Techtesters Best of 2023 Awards: Componenten

The best of the best of the best!


Ieder jaar zien we heel veel hele toffe hardware, maar hoewel we erg blij zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog écht slechte producten tegen komen wordt het ieder jaar lastiger om te bepalen wat nu écht de beste is. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent.

Vaak horen we dan ook de vraag welk product je nu echt moet kopen. Precies die vraag beantwoorden we vandaag: wat zijn de beste producten van het afgelopen jaar. We beginnen vandaag met componenten, morgen gaan we verder met andere productcategorien.

Normaliter doen we dat eind December of begin Januari, maar dat zat er vanwege o.a. CES en wat andere omstandigheden niet in. We zijn nu ietsjes later dus, maar we willen jullie onze keuzes van het afgelopen jaar niet onthouden.

De regels:
– Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2023 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk en deze prijs gaat niet simpelweg naar het meest over-the-top product, maar we weten als geen ander hoe fijn het is om met echt goede hardware te werken. De ultieme winnaars van onze gouden “Best of 2023” award mogen dus best een beetje prijzig zijn als je er veel voor terug krijgt.
– Omdat een sterke prijs-kwaliteitverhouding voor velen nog belangrijker is kiezen we per categorie ook één product uit die daarin uitblinkt. Niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs, en vooral een product dat het concept “value” er echt dik op heeft liggen. Daar reiken we de zilveren “Best of 2023” award aan uit. Voor velen zal deze award dus eigenlijk nog waardevoller zijn dan de gouden variant.
– We sluiten producten die voor 2023 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste zijn op van dit moment.


Beste CPU


De gouden award is eenvoudig, deze gaat naar de AMD Ryzen 9 7950X3D. Top-tier gaming performance, top-tier productivity performance, en mijlen beter dan zijn blauwe concurrent als het op stroomverbruik en efficientie aan komt. De zilver award gaat naar de AMD Ryzen 7 7800X3D, ook een eenvoudige keuze om te maken: het is nu eenmaal de beste processor als het op prijs-prestatieverhouding aan komt voor gamers.

Beste Intel ATX Moederbord


De Gouden award in deze categorie was niet bepaald eenvoudig. Alle fabrikanten hebben tenslotte wel een high-end Z790 bord waar praktisch alles op en aan zit. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de Gigabyte Z790 Aorus Master X, een supercompleet moederbord waar niet op 10 Gig LAN is bezuinigd, en één die net wat minder kost dan zijn MSI en ASUS tegenhangers.

Wil je op de centen letten, dan zien we vooral MSI weer erg goede zaken doen dit jaar met hun betaalbare Z790 moederborden. De MSI Pro Z790-A WiF combineert een keurige uitstraling, dik voldoende stroomvoorziening, en alsnog een keurige all-round featureset zonder dat je echt hele pijnlijke minpunten hoeft te accepteren zoals bij menig budget bord.

Beste Compacte Intel Moederbord


Het aanbod aan high-end ITX moederborden was wederom erg klein dit jaar, toch zijn er wel een paar hele mooie modellen. Positieve uitschieter blijft de ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi, die met zijn hoogbouw op veel vlakken nauwelijks onder doet voor grotere borden, technisch knap in elkaar zit, en ook de bios- en software voordelen van ASUS.

De zilveren award gaat naar de ASUS ROG Strix B760-I Gaming, alle mooie features van zijn grote broer, maar dan zonder de CPU-overclocking.

Beste AMD ATX Moederbord


Als het op AMD moederborden aan komt vinden we Gigabyte er weer erg goed voor staan. Onze gouden award gaat dan ook wederom naar de Gigabyte Aorus X670E Master, een indrukwekkend high-end bord met high-end componenten, een fijne backplate en alle toeters en bellen voor hobbyisten, en genoeg aansluitingen voor de meest extreme setups. De prijs is nog altijd fors, maar ten opzichte van vergelijkbare concurrenten is Gigabyte wel een stuk aantrekkelijker geprijsd.

