Steelseries Arctis Nova 7 Wireless review


We hebben dit jaar meerdere headsets gezien die een draadloze werking via een dongle combineren met Bluetooth om zo op tal van devices te werken. Maar we hebben dit jaar ook vooral nieuwe producten gezien die op een alsmaar hoger prijspunt komen. De Steelseries Nova 7 doet het eerste, maar laat het laatste achterwege: 129 euro voor een nieuwe draadloze gaming headset? Klinkt goed, or does it?


Wat design en bouwkwaliteit betreft doet Steelseries het ook met hun nieuwe Nova generatie erg goed. Het is een chique unit om te szien met een mooie metalen headband en zachtere plasticsoorten op de earcups die een luxe indruk geven. Het profiel is ook redelijk slank, wat hem prima bruikbaar maakt voor gebruik buitenhuis. Hij is voorzien van fijne grote draaiknoppen, de ronde caps op de cups kunnen vervangen worden mocht je dat willen. We zijn ook erg te spreken over de microfoon die mooi in de schelpt rolt, al hadden we ook graag een oplossing gezien om de USB dongle bij je te dragen in de headset zelf.


Steelseries staat al jaren bekend om het comfort. Hun Siberia headset waren jarenlang het go-to gaming setje, en de laatste jaren was de Arctis serie om die reden super populair. En de Nova wijkt daar gelukkig weinig vanaf. Het suspension-headband model is niet nieuw maar zit wel lekker, zeker op kleine en middelgrote hoofden. Hij is iets verstelbaar, maar veel rek zit er niet in. Op een echt XXL hoofd is het daarom een stukje krapper. Maar van XS tot L? Dan is het een toppertje: lekker om de oren, een mooie drukbalans, zachte kussens. Echt heel fijn.
Op featurevlak doet hij precies wat je verwacht: een Type-C dongle maakt hem breed inzetbaar met o.a. PC, Steam Deck, Switch en Playstation, en de Bluetooth verbinding maakt hem inzetbaar bij mobiele devices. En de accuduur is bovengemiddeld: ze claimen 38 uur, maar iets meer is prima haalbaar, meer dan genoeg plus met snelladen trek je er 6 uur bij binnen 15 minuten; dat is rapper dan de duurdere Delta Wireless. Ook waarderen we de chatmix dial enorm, zo kan je de balans tussen je game en je chat audio aanpassen; heel fijn.


Geluidstechnisch is de Nova 7 goed, al heeft hij het ongeluk dat wij hier zelf de Nova Pro Wireless ook hebben liggen, en dan merk je het verschil met die veel duurdere broer wel: heb je meer te besteden, dan kan het uiteraard beter. Maar voor het geld houdt de Nova 7 goed stand; draadloze headsets in dit segment zijn vaak grofweg vergelijkbaar, als je een draadje accepteert kan het uiteraard wat beter. Steel’s focus ligt op een relatief neutrale weergave, dus geen overdreven bass focus, al kan je dat met de software nog een klein beetje tunen.


Waar hij wel weer positief opvalt op dit prijspunt is de microfoon. Niet alleen rolt die makkelijk de schelp in, hij klinkt ook gewoon keurig. Beter dan headsets met een in-schelp mic zoals wederom de (duurdere) Delta Wireless. Voor extreem veel communicatie raden we altijd een losse mic aan, maar voor wat game comms is dit dik prima. Ze mogen er alleen voor zorgen dat het oprollen van de mic hem ook mute, dat kan nu alleen via de mute knop.


Conclusie


De Nova 7 zet Steelseries hun uitstekende streak aan goede headsets eenvoudig door. Hij combineert een keurig design, top comfort voor S tot XL hoofden, goed zij het niet uitzonderlijk geluid, een keurig mic en vooral ook die brede compatibiliteit.

Kanttekeningen zijn er zeker, zo is de pasvorm voor XXL en groter, afhankelijk van je hoofdvorm, soms krap aan en als je puur op het geluid af wil gaan kan een tientje of twee meer voor een G Pro X wel de moeite zijn, al denken we dat het comfort, de bredere compatibiliteit en de lagere prijs van de Nova 7 voor velen merkbaarder zullen zijn. En als je bereid bent meer uit te geven: de verwisselbare accus en betere drives van de (veel duurdere) Nova Pro Wireless blijft natuurlijk ongeslagen.

Maar dit totaalplaatje voor 129 euro is gewoon een uitstekende prestatie en dat maakt deze headset een echt go-to model als dit grofweg je budget is. Daarom geven we hem zowel de recommended award als de great value award, want de prijs-kwaliteitverhouding hier is gewoon heel dik in orde.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.