SteelSeries Apex M500 review

Het is even geleden dat we met gaming hardware van SteelSeries aan de slag gingen (al zal je straks op de foto zien dat daar wel verandering in gaat komen), en het product wat we vandaag bekijken gaat inmiddels ook al weer een paar maandjes mee. De Apex M500 is de recht-toe-recht-aan mechanische gaming ramplank van onze Deense vrienden en richt zich op een solide bouw, programmeerbare knoppen, en uiteraard de bekende Cherry MX switches.

Op de SteelSeries website is de Apex M500 te koop met Cherry MX Red of MX Blue switches voor 124,99 en dan krijg je er een polssteun bij. Het toetsenbord is via Nederlandse webshops te koop a 99 euro en dan krijg je, net als ik hier, er geen polssteun bij geleverd. Ik kan de polssteun zodoende dan ook niet beoordelen noch weet ik of die actie eindeloos blijft lopen.


Zoals gezegd recht-toe-recht-aan, dus het separate unboxing hoofdstuk kunnen we overslaan: de stevige doch typische verpakking bevat geen spannende accessoires naast het toetsenbord zelf.
SteelSeries adverteert de Apex M500 met “Built Like a Tank”, en daar kan ik mij best in vinden. Hoewel we een volledig kunststof bord aantreffen, dus geen alu toplaag zoals bij sommige concurrenten het geval is, is het wel degelijk één van de meer stevigere constructies die we in dit segment aantreffen. Of je een aluminium bouw of afwerking wilt mag je uiteraard zelf kiezen, bijvoorbeeld voor esthetische redenen, maar het gemiddelde alu afgewerkte bord is niet steviger en kijken we even naar een nabije concurrent, bijvoorbeeld een kunststof Cooler Master MasterKeys, dan staat SteelSeries in bouw daar toch boven. Een meer directe concurrent is de Corsair Strafe die ik hier helaas niet meer heb liggen, maar ik twijfel er niet aan dat deze Apex M500 minstens even solide is, of eerder nog steviger.

Wat indeling betreft weinig verrassingen, we zien ook geen extra features zoals fysieke media knoppen of losse macro knoppen, op het blote oog en zeker op het afstandje is het een ‘gewoon’ toetsenbord; pas als je hem optilt voel je dat er een flinke stalen plaat onder zit en dat het materiaal dus duidelijk dikker is. Zoomen we wat in dan zien we ook de ietwat ruwere structuur van het kunststof. Toch lijkt het enkel de flinke SteelSeries print naast de status LEDs die visueel doet vermoeden dat dit meer is dan een standaard plank, of je moet vanaf de zijkant de gegraveerde letters opmerken.De onderzijde oogt echter wel duidelijk anders. Ook hier valt de dikte van het materiaal positief op, en daarbij de verschillende routes via welke je de (vaste) kabel kan sturen; toch iets extra’s in de redelijk sobere Apex M500.De specificaties en features:

Feature Overview

Cherry MX Red Mechanical Gaming Switches
Blue LED Illumination
100% programmable with SteelSeries Engine
Full Anti-Ghosting with 104 Key Rollover
Steel back plate, under board cable management


De specificaties van SteelSeries zijn wat sober, zeker wanneer je je realiseert dat de helft over Cherry MX specs gaat. Wellicht handig als de dames en heren van SteelSeries in elk geval de afmetingen (441mm x 136mm x 40mm, typisch full-size) en het gewicht (1,2 kg, ietwat bovengemiddeld) aan hun pagina toevoegen.

SteelSeries is echter een gaming merk, dus de aanwezigheid van anti-ghosting en n-key rollover is zowel vanzelfsprekend als prettig. In de tabel wordt 24-key genoemd, in de featurelijst zeggen ze “full”, either way heb ik niet genoeg uiteindes om iets anders te ervaren dan “geen ghosting”. Windows key lock is verder fijn.


De SteelSeries software, SteelSeries Engine, doet zoals altijd een prima job om het overzicht te bewaren, al is dat in het geval van de Apex M500 ook niet heel lastig; zo gek veel features zitten er niet in. We zien onder andere standaard de melding voor firmware updates, kunnen de actie per-key aanpassen, en bij de verliching de helderheid aanpassen of kiezen tussen statisch of breathing; geen per-key verlichting of andere effecten hier.


