Techtesters Best of 2020 Awards

The best of the best of the best!


Het hele jaar door zien we heel veel hele toffe hardware, en hoewel we allemaal erg blij mogen zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog echt slechte producten tegen komen wordt het wel lastiger en lastiger om te bepalen wat nu echt de beste is, zeker wanneer we er zo veel zien. Vaak horen we van jullie “maar welke is nu echt de sh*t?”, “welke moet ik nu hebben” of “giveaway plz”, en twee van die drie willen we natuurlijk heel graag kunnen beantwoorden. (Deur 3 levert je een block up overigens, maar goed).

Daarom gaan we in dit ‘Best of 2020’ artikel precies twee van die drie vragen beantwoorden door te delen wat wij nu echt de beste producten vonden in 2020. Het moment van de waarheid voor de werkelijk fantastische producten die zich hier van de vele, vele ‘prima’ opties kunnen onderscheiden. Kortom: the best of the best of the best. Daarbij sluiten we producten die voor 2020 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste zijn op van dit moment.

We splitsen het op per productcategorie. Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2020 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk en gaan niet zo maar voor het duurste, maar we weten wel hoe belangrijk het is om gewoon met echt goede hardware te werken en die ultieme winnaars van onze gouden “Best of 2020” prijs mag dan ook best wat kosten. Daarbij kiezen we per categorie ook één product uit die uitblinkt met een echt ijzersterke prijs-kwaliteitverhouding; niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs, en vooral een product dat het concept “value” er echt dik op heeft liggen. Daar reiken we de zilveren “Best of 2020” award aan uit.



Beste CPU


Dit is het weer het jaar van de AMD CPU, geen discussie. Hoewel wij Intel niet op dramatische wijze gaan beschrijven, ze hoeven maar een halve versnelling bij te zetten en iets aggressiever op de prijs te gaan om weer echt interessant te zijn, is het AMD voor het eerst in jaren gelukt om gewoon écht de beste processor te bouwen: de volledige AMD Ryzen 5000-series.

In een ideale wereld zou ik zeggen dat de Ryzen 9 5950X die beste processor is, en de 319 euro kostende Ryzen 5 5600X de zilveren plak mee naar huis krijgt voor de prijs-prestatieverhouding. Maar een product dat je niet kan kopen beide plakken meegeven gaat mij iets te ver. Wellicht ietwat onverwacht komt voor ons dan toch Intel om de hoek kijken met hun inmiddels tot 249 euro gezakte Intel Core i5-10600K, nog altijd een krachtige all-rounder en dikke game-CPU is, en helemaal voor die prijs. En helemaal omdat hij daadwerkelijk te koop; niet onbelangrijk.

Beste AMD ATX Moederbord


Over de hoofdprijs hoefden we niet lang te denken: de ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero is één van de weinige echt nieuwe launches dit jaar, waarin ASUS inzet op zowel passieve werking (tot voor kort was enkel de Aorus Xtreme passief gekoeld), de meest up-to-date awesome visuals, en een super, over-complete featureset op elk vlak. Toch hét X570 bord van dit moment.

De zilveren plak gaat naar MSI en de B550 Tomahawk. Er zijn veel goede B550 borden, maar de Tomahawk balanceert een uitstekende featureset met een nette prijs; vooral de afwezigheid van Type-C op zelfs flink duurdere borden stoort ons.

Beste Compacte AMD Moederbord


Zolang ASUS de bios- en softwareervaring op een hoger niveau houdt dan de concurrentie en de verschillen op hardwareniveau vaak gering zijn blijven ze voor ons goed scoren als het om “de beste” opties gaat, zelfs als ze iets prijziger zijn. In geval van de ROG Strix B550-I Gaming valt dat laatste echter wel mee, terwijl je er verder een top en compleet ITX AM4 bord mee in huis haalt. Ja, de Crosshair VIII Impact biedt nóg meer, maar dat is toch vooral een show-off bord terwijl de B550-I Gaming gewoon praktisch top is.

Zilver gaat naar een Micro ATX bord, en weer van MSI: de B550M Mortar’s omschrijving is eigenlijk gelijk aan die van de B550 Tomahawk hierboven: alles wat je kan bedenken zonder te overdrijven en vooral zonder praktische zaken achterwege te laten, en dan voor een goede prijs.

Beste Intel ATX Moederbord


Simpel: De ASUS ROG Maximus XII Hero, al dan niet met of zonder WiFi afhankelijk van wat je wilt. Voor alle redenen zoals hierboven beschreven: dikke stroomvoorziening, alle toeters en bellen, de betere software en bios ervaring (kanttekening: beter betekent niet per sé foutloos eh), en een prachtig design.

En weer een herhaling: zilver gaat naar de MSI MAG Z490 Tomahawk. Wat kan ik nog zeggen: MSI heeft gewoon een uitstekend jaar achter de rug als het op goede doch betaalbare borden aankomt. Je kan praktisch niet om ze heen als je een mooi, compleet bord zoekt zonder te overdrijven.

