Techtesters Best of 2019 Awards

The best of the best of the best!


Het hele jaar door zien we heel veel hele toffe hardware, en hoewel we allemaal erg blij mogen zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog echt slechte producten tegen komen wordt het wel lastiger en lastiger om te bepalen wat nu echt de beste is, zeker wanneer we er zo veel zien. Vaak horen we van jullie “maar welke is nu echt de sh*t?”, “welke moet ik nu hebben” of “help mijn planten zijn niet zo groen als die van jullie wat moet ik doen?!”

Daarom sluiten we het jaar af met dit ‘Best of 2019’ artikel om precies die, of in elk geval twee van die drie vragen beantwoorden door te delen wat wij nu echt de beste producten vonden in 2019. Het moment van de waarheid voor de echt fantastische producten die zich hier van de vele, vele ‘prima’ opties kunnen onderscheiden. Kortom: the best of the best of the best. Daarbij sluiten we producten die voor 2019 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste koop zijn op dit moment.

We splitsen het op per productcategorie. Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2018 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk, maar we weten wel hoe belangrijk het is om gewoon met echt goede hardware te werken en die ultieme winnaars van onze gouden ‘best of 2018’ prijs mag dan ook best wat kosten. Daarbij kiezen we per categorie ook één product uit die uitblinkt met een echt ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding; niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs. Daar reiken we de zilveren ‘best of 2018’ award aan uit.



Beste CPU


Dit is het jaar van de AMD CPU, geen discussie. Hoewel wij Intel niet op dramatische wijze gaan beschrijven, ze hoeven maar een halve versnelling bij te zetten en iets aggressiever op de prijs te gaan om weer echt interessant te zijn, heeft AMD momenteel de beste beestjes in huis. De Ryzen 9 3950X als ultieme 16-core alleskunner waar gewoon geen klus te zwaar voor is, en de Ryzen 5 3600 als dé prijs-prestatiekoning. Nooit was een budget CPU zo all-round krachtig, game-capable en toekomst-klaar als dit jaar.


Beste ATX AMD Moederbord


Eigenlijk zijn er te veel goede AMD moederborden om op te noemen. Dat AMD nu echt serieus mee doet heeft als gevolg dat fabrikanten de moederborden duidelijk serieuzer nemen, met wat prachtige producten als gevolg. Daarom krijgt AMD, als dubbele winnaar in de CPU categorie, een extra categorie voor moederborden: ATX AMD borden en Compactere ATX borden.

De gouden award voor het beste ATX AMD bord gaat naar Gigabyte en hun X570 Aorus Extreme. Geen enkele andere fabrikant nam de moeite om de pittige X570 chipset passief te koelen, en meteen in te zetten op de nieuwste controller om meer dan 8 echte phases mogelijk te maken. Gigabyte deed dat wel met hun X570 Aorus Extreme, en knalde er vervolgens eigenlijk alles op wat je maar kan bedenken. Overkill? Yep. Maar wel overtuigend het ultieme X570 bord.

Lang leek de zilveren award ook naar Gigabyte te gaan voor hun X570 Aorus Pro. Maar MSI herpakte zich na een matige start in de meer betaalbare X570 line-up met de ronduit uitstekende X570 Unify. Bijna al het beste van een high-end X570 bord, zoals een dikke stroomvoorziening en een ruimte featureset, maar dan zonder de RGB bling en voor een mid-range (althans voor X570) prijs.


Beste Compacte AMD Moederbord


Voor de liefhebbers van compact is het ASUS die de prijs pakt voor het ultieme bord. De ROG X570 Impact is een hoogtepuntje van moederbord innovatie waar ze laten zien dat ze écht wat unieks kunnen doen. Top VRMs op een compact DTX format moederbord, dat is ITX voor cases met ruimte voor een dubbel-slot GPU (zonder riser) plus een set aansluitingen en dubbele M.2 optie wat zelfs een ATX bord niet zou misstaan. Prachtig, en ongeëvenaard.

De winnaar van de value award is wellicht het meest realistische AMD moederbord van dit moment: de B450 Mortar Max. Daarmee haal je het beste uit je Ryzen 5 3600 voor een lage prijs zonder het risico dat je een leen CPU moet regelen voor je firmware update. Niets is uitzonderlijk, maar alles is minimaal goed, de balans is goed, en de prijs-prestatieverhouding is simpelweg top.


