Synology NAS Gids Deel 13: Domoticz – Slimme meter uitlezen


Vandaag gaan we bekijken hoe we onze Synology NAS kunnen gebruiken in combinatie met Domoticz. Als voorbeeld gaan we een slimme energiemeter uitlezen aan de hand van de P1-poort.

Domoticz is een open source domotica programma welke vrijwel alle domotica protocollen ondersteunt. Denk hierbij aan Z-Wave of 433 MHz apparaten. Om hier mee te communiceren heb je een transceiver nodig voor het specifieke protocol. Voor het uitlezen van een slimme meter is een slimme meter kabel P1 nodig, welke voor circa twee tientjes te vinden is. De P1-poort is een seriële poort welke op vrijwel alle Nederlandse slimme meters te vinden is, in de vorm van een RJ11-connector, ook wel bekend van een telefoonaansluiting.


Installatie


Het installeren van Domoticz op een Synology NAS kan op twee verschillende manieren: de makkelijke en de moeilijke manier. De moeilijke manier is absoluut niet aan te raden, en vereist het installeren van losse packages en het compileren van Domoticz zelf. In deze tutorial gaan we gebruik maken van de makkelijke manier: een reeds gemaakte package.

Dit keer beginnen we niet in de omgeving van onze Synology DS1019+, maar in een webbrowser. Als eerste downloaden we namelijk een noodzakelijke package om Domoticz te runnen op onze Synology NAS. Deze package kunnen we downloaden op Jadahl.com. Kies hierbij de versie dit je wilt downloaden. Kies hierbij voor de laatste stabiele versie. De packages “With Python” bevatten de mogelijkheid om Python-scripts te runnen in combinatie met Domoticz. Vervolgens wordt je doorverwezen naar een pagina waarbij je het model Synology moet selecteren. Selecteer je NAS, en download de package.
Note: op het moment van schrijven was “V4.10717” de meest recente versie, ondertussen is ook “2020.1” beschikbaar.

Vervolgens openen we de omgeving van onze Synology DS1019+, en openen hierbij “Package Center”. Aangezien we nu ons zojuist gedownloade package willen installeren, klikken we op “Manual Install”. Een nieuw venster opent, waar we onze package kunnen uploaden. Klik op “Browse” en selecteer het zojuist gedownloade package. Klik vervolgens op “Next”.
IN het volgende scherm wordt gevraagd de poortconfiguratie in te stellen. Standaard staat deze ingesteld op poort 8443 of 8084 voor respectievelijk HTTPS en HTTP. Lopen hier al andere services op, of wil je graag andere poorten gebruiken, dan kan deze poort aangepast worden. Om HTTP(S) uit te schakelen, zet je de poort op 0. Zodra de poorten zijn ingesteld, klik je op “Next”. In het volgende scherm wordt een overzicht getoond van het pakket wat geïnstalleerd wordt. Zorg er voor dat “Run after installation” aangevinkt staat, zodat Domoticz direct start na installatie. Klik vervolgens op “Apply” om de installatie af te ronden en Domoticz te installeren.
Als alles goed is doorlopen, zou Domoticz geïnstalleerd moeten zijn op je Synology NAS. Zo simpel is het!

Domoticz gebruiken


Domoticz is geïnstalleerd op onze Synology NAS, dan kunnen we hem eindelijk gaan gebruiken! Domoticz heeft een web-interface, welke via de browser bediend kan worden. Dit kan op verschillende manieren:
– Het lokale IP-adres van de Synology NAS (enkel lokale toegang)
– Het IP-adres van je thuisaansluiting (ook toegang van buitenaf, port-forwarding noodzakelijk)
DDNS (ook toegang van buitenaf, port-forwarding noodzakelijk)
Daarnaast is het noodzakelijk het poortnummer toe te voegen (standaard 8443 of 8084, bijvoorbeeld “192.168.1.2:8084”).

Zodra we dit gedaan hebben, worden we begroet door een inlog-pagina. De inloggegevens zijn gelijk aan die van het DSM systeem zelf.


Eenmaal ingelogd krijgen we een overzicht te zien van onze favoriete, gekoppelde apparaten. Aangezien er nog geen apparaat gekoppeld is, is dit overzicht leeg. Om een apparaat toe te voegen, klikken we op “Setup” in de taakbalk bovenaan. Een drop down menu komt tevoorschijn, waarbij we klikken op “Hardware”. Een nieuwe webpagina wordt geopend, waar een overzicht wordt weergegeven van de gekoppelde hardware en waar we een apparaat kunnen toevoegen.