Beste Compacte Intel Moederbord


Gelukkig: iets variatie, want goud gaat hier naar de Gigabyte Z490i Aorus Ultra. Hoewel Gigabyte’s software nog wat werk vereist zijn ze op hardware vlak dit jaar een stap verder gegaan, en bieden ze de meest complete featureset op een Intel ITX bord. Oh en hij is wel sexy.

Zilver was lastig, want het aanbod aan goede en toch betaalbare klein Z490 borden is beperkt. Terwijl we met de huidige prijzen van o.a. de Intel Core i5-10600K toch echt graag betaalbare Z490 borden willen. Uiteindelijk viel mijn keuze op de Gigabyte Z490M, niet omdat het zo’n amazing-fantastisch-awesome bord is, maar het is één van de weinige keuzes onder de 150 euro is waarmee je het meeste uit je 250 euro i5-10600K kan halen (xOC uitgesloten uiteraard).

Beste Videokaart Chip


Eén van de meest beladen categorieën, zeker nu Nvidia en AMD het elkaar lastig maken, en helemaal wanneer praktisch alles uitverkocht is: van de nieuwste RTX 3080’s en RX 6800XT’s tot en met instap GTX 1650 Super’s en mid-range RX 5600 XT’s. Kortom: de GPU markt is k.. prut momenteel.

Het staat niet ter discussie dat AMD één van de meest indrukwekkende sprongen heeft gemaakt, vergelijkbaar met first en second gen Ryzen én een product dat eindelijk Nvidia onder druk zet. Toch zien we één winnaar als het op de chip van het jaar aan komt, en dat is de Nvidia GeForce RTX 3080. Veel sneller dan de duurdere RTX 2080 Ti van de afgelopen twee jaar, en de meest complete GPU als het op features aankomt (denk aan NVENC, RTX, DLSS 2.0 en Broadcast).

Zilver is makkelijker, want vooralsnog is Nvidia de enige met een nieuwe generatie mid-range GPU, het is wachten tot AMD met een middenklasser en-of instapper komt, maar vooralsnog is de Nvidia GeForce RTX 3060 Ti dé prijs-prestatie GPU van dit moment.

Beste Videokaart Serie


De enige categorie die nog meer beladen is dan moederborden is die van videokaarten, waarbij het eigenlijk consequent MSI en ASUS die strijden om de titel van ‘de beste’. MSI bracht dit jaar de SUPRIM uit bovenop de Gaming-series, ASUS vernieuwde eindelijk hun ROG-lijn nadat ze die vorige keer een beetje herkouwden van de GTX 10-series. Krap als het is, goud gaat deze generatie naar de ASUS ROG Strix, met (zij het heel nipt) de meest efficiënte koelers, prachtige designs, en wederom: de (iets) betere software ervaring.

Net als vorig jaar geven we de zilveren award aan de Gigabyte Gaming OC series. Die bieden niet alleen consequent goede, sub-top prestaties voor een praktisch altijd instap tot mid-range prijs, maar ook de meerwaarde van een extra lange garantie bij RTX 3060 ti kaarten en hoger blijft als rode draad door al onze videokaart content heenlopen. Wanneer de inhoudelijke verschillen veelal klein zijn, maar de garantie langer en de prijs lager, dan vinden we dat heel zwaar wegen en dat maakt Gaming OC’s wederom interessante kaarten om de voorraden van in de gaten te houden.

Beste Werkgeheugen


Wat werkgeheugen betreft waren we er weer snel uit. De Corsair Dominator Platinum RGB serie is nogaltijd de absolute top kit van dit moment: dik, lekker veel RGB, goede prestaties en met dikke marge de beste software voor geheugen RGB van dit moment. Hoewel menig kit prima kan syncen met moederbord software waarderen we toch de extra inzet om veel meer te bieden met een eigen pakket, en de software van de concurrentie ligt enorm achter.

Ook in het prijs-prestatiesegment kunnen we niet om Corsair heen, zeker in Nederland waar deze kits altijd en ovral voor leuke prijzen te vinden zijn. Al jaren gebruiken we dag in, dag uit verschillende Corsair Vengeance LPX geheugenkits, zowel voor Intel als AMD borden, en nog nooit hebben we een hikje kunnen ontdekken, ook niet met de nieuwe serie van AMD. Tel daarbij een scherpe prijs op, en je hebt onze go-to ‘redelijke’ geheugenkit voor iedereen.

Beste NVMe SSD


Wederom een beladen categorie, want het afgelopen jaar was niet heel spannend op gebied van storage. Gen.3 NVMe SSDs lopen al even tegen hun limieten aan, en de meeste echte nieuwe Gen.4 drives zijn pas net uit en onlangs pas hier gearriveerd. We hopen dan ook dat we begin 2021 een grote update hebben met flink veel nieuwe drives. Daarbij komt dat de huidige “snelste”, de Samsung 980 PRO, vanwege de keuze voor 3-bit MLC ook wel wat kritiek te verduren kreeg. Toch is hij vooralsnog de snelste, en met het oog op toekomstige ontwikkelingen zoals DirectStorage ook geen gekke investering.