Beste Intel Moederbord


Eigenlijk een saaie categorie want er is in 2019 nauwelijks wat leuks met Intel chipsets uitgebracht. Wel X299 voor de nieuwe refresh, maar die CPUs zijn dermate lastig te verantwoorden dat ik medelijden heb met de moederbord fabrikanten. Daarom richt ik mij op Z390 borden omdat er voor Intel Core i7’s en i9’s in het mainstream segment echt nog wat te zeggen valt.

Winnaar met de Intel Z390 chipset is voor mij dan ook de ROG Strix Maximus XI Hero, die het stokje over mag nemen van de Gene (of eigenlijk mag delen, maar goed). Uiteindelijk hebben wij de vrijheid van een grote stapel welk moederbord dan ook te pakken voor builds en tests, en consequent pakken we de Hero als dat even kan. Chic, degelijk, voorzien van de fijnste bios en laat ons niet in de steek wanneer we voor bepaalde tests bepaalde settings vlijmscherp afgesteld moeten hebben.

Zilver gaat naar Gigabyte voor wederom een Aorus Pro. Volledige focus op goede VRMs, weinig marketing fluff, en gewoon een zeer goed, all-round bord voor een redelijke prijs.


Beste Videokaart Serie


De enige categorie die nog meer beladen is dan moederborden is die van videokaarten, waarbij het eigenlijk consequent MSI en ASUS die strijden om de titel van ‘de beste’ met respectievelijk hun Gaming X serie en de ROG Strix serie. Inhoudelijk is het bijna onmogelijk te kiezen, maar net als vorig jaar zien we dat MSI bij de meeste CPU chips de prijzen een stuk beter in de hand heeft, en dat praktische voordeel moeten we dan toch de doorslag laten geven: goud aan de MSI Gaming X (inclusief Gaming X Trio) serie.

Net als vorig jaar geven we de zilveren award aan de Gaming OC series van Gigabyte. Die bieden niet alleen consequent goede, sub-top prestaties voor een praktisch altijd instap tot mid-range prijs, maar ook de meerwaarde van een extra lange garantie bij de RTX 2070 kaarten en hoger blijft als rode draad door al onze videokaart content heenlopen. Wanneer de verschillen veelal klein zijn, maar de garantie langer en de prijs lager, dan vinden we dat heel zwaar wegen.


Beste Werkgeheugen


Wat werkgeheugen betreft waren we er weer snel uit. De Corsair Dominator Platinum RGB serie is de absolute top kit van dit moment: dik, lekker veel RGB, goede prestaties en met dikke marge de beste software voor geheugen RGB van dit moment. Hoewel menig kit prima kan syncen met moederbord software waarderen we toch de extra inzet om veel meer te bieden met een eigen pakket, en de software van de concurrentie ligt enorm achter.

Ook in het prijs-prestatiesegment kunnen we niet om Corsair heen. Al jaren gebruiken we dag in, dag uit verschillende Corsair Vengeance LPX geheugenkits, zowel voor Intel als AMD borden, en nog nooit hebben we een hikje kunnen ontdekken, ook niet met de nieuwe serie van AMD. Tel daarbij een scherpe prijs op, en je hebt onze go-to ‘redelijke’ geheugenkit voor iedereen.


Beste NVMe SSD


Je zou kunnen stellen dat de 970 PRO van Samsung nog altijd de beste is, maar de 970 EVO Plus is zo veel goedkoper en in sommige praktische benchmarks zelfs wat sneller, dat we dit toch als de droom-NVMe bestempelen voor gamers en creatieve professionals: goud.

De prijs-prestatie award is echter een stuk lastiger, daar is het vooral de vraag wat de dagprijzen doet. Kingston heeft met de A1000 echter bewezen consequent tot de goedkoopste NVMe SSDs te kunnen behoren, en de nieuwere, snellere A2000 lijkt die lijn te volgen. Praktisch top-end prestaties, vooral in die benchmarks die er echt toe doen voor gamers en all-round gebruikers, maar dan voor een SATA prijs zonder naar goedkoper QLC NAND te grijpen: zilver voor de Kingston A2000.


