je deze zou kopen. Als cadeautje, of in een extra scherpe aanbieding, is het best een leuke, maar ik zie hier geen echte aanrader, ook niet voor de sub-90 euro dat hij inmiddels voor te koop is, en ongeacht de extra kleur opties zoals blauw en wit.

Vind je een beetje bass wel fijn dan is de WF-XB700 een leuke overweging als in-ears iets zijn voor je, maar als je vooral een goede ANC ervaring wilt dan moet ik toch vaststellen dat goedkoop hier een beetje duurkoop is, en dat je beter iets doorsparen voor een objectief uitstekende WH-1000XM3 of XM4.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.