Steelseries Arctis 9 review


Eén van de populairste headsets van de afgelopen jaren was de Steelseries Arctis 7: draadloos, mooi design, goede bouwkwaliteit, en een goede geluid- en microfoonkwaliteit.

Én, niet extreem duur, iets wat velen ervan weerhield om voor de iets luxere Arctis Pro Wireless te gaan met zijn hot-swappable batterijen en basisstation waar onder andere Bluetooth op zit. Overigens nog altijd één van de beste opties op de markt als je budget genoeg hebt.

Met de Arctis 9 wil Steelseries een tussenoplossing neerzetten: een Arctis 7 mét de Bluetooth functie, of een Arctis Pro Wireless zonder hot-swap accus.


Dat de Arctis 9 een evolutie is en geen revolutie is zal je vast niet ontgaan: het design is exact hetzelfde als voorheen. Maar daar is niets mis mee, want de Arctis modellen waren niet voor niets geliefd, en de Arctis Pro is niet voor niets Nada’s daily driver. Zolang je geen XXL hoofd hebt zit hij uitstekend, met een goede drukverdeling en die lekkere comfortabele earpads. Bouwkwaliteit en afwerking is uitzonderlijk, en er is gewoon geen reden om het design te veranderen: dit is een design dat je iedereen comfortabel kan aanbevelen.





Nieuw is de grote draadloze adapter, die ook dienst doet als analoge in en uitvoer. Ook iets anders is de knop-layout op de schelpen, maar de functionaliteit is bekend: chat mix tussen twee inputs, mic mute, volume scroll, en een knop om je Bluetooth in te schakelen. Je kan eventueel gelijktijdig naar Bluetooth muziek luisteren én naar het geluid op je PC. Of PS4 (draadloos), of Switch (draadloos bij docked gebruik) of andere devices. En dit is dus het grootste verschil met de Arctis 7 die dat niet heeft.




Geluidstechnisch is en blijft de Arctis lijn een lastige om te beschrijven. Het geluid is absoluut goed, met een licht aangedikte upper-bass en opvallend aanwezige highs, maar het is geenszins een echt iconisch of uitzonderlijk geluid. Het is het soort weergave dat met alles overweg kan, elk game genre, film, muziek, maar verwacht geen heel specifiek karakter; geen bass monster, geen ultieme strakke lijn, maar ook geen echte zwaktes. Net als bij de vorm lijkt Steelseries het vooral safe te spelen om te zorgen dat iedereen er wel over te spreken zal zijn.



Met de software kan je het geluid eventueel nog wat tunen, of je side-tone toevoegen.

Steel’s traditioneel sterke puntje blijft wel van de partij: de microfoon. Zeker voor een draadloze headset kom je scherp en helder voor de dag. Dat is echt geen gegeven op dit prijspunt. Draadloze compressie blijft zeker wel een dingetje, en er is sprake van enige scherpte vergeleken met grote microfoons dus voor streaming en dergelijke wil je absoluut wat beter, maar voor je game comms? Uitstekend.



Conclusie


Omdat de Arctis 9 een kleine stap is zou je geneigd zijn te denken dat het geen zeer goede headset is. Maar het zijn die veilige keuzes die de Arctis 9 de zoveelste Steelseries headset maakt die je praktisch iedereen kan aanbevelen en er vervolgens zeker van zijn dat jij als consument er blij van wordt: hij is top gebouwd, keurig afgewerkt, hij zit goed, hij klinkt goed en jij klinkt goed. En nu krijg je er wat extra’s bij, zoals de Bluetooth optie. Goedkoop is hij niet, maar hij blijft prima staande in zijn prijsklasse. Elke headset heeft eigenlijk te veel concurrenten om op te noemen, maar als je deze op je bureau besluit te leggen maak je echt geen verkeerde keuze.

Het enige probleem met nieuwere producten die op oudere versies lijken is dat prijzen van die oudjes inmiddels zijn gezakt. In theorie kost de Arctis 9 met 199 euro zo’n 20 euro meer dan de Arctis 7 (adviesprijs 179 euro), en dat is een prima meerprijs voor een feature waar je om geeft. Maar de Arctis 7 is inmiddels echter vaak te vinden voor 150 euro, en 50 euro meer voor de Arctis 9 is dan best een gat. En hoewel de Arctis Pro Wireless momenteel weliswaar weer 299 euro kost was die bij vlagen 250 euro, en die 50 euro meer zou ik geen moment over twijfelen (100 ook niet overigens, maar dat terzijde).

Maar goed, dat de Arctis 9 in een sandwich zou zitten was te verwachten, want Steelseries positioneert hem daar bewust. En dat is dan ook de enige logische conclusie: voor gewoon een goede draadloze gaming headset pak je de Arctis 7, die zeker op ca 150 euro prachtig is. Wil je toch graag de bluetooth feature en daar voor betalen? Dan is de Arctis 9 harstikke leuk… tenzij de Arctis Pro Wireless binnen je budget valt, want dat blijft toch de ultieme draadloze optie. Zolang maar duidelijk blijft dat je voorbij de Arctis 7 vooral meer gaat betalen voor comfort-features, niet voor een hogere stap in geluidskwaliteit.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.