De zilveren award gaat naar de ASUS ROG Strix B650E-F Gaming, een mooie featureset weet te bieden voor een redelijke prijs, maar alsnog visueel mooi voor de dag komt én veel van de leuke ASUS bios features aan boord heeft.

Beste Compacte AMD Moederbord


Micro ATX blijft een categorie met vooral veel betaalbare moederborden, met slechts een incidentele hoogvlieger. Goud gaat daarom naar de ASUS ROG Crosshair X670E Gene, sinds zijn lancering is het nog altijd het enige mATX bord waar echt werk van is gemaakt.

De zilveren award gaat naar deMSI PRO B650M-A WiFi: mooie balans van features en kwaliteit, leuke prijs, eigenlijk alles wat je echt nodig hebt voor een typische AMD build.

Beste Videokaart Chip


Normaliter één van de meest beladen categorieën, maar de “beste” videokaart is al eventjes eigenlijk geen discussie meer. De Nvidia GeForce RTX 4090 is nog altijd de snelste videokaart die je kan kopen, met de sterkste featureset van dit moment. En hoewel prijzig, zijn de prestaties dermate ver weg van al het andere op de markt dat er over deze prijs gewoon geen discussie is.

De zilveren award was ook geen lastige keuze: De Nvidia GeForce RTX 4070 is de meest eenvoudige mid-range kaart om aan te raden. (Let op: de in Januari 2024 gelanceerde 4070 Super is vanaf nu de betere keuze)

Beste Videokaart Serie


De enige categorie die nog meer beladen is dan moederborden is die van videokaarten, waarbij het eigenlijk consequent MSI en ASUS die strijden om de titel van ‘de beste’. Deze generatie wint deASUS ROG Strix redelijk overtuigend met de betere efficientie, al weten ze daar ook wel leuke prijskaartjes aan te hangen.

Net als vorige jaren geven we de zilveren award aan de Gigabyte Gaming OC series. Die bieden niet alleen consequent goede, sub-top prestaties voor veelal net-boven-msrp prijzen, maar ook de meerwaarde van een extra lange garantie wegen we zwaar. Wanneer de inhoudelijke verschillen veelal klein zijn, maar de garantie langer en de prijs lager, dan is een Gaming OC kaart toch lastig te negeren.

Beste Werkgeheugen


Wat werkgeheugen betreft waren we er weer snel uit. De Corsair Dominator Titanium RGB zijn nog altijd de absolute top kits van dit moment: dik, lekker veel RGB, goede prestaties en met dikke marge de beste software voor geheugen RGB van dit moment. Hoewel menig kit prima kan syncen met moederbord software waarderen we toch de extra inzet om veel meer te bieden met een eigen pakket, en de software van de concurrentie ligt enorm achter. Er zijn ook specifieke sets voor Intel en AMD zodat je zeker weet dat je goed zit.

Ook in het prijs-prestatiesegment kunnen we niet om Corsair heen, zeker in Nederland waar deze kits altijd en ovral voor leuke prijzen te vinden zijn. Al jaren gebruiken we dag in, dag uit verschillende Corsair Vengeance LPX geheugenkits, zowel voor Intel als AMD borden, en nog nooit hebben we een hikje kunnen ontdekken, ook niet met de nieuwste generatie, zowel DDR4 als DDR5. Tel daarbij een veelal scherpe prijs op, en je hebt onze go-to ‘redelijke’ geheugenkit voor iedereen.

Beste NVMe SSD Gen4


De gouden award gaat naar de Crucial T500. Een top performer in alle praktische benchmarks, maar met een redelijk prijskaartje. Een ideale SSD voor praktisch iedereen.

De zilveren award gaat naar de Samsung 990 PRO, dit is ook gewoon een top-end SSD, maar dan voor een iets kleinere doelgroep. Als het op echt zwaar workstation-esque gedrag aan komt dan houdt de 990 Pro als geen ander stand.