De prijs-prestatie award is ook niet makkelijk, want in de wetenschap dat je opslag maar beperkt invloed heeft op de meeste PC taken (zoals gaming), is het vooral de vraag wat de dagprijzen doet. Kingston heeft met de A2000 echter meer dan een jaar lang bewezen consequent tot de goedkoopste NVMe SSDs te kunnen behoren. Praktisch top-end prestaties, vooral in die benchmarks die er echt toe doen voor gamers en all-round gebruikers, maar dan voor een SATA prijs zonder naar goedkoper QLC NAND te grijpen: zilver voor de Kingston A2000.

Beste SATA SSD


Ook deze categorie was eenvoudig in te vullen. De Samsung 860 EVO is eveneens sinds zijn introductie de beste SATA SSD die je kan wensen. Goedkopere NVMe’s zetten hem zeker onder druk, soms heb je gewoon goede SATA drives nodig. De 860 EVO kost normaliter niet veel meer dan een instap SATA SSD, maar is wel gewoon de beste, logische SSD om te kopen als je een top SATA drive zoekt: Goud.

Zilver gaat zoals je ongetwijfeld weer zag aankomen naar de Crucial MX500, nog altijd één van de goedkoopste opties om de markt, maar dan prestatie technisch niet heel ver van de 860 EVO af; een herhaling van 2018 en 2019, maar dat was te verwachten met beperkte vooruitgang in de SATA markt.


Beste Externe SSD


De Winnaar van onze externe SSD roundup mag met het goud naar huis, de Sandisk Extreme Pro Portable. Hij behoort tot de snelste externe SSDs op de markt, is normaliter redelijk normaal geprijsd, en kan goed tegen een stootje en slokje. Zilver geven we aan de Samsung T7 Touch, die als een van de weinigen snelle USB 3.2 Gen 2 SSDs echt verschil kan maken in je dagelijkse gebruiksgemak vanwege de ingebouwde vingerafdrukscanner.

Beste RGB Behuizing


We splitsen behuizingen op: RGB en non-RGB, voor ieder wat wils. Dit jaar was echter niet heel bijzonder voor RGB behuizingen, met vooral wat kleine vernieuwingen. De grootste kanshebbers waren eigenlijk de Corsair 4000X, want niet alleen de RGB van Corsair is goed, maar vooral ook de controle erover. Maar de 4000X is meer value dan een echt topmodel. Hetzelfde gaat een beetje op voor de Phanteks Eclipse P500A: ook een mooi voorbeeld van chique RGB fans, plus nog een strak RGB lijntje erin, maar wederom meer een revisie op een bestaand, upper-mid-range model. Daarom blijft de prijs dan ook bij onze winnaar van vorig jaar, de Corsair Crystal 680X: de 680X is goed doordacht, is beter gebouwd dan de extreem populaire Lian Li O11 Dynamic, komt standaard met flink wat RGB geweld en Corsair’s RGB software en implementatie is gewoon de top van dit moment. In onze optiek dé case om een RGB show-case van te maken.

Vorig jaar ging de zilveren award gaat naar Phanteks en hun P400A Digital RGB, nog altijd een prachtige case. Dit jaar neemt DeepCool dat stokje echter over met hun Matrexx 55 Mesh ADD-RGB 4F (nee, ze winnen geen prijzen voor de naam…). Deze case kost nog minder, nog geen 70 euro, levert een prima bouwkwaliteit, mesh voor airflow, en vier addressable RGB fans direct uit de doos. Onze review volgt nog, maar dit is een echte budget-RGB topper.

Beste Non-RGB Behuizing


Goud gaat hier naar de Fractal Design Meshify 2, daar hoefden we niet lang over na te denken. Schoolvoorbeeld van bouwkwaliteit, gebruiksgemak en een strak design. Dat is precies wat we in deze categorie zoeken.

De zilveren award gaat naar de Corsair 4000D Airflow. Een nette goed koelende toren die in 2020 een paar kleine maar vooral mooie details met zich mee bracht om net even wat chiquer te zijn dan goedkopere alternatieven. Hij lijkt niet zonder reden uitverkocht op dit moment.

Beste Behuizing (odd-size)


Wellicht de makkelijkste categorie van dit jaar, want de absolute winnaar was natuurlijk de Cooler Master NR200P. Een case die liet zien dat een super chique, super compacte ITX build niet per se duur hoeft te zijn (noch geimporteerd hoeft te worden). Dé ITX case van dit jaar.

Zilver gaat naar de Micro ATX Cooler Master NR400, een herhaling van vorig jaar simpelweg vanwege het gebrek aan echte innovatie in dit segment. Geen poespas, wel veel waar voor je geld. Degelijk, prima koeling, prima inbouwgemak, en hét uitgangspunt voor betaalbare builds, zelfs die met flink wat power. Zo bouwden wij er eerder dit jaar een RTX 3080 build mee.