Beste SATA SSD


Ook deze categorie was eenvoudig in te vullen. De Samsung 860 EVO is eveneens sinds zijn introductie de beste SATA SSD die je kan wensen. De 860 EVO kost normaliter niet veel meer dan een instap SATA SSD, maar is wel gewoon de beste, logische SSD om te kopen als je een top SATA drive zoekt: Goud.

Zilver gaat zoals je ongetwijfeld weer zag aankomen naar de Crucial MX500, nog altijd één van de goedkoopste opties om de markt, maar dan prestatie technisch niet heel ver van de 860 EVO af; een herhaling van 2019.


Beste RGB ATX Behuizing


We splitsen behuizingen verder op: RGB en non-RGB, voor ieder wat wils. Onze favoriete RGB-ATX behuizing van dit moment zal je mogelijk verbazen, want het is niet de case met het aller beste ontvangst ooit: de Corsair Crystal 680X. Toch waren we unaniem, want de 680X is goed doordacht, is beter gebouwd dan de extreem populaire Lian Li O11 Dynamic, en komt standaard met flink wat RGB geweld. En Corsair’s RGB software en implementatie is gewoon de top van dit moment, geen discussie.

De zilveren award gaat naar Phanteks, en hun P400A Digital RGB. Binnenkort verschijnt daar onze review van, maar ik kan vast verklappen dat je voor zo’n 90 euro een strakke, goed afgewerkte case krijgt met echte top prestaties plus een hele chique RGB implementatie. RGB liefhebbers met strak budget kunnen hier echt niet mis mee.


Beste Non-RGB ATX Behuizing


Onze favoriete non-RGB behuizing waren we ook unaniem over: de NZXT H710, opvolger van onze case van 2018. Degelijke kwaliteit, goede stock koeling configuratie, ijzersterk inbouwgemak, en gewoon een chic strak design.

De zilveren award gaat naar de Fractal Meshify C, die op een iets lager prijspunt een vergelijkbaar rijtje complimenten verdient: degelijk, chic design, en prima koeling. Oh, en gewoon lekker strak zonder RGB fratsen.


Beste Compacte Behuizing


Ook hier wint een opvolger de prijs: De In Win A1 Plus neemt het stokje over ver de In Win A1. Nog altijd compact, chich, en met ruimte voor een stevige game-pc, maar de nieuwe Plus versie heeft Addressable RGB gekregen, komt standaard met twee leuke fans, heeft een krachtigere 650W voeding inbegrepen en de opvallende Qi charger laadt nu nog sneller op. Al met al een prachtige upgrade van één van de echte ITX toppers van dit moment.

Zilver gaat naar de Micro ATX Cooler Master NR400: Geen poespas, wel veel waar voor je geld. Degelijk, prima koeling, prima inbouwgemak, en hét uitgangspunt voor betaalbare builds met flink power.


Beste Luchtkoeler


Ook hier waren we het snel over eens, en weer een opvolger: de Noctua NH-D15 in Chromax Black uitvoering neemt het over van de vorige NH-D15. De Noctua NH-D15 is na de nodige jaren nog ongeslagen wat maximale prestaties en efficiëntie, en nu komt hij in prachtig zwart.

Zilver gaat naar de Cooler Master Hyper 212 Black: met 30 euro precies op het prijspunt wat de meeste mensen willen uitgeven, maar wel voorzien van een strak zwart design, prima prestaties om mainstream processors in stilte goed koel te houden, en vlot te installeren.


Beste Waterkoeler


Ook hier domineert één koeler serie de grafiek sinds zijn lancering, de NZXT Krakens. Daarbij ziet hij er een jaar later nog nog even fantastisch uit met de lekkere RGB pomp: Goud.

Inmiddels heeft NZXT wel de nodige concurrentie erbij gekregen, zowel Cooler Master als Corsair hebben voordeligere sets met lekkere RGB erin, waar zelfs de RGB fans al bij zitten wat op het totaalplaatje een serieuze besparing is. Beide zijn een goed alternatief, maar Cooler Master zet de laatste maanden heel aggressief in op de prijs wat ze eigenlijk hét betaalbare alternatief heeft gemaakt dit jaar, en vermoedelijk in de nabije toekomst. Zilver voor de Cooler Master MasterLiquid serie.