Beste NVMe SSD Gen5


De gouden award gaat hier wederom naar Crucial voor de Crucial T700. De snelste Gen5 die we tot dusver hebben getest.

De zilveren award gaat naar de Corsair MP700 (PRO). Gezien de kleine verschillen in performance tussen huidige Gen5 SSDs is het Corsair’s aggressievere prijsbeleid waar we blij van worden.

Beste SATA SSD


Ook deze categorie was eenvoudig in te vullen. De Samsung 870 EVO is eigenlijk de enige overgebleven high-ish-end SATA optie tegenwoordig. En hoewel NVMe SSDs wat prestaties betreft beter zijn heb je soms gewoon goede SATA drives nodig.

Zilver gaat zoals je ongetwijfeld weer zag aankomen naar de Crucial MX500, nog altijd één van de goedkoopste opties om de markt, maar dan prestatie technisch niet heel ver van de 870 EVO af. De MX500 gaat ook al even mee, maar zolang er geen concurrentie uit komt gaat hij ook nergens heen.

Beste Externe SSD


De award voor de beste externe SSD gaat naar de Crucial X8. Net als bij de P5 Plus is de prijs normaliter een mooi pluspunt van de X9, maar in dit geval krijg je daar ook nog eens één van de aller best presterende SSDs op de markt voor.

De pretaties van X8 maken het SSDs met een value focus ook lastig, dus voor onze tweede award zochten we naar een andere insteek: welk alternatief wist nu echt op te vallen, en waarom. We hebben gekozen om zilver uit te rijken aan de Samsung T7 Touch, die als een van de weinigen snelle USB 3.2 Gen 2 SSDs echt verschil kan maken in je dagelijkse gebruiksgemak vanwege de ingebouwde vingerafdrukscanner, als rappe beveiliging belangrijk voor je is:

Beste RGB Behuizing


Een beste behuizing uitkiezen is eigenlijk niet mogelijk. Er zijn tal van top cases die uitstekend presteren en een objectieve basis om er één aan te wijzen hebben we niet. We maken dan ook een subjectieve keuze voor de RGB-heavy kast waar wij in 2023 mee werkte die ons het meeste blij bleef: de ASUS ROG Hyperion (EVA). Dikke kast, veel RGB, en een gedurfd ontwerp.

De zilveren award in deze categorie gaat naar de Montech King 95 PRO, een leuke, moderne kast met tal van RGB fans voor een veel leukere prijs dan de meeste A-merken.

Beste Non-RGB Behuizing


De gouden award gaat naar deFractal Design North, een zeldzame kast die ons leerde dat er meer aan behuizingen valt te ontwikkelen dan alleen maar lampjes. De toevoeging van hout is één van de meest memorabele van het afgelopen jaar en we verwachten dat de North daarmee een trend zal zetten voor het komende jaar.

De zilveren award gaat naar de DeepCool CH370, deze liet ons zien dat je voor minder dan 70 euro in 2023 ook nog gewoon een leuke, degelijke, aantrekkelijke kast kan krijgen.

Beste Behuizing (odd-size)


Voor ons was er in heel 2023 een duidelijke ultieme ITX case: de Cooler Master NR200P MAX. Compact, chic, en met ingebouwde voeding en koeler is het één van de makkelijkste cases om je eerste game PC in te bouwen.

Zilver gaat naar de Corsair 2000D, een behuizing met wat kanttekeningen waar je zeker even over na moet denken, maar wel één die een lage prijs combineert met een keurige bouwkwaliteit en een hele kleine footprint.

Beste Luchtkoeler


De gouden award gaat na jaren Noctua dit jaar naar deCooler Master MA824, deze wist de D15 te verslaan, en laat zich ook heerlijk eenvoudig installeren.

De zilveren award gaat naar deDeepCool AK400, ook hier laat DeepCool zien dat ze veel bieden voor weinig. De AK400 kost niet veel, maar kan mid-range processoren prima aan met een minimale geluidsdruk.