Beste Luchtkoeler


Ook hier waren we het snel over eens, wederom een herhaling van 2019: de Noctua NH-D15 in Chromax Black uitvoering. Top prestaties, tof design, en uitstekende installatie en gebruikerservaring.

Zilver gaat ook naar een oude bekende, de Cooler Master Hyper 212 Black: met 30 euro precies op het prijspunt wat de meeste mensen willen uitgeven, maar wel voorzien van een strak zwart design, prima prestaties om mainstream processors in stilte goed koel te houden, en vlot te installeren. Tenzij 2021 echt iets interessants brengt in dit segment stevent Cooler Master af op een 3-year streak.


Beste Waterkoeler


High-end AIO’s lijkt een gevecht tussen NZXT Kraken en Corsair Hydro series, waarbij NZXT de meeste aandacht trekt met de displays in hun koelers in de Z-series. Corsair vecht echter terug met een (in onze optiek) iets betere software ervaring, een iets sterkere RGB line-up over de hele productlinie (denk aan fans, strips en andere peripherals) en het feit dat veel van hun koelers direct met RGB fans geleverd worden; een grote kostenbesparing op verder vergelijkbare producten. Mijn vermoeden was dat de nieuwe Krakens, die krijgen nu ook RGB fans, de strijd zouden beslissen. Echter die bleken vooralsnog niet leverbaar (of voor scalper prijzen). Corsair Hydro gaat er daarom toch met de pot vandoor, al waren twee “lood om oud ijzer” awards hier ook gepast geweest.

Met Corsair zich nu steevast in het hogere segment heeft gevestigd heeft Cooler Master het iets makkelijker gekregen in het segment eronder. Prijs-technisch doet Cooler Master het uitstekend, en ze hebben er vaak nog RGB fans bij zitten ook. Dat de fans en de software iets minder chic zijn moet je weten, maar de besparing die daarbij past is wel heel groot vergeleken met de twee bovenstaande. Kortom, zilver voor de Cooler Master MasterLiquid series.

Beste Case fan


Zodra je de Noctua NF-A12x25 PWM fan in levende lijve ziet ben je verliefd, nog nooit hebben we zo’n strak geproduceerde, solide en stille ventilator gezien. Kost wat, maar dan krijg je ook wat, en zoals we van Noctua kennen ook die uitstekende lange ondersteuning. De onbetwiste fan-baas van dit moment: Goud.

Scythe gaat er wederom met Zilver vandoor vanwege hun Kaze Flex serie ventilatoren. Vroeger vooral bekend om hun echte budget fannetjes, tegenwoordig leveren ze uitstekende middenklassers voor een budget prijs die er goed uitzien, goed presteren, erg flexibel zijn, en daarbij verkrijgbaar zijn in zo veel varianten (PWM, DC, verschillende snelheden, met/zonder LED) dat er voor ieder wat wils tussen zit. Onze go-to betaalbare serie ventilatoren.

Beste Voeding


Over beladen onderwerpen gesproken. Wij testen weliswaar geen voedingen op traditionele wijze, maar we gebruiken ze wel. Heel veel voedingen zelfs, dag in, dag uit. Voor onze eigen builds, voor onze test rigs, voor de game pc’s die we adviseren en gamen. En dan durven wij wel een award uit te reiken niet op basis van de prestaties van één test sample, maar het feit dat vele tientallen van die units ons, en vooral onze hardware nimmer in de steek laten. Dat zegt objectief echt niet alles, maar is wel een ijzersterke indicatie van kwaliteit, en juist bij een voeding gaat het natuurlijk om het vertrouwen wat je daaruit haalt. De Seasonic Prime serie is waar wij het meest mee werken, en die we dan ook met het Goud naar huis sturen (of eigenlijk, in huis houden). Ik steek er mijn handen voor in het vuur, Seasonic doet dat op een iets praktischere manier waar jij meer aan hebt: met 12 jaar garantie.

Zilver dan? Eerlijk gezegd zou dit even goed goud kunnen (moeten?) zijn, maar we moeten de keuze maken en dan kiezen wij voor de wet van de grote aantallen (aantallen dat wij ervaring mee hebben) en de langere garantie. Toch hebben we niks dan perfect functionerende, betrouwbare en stille Corsair RMx voedingen in huis gehad. 10 jaar garantie is niet minder dan uitstekend, en ik zou zeggen: kijk gewoon naar de prijzen en beschikbaarheid, want ook de markt voor voedingen is enorm complex.

Beste Muis (Gaming)


Logitech pakt het stokje terug van de Razer Viper met zijn Pro X Superlight. Super licht (zit in de naam he), stevig, alles top, gewoon een hele mooie ervaring. Een muis is wel subjectief, dus kijk zeker even rond welke vorm jou past (of dat je voor het geel van de Viper Ultimate Cyberpunk 2077 editie valt), maar Logitech’s nieuwe Superlight is zowel één van de beste, als één van de veiligste keuzes.

