Anker Soundcore Liberty Air review


Anker zal je vast wel kennen van powerbanks, opladers en ander soort ‘powerspul’. Soundcore is hun sub-merk waaronder ze naast deze producten ook nog eens geluidsapparatuur verkopen zoals Bluetooth-speakers en in-ears. Vandaag kijken we naar de Liberty Air Wireless in-ears, draadloze oortjes die flink wat weg hebben van de Apple Airpods, maar dan voor ongeveer de helft van de prijs.


Specificaties


Specs en features vanuit Soundcore:


Uitpakken en bouwkwaliteit


Het doosje van Anker is duidelijk, zo heb je in een snelle blik alle hoofdfeatures ontdekt: volledig draadloos, 20 uur accuduur en de oortjes zijn waterdicht. In de doos vinden we gelijk de case met daarin de oortjes, daarbij komen deze oortjes met een drietal extra dopjes in verschillende groottes.


De case waar de oortjes in zitten is van een stevig, redelijk krasproof materiaal gemaakt en heeft een luxe uitstraling door de matte vormgeving. Om het batterijpercentage te tonen zitten er drie ledjes op de case. De oortjes schuif je eenvoudig in de case en ‘klikken’ daar magnetisch vast.Als we kijken naar de oortjes zien we eerst ‘touch’ op de zijkant staan, dit is een verwijderbare sticker en geeft het aanraakoppervlak weer. Bovenop de oortjes zitten twee gaatjes met daarin ledverlichting die gaan knipperen wanneer ze in de oplaadcase moeten, wat volgens Anker pas na 5 uur zal zijn.


In de praktijk


Geluidskwaliteit blijft vaak een kwestie van smaak, want waar de een genoegen neemt met de kwaliteit van een goedkoop paar oortjes die je standaard met je telefoon krijgt, zweert de ander bij een hi-fi setje á €300. Persoonlijk geef ik altijd liever wat meer uit om iets kwalitatief beters te krijgen dan dat ik op een aankoop ga besparen om er uiteindelijk achter te komen dat het hem toch net niet is. Zelf zit ik vaak 8 uur per dag muziek te luisteren en dan mag geluid natuurlijk ook wel wat kosten.

Over het geluid zelf ben ik gelukkig ook erg te spreken, ik vind ze gewoon goed klinken en ze kwamen op geen vlak tekort. De beloofde noise-cancelling is een beetje onzin, want deze is enkel ‘passief’ en naast hooguit iets beter isolerende oordopjes merk je wat demping weinig verschil met andere in-ears. Het geluid is goed in balans, bass goed aanwezig maar niet te sterk, hoge tonen zijn ook prima aan te horen en dat maakt dit een leuk klinkend setje in-ears. Er is geen app aanwezig voor eventuele aanpassingen in de EQ, maar aangezien de standaard instellingen voor eigenlijk alle muziek prima voldoen zal dit geen probleem vormen.

Voor de bediening van je muziek gebruikt de Liberty Air touchpads die op beiden oortjes zitten, je tikt eenvoudigweg op de buitenkant van de oortjes om te pauzeren, door te spoelen, een oproep aan te nemen etc. Volumebediening ontbreekt echter, daarvoor moet je bij je telefoon zijn. Het ‘tikken’ om bijvoorbeeld door te spoelen voelt goed aan, je dient hiervoor 2 seconden je vinger op het rechteroortje te leggen en that’s it. Terugspoelen gaat daarentegen in combinatie met Spotify niet altijd even soepel, dan dien je heel snel je vinger weer op het touchoppervlak te plaatsen omdat anders het huidige nummer gewoon opnieuw begint, in plaats van dat deze een nummer terug zal gaan. De manieren hoe je deze aanrakingen in bepaalde patronen moet doen is even wennen, dit went echter wel.


Als laatste luisteren we even naar de microfoon, deze bevalt prima en weet zonder al te veel ruis je stem op te vangen tijdens een oproep. Zelfs tijdens een gesprek waarbij ik in harde wind fietste kwam ik gewoon goed over, dus dat is mooi meegenomen. Mocht je mijn eerdere review van de Razer Hammerheads hebben gelezen dan weet je vast wel dat sommige nieuwe in-ears slechts een handje vol toestellen ondersteunen met microfoon, bij Anker hoef je je daar geen zorgen over te maken omdat deze (praktisch) elke smartphone met Bluetooth ondersteunen.


Conclusie


Ik zie veel positieve elementen in deze Liberty Air in-ears. Hij klinkt uitstekend in praktisch alle muziekgenres en angst voor een lege batterij zal je niet snel hebben. 5 uur aaneengesloten kunnen luisteren en een charging-case is in mijn optiek meer dan goed genoeg.

Kleine probleempjes zijn er wel, dingen die wel vaker voorkomen bij true wireless oortjes zoals het soms out-of-sync raken. Niet heel vaak, maar een paar keer per maand geeft aan dat er vooralsnog wel wat te verbeteren valt. Specifiek voor deze Ankers mis ik de volume controle op de oortjes zelf. USB Type-C was ook leuk geweest, maar op een lager prijspunt zoals hier kan ik met micro USB ook wel leven.

Al met al is de Anker Soundcore Liberty Air een mooi setje in-ears voor een leuker bedrag dan menig alternatief. Een prijs van 100 euro, soms nog minder, maakt hem gewoon een stuk toegankelijker. Maar belangrijker is dat hij scoort waar het telt: geluidskwaliteit, accu, en eenvoudig in gebruik:


De Anker Soundcore Liberty Air is o.a. te koop bij Bol.com voor ca 99 euroEnkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.