Beste Case fan


Zodra je de Noctua NF-A12x25 PWM fan in levende lijve ziet ben je verliefd, nog nooit hebben we zo’n strak geproduceerde, solide en stille ventilator gezien. Kost wat, maar dan krijg je ook wat, en zoals we van Noctua kennen ook die uitstekende lange ondersteuning. De onbetwiste fan-baas van dit moment: Goud.

Scythe gaat er wederom met Zilver vandoor vanwege hun Kaze Flex serie ventilatoren. Vroeger vooral bekend om hun echte budget fannetjes, tegenwoordig leveren ze uitstekende middenklassers voor een budget prijs die er goed uitzien, goed presteren, erg flexibel zijn, en daarbij verkrijgbaar zijn in zo veel varianten (PWM, DC, verschillende snelheden, met/zonder LED) dat er voor ieder wat wils tussen zit. Onze go-to betaalbare serie ventilatoren.


Beste Voeding


Over beladen onderwerpen gesproken. Wij testen weliswaar geen voedingen op traditionele wijze, maar we gebruiken ze wel. Heel veel voedingen zelfs, dag in, dag uit. Voor onze eigen builds, voor onze test rigs, voor de game pc’s die we adviseren en gamen. En dan durven wij wel een award uit te reiken niet op basis van de prestaties van één test sample, maar het feit dat vele tientallen van die units ons nimmer in de steek laten. De Seasonic Prime serie is waar wij het meest mee werken, en die we dan ook met het Goud naar huis sturen (of eigenlijk, in huis houden). Zelfs de 550 Watters draaien zonder moeite onze 9900K/2700X + RTX 2080 Ti test benches, en dat zonder significant geluid te maken. Ik steek er mijn vuur voor in de brand, Seasonic steekt er zijn hand voor in het vuur met 12 jaar garantie.

Zilver dan? Eerlijk gezegd zou dit even goed goud kunnen zijn, maar we moeten de keuze maken en dan kiezen wij voor de wet van de grote aantallen (aantallen dat wij ervaring mee hebben) en de langere garantie. Toch hebben we niks dan perfect functionerende, betrouwbare en stille Corsair RMx voedingen in huis gehad. Daarbij zijn de RMx prijzen lekker scherm, is 10 jaar garantie niets minder dan uitstekend, en zien ook deze units er prachtig uit.


Beste Muis (Gaming)


Muizen zijn heerlijk subjectief, de ideale vorm voor de één kan een drama zijn voor de ander. We richten ons hier dan ook primair op de technologische ontwikkeling. De gouden award kan dan ook enkel naar de Razer Viper Ultimate gaan, de muis die de Gaming Pro Wireless dit jaar mocht onttronen. Nog lichter, top accuduur, ijzersterke sensor-, switch- en draadloze prestaties, en keurig aangekleed met een oplaaddock. De top muis van dit moment.

Zilver vonden we vorig jaar lastig, maar was dit jaar heel snel gekozen: Cooler Master zet met hun MM710 en MM711 dé top betaalbare muis van dit moment neer. Super licht maar toch degelijk, top sensor en switches, en voorzien van de luxe features waar je normaliter zelf voor moest modden: een paracord en PTFE feet.


Beste Muis (Non Gaming)


Hier blijft Logitech dominant, hun MX Master 3 neemt het stokje over van de 2S, en is objectief de beste, luxe productiviteitsmuis voor tal van redenen: nette kwaliteit, scherpe sensor, fijne switches, en een nog beter automatische vliegwiel. Mist de reactiesnelheid voor FPS gaming, maar is wel de ideale kantoor partner: goud.

Zilver was een lastige, want eigenlijk zijn de betere gaming muizen ook de betere non-gaming muizen. Daarom geven we wederom wat aandacht aan mensen die met een normale muis last van hun handen, polsen of armen krijgen. Het staat niet ter discussie dat de Logitech MX Vertical daar een prachtig alternatief vormt, maar sinds onze review is het de Cherry MW4500 geweest waarmee we mensen met lichte klachten echt konden overtuigen over te stappen naar een verticale muis. Iets minder luxe, maar met een prijs van 25 a 30 euro is het de muis geweest die de nodige in onze omgeving echt heeft geholpen. Zilver blijft dus bij de muis die een ergonomischere grip toegankelijk maakte.


