Steelseries Prime en Prime Wireless review


Muizen moeten lichter en sneller, en elke fabrikant lijkt daar als een bezetene op te springen. Steelseries deed dat eerder ook al met hun Aerox muizen, maar brengt vandaag nog een serie nieuwe, lichte muizen uit: de Prime, Prime+ en Prime Wireless. Dit keer geen gatenkaas of RGB, maar gewoon een strak zwart geheel met een focus op prestaties.

We gingen aan de slag met de Prime en de Prime Wireless, die lanceren met een prijs van 69 euro en 139 euro respectievelijk. De Prime+ hebben we niet en laten we dus buiten beschouwing.


Op het eerste gezicht lijken de twee Primes best op elkaar. De draadloze is met 80 gram net wat zwaarder dan de 69 gram wegende wired variant, maar wat vorm en materiaal betreft ontlopen ze elkaar niet. Met dat gewicht zijn het niet de aller lichtste muizen op de markt, maar ze komen goed mee met de ultralight standaard.


Met 125mm lengte oogt hij redelijk gemiddeld, misschien net wat kleiner dan gemiddeld. In typische Steelseries vorm loopt hij wel breder uit langs achteren, waardoor hij alsnog als een mid-size muis aanvoelt in plaats van een echt mini muisje. Voor mijn XL hand is het een opvallend comfortabele vorm, waarbij de scherp aflopende en scherp gevormde muisknoppen uitstekend in de smaak vallen. Met een grote hand heb je een relatief lichte grip, ik hou hem prima tussen de vingertippen vast, en met een wat kleinere hand (ca 17cm handlengte noemen we gemiddeld) is het meer een palm grip muis. Met wellicht ietwat opgetrokken vingers om sneller te kunnen klikken, oftewel een esports muis dus zoals de marketing ook doet vermoeden. Vergeleken met de Logitech Superlight is hij net wat ergonomischer, niet per sé beter of slechter, maar wel fijn voor iedereen die kramp krijgt van symmetrische mini muisjes. Linkshandigen vallen uiteraard af, maar dat is praktisch een gegeven tegenwoordig.



Zoals eigenlijk overal is de sensor praktisch foutloos, geen fabrikant durft zich nog te branden aan zelfs een sub-top sensor. En ook de switches voelen aangenaam scherp. Steelseries heeft het over een “optical magnetic switch”, al merk ik het verschil met een standaard omron switch totaal niet. Of ze daadwerkelijk sneller zijn zal onze aanstaande latency test moeten uitwijzen, maar op het eerste gevoel en met de eerste rondjes Warzone onder de knieen voelt het allemaal uitstekend. Zo ook het scrollwiel overigens; niet te licht, niet te zwaar, gewoon zoals men verwacht.


Kijken we naar de secundiare features die belangrijk zijn valt op dat de wired en wireless versies toch van elkaar verschillen. Zo krijgt de wireless versie wel de iets luxere PTFE gliders, de draadloze versie niet. Overigens glijden beide uitstekend en lijkt het erop dat de standaard gliders van Steel uitstekend zijn, maar toch het helpt de premium beeldvorming niet.


Oogt iets anders, glijdt eigenlijk hetzelfde. Zoals meer dingen in het leven.

Vervolgens zien we ook dat beide een vervangbare kabel hebben (fijn!), maar dat de wireless USB Type-C is en de bedrade versie micro-USB. Plus, beide beloven een flexibele kabel, maar juist op het bedrade model is de kabel niet zo soepel als gehoopt. De wireless versie, waar je de kabel eens per 100 uur gebruikt om de muis op te laden, is juist wel extra soepel.



