Let op: de fabrikant achter Spin Remote is failliet. Dus als je deze overweegt te kopen heb je nul support of zekerheid. Op moment van aanpassen werkt de remote en de app e.d. nog, maar zekerheden zijn er niet en aanraden er één aan te schaffen zou ik zeker niet doen.


Review: Spin Remote
Productpagina @ Spin Remote


“And now for something completely different” was het eerste wat in mij op kwam op de vraag of wij een nieuwe, innovatieve afstandsbediening zouden willen testen. Niet alleen bleek het product ook daadwerkelijk –echt- iets anders (het komt vaker voor dat fabrikanten met ‘de beste sh.. ever!’ aan komen zetten), maar het bleek ook nog eens een Nederlands project te zijn, en laten we eerlijk zijn: dat maakt het reviewen toch net nog een beetje leuker.

Een kleine twee jaar geleden begonnen deze Nederlandse mannen aan hun crowdfunding campagne om een product genaamd ‘Spin Remote’ werkelijkheid te maken. Ik was daar tot voorkort niet mee bekend, maar een blik op die campagne pagina’s geeft aan dat ze hier al duidelijk langere tijd zeer serieus mee bezig zijn. Het idee is simpel: een universele afstandsbediening maken die kinderlijk eenvoudig in gebruik is, visueel aantrekkelijk is, en uiteraard ook breed inzetbaar; een afstandsbediening die je oppakt, wijst, draait, of met vinger-bewegingen je apparaten laat aansturen. Geen knopjes, geen complexe instellingen, maar gewoon gesture-magic. Het concept werd kennelijk goed ontvangen bij de crowd funders, want we maken de sprong naar het heden en zien dat ze vandaag, 1 September 2016, op het punt staan de Spin Remote als retail product aan het grote publiek te leveren. Coolblue, op moment van schrijven de eerste en (voorlopig in elk geval) enige shop die ze in Nederland op de markt zet, zegt de Spin Remote per direct te leveren voor 99 euro. Gezien zij zo vriendelijk zijn geweest om een test exemplaar vroegtijdig te regelen (bedankt Coolblue!) ligt actuele voorraad dus voor de hand.

Ter info: Gezien het product op moment van testen nog (net) pre-retail is heb ik gebruik gemaakt van de beta app voor Android. In de eerste week zijn al twee (noemenswaardige) updates voorbij gekomen die functionaliteit toevoegden, en een dag voor publiceren zelfs nog een update om de gevoeligheden aan te kunnen passen (dankzij deze vind je wat aantekeningen terug in deze review, herschrijven was inmiddels geen optie meer). Het mag duidelijk zijn dat de heren achter Spin Remote overuren draaiden om zo veel mogelijk voor de lancering af te krijgen, maar het zou dus kunnen zijn dat de app er volgende week net iets anders uit ziet, of dat er functionaliteiten zijn toegevoegd die op moment van testen nog niet aanwezig waren. Wel zo prettig: met de huidige beta app heb ik in de zaken die ik in deze review bespreek geen problemen ervaren, dus de kans lijkt mij klein dat er wat functionaliteit betreft iets uitgehaald zal worden.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.