Beste Toetsenbord RGB


Eigenlijk is het gelijkspel, maar de Corsair K70 MK.2 neemt het toch over van de K95 Platinum dit jaar; liever iets smaller dan macro toetsen denken wij, maar je mag zelf kiezen. Stevig, mooie afwerking, fijne polssteun, hardware profielen, media keys, extra macro keys, fijne software, prachtige RGB: top ding, all-round eigenlijk ongeslagen (zeker voor het geld), en dus goud.

Zilver dan? De betaalbare Cooler Master CK350 met Outemu mechanische switches voelt goed, tikt uitstekend, en ziet er gezellig verlicht uit voor nog geen 60 euro. In een segment met vooral rubber dome switches springt deze Cooler Master er echt enorm uit.


Beste Toetsenbord non-RGB


Wil je gewoon de ultieme type ervaring zonder de RGB cq gamer fluff? Dan mag Leopold in één keer bovenaan je lijstje staan: gebouwd als een ware tank, Cherry MX switches, PBT keycaps en een extra laagje demping om ze nog stiller te maken, Leopold is de meest complete all-rounder die er is en de prijs valt alleszins mee. We geven goud aan de FC900R, het full size bord, maar hun compactere modellen zijn even goed als dat beter bij je past.

De winnaar van zilver is niet zo zeer minder goed, maar vooral ‘anders’. De Logitech MX Keys heeft scissor switches in plaats van mechanische knoppen, maar niet iedereen is even mech-fan als wij. Hoewel niet heel goedkoop is de MX Keys wel oerdegelijk, voorzien van een uitstekende aanslag, plus het meest complete non-gaming softwarepakket wat er is voor aanpassingen en werken op meerdere devices.


Beste Gaming Headset (Bedraad)


Een duidelijke winnaar dit jaar: de HyperX Orbit S. Deze headset kent het veruit meest ultieme geluid wat je van een gaming headset mag verwachten dankzij de Planar Magnetic drivers, dit is echt een klasse apart. Gecombineerd met goed comfort, een chique bouw plus de meest indrukwekkende surround ervaring dankzij head-tracking maakt voor overtuigend goud.

Zilver blijft bij de Cooler Master MH751/MH752 (analoge/USB versie), gaming headsets die een jaar na lancering nog altijd echt boven de concurrentie uitsteken met vooral een ultiem comfort. Verder klinkt hij goed, hij is alleen wat bass-licht, is de mic top, en is hij bovenal gewoon een uitblinker in zijn klasse.


Beste Gaming Headset (Draadloos)


Ook hier een overtuigende winnaar: de Steelseries Arctis Pro Wireless. Prachtig gebouwd, top comfort (mits je geen XL hoofd hebt), goed geluid, fijn basisstation, en een hot-swap accu zodat je nooit aan het draadje hoeft. Kost wat, maar dan heb je wel de fijnste draadloze unit die er is.

Zilver gaat naar de recent gelanceerde Corsair Void Elite, de opvolger van de Void Pro, de opvolger van de Void. Eerlijk is eerlijk, wij hebben ze alle drie en de verschillen zijn minimaal, maar wat maakt het uit? Voor pak ‘em beet 100 euro heb je een draadloze headset van goede kwaliteit, fijne pasvorm (juist voor een groter hoofd), prima mic en voorzien van Corsair’s prima software.


Beste Headphones (Audio)


Goed geluid is tijdloos, en daarom blijft goud bij de Sennheiser HD 660 S. Onze benchmark hoofdtelefoon blijft in onze optiek ongeslagen en is in staat om praktisch elke andere headset als een goedkoop koekblik te doen klinken. Prachtige geluidservaring waar niets op af te dingen valt.

Zilver gaat dit jaar naar de Sony WF-1000XM3. In-ears die niet alleen fantastisch klinken, maar ook nog eens een uitstekende active noise cancelling feature in huis hebben. Daarmee zijn ze niet alleen redelijk uniek en zonder concurrentie, de jongere Apple concurrentie is tenslotte niet volledig bruikbaar op non-apple telefoons, maar ze zijn ook gewoon objectief uitstekend.


Beste PC Speakerset


Ook hier een bekend gezicht met dezelfde logica: goed geluid is tijdloos. De S2000PROs zijn nog altijd uitstekend, met een top geluid, dikke bass en een berg aansluitingen om al je apparaten te voorzien: Goud. Mogelijk dat de nieuwe S3000’s de troon volgend jaar overnemen, en zeker bij audio kan je het natuurlijk altijd veel gekker (en duurder) maken, maar de S2000’s houden vooralsnog lekker stand.

