Vorige week waren wij aanwezig bij het jaarlijkse Synology event in de Jaarbeurs in Utrecht. Onze eerste keer, maar kennelijk een vaste gelegenheid voor Synology om hun plannen voor de komende tijd met het publiek te delen. Het begon voor ons met een prestentatie voor ik meen iets meer dan 20 man pers en freelancers waarbij wij een aantal mooie dingen voorgeschoteld kregen, zowel voor de consument, MKB, als het echte pro segment, uiteraard voorafgegaan door een stukje geschiedenis van Synology waarbij wij allemaal even “aww schattig” mochten glimlachen toen hun eerste consumenten NAS met 250GB voorbij kwam. In vergelijking, van de max 1800TB opslag in de Synology RS18016xs+ werden wij in elk geval een beetje stil.In eerste instantie was ik verbaasd over de afmetingen van de event hall voor ons bescheiden clubje, en stond ik al watertandend naar de ogenschijnlijk onuitputtelijke voorraad uitstekend bereidde hapjes en drankjes te gapen, echter bleek dat er ook een paar honderd man aanwezig waren vanuit de sales hoek. Letterlijk ‘man’ overigens, wat voor een aantal aanwezige bekenden ons dan weer een klein beetje jammer was ;). Gelukkig was het evenement erg strak voorbereid en uitgevoerd en leek niemand te verhongeren, en alles leek tot in de puntjes verzorgd. Kudos voor de organisatie, dat hebben wij wel eens anders gezien.


Een breed scala aan nieuwe producten en oplossingen werd besproken, en een even breed aantal tech demo’s stonden uitgestald voor genodigden om er mee aan de slag te gaan. Één focuspunt was uiteraard de groei en toenemende betaalbaar- en betrouwbaarheid van flash storage en dat er meer Synology producten zullen komen die zich daar geheel op gaan focussen. Er werd niet heel diep ingegaan op specifieke nieuwe consumenten NASjes of wat ze voor ogen hebben voor de eventuele 217/417 volgend jaar, ik vermoed dat het gros van de lezers toch vooral die klasse producten hebben staan, al lijkt de introductie van Synology hun tweede router, de RT2600ac met o.a. MU-MIMO wel een interessante voor de thuisgebruiker. Deze moet later dit jaar op de markt komen, of wellicht begin volgend jaar voor ons West Europeaantjes. Voor consumenten stond er wel een opstelling met o.a. beveiligingscameras welke op je NAS kunnen functioneren, en de nieuwe Universal Search tool die ze introduceren voor alle devices om snel de eindeloos groeiende hoeveelheid data toegankelijk te houden oogde bijzonder interessant voor gebruikers op alle niveaus.
Op m’n 33e nog altijd kind


Meer focus zagen we op producten die voor (ook kleinere) bedrijven interessant zijn, en daarmee natuurlijk ook een beetje in het prosumer segment vallen. Zo werd er uitgebreid gesproken over de nieuwe collaboratie tools, waarmee je binnen je Synology enviroment een totale office suite tot je beschikking hebt om binnen samen te werken met je collega’s of familie. Tekstverwerker, spreadsheet applicatie, presentatie tools, kalender en chat tools. Er werd uitgebreid gesproken over de features en uiteraard het feit dat je er met meerdere mensen tegelijk in kan werken, en het feit dat Microsoft Office bestanden uiteraard zonder problemen gebruikt kunnen worden. De uitstraling heeft een gigantisch hoog Google Apps gehalte, soms tot het verdachte aan toe, echter het feit dat het gros van de gebruikers veelal aan die uitstraling en indeling gewend zal zijn maakt de Synology apps juist direct begrijpelijk voor zowel ervaren als totaal-niet techie gebruikers. Plus natuurlijk het bijkomende voordeel dat je nu alle data in eigen hand hebt, en niet bij een Amerikaanse gigant in het datacenter hebt zitten 😉De nieuwe office apps werden uitgebreid gedemo’d

Over datacenters gesproken overigens: dat is wel een markt die Synology in lijkt te stappen met hun nieuwe Cloud2 of C2 opslag service. Veel details of details over prijzen werden niet bekend gemaakt, al zouden deze ‘scherp’ moeten zijn. Uiteraard werd er ook gesproken over het feit dat er client-side encryptietools zijn om ook voor hun optionele cloud oplossingen de privacy vragen weg te kunnen nemen.


Verder was er veel enterprise aandacht, met o.a. een leuke demo wat betreft ‘uninterrupted service’ waarbij een server er mid-copy uit kan vallen zonder dat je daar als gebruiker maar iets van merkt. Niet het nieuwste wiel natuurlijk, maar desondanks interessant om te zien. Ook de nieuwe high-end 3U Synology RS4017xs+ is iets wat we niet snel in kleine omgevingen terug zullen zien.


Ook nog even zitten gapen naar de Seagate 10TB HDD, zowel Seagate als Kingston hadden wat uitgepakt als opslag-partners-in-crime. Even dacht ik dat Kingston de markt van de HDD’s in zou stappen, maar dat geval bleek uiteindelijk een behuizing om een SSD in te plaatsen. En uiteraard wat lekkere chocolaatjes meegepikt op weg naar huis. Bij deze meteen een kudos ook niet alleen voor Synology en de organisatie van het event, maar ook voor de mensen die hard hun best hebben gedaan iedereen daar uitstekend te verzorgen. Ze weten in ieder geval hoe ze een paar honderd IT’ers goed gehumeurd kunnen houden!

Onderweg naar huis nog even nabesproken met de chef des huizes. Zelfs als mensen uit het ‘oude’ wereldje (Synology en hun NAS systemen zijn natuurlijk pas van deze eeuw), en tegenwoordig nog altijd fanatieke zelfbouwers, stiekem toch best wel onder de indruk van hoe het OS van Synology de laatste jaren in elkaar zit. En laten we niet vergeten hoe onnodig vaak mensen nog met hun data zitten te klungen. Misschien toch maar eens review voer van maken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.