Zilver was net als vorig jaar snel gekozen: Cooler Master zet met hun MM710 en MM711 dé top betaalbare muis van dit moment neer. Super licht maar toch degelijk, top sensor en switches, en voorzien van de luxe features waar je normaliter zelf voor moest modden: een paracord en PTFE feet.

Beste Muis (Non Gaming)


Hier blijft Logitech dominant, hun MX Master 3 is nog altijd objectief de beste, meest luxe productiviteitsmuis voor tal van redenen: nette kwaliteit, scherpe sensor, fijne switches, en een nog beter automatische vliegwiel. Mist de reactiesnelheid voor FPS gaming, maar is wel de ideale kantoor partner: goud.

Zilver was een lastige, want eigenlijk is de MX Master gewoon de baas, en eronder kijk je beter naar gaming muizen in een vorm die je wilt. Daarom doen we hetzelfde als vorig jaar: hier vooral wat aandacht wilden geven aan mensen die met een normale muis last van hun handen, polsen of armen krijgen. Het staat niet ter discussie dat de Logitech MX Vertical daar een prachtig alternatief vormt voor de Master, maar sinds onze review is het de Cherry MW4500 geweest waarmee we mensen met lichte klachten echt konden overtuigen over te stappen naar een verticale muis. Iets minder luxe, maar met een prijs van 25, soms zelfs minder dan 20 euro is het de muis geweest die de nodige in onze omgeving echt heeft geholpen. Zilver voor deze Cherry MW4500 die een ergonomischere grip toegankelijk maakte.


Beste Toetsenbord RGB


Het hoge segment gaming toetsenborden is eigenlijk al jaren “the Corsair zone”, waarbij je afhankelijk van je eigen voorkeuren voor een K70 Mk.2 kan gaan, een K95 Platinum, de nieuwe K100 of toch die zilverkleurige SE uitvoeringen. Dit jaar zagen ze toch één duidelijke uitdager: de Mountain Everest. Hopelijk zet deze Corsair aan het denken voor wat meer innovaties in de komende generatie, want tussen de K100 en de Everest is het best lastig kiezen. Toch besloten we de prijs aan Corsair te geven, maar niet aan de 250 euro kostende K100, maar aan de sub-150 euro Corsair K70 RGB MK.2, want daar bereiken we eigenlijk het toppunt van gaming toetsenborden zonder dat je niche features (en niche prijzen) in duikt. Mocht je dat willen, bekijk de K100 en de Everest dan zeker even, maar de K70 RGB MK.2 doet alles wat wij willen zien in een high-end gaming toetsenbord: klasse switches, mooie RGB, mooie bouwkwaliteit, en een goede software ervaring.

Zilver dan? De betaalbare Cooler Master CK350 met Outemu mechanische switches houden hun titel vast: ze voelen goed, tikken uitstekend, en ziet er gezellig verlicht uit voor zo’n 60 euro. In een segment met vooral rubber dome switches springt deze Cooler Master er echt enorm uit.

Beste Toetsenbord non-RGB


Wil je gewoon de ultieme type ervaring zonder de RGB cq gamer fluff? Dan mag Leopold in één keer bovenaan je lijstje staan: gebouwd als een ware tank, Cherry MX switches, PBT keycaps en een extra laagje demping om ze nog stiller te maken, Leopold is de meest complete all-rounder die er is en de prijs valt alleszins mee. We geven goud aan de Leopold FC900R, het full size bord, maar hun compactere modellen zijn even goed als dat beter bij je past. En nee, gaming bordjes komen hier wat bouwkwaliteit betreft echt niet bij in de buurt.


De winnaar van zilver is niet zo zeer minder goed, maar vooral ‘anders’. De Logitech MX Keys heeft scissor switches in plaats van mechanische knoppen, maar niet iedereen is even mech-fan als wij. Hoewel niet heel goedkoop is de MX Keys wel oerdegelijk, voorzien van een uitstekende aanslag, plus het meest complete non-gaming softwarepakket wat er is voor aanpassingen en werken op meerdere devices.

Beste Gaming Headset (Bedraad)


Het hoge segment “bedraad” is voor ons een lastige strijd tussen een reeks analoge Epos (voormalig Sennheiser Gaming) modellen en de HyperX Cloud Orbit S. Uiteindelijk viel de keuze op de laatste, net als vorig jaar overigens. Deze headset kent het veruit meest ultieme geluid wat je van een gaming headset mag verwachten dankzij de Planar Magnetic drivers. Gecombineerd met goed comfort, een chique bouw plus de meest indrukwekkende surround ervaring dankzij head-tracking maakt voor overtuigend goud.

Zilver was voor ons duidelijk: de Logitech G Pro X is dé (redelijk?) betaalbare gaming headset van dit moment, of in elk geval de meerprijs boven goedkopere modellen dubbel en dwars waard. Uitstekend geluid, erg comfortabel op de meeste hoofden, een top mic en een uitgebreid (en functioneel) software pakket.