Vanaf dat moment kreeg ik toch wat twijfels over de bedrade versie. De vorm is aangenaam, de sensor is top en de switches voelen scherp, dus de ervaring is eigenlijk heel goed. Maar met 69 euro zit hij net boven het gemiddelde van de ultralight categorie, en daar kan je je eigenlijk geen minpunten veroorloven. Er zijn muizen van 60 of zelfs 50 euro die wel gewoon een echt soepele kabel hebben, of de wat gladdere voetjes eronder hebben. Een premium prijs vragen mag, maar laat de koper -in dit geval jouw eigen fanbase- dan niet achter met 1-2 knullige besparingen.


De draadloze versie liet eigenlijk weinig te wensen over, en dat bleek een muis die ik langer en vaker bleef gebruiken. Zeker buiten het gamen om vind ik mijn eigen Logitech Superlight soms wel erg smal, en de Prime wist zo ook op wat langere dagen toch wat comfortabeler te blijven. En 80 gram is alsnog licht genoeg om serieus mee te doen in competitive shooters. Het enige minpunt wat ik aan de Prime Wireless kon vinden is dat de dongle best fors is, wat gebruik op bijvoorbeeld een laptop wat lastiger kan maken.


Conclusie


Wanneer je 100 goede muizen hebt om uit te zoeken ga je met een review van een nieuwe muis als snel op zoek naar de problemen. Dat muizen een laag gewicht, top sensor en goede switches hebben is tenslotte praktisch al een gegeven. En dat is hier ook zeker het geval, laten we daar duidelijk over zijn. Maar het neemt niet weg dat Steelseries voor een grotere opgave staat nu er al zo ontzettend veel lichte muisjes zijn en ze het zich dus niet kunnen veroorloven om fouten te maken.

Vooral de bedrade versie lijkt daar onder te lijden. Hoewel in de basis een goede muis, zien we toch net een paar dingetjes die we een jaar geleden weliswaar zouden accepteren maar vandaag eigenlijk niet meer zouden mogen. De kabel is net wat minder soepel dan zijn duurdere broer, en de keuze voor micro USB wanneer je de Type-C aansluiting op zijn broertje ziet doet ook een beetje zeer. Op 50 euro hadden we het een prima muis gevonden voor iedereen die deze vorm net wat aantrekkelijker vindt, maar met ca 70 euro vragen ze een aanzienlijk premium en dan verwachten we een foutloze presentatie. Als je een Steelseries fan bent en alles in één software pakket wilt kunnen we een tientje bovenop alternatieven nog snappen, dus wellicht dat de straatprijs straks nog gunstig uitpakt, maar ik hou het voor nu op “approved”; de lat voor “recommended” ligt hoger.


Het is de Prime Wireless die die praktisch foutloze presentatie wel geeft. De vorm spreekt mij in elk geval enorm aan, de paar minpuntjes van zijn betaalbare broertje zijn weg, en wat resteert is een ietwat basic ogende muis die wel gewoon heel lekker presteert. In een vacuum een makkelijke aanrader.

Dat gezegd hebbende, ook de draadloze markt is inmiddels stevig gevuld en Steelseries is met 139 euro binnen die markt wel echt prijzig. De G Pro Superlight is lichter en kost hetzelfde of een paar euro minder, de vorige G Pro weegt net als de Prime 80 gram en kost 30 euro minder, en als je die wat te smal vindt is er nog de iets lichtere Razer Viper Ultimate die voor 20 euro minder een leuk oplaadstation erbij biedt. Je kan een lichte vorm voorkeur hebben uiteraard, maar die muizen zijn echt aan elkaar gewaagd en dan is het lastig om als nieuwkomer opeens een nog hogere prijs te vragen.

Gezien we awards geven op de objectieve prestatie mag de Prime Wireless wel met een Editor’s Choice award naar huis. En Steelseries fans op zoek naar een top draadloze muis zitten hier dus gewoon goed. Maar laten we heel duidelijk stellen dat als je niet merk gebonden bent dat deze Prime Wireless op of onder het prijspunt van die net genoemde alternatieven moet vallen om echt een harde aanbeveling te verdienen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.