Het toevoegen van onze P1 Smart Meter is zeer eenvoudig:
– Geef het apparaat een naam onder “Name”
– Selecteer het apparaat type onder “Type” (P1 Smart Meter USB)
– Selecteer de seriële poort onder “Serial Port” waarmee de P1 Meter verbonden is (de USB-poort aan de achterzijde van onze Synology is “/dev/ttyUSB0”, de USB-poort aan de voorzijde “/dev/ttyUSB1”)
– Zet de “Baud rate” op “115200” (baud is de eenheid die het aantal signaalwisselingen per seconde representeert)

Alle overige waardes laten we onaangepast, en we klikken op “Add”. De P1 Smart Meter zal nu worden toegevoegd onder Hardware.


De data wordt nu ingelezen, maar nog nergens weergegeven. Om een weergave te creëren, klikken we in de taakbalk bovenaan opnieuw op “Setup”, gevolgd door “Devices”. In dit overzicht zien we nu alle verschillende waardes die worden uitgelezen.
Om de visualisatie te creëren, klikken we op het groene pijltje aan het einde van de regel (“Add Device”). Wanneer we hier op klikken, opent een pop-up waarin we het apparaat een naam kunnen geven. Klik vervolgens op “Add Device” om het apparaat toe te voegen.


Het is nog niet direct duidelijk dat het apparaat is toegevoegd. Om dit te zien, klikken we in de taakbalk bovenaan op “Utility”. Hierbij krijgen we een overzicht van al onze toegevoegde apparaten. Eventueel kunnen we ook op “Log” klikken om een overzicht/log te krijgen van het specifieke apparaat.
En klaar is Kees!


En dat was het! Met behulp van Domoticz, kunnen we nu onze Slimme Meter uitlezen op onze Synology. Uiteraard bevat Domoticz veel meer functionaliteiten. Denk hierbij aan het bedienen en uitlezen van slimme lampen, thermostaten, rolluiken, bewegingssensoren et cetera. De mogelijkheden met Domoticz zijn bijna eindeloos!

Mocht je vragen hebben, laat het ons vooral weten! Heb je zelf een Synology toepassing welke je graag zou willen zien, laat ons je idee weten (bijvoorbeeld op onze Discord, link hieronder) en dan gaan wij ons best doen om interessante ideetjes mee te nemen in deze serie.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter
Nadalina op Twitter

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.
Abonneer
Abonneren op
guest
14 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Fred
Fred
1 jaar geleden

De P1 kabel is maar 1 meter lang en de NAS staat boven. Hebben jullie de NAS in de meterkast staan?

Rene
1 jaar geleden

Perfecte handleiding dank je wel. Kabeltje er tussen handleiding gevolgd een draaien. Echter na ongeveer 1,5 uur stopte het uitlezen. De grafiek stopte na ongeveer 3 uur. Ik heb de NAS herstart en nu zie ik de grafiek wel doorlopen tot het huidige tijdstip maar met een dooie vlakke lijn. Er staat ook een update klaar maar als ik daar op klik doet hij alsof er wat wordt geïnstalleerd maar de melding blijft komen.

Rene
1 jaar geleden

Nog even een plaatje…

Schermafbeelding 2020-09-15 om 20.55.13.jpg
Richard
Richard
1 jaar geleden

Op het ip + poortnummer kan ik niets openen. Niet op beide poorten, de installatie verliep zoals in jouw document. Zijn er nog packages die geïnstalleerd moeten zijn voordat ik dit installeer?

ThonB
ThonB
1 jaar geleden

Smart Meter
Hi, Ik heb Domoticz zonder Python van Jadahl geinstalleerd op Synology 218+ en kan de smart meter goed uitlezen met een bekabelde P1 aansluiting. Wat niet lukt is de installatie van Domoticz met Python! Installatie gaat goed maar kan niet opgestart worden. Ik heb de laatste stabiele versies gebruikt. Enig waarom de Python versie niet werkt?
Graag advies.
Thon

ThonB
ThonB
1 jaar geleden
Reply to  ThonB

Solved: (re)installed Python from Synology register instead of Community!

ThonB
ThonB
1 jaar geleden

Hi, Domoticz op Synology 218+, werkt goed met bekabelde P1 smart meter aansluiting. Vervolgens een HUSBZB-1 en een RF-link op USB aangesloten maar ik krijg deze niet te zien in de set-up/hardware tab van Domoticz. Ik heb de laatste stable versies Domoticz en drivers van Jadahl geinstalleerd. Waar gaat het mis? Met root-access niets kunnen vinden. Graag advies.
Groet, ThonB

Koenraad
Koenraad
1 jaar geleden

Lukt mij op de 420+ voorlopig jammer genoeg niet.

Peter
Peter
1 jaar geleden

Hallo, ik wilde beginnen met Domoticz op mijn Synology NAS.

Maar op de website van Jadahl staat nu (23-01-2021):

Domoticz will not be updated anymore by Jadahl.

Doe ik er slim aan om Domoticz op mijn NAS te installeren? Hoe kom ik dan aan updates?

Groet,
Peter

paul
paul
1 jaar geleden

probleem gevonden, verkeerde package geopend.

Last edited 1 jaar geleden by paul