Beste Gaming Headset (Draadloos)


Goud blijft dit jaar bij de Steelseries Arctis Pro Wireless (volgens mij is dat 3 jaar op rij?), geen van de contenders weet hem van de troon te stoten. Prachtig gebouwd, top comfort (mits je geen XL hoofd hebt), goed geluid, fijn basisstation, en een hot-swap accu zodat je nooit aan het draadje hoeft. En vooral dat laatste maakt het verschil tussen een vaak-wireless headset en een altijd-wireless headset. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Bonuspunten dat ze de accu’s ook los verkopen overigens. Inmiddels gebruikt Nada deze al meer dan twee jaar, en met twintig euro voor twee nieuwe accu’s (om te blijven swappen) nadat de levensduur wat minder werd kan deze nog even een paar jaar “als nieuw” door, waar je met een andere draadloze headset gewoon vaker aan de kabel moet zitten.

Zilver gaat dit jaar naar de Corsair HS70, één van de weinige sub-100 euro headsets in het draadloze segment, en bovenal gewoon een fijne all-rounder voor de meeste gamers: prima geluid, prima mic, prima pasvorm voor zowel mijzelf (XXL) als onze kleine. Hij heeft zeker concurrentie, maar daar betaal je dan meer voor.

Beste Headphones (Audio)


Goed geluid is tijdloos, en daarom blijft goud bij de Sennheiser HD 660 S. Onze benchmark hoofdtelefoon voor inmiddels jaren blijft in onze optiek ongeslagen en is in staat om praktisch elke andere headset als een goedkoop koekblik te doen klinken. Prachtige geluidservaring waar niets op af te dingen valt. Het feit dat we deze al jaren voor van alles en nogwat erbij pakken zegt volgens mij veel.

Ok, het zijn niet echt head “phones”, maar het zijn wel de fijnste dopjes voor audio die we hebben de afgelopen maanden hebben getest, en ook bleven gebruiken: de Sony WF-1000XM3: goed geluid, chique case, goede accu, en vooral: top ANC ervaring. Volgend jaar zullen we in-ears hun eigen categorie geven, want we hebben zojuist flink wat sets doorgemeten. Maar spoiler: voor de 149 euro die ze nu kosten (was 249 euro) is deze Sony wat prijs-prestatieverhouding betreft lastig te verslaan. En tja, ANC in een tijd dat je kinderen niet naar school of naar de opvang gaan? Eigenlijk goud waard.

Beste PC Speakerset


Is 449 euro veel voor een speakerset? Voor een PC speaker, wellicht wel, maar voor een HiFi enthousiasteling vermoedelijk niet. En toch denk ik dat de Edifier S2000 MKIII geluidstechnisch aardig tegen het echte high-end segment aan hikt, waar je dus veel meer zal betalen, en ook nog veel meer andere hardware nodig hebt. Dat terwijl je hier direct meerdere ingangen hebt (o.a. Optical in direct vanuit je PC), verder niets nodig hebt, en dat hij ook op korte afstand heel fijn klinkt. Lekker praktisch dus, met geluid dat de vloer aanveegt met alles wat zich normaliter “PC speaker” noemt.

Zilver? Dat is lastiger, maar ook hier waren we er snel uit dat het Edifier moest zijn met hun prijs-prestatieverhouding plus het feit dat de concurrentie deze hele markt laat zitten. Eigenlijk kan je van je budget afhankelijk tal van Edifier setjes overwegen. De Edifier R1280DB lijkt de gulden middenweg te vinden: 119 euro voor een uitstekend geluidje, plus een lekker complete featureset voor meerdere apparaten, inclusief Bluetooth playback.

Beste (USB) Microfoon


Je zou denken dat er weinig innovaties mogelijk zijn met microfoons, maar Elgato dacht daar anders over. De Elgato Wave 3 liet zien dat een microfoon niet alleen geluid op hoeft te kunnen nemen, maar dat een goed software- en featurepakket het verschil kan maken voor (beginnende) streamers en YouTubers (to-be), en dat ze op die manier streamen en opnemen echt toegankelijker kunnen maken: Goud.

Voor de zilveren plak wilde ik de prijs onder de 100 euro houden, en daar kwam weer Elgato om de hoek kijken met de iets uitgeklede Elgato Wave 1. Bijna alle toeters en bellen van zijn grotere broer waarbij vooral de software features scoren, verder goed geluid, en een lager prijspunt zijn argumenten genoeg voor zilver.

Beste monitor (gaming)


Een enkele “beste” gaming monitor kiezen kan eigenlijk niet, of je voor pure snelheid of juist een combinatie van resolutie en snelheid gaat is volledig subjectief. Dit jaar geven we de gouden plak aan een model dat puur op vlak van snelheid de status quo heeft doorbroken, de ASUS ROG PG259QN, de eerste 360Hz monitor. Razendsnel, en IPS dus ook nog eens met nette kleuren direct uit de doos. Mocht je de R versie overwegen krijg je ook de ingebouwde Nvidia Reflex module erbij; niet per se nodig, maar wel leuk speelgoed.

