Synology MR2200ac review


Mesh begint langzamerhand de plek van de ouderwetse router in te nemen. Het idee is natuurlijk ook fijn: wel overal goede WiFi, maar zonder het gedoe van draadjes trekken, en met het gemak van naadloos van node naar node roamen.

De meeste Mesh kits richten zich echter vooral op zij die minder diep in de tech zitten dan onze gemiddelde lezer. Begrijp mij niet verkeerd, er valt heel veel te zeggen voor het ultieme gebruikersgemak dat de meeste Mesh oplossingen bieden. Maar soms wil je wat meer, of soms heb je al wat spullen van een bepaalde fabrikant staan en wil je die features niet missen. Synology’s MR2200ac lijkt precies dat te doen: Mesh bieden voor zij die al NAS devices of routers van het merk hebben staan. We kijken of ze prestatie technisch meekunnen, en wat er nog meer in zit.

Prijskaartje? Ca 129 a 139 euro per node (momenteel het voordeligste bij Amazon.de). Omdat de volledige specificaties erg lang zijn vind je deze onderaan de pagina.


De basis


De volledige naam van het product is Synology Mesh Router MR2200ac, elke node is in feite dus ook gewoon router. Een tri-band (één maal 2×2 5GHz, één maal 2×2 2,4 GHz) router met een enkele USB 3.0 poort en twee LAN headers waarvan één op je hoofdunit dienst zal doen als WAN header, tenzij je dus al een (Synology) router hebt draaien. Het design is redelijk onopvallend, al kan je het opvallend noemen als je je bedenkt dat de meeste Mesh kits wit zijn. Kwalitatief.. tja.. gewoon prima plastic. Niet bijzonder, het doet wat het moet doen.
Installatie en software


Waar de meeste Mesh kits zich richten op een 1-2-3 app installatie zijn de stappen van de MR2200ac iets ouderwetser, maar daarvoor overwegen we hem ook nietwaar? Niet dat het lastig is: accountje aanmaken, wachtwoordje instellen, router of AP modus kiezen, WiFi netwerkje opzetten, eitje.Als je al een Synology NAS hebt komt het OS ook heel bekend voor. Het grootste verschil is dat het app aanbod voor routers wat beperkter is dan bij een NAS. Maar als Synology bezitter voelt dit als een tweede natuur.Het gros van de opties is redelijk vanzelfsprekend, want eigenlijk heb je gewoon alle features die je van een high-end router verwacht. Dit in tegenstelling tot consumer mesh, waar onder het motto ‘less is more’ vooral veel van de technische en performance informatie simpelweg achtergehouden wordt. En heb nu niet het idee dat de werking complex is, want de meeste features zijn juist prima gedocumenteerd en uitgelegd. Zo legt Synology hun DDNS oplossing QuickConnect, om van buiten af in je systeem in te loggen, beter uit dan de meeste routerfabrikanten. Andere dingen zoals port forwarding (ook geen gegeven in Mesh kits) geldt hetzelfde voor.
Zowel wat opties voor ouders als wat gastnetwerken betreft gaat de MR2200ac wat verder dan normaal. Ben zelf wel voorstander van het koppelen van devices aan individuele users (of groepen) en daar dan weer beperkingen aan op te leggen, bijvoorbeeld in vaste tijden, gebruiksuren of op basis van soorten content. Een beetje handige papa of mama heeft zo voldoende tools in handen om kiddos op een gezonde manier online te laten gaan. Wat gastnetwerk betreft moet je dan denken aan custom portals. Nog niet echt zo uitgebreid als je wilt voor een serieus bedrijfsnetwerk met tig bezoekers, maar als prosumer heb je feitelijk het maximale wat er uit consumer-hardware te halen valt.
Prestaties


Mooie features zijn leuk, maar een product als dit staat of valt bij de prestaties. Onze Mesh opstelling is al jaren tijd onveranderd. We testen nabij de router, zetten het tweede AP de verdieping daarboven en een eventuele derde unit (in geval van de MR2200ac niet beschikbaar, we hadden er twee totaal) op de 2e verdieping. Het totale testoppervlak betreft honderden vierkante meters gezien we het gros van ons kantoorpand kunnen inzetten. We testen vervolgens de snelheid nabij de hoofdunit, nabij de eerste ‘hop’, en op de bovenste verdieping zowel met als zonder eventuele derde node.

Als router scoort de MR2200ac bij de top, en op de eerste node zitten we middle-of-the-pack wat AC2200 klasse producten betreft. Gewoon prima. De tweede verdieping op één hoop prestatie zakt wat verder terug, naar de onderkant van de AC2200 klasse. Maar hey, het is wel stabiel en prima snel voor wat typisch gebruik (gamen wil je toch niet op één hop en door twee plafonds), iets wat niet elke set wist te bereiken.

Het energieverbruik valt ook mee. Redelijk in het midden weer, zeker gezien de featureset geen slecht uitgangspunt.


Conclusie


De Synology MR2200ac combineert een uitstekende routerprestatie met een prima mesh prestatie, en biedt een enorm uitgebreid softwarepakket wat dit echt een prosumer mesh oplossing maakt in een wereld gedomineerd door ‘hou het maar simpel’ Mesh pakketjes. Zeker als je nu al wat van Synology hebt staan is het een leuke en logische toevoeging aan je netwerk als je hier en daar wat WiFi bereik of capaciteit prestaties mist.

Iets van Synology hebben staan is echter ook wel een beetje een vereiste, want de prijsstelling is voor iedereen die niets anders met Synology wil wel een ding. Met AC1200-AC1300 oplossingen moet je hem niet vergelijken, die missen de capaciteit van tri-band oplossingen als dit. Maar voor de prijs van twee MR2200ac’s heb je ook een Orbi RBK23 met drie nodes, of voor iets meer heb je een TP-Link Deco M9+ die ook veel opties biedt, o.a. voor ouders (al vind ik de Synology firmware wat dat betreft iets fijner werker) en zeker als Mesh kit nog wat krachtiger is. Daarbij is de kans groot dat je als prosumer LAN poorten tekort komt, dus de kosten van een hub of switch moet je dan nog meerekenen; vier poorten per node had de MR2200ac niet misstaan.

In mijn optiek mag Synology het vooral iets interessanter maken om in één keer meerdere MR2200ac’s op te pikken, want zodra je er drie wilt lopen de kosten te hard op waardoor dit product vooral tot zijn eigen niche beperkt blijft en dat is jammer gezien er veel te zeggen valt voor de prestaties en de mogelijkheden. Maar ben je al in het bezit van een Synology router, of een Synology NAS en ben je wel voorstander van alle mogelijkheden die hun firmware cq OS te bieden heeft, dan vind ik dit een goede manier om je netwerk mee uit te breiden.

Interesse? Momenteel is de MR2200ac het voordeligste bij Amazon.de


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.