SteelSeries Alias en Alias Pro review


Iedereen in de gaming wereld is ondertussen wel bekend met het merk SteelSeries, ze staan vooral bekend om hun headsets, toetsenborden en muizen maar nu hebben ze toch wel iets heel anders uitgebracht. De SteelSeries Alias Pro en de Alias zijn beide microfoons van hoge kwaliteit en gemaakt voor gamers en streamers, wat de twee van elkaar onderscheidt is de aansluiting, de Alias Pro heeft een XLR aansluiten en de Alias heeft een eenvoudige USB-C naar USB aansluiting.

Uitpakken


De dozen hebben de standaard SteelSeries look. De oranje achtergrond laat de zwarte microfoon er echt uitspringen wat het een gave uitstraling geeft. In de doos van de Alias Pro zit de microfoon, een energiekabel voor de mixer, een lange stevige XLR kabel, een bijpassende mixer en twee USB-C naar USB kabels, ook krijg je een standaard meegeleverd en een verbindingsschroef voor een microfoonarm. In de doos van de Alias zit ook de microfoon, eenzelfde standaard, een verbindingsschroef voor een microfoonarm en een USB-C naar USB-kabel. Beide microfoons zijn bevestigd met een schokdemper die tot de precisie is afgesteld zodat je geen schokken door de microfoon heen hoort wanneer je je muis of toetsenbord zou gebruiken.

Qua uiterlijk is er zeker een verschil tussen de twee, de Alias heeft alle bedienknoppen op de microfoon zitten, de mute knop is een soort touch button, je hoeft hem dus niet in te drukken, een lichte veeg met je vinger is al genoeg om jezelf te muten, als je dit doet, zie je ook direct een rood kruis op je microfoon komen vanuit kleine ledlampjes, erg handig dat je ook echt weet dat je op de mute staat. Ook zit er een stevige draaiknop op, deze voelt super smooth aan, deze knop dient voor de gain van de microfoon, dus hoe verder hij open staat hoe meer geluid het oppakt. De ledlampjes hebben ook nog een ander doel, deze dienen namelijk ook als volumemeter, dus hoe harder je schreeuwt in de microfoon hoe roder de lampjes worden. De Alias beschikt ook over RGB belichting aan de onderkant van de microfoon, dit geeft een gaaf effect als je hem op de standaard houdt, maar als je de microfoon aan een arm hangt dan is het niet meer te zien.


De Alias Pro is naar mijn mening echt gemaakt voor streamers, door middel van de mixer is hij zelfs te gebruiken in een dubbele pc set-up, wat ideaal is voor ervaren streamers of streamers die hun stream naar een hoger niveau willen slepen. Het aansluiten van de mixer en microfoon waren simpel dus je hoeft zeker geen expert te zijn om dit te kunnen installeren. Op de mixer zitten twee draaiknoppen, de wat kleine dient als gain knop en zorgt er dus voor dat de microfoon meer geluid opvangt, de grote draaiknop zorgt voor het algemene volume van de computer, deze knop is ook te programmeren via SteelSeries software. Ook bevat de mixer over twee knoppen die mij een beetje doen denken aan touchpads die je ook veel ziet bij DJ-sets, de mic mute knop van deze twee is niet programmeerbaar, die daarnaast wel. De RGB van de knoppen en underglow is ook aanpasbaar.

Sonar Software


De software zorgt er voor dat deze microfoons nog beter voor de dag komen, SONAR komt namelijk met een update, hierbij kan je AI noice canceling instellen voor de microfoon, dit is perfect voor gamers die nogal een ruis op de achtergrond hebben. De AI is zo geprogrammeerd dat het alleen spraak moet oppakken, door wat te testen ben ik er al snel achter gekomen dat hij toch niet alles cancelt. Harde niet natuurlijke geluiden worden er uit gefilterd, maar dit komt soms ook met een verminderen van je eigen klanken, ook werkt deze AI nog niet geweldig in samenwerking met communicatiesoftware zoals Discord of teams. Via opname software werkt dit een stuk beter en is dit toch wel een enorm pluspunt voor gamers en streamers, want hoe vervelend is het als je stream belemmerd wordt door je moeder die haar kelder eens komt stofzuigen. Verder bevat de software ook een equalizer voor je stem die naar mijn mening flink wat invloed kan hebben en waardoor je toch nog professioneler gaat klinken. Sonar heeft ook streamer mode toegevoegd, deze kant van de software is nog in Early access, maar is ideaal voor streamers met een dual pc set-up, het breidt je mixer uit voor twee computers en je kan dan dus individueel per pc de volumes aanpassen.


Conclusie


Deze microfoons zijn een gave toevoeging voor SteelSeries, het design is super strak en netjes en ze klinken ook nog eens erg goed, de schokdemper doet goed zijn werk en de software werkt ook super. Al met al een top microfoon maar dan komen we bij de prijzen aan. De Alias gaat € 199.99 kosten en de Alias Pro kost € 349.99, dit zijn dus geen goedkope prijzen. De microfoons zijn natuurlijk uitstekend in hun werk, maar is dit dan ook het geld waard? Naar mijn mening en mijn uitgangspunt van gebruik is de Alias meer dan genoeg, maar ben je nu echt een streamer die zijn of haar stream naar een hoger niveau zou willen brengen, dan kan je zeker de Alias Pro overwegen, en al zeker als je niet heel veel verstand hebt van audioapparatuur want dit systeem werkt gewoon super simpel. Dus Alias voor de normale gamer die wat moois op zijn bureau wil hebben en de Pro zeker een aanrader voor de wat geavanceerdere streamer of mensen met te veel geld.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?