Zilver? Dat is lastiger, maar ook hier waren we er snel uit dat het Edifier moest zijn met hun prijs-prestatieverhouding plus het feit dat de concurrentie deze hele markt laat zitten. Eigenlijk kan je van je budget afhankelijk tal van Edifier setjes overwegen, met de R1280T en R1850DB als uitblinkers op respectievelijk 80 en 160 euro. We geven zilver uiteindelijk aan de R1850DB, want die extra tientjes geven je een duidelijke upgrade.


Beste Microfoon


Goud gaat naar de Blue Yeti X, deze nieuwe Yeti laat zien waar er veel te winnen was in de markt voor microfoons voor de PC: software. Yetis klonken al goed, maar de Yeti X is een praktische stap vooruit dankzij de vele software opties en wat kleine luxe extra’s zoals de ledjes voor metering. Gemak dient de mens, plus kwalitatief goede opnames, maakt goud.

Zilver gaat naaar de HyperX Quadcast. We zijn net begonnen met testen maar hij maakt indruk vanaf dag één: kwalitatief goede opname, praktische extra’s zoals de LED indicator en de ingebouwde shock mount, en dat voor een bescheiden prijs. Zeker als je de besparing van de shock mount meerekent in je totale setup, een arm mount is tenslotte een vanzelfsprekendheid als je geluidsopnames echt serieus neemt.


Beste monitor (gaming)


De 35” 3440x1440p 200Hz “FALD” Asus PG35VQ krijgt goud, want het blijft onze ultieme gaming ervaring. Niet zo zeer de meest logische koop, een paar duizend euro voor een monitor is niet niks en niet iedereen is ultrawide fan, maar dit ding is bizar indrukwekkend: fysiek, beeldkwaliteit, helderheid, HDR game ervaring, en snelheid.

Zilver gaat naar Gigabyte met hun Aorus FI27Q: 27” en 1440p zijn een prachtige balans, en dat gecombineed met een 165Hz IPS paneel maakt voor een all-round uitstekende game- en werkervaring voor een schappelijke prijs. Het is de ultieme alles kunner voor iedereen die geen duizend euro of meer uit kan geven.


Beste monitor (non-gaming)


Ook hier stak één model boven het maaiveld uit en was de gouden plak makkelijk te bepalen: De Asus ProArt PA32UCX met Mini LED backlight is een prachtig staaltje productontwikkeling en een voorbeeld van hoe HDR er écht uit hoort te zien. Meer een ontwikkelmonitor dan een consumentenmonitor, maar toch winnaar vanwege de technische kunsten en beeldervaring zoals geen ander.

Zilver gaat dit jaar naar de Dell UltraSharp U2518D, een scherm dat overigens al iets ouder is, maar met de prijzen van vandaag één van de interessantere (non gaming) schermen is op de markt. Degelijke bouw, goede beeldkwaliteit, fijne combinatie van 25″ en 1440p waardoor je er praktisch alles comfortabel op kan doen, en het is één van de weinige betaalbare schermen waar HDR nog een beetje tot zijn recht komt.


Beste NAS


De Synology DS918+ is nog altijd gewoon de ultieme do-it-all NAS voor consumenten en klein zakelijk gebruik, vandaar wellicht dat Synology hem ook nog geen opvolger heeft gegeven. Hun operating system is uitstekend, stabiel, gebruiksvriendelijk en de NAS kan feitelijk alles wat je van een top NAS verwacht.

Zilver gaat wederomnaar de DS218+ waar we eigenlijk hetzelfde voor kunnen zeggen, maar dan voor een iets betaalbaardere 2-bay unit die eveneens niet is aangepast dit jaar. Je mist dan de complexe RAID features, maar als je een betaalbare doch degelijke NAS zoekt biedt de DS218+ veel voor zijn geld.


Beste Router


De Asus RT-AX88U gaat er hier weer een jaar met het goud vandoor. Het was de eerste WiFi-ax router op de markt toonde zich toen aleen uitstekende -ac router, plus komt met een erg aangename 8 LAN poorten wat voor een echte tech nerd natuurlijk verdomd fijn is. Inmiddels zijn WiFi 6 clients hier en toont de AX88U zich ook in de praktijk echt uitstekend met goede prestaties en een hele fijne firmware.