Beste Waterkoeler


Ook over deze hoefden we niet lang na te denken, goud gaat hier naar de Corsair iCue LINK Series. Top-end prestaties, het meest complete RGB ecosysteem, en in de nieuwe link variant is ook de bekabeling flink makkelijker geworden.

Met Corsair zich nu steevast in het hogere segment heeft gevestigd heeft Cooler Master het iets makkelijker gekregen in het segment eronder. De Cooler Master MasterLiquid series presteert eveneels uitstekend, komen vaak ook met RGB fans, maar doen dit vervolgens voor een veel lagere prijs. Dat de fans en de software dan iets minder chic zijn moet je wel weten, maar de besparing die daarbij past is wel enorm groot vergeleken met o.a. de Corsair Link units. Kortom, een keurige en overtuigende value award voor de Cooler Master MasterLiquid series.

Beste RGB Case fan


Net als hierboven gaat goud naar de Corsair iCue LINK Series voor de combinatie van prestaties, RGB ervaring en het gebruiksgemak. Je betaalt er alleen stevig voor.

Zilveren award gaat naar deMontech AX120 en RX120, deze fans kwamen we eind 2023 mee in aanraking en ze lieten een enorm positieve indruk achter: prima prestaties, niet te luid, leuke RGB, en dat voor een tientje(!) per stuk. Niet link-fancy, maar voor een fractie van de prijs een overtuigend value alternatief.

Beste Case fan Non-RGB


Goud is hier voor de Noctua NF-A12x25, nog altijd de fijnste, meest stabiele fan waar we continue gebruik van maken. Plus Noctua’s garantie, service, en het feit dat deze fans zich al jaren hebben bewezen. Een zekere top-fan.

In deze categorie hadden we eigenlijk liever twee keer goud willen uitdelen. De Cooler Master Mobius is namelijk eveneens een top-fan: presteert echt uitstekend, kan op hele lage RPM werken, en ze maken een hele degelijke indruk. Het zijn enorm fijne fans om mee te werken, ze hebben zich alleen nog op de hele lange duur te bewijzen.

Beste Voeding


Over beladen onderwerpen gesproken. Wij testen weliswaar geen voedingen op traditionele wijze, maar we gebruiken ze wel. Heel veel voedingen zelfs, dag in, dag uit. Voor onze eigen builds, voor onze test rigs, voor de game pc’s die we adviseren en gamen. En dan durven wij wel een award uit te reiken niet op basis van de prestaties van één test sample, maar het feit dat vele tientallen van die units ons, en vooral onze hardware nimmer in de steek laten. Dat is in onze optiek een ijzersterke indicatie van kwaliteit, en juist bij een voeding gaat het natuurlijk om het vertrouwen wat je daaruit haalt. De Seasonic Prime serie is waar wij het meest mee werken, en die we dan ook met het Goud naar huis sturen (of eigenlijk, in huis houden, want ze hebben een streak in deze categorie). Wij vertrouwen al onze hardware er aan toe, Seasonic laat hun vertrouwen in hun eigen producten zien op een manier waar jij zelf meer aan hebt: met 12 jaar garantie.


Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Dat leer je in deze video.

Zilver dan? Eerlijk gezegd zou dit even goed goud kunnen zijn, maar we moeten de keuze maken en dan kiezen wij voor de wet van de grote aantallen (aantallen dat wij ervaring mee hebben) en de langere garantie. Toch hebben we niks dan perfect functionerende, betrouwbare en stille Corsair RMx voedingen in huis gehad. 10 jaar garantie is niet minder dan uitstekend, en ik zou zeggen: kijk gewoon naar de prijzen en beschikbaarheid, want ook de markt voor voedingen is enorm complex.

Conclusie


Het valt nooit mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en soms hebben we lastige keuzes moeten maken. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, en er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Maar als je snel een goede keuze wilt maken dan weet je wat onze keuzes zouden zijn.

We sluiten af met het overzicht. Tot dusver de componenten, morgen gaan we door met randapparatuur!


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.