Steelseries Rival 3 review


Ik vrees dat ik in herhaling val, maar het is niet anders: 50 euro is het prijspunt waar we de eerste muizen zien die alles goed voor elkaar hebben. Meer uitgeven doen we voor extra features of luxe, minder uitgeven betekent ergens op bezuinigen. De Steelseries Rival 3 komt binnen op 40 euro (opvallend: slechst 30$ in de VS), en dus zoeken we weer antwoord op de hele simpele vraag: is dit dé budget muis die laat zien dat perfectie voor sub-50 euro mogelijk is, of wat zijn de bezuinigingen die je écht moet weten voordat je deze koopt.

De Rival 3 is momenteel het voordeligst bij Bol.com


Design


Fysiek begint de Rival 3 goed. Met 80 gram is het een lichte muis en lichte muizen voelen zelden direct heel luxe aan, maar hij is echt prima stevig met een nette mat zwarte afwerking die niet direct vies oogt als je hem aan raakt (Zoals in de Aorus M4 laatst).

Het design is redelijk typisch en ogenschijnlijk suf, maar praktisch wel heel fijn. 121mm lang, 67mm breed (57mm waar je hem tussen je vingers vast hebt) en 38mm is redelijk typisch, ietwat lager dan gemiddeld wellicht. Een licht ergonomische vorm maakt hem enkel voor rechtshandigen, maar geeft rechtshandigen wel een hele fijne, toegankelijk vorm. Of je nu kleine handen hebt en palm gript of claw gript, of grote handen met een claw grip of fingertip grip, de Rival 3 vorm is een veilige aanrader.

Ook de switches zijn goed gedaan. Er zit een klein beetje pre- en post travel op de knoppen, maar de clicks zijn scherp en snel, grofweg even snel als de G Pro Wireless, wat wij als benchmark hanteren. De duimknoppen zijn wat slank waar niet iedereen fan van is, ik vind de vorm juist wel fijn. Makkelijk te actueren, en ook hier weer goede clicks. Het muiswiel is verder vrij typisch, in lijn met het gros van de gaming muizen en dus geen argument voor of tegen.


Allen de kabel kan en moet beter. Steelseries heeft hier een redelijk flexibele rubberen kabel aan hangen, maar nu we in de markt verwend zijn met super flexibele paracords voelt al het andere opeens een beetje achterhaald. Nu ben je daar vooralsnog minimaal 50 euro aan kwijt (Voor een muis met zo’n kabel), maar met 40 euro zit Steelseries daar wel bij in de buurt.

Specificaties
In de Praktijk


Ik val ook hier in herhaling, maar feit is dat er tussen de betere optische sensoren van dit moment nauwelijks verschil te merken is. Er zijn een half dozijn top sensoren waar fabrikanten uit kunnen kiezen die gewoon perfect zijn. Steelseries True Move Core, vermoedelijk een variant op de Pixart PWM3331 (afgaande op het beperkt aantal Pixart sensoren met een Max DPI van 8500) valt daar grotendeels, maar niet volledig onder. Hij is scherp, we zien en meten geen afwijkingen, en ook deze prestaties staan je niet in de weg om competitive games te winnen. Dat hij geen 12000 of 16000 maximale DPI heeft lijkt misschien relevant, maar dat maakt in de praktijk gewoon niets uit. Wat telt is dat de prestaties op gangbare DPIs (400, 800, 1600) top zijn. Alleen de lift off distance is net wat hoger dan ik graag had gezien, net meer dan de 2mm die we als “laag” aanhouden. Goede gamer die het merkt, maar het is dus zeker een kritiekpuntje op een verder uitstekende uitvoering.


Ook de software noemen we uitstekend, al valt er bij deze sensor niet zo veel te tweaken als bij de echte toppers (denk dus aan de lift-off distance). De prima gepolijste software laat je de knoppen rebinden, de lichtjes aanpassen, en je eigen hoeveelheid gewenste DPI stappen maken. Alleen een shift-modus toevoegen wellicht om elke knop een tweede functie te geven?Conclusie


De Steelseries Rival 3 is een prima all-round en vooral ook FPS gaming muis voor een redelijke prijs. De sensor presteert top, de vorm is veilig voor kleine- en grote handen (mits geen palm grip), hij is stevig gebouwd, alle switches voelen lekker scherp en de software is netjes. Het is een muis die praktisch iedereen kan oppakken en mee uit de voeten kan.

Het is een klein beetje zuur dat de Rival 3 in de VS maar 30$ kost, want op dat prijspunt is het een echte go-to budget muis met minimale besparingen vergeleken met de 50 euro middenklasse. In Nederland zit hij met 40 euro weer redelijk nabij dat prijspunt waar muizen zoals de MM710 nog wat lichter zijn, een lagere lift-off distance en een flexibelere kabel hebben. Maar goed, daar moet je dan wel 10 euro (of 25%) meer voor over hebben. Heb je meer geld te besteden, dan is er dus altijd wel wat beters. Zo niet, dan levert Steelseries met de Rival 3 gewoon een prima en (iets) voordeliger alternatief.

Interesse? De Rival 3 is momenteel het voordeligst bij Bol.com


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.