Ik vermoed dat zilver volgend jaar naar de TP-Link AX10 of AX50 gaat, de eerste echt betaalbare WiFi 6 routers. Maar zonder hem te testen kunnen we niet bevestigen of ze ook goed zijn. Het beste advies is dan ook even af te wachten, maar mocht je nu echte en betaalbare router zoeken dan steekt er één model boven het maaiveld uit: de TP-Link Acer C2300: snel, betaalbaar, en toch voorzien van een compleet softwarepakket.


Beste Mesh WiFi systeem


Na wederom alle in Nederland verkrijgbare Mesh WiFi systemen door de molen te halen was het weer de Netgear Orbi RBK50 die goud verdiende door dé top mesh prestatie te ondersteunen met een goede software ervaring. Geen enkele mesh oplossing kan je zo makkelijk overal neerknallen en verwachten dat het werkt als deze.

De ander uitschieter was TP-Link met hun Deco, waarvan zowel de M9 Plus als de M5 het al jaren erg goed deden. Het is echter de nieuwe M4 die met de zilveren prijs naar huis mag, want met 119 euro voor 3 units is het echt een prijsbreker. En ondertussen behoort hij tot de best presterende AC1200-AC1300 mesh systemen, is de firmware compleet, en is de stabiliteit top. Overtuigend de value mesh kit van dit moment voor mensen die gewoon goed werkend internet willen zonder de noodzaak voor een enorme capaciteit voor veel gelijktijdige gebruikers.


Beste Laptop


De ASUS ROG Strix Scar III arriveerde hier in de eerste plaats voor onze eindejaarsactie, maar bleek toen we hem gingen testen ook nog eens een echt top totaalplaatje te bieden. Gaming laptops zijn door de jaren heen duidelijk beter geworden, maar dit jaar zagen we met deze RTX 2070 laptop en 240Hz IPS scherm eindelijk een machine die een top game ervaring écht wist te combineren met draagbaarheid. Goud voor deze machine die naast een indrukwekkende ervaring ook nog eens een redelijke prijs kent.

Voor onze zilveren onderscheiding is het aantal contenders heel erg groot, zeker gezien de vele prijsklasses die er zijn. Toch was er één laptop dit jaar die liet zien dat het winnende product van vorig jaar, de Dell XPS 15, beter kan én voor een lagere prijs: de MSI Prestige 15. In onze ervaring was de Dell lange tijd de go to premium notebook, maar de Prestige biedt een vergelijkbare ervaring voor honderden euro’s minder. Top scherm, krachtig genoeg voor creatieve taken en een incidenteel spelletje, goede inputs, en voorzien van wat moderne snufjes zoals de Type-C charger: zilver.


Beste Gaming Chair


Wat gaming chairs betreft is er niet gek veel innovatie geweest dit jaar. We zagen vooral kleine aanpassingen op verder bekende basismodellen. Niet heel vreemd, want het aantal fabrieken waar deze modellen grotendeels uit komen rollen is maar beperkt. De winnaar van dit jaar is dan ook hetzelfde als de winnaar van vorig jaar: De Corsair T2 Road Warrior. Een wat luxer afgewerkte mid-size gaming chair met mooie materialen en verdomd fijne skate wheels.

Vorig jaar ging de Sharkoon SGS4 gaat er met het Zilver vandoor, want voor de prijs van een typische maat M a L gaming chair zien we daar een heus XL model met een nette kwaliteit, nette afwerking, en feitelijk niets minder dan significant duurdere alternatieven. Dit jaar verschuiven we de aandacht naar een goedkopere stoel, maar wel weer Sharkoon. De Sharkoon Skiller SGS2 kost 180 euro en is niet geschikt voor grote (1m90+) mannen met brede heupen, maar is ruim genoeg voor gemiddeld afgemeten mensen, doet kwalitatief niet onder aan 100 euro duurdere modellen, en het mesh materiaal is een heel fijn alternatief voor iedereen die nep leer maar wat vindt plakken.


Beste Overige Product


Deze categorie behouden we voor producten waar we niet dagelijks heel veel van zien, maar die ons wel enorm positief zijn bijgebleven dit jaar. De Elgato Stream Deck XL is de meest onmisbare tool gebleken. Niet alleen voor het streamen waar hij oorspronkelijk voor is gemaakt, maar ook voor video werk zijn de instelbare LEDjes een fantastisch hulpmiddel. De nieuwe XL versie is groter, steviger, en hij is nu ook plat te gebruiken.