De zilven prijs voor prijs-kwaliteitverhouding in gaming monitoren gaat zonder twijfel naar Gigabyte, die dit jaar meedere echt goede en toch betaalbare monitoren op de markt wist te zetten. De G32QC (32” VA, 1440p) was onze eerste keuze het hele jaar door, maar werd afgelopen maand ingehaald door de iets kleinere Gigabyte M27Q (27”, IPS, 1440p). Voorheen was je al snel meer dan 400 euro (vaak 500 of meer) kwijt aan een degelijke rappe IPS monitor, de M27Q doet dat zonder echt relevante concessies rond de 329 euro. De ingbouwde KVM is dan een leuke bonus.

Beste monitor (non-gaming)


Ook hier stak één model boven het maaiveld uit en was de gouden plak makkelijk te bepalen: De Asus ProArt PA32UCX-P met Mini LED backlight is een prachtig staaltje productontwikkeling en een voorbeeld van hoe HDR er écht uit hoort te zien. Hij vervangt de niet -P versie van vorig jaar, met nog iets betere kijkhoeken. Meer een ontwikkelmonitor dan een consumentenmonitor, maar toch winnaar vanwege de technische kunsten en beeldervaring zoals geen ander. Hoeveel schermen we ook zien, dit is een paneel van een heel ander kaliber.

De zilveren plak was lastig kiezen, er zijn nogal wat goede monitoren en zeker rond de 500 a 600 euro heb je een ruime keuze aan 32” 4K IPS monitoren met goede kleuren. Zelf had ik lange tijd de Dell U2720Q op de short-list staan. Maar toen kwam de ASUS ProArt PA329C binnen voor onze eindejaarsactie. Met 1199 euro zeker een prijsklasse hoger, maar zowel de beeldkwaliteit als de featureset was dermate overtuigend dat we denken dat elke (semi) pro dit serieus moet overwegen: prachtig IPS paneel, kleurbereik dat voldoet voor sRGB, AdobeRGB en DCI P3 workflows, hardware calibratie, de hele zwik. Het is dat wij ook nog flink wat spelletjes spelen, anders zou deze op onze lijst staan puur voor photo en video.

Beste Router


De Asus RT-AX88U gaat er hier weer een jaar met het goud vandoor. Het was de eerste WiFi-ax router op de markt toonde zich toen aleen uitstekende -ac router, plus komt met een erg aangename 8 LAN poorten wat voor een echte tech nerd natuurlijk verdomd fijn is. Inmiddels zijn WiFi 6 clients hier en toont de AX88U zich ook in de praktijk echt uitstekend met goede prestaties en een hele fijne firmware.

Wil je wat minder uitgeven? Dan wil je eigenlijk alsnog WiFi 6, en is TP-Link de club die WiFi 6 en leuke prijzen het best weet te combineren. De TP-Link Archer AX50 is een no-nonsense maar rappe router die harstikke leuk is wanneer je iets beters wil dan je standaard provider router, zeker als je een recente WiFi 6 telefoon of laptop hebt.

Beste Mesh WiFi systeem


Nadat Netgear en hun high-end Orbi’s jarenlang ongeslagen waren wanneer je een high-end WiFi systeem zocht kwam ASUS dit jaar voor de verandering langszij, en in sommige gevallen er voorbij. Daarnaast was 2020 ook een goed jaar voor WiFi systemen omdat WiFi 6 nu ook onderdeel werd van sommige oplossingen. Hoewel de Orbi 6 AX6000 technisch gezien onze laatste testronde net wist te winnen vinden we de bijna dubbel zo hoge prijs als de ASUS ZenWiFi AX niet in verhouding staan tot de marginale snelheidsverschillen. Goud daarom naar de WenWiFi AX die overigens ook niet goedkoop is, maar wel met een flink betere prijs een topsnelheid weet te combineren met een uitgebreide “prosumer” firmware, goed bereik, WiFi 6 en een goede backhaul.

Omdat we geen WiFi 6 systeem vonden dat echt een top combinatie wist te bieden tussen WiFi 6 en een gunstige prijs, de iets duurdere maar betere oplossingen zijn die meerprijs gewoon waard, kijken we voor zilver naar WiFi 5 Mesh systemen. En zeker in het betaalbare segment is TP-Link daar weer heer en meester. De TP-Link Deco E4 biedt drie units voor nog geen 100 euro en dat maakt hem een van de goedkoopste oplossingen terwijl het bereik en de snelheid ook gewoon dik in orde zijn: alles wat je nodig hebt voor een goed bereik en prima snelheden als je geen intensieve cloud-services liefhebber bent.

Beste Laptop


De drie beste laptops van dit jaar waren voor mij de Dell XPS 17, de ASUS ROG Zephyrus Duo, en de nieuwe Apple MacBook Pro met M1 chip. Zonder twijfel de meest memorabele laptops van dit jaar. De battery drain op de Dell deed hem uiteindelijk toch de das om voor het goud, waar ASUS juist punten scoort met een design dat echt innoveert, en ook duidelijk heeft geleerd van de Pro Duo van vorig jaar. Hij kost wat, maar dan heb je een laptop met top specs, top scherm(en), extra productiviteit en uitstekende thermals.