En dan natuurlijk even de verlichting in gebruik:


Eenmaal aangesloten valt de Apex M500 toch nog flink op, het is namelijk een extreem helder verlicht bord. Per-key lightning onbreekt, dus ‘what you see is what you get’. Helderheid is wel aanpasbaar, al wordt het nimmer echt dim. Echter zelfs in onze flink lichte opstelling waarbij sommige LED features wel eens wat wegvallen valt juist op dat dit bord extreem helder is, goed nieuws voor zij in de meest lichte omgevingen.De SteelSeries Apex M500 is zowat een schoolvoorbeeld van een middenklasse mechanisch bord. Kwalitatief is het een bovengemiddeld, of zeg maar gerust top gebouwd kunststof bord, en dat merk je duidelijk in de type-ervaring; het aanwezige blok staal plus de dikke kunststof elementen zorgen voor een bord dat geen haar meegeeft en heerlijk wegtikt. Het is tevens een model dat zich in de basis leent voor typisten –en- voor gamers vanwege de combinatie van een recht-toe-recht-aan uitstraling maar dan toch de aanwezigheid van cruciale gaming features zoals anti-ghosting en wellicht handig: de optie om per-key te programmeren. Hoewel subjectief vermoed ik dat ook het neutrale lettertype voor liefhebbers van dit meer basic design ook in de smaak zal vallen.

De grote vraag daarbij zal wel zijn of je wel blauwe achtergrond verlichting wilt, want (zeker gezien de helderheid) kan je daar lastig omheen. Op zich is de markt voor blauwe LED modellen niet heel groot, en als je dat zoekt dan is de huidige straatprijs van 99 euro voor dit model echt niet verkeerd. Er zijn echter veel toetsenborden met een vergelijkbare featureset in deze prijsklasse te vinden, of soms nog voor iets minder, wat er wel voor zorgt dat het wat lastig is voor deze Apex M500 om op te vallen. Hoewel SteelSeries dus wel positief opvalt wat bouwkwaliteit betreft is het wel de vraag of je het verschil tussen “goed” en “heel goed” in de praktijk echt van elkaar weet te onderscheiden, want echt slechte mechanische borden zijn zeldzaam. Daarbij resteert bij mij wel de vraag of mensen voor die stevigere kunststof kwaliteit wat extra voor willen betalen, zeker met het oog op aluminium afwerking in enkele concurrenten. Voor zij voor wie per-key programmeren geen eis is valt de meerwaarde van dit model toch vooral op die basis bouwkwaliteit en dat zie je zeker online er niet direct van af wat mij doet vermoeden dat de Apex M500 ogenschijnlijk een lastige is om te verkopen, ondanks de wel degelijk prima prijs-prestatieverhouding. Vandaar natuurlijk ook reviews die er op hameren 😉

A de adviesprijs van 124,99 Euro, waarbij SteelSeries hem gratis voor je verstuurd en dan een polssteun meelevert, is het an sich wederom geen verkeerd totaalplaatje; polssteunen blijven in het semi-betaalbare segment tenslotte vrij zeldzaam. Maar dan komen we wel langzaam in het domein van bijvoorbeeld RGB toetsenborden en gezien het een losse polssteun betreft kan je dan de vergelijking gaan maken door elke willekeurige polssteun (zij het zonder passende branding) aan elk willekeurig bordje toe te voegen, dus hier zien we dan wel wat extra druk op de positie van de Apex M500.

Zo wordt de positie van de SteelSeries Apex M500 volgens mij geheel duidelijk: Hij speelt mee in een extreem druk gevuld stukje van de markt waarin het lastig is om op te vallen, en probeert zich daar toch in de kijker te spelen door kwalitatief uitstekend gebouwd en afgewerkt te zijn en uiteraard met die bekende uitstekend Cherry MX basis, die in mijn eigen ervaring nog altijd boven alles staat overigens en waar ik hopelijk na enkele tientallen mechanische toetsenbord reviews niet wederom op in hoef te gaan: m.i. is mechanisch de logische keuze voor serieuze typisten en gamers. Hoe dan ook is de bouwkwaliteit die we hier aantreffen ook een mooie basis voor een goede beoordeling en tevens springplank voor meer toekomstige SteelSeries modellen waarvan ik begrepen heb dat er al enkele aan zitten te komen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/steelseries-apex-m500-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.