Zilver gaat naar de Fitbit Versa Lite, de budget variant van de Versa en Versa 2, maar deze betaalbare smartwatch groeide uit tot Nada’s favoriete accessoire dit jaar. Hij mag dan Lite heten, maar is alsnog compleet wat featureset betreft, en de Fitbit app is ook keurig uitgewerkt. Zeg maar een soort Apple-Watch Light, maar dan voor een bedrag wat onder de meeste kerstbomen nog wel te doen is.


Beste Game


De keuze voor de beste PC Game vaak een gevecht tussen ‘his’ and ‘hers’ hier in huis, en gezien ik de hoop heb opgegeven dat ik daadwerkelijk wat te zeggen heb gaat goud dan ook met overtuiging naar Nada’s top titel van dit jaar: The Outer Worlds. De Fallout die we nooit gekregen hebben, humor, prachtige werelden, en dé must-play voor liefhebbers van de traditionele RPG.

Breed geaccepteerd als de beste game van het jaar is Sekiro: Shadows Die Twice. Mijn geduld met games waarbij je minimaal 500 keer dood gaat totdat je het parry-dodge-poke dansje per boss onder de knie hebt is praktisch nul. Dark Souls meermaals opgestart maar binnen 10 minuten kwam ik tot een heldere conclusie: Nope. Toegegeven, ik kom hooguit tot een handje vol games elk jaar dus ik zal vast wat pareltjes hebben gemist (zo lukte het mij niet om echt in Control te komen). Het was uiteindelijk toch een souls-style game waar ik in dit jaar het meest van heb genoten: Star Wars Jedi: Fallen Order. En ja, de game schijnt een bugfest te zijn op de Playstation en er zitten genoeg dingen in waar ik mij rot aan heb geërgerd, maar het is een compliment wanneer een game één van een handje vol weet te zijn die ik echt wilde uitspelen. Het is Star Wars, er zitten een paar epische gevechten in die ik over een paar jaar nog ga herinneren, en hoewel de game ook flink wat pittige uitdagingen heeft is het geen genadeloze Dark Souls of Monster Hunter one-hit-wipe-fest. Oh, en Star Wars.


Beste RGBMasterRace


En we sluiten wederom af met een echte hardware categorie, of eigenlijk de enige hardware categorie die écht telt tegenwoordig: De beste “RGBMasterRace”. Wat is dat vraag je je af? De onderscheiding voor de fabrikanten die zich het meest in hebben gezet om onze kamers als een malle te verlichten. Fabrikanten scoorden punten door méér lichtjes toe te voegen, betere lichtjes, beter aangestuurde lichtjes, en nog wat extra punten voor nog meer lichtjes.

De gouden RGBMasterRace award gaat dit jaar overtuigend naar Corsair die met hun complete iCue RGB Line-up niet alleen het meest complete assortiment aan RGB producten heeft, maar ook visueel gezien de mooiste -vooral de nieuwe RGB fans met verlichting aan beide kanten zijn prachtig- plus ondersteund door de beste RGB software. Perfect? Nee, maar wel duidelijk beter dan de rest. Corsair’s RGB ecosysteem kost wat, maar dan heb je ook wat.

Zilver was een toss-up tussen Cooler Master en Sharkoon, twee fabrikanten die zich vol inzetten op RGB producten en dan voor een schappelijke prijs. Sharkoon scoorde punten met veel cases met opvallende en andere RGB implementaties, maar de winst gaat naar Cooler Master voor een breder productassortiment met (betaalbare) producten waar RGB niet op ontbreekt. Van de fijne CK350 tot de prachtige nieuwe MM711 muis, maar ook de nieuwe flashy RGB pompen en enorm dik verlichte H500M laten zien dat ze wel snappen hoe RGB eruit hoort te zien. De software heeft wat werk nodig, maar ze laten zien dat lekkere flashy verlichting niet per sé duur hoeft te zijn.



Conclusie


Het valt niet mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en het was bij vlagen best spannend om tot ons definitieve lijstje te komen. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen.

Voor we afsluiten het volledige overzicht, en uiteraard de aller beste wensen voor 2020!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.