Zilver gaat zo naar de nieuwe Apple MacBook Pro met M1 chip. Ik maak er geen geheim van dat ik geen echte Apple fan ben, met gesloten ecosystemen en enorm beperkte (en vooral extreem dure) upgrade mogelijkheden. Maar de prestaties die zelfs het basismodel MPB neerzet is echt uitzonderlijk: de nieuwe CPU is razendsnel, zelfs in niet native applicaties, het scherm is keurig, en de accuduur is ongekend: 20 uur op een lading is geen probleem. Zelfs als je geen Apple fan bent kan je niet om hun nieuwste modellen heen als je een draagbaar en compacte laptop zoekt op dit moment.

Beste Gaming Chair


Hoewel de meeste gaming chairs absoluut dertien in een dozijn zijn vindt ik niet dat deze categorie de meme status verdient die sommige media game stoelen toewijzen. Er zijn namelijk wel degelijk goede, stevige game stoelen, zeker als je de massa meuk even naast je legt. Het beste voorbeeld dit jaar was de Razer Iskur, een echt bovengemiddeld stevige stoel met een echt fijne rugsteun. Niet voor de XXL gebruiker, maar Nada is er inmiddels niet van af te slaan. Kost wat meer dan gemiddeld, maar dan krijg je ook gewoon een goede stoel.


Net als vorig jaar blijft zilver bij de Sharkoon Skiller SGS2. Hij is niet geschikt voor grote (1m90+) mannen met brede heupen, maar is ruim genoeg voor gemiddeld afgemeten mensen, doet kwalitatief niet onder aan 100 euro duurdere modellen, en het mesh materiaal is een heel fijn alternatief voor iedereen die nep leer maar wat vindt plakken. Voor 199 euro nog altijd onze go-to stoel, zeker als je een beetje ademend materiaal wilt.

Beste Game


De keuze voor de beste PC Game vaak een gevecht tussen ‘his’ and ‘hers’ hier in huis, en gezien ik de hoop heb opgegeven dat ik daadwerkelijk wat te zeggen heb gaat goud dan ook met overtuiging naar Nada’s top titel van dit jaar: The Last of Us 2. Intens, meeslepend, en een game die je lange tijd bijblijft.

Hoewel Cyberpunk 2077 absoluut tot mijn toppers van het jaar behoort vind ik “Game of the Year” vooralsnog net wat te optimistisch, al is het echt een aanrader als je een degelijke PC hebt. Mijn Game of the Year is echter Call of Duty Warzone, een game waarin ik tientallen (honderen?) uren ben verloren, en de eerste Battle Royale waar ik echt verliefd op werd. Prachtige gunplay, lekkere graphics, en (persoonlijk) de fijnste sniper game in jaren.

Beste RGBMasterRace


En we sluiten wederom af met een echte hardware categorie, of eigenlijk de enige hardware categorie die écht telt tegenwoordig: De beste “RGBMasterRace”. Wat is dat vraag je je af? De onderscheiding voor de fabrikanten die zich het meest in hebben gezet om onze kamers als een malle te verlichten. Fabrikanten scoorden punten door méér lichtjes toe te voegen, betere lichtjes, beter aangestuurde lichtjes, en nog wat extra punten voor nog meer lichtjes.

De gouden RGBMasterRace award gaat dit jaar overtuigend naar Corsair die met hun complete iCue RGB Line-up niet alleen het meest complete assortiment aan RGB producten heeft, maar ook visueel gezien de mooiste -vooral de nieuwe RGB fans met verlichting aan beide kanten zijn prachtig- plus ondersteund door de beste RGB software. Daarbij hebben ze dit jaar ook nog eens compleet zinloze RGB torens aan hun line-up toegevoegd. Perfect? Nee, maar wel duidelijk beter dan de rest, en er is geen beter voorbeeld van RGBMAsterRace. Corsair’s RGB ecosysteem kost wat, maar dan heb je ook wat.


Zilver was weer een toss-up tussen Cooler Master en Sharkoon, twee fabrikanten die zich vol inzetten op RGB producten en dan voor een schappelijke prijs. Dit jaar gaat de prijs echter van Cooler Master naar Sharkoon, die meer RGB inzette in nog meer cases, en zeker in het betaalbare segment. Sharkoon verdient onze RGBMasterRace award voor gamers zonder extreme beurs.


Conclusie


Het valt nooit mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en het was bij vlagen best spannend om tot ons definitieve lijstje te komen. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen.

Voor we afsluiten het volledige overzicht:


Anyhow, laat ons weten wat jij hier van denkt, en als we je hebben kunnen helpen laat het ook even weten, is altijd leuk om te horen!

Ik sluit graag af met een woord van dank. Dank voor al jullie support het afgelopen jaar. Dat 2021 weer een beetje rust mag brengen.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.