Samenvatting


De Tesoro Gram Spectrum SE is een vooral een bovengemiddeld degelijke mech. Dankzij de optische switches kan hij ook beter dan typische mechs tegen morsen en zijn de switches eenvoudig te vervangen. Hoewel kwalitatief dik ok is de featureset vergeleken met de concurrentie wat licht. Een polssteun, fysieke media knoppen, USB pass-through of uitgebreide RGB sync ontbreekt. Je krijgt wel wat extra switches mee, maar niet van hetzelfde type wat we erg jammer vinden in geval dat je er één zou breken. Ook de beschikbaarheid in Nederland is voorlopig nog een puntje. Om te typen en te gamen echter een hele stevige unit, met in elk geval een afwijkende kleurstelling; witte borden zijn nog altijd relatief zeldzaam. 7,5/10.


Tesoro Gram Spectrum SE review


En wederom hebben we het genoegen om een nieuw merk aan onze line-up toe te voegen. Tesoro is een relatief jonge speler in de markt voor ‘gaming gear’, en hoewel we de exacte origine niet beweren te kennen weten we wel dat in elk geval dat er enkele mensen van Fractal Design daar een rol spelen of hebben gespeeld, en dat is geen merk waar we vervelende gevoelens bij krijgen.

De line-up is redelijk standaard: toetsenborden, muizen, headsets, muismatten en onvermijdelijk tegenwoordig: stoelen. Wij hebben onze handen weten te leggen op een tweetal toetsenborden en een headset, en beginnen ons Tesoro avontuur met het Gram Spectrum SE mechanische toetsenbord.

Prijzen? Adviesprijs zien we staan op 119$ US, wat hier normaliter (belastingen e.d.) uit zal komen op een eurotje of 139. Exacte prijzen en beschikbaarheid is ons helaas nog niet bekend. Hij is in zowel zwart als wit verkrijgbaar, en komt met rode (lineare) switches of blauwe (clicky) switches.

Specs


De Gram SE Spectrum is een mechanisch bord met een optische switch (voor de liefhebber: van Gateron), RGB verlichting en voor een mech wel opvallend: IP56 rating tegen vocht en stof. Details van Tesoro:Vrij standaard verhaal lijkt ons voor een gaming mech. 1ms response, 6- of N-key rollover, per switch verlichting, profielen, macro’s, etcetera. Full size bordje, respectabel gewicht van 1,2kg, etcetera.

Paar aandachtspuntjes:
– IP56 rating wanneer het bord -niet- in gebruik is deed onze wenkbrauwen fronsen en dus vroegen we Tesoro om toelichting. Kudos voor de snelle en inhoudelijke response overigens, want al te vaak krijg je op dergelijke vragen alleen vage marketing bs als antwoord. Het antwoord was vrij nuchter: het bord heeft ook in gebruik geen issues met een stevige spill, alleen de USB aansluiting achterop is niet waterdicht en vormt dus een potentieel risico (ik vermoed op kortsluiting). Kijken we naar de positie denken we niet dat je realistisch gezien daar wat in krijgt, maar je hebt altijd bijzondere types natuurlijk 😉 Niet perfect dus, en het is wel relevant te weten dat waterschade niet onder de garantie valt (net las de meeste waterdichte telefoons), maar voor een mech is enige weerstand tegen spills bij normaal gebruik desondanks wel een voordeel.
– Switch consistentie claims zijn niet denderend. 0,6mm afwijking per switch zou best fors zijn, zo ook 15 gram mogelijke afwijking op de actuatiekracht. Gezien we erachter kwamen dat Gateron achter deze switches zit is het niet direct een reden tot zorg, die club heeft ervaring en reputatie genoeg. Ook kwamen wij geen merkbare afwijkingen tegen, maar de grens voor switch quality control is dus best flexibel ingesteld.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, standaard, verwacht daar geen spektakel. Boekje erbij met vast wat nuttige info, hop, next.
Ohh.. purdy! Sowieso zien we niet veel witte bordjes, de wereld van de mechs is redelijk donker gekleurd, maar het heeft toch wat zo. Kwalitatief ook meteen een goede eerste indruk, want het bord is extreem rigide en ligt als een huis. Subjectieve indruk van kwaliteit doet zeker niet onder voor wat de prijs doet verwachten, we zouden zelfs zeggen net boven de bekende modellen zoals de K70 van Corsair of MK750 van Cooler Master. Toegegeven: die gaan in de features verder. Iets als de Leopold F900CR gaat weer wat verder, vooral ook in de caps, maar daar ontbreekt RGB weer bij een prijspunt dat dit redelijk benadert.
RGB + Kwaliteit lijkt dan ook hetgeen waar Tesoro het van moet hebben, want zoeken we de opvallende features dan vinden we eigenlijk niet zo veel. Geen dedicated media keys, geen macro keys, geen polssteun of USB passthrough. Er zitten pootjes onder, en die blijven ook goed omhoog bij actief verschuiven, maar veel verder dan dat gaan ze niet.

Layout: Typisch, met een vrij nuchter font. Weinig poespas.Switches en caps


De caps zijn een vrij standaard ABS cap type. Niets bijzonders, zowel de negatieve als positieve kant op niet. Ze ‘floaten’ op het bord dus het verwijderen is eenvoudig genoeg, al gebruikt Tesoro een wire-stabilizer voor de grotere caps in plaats van een Cherry-stijl dummy switch; dat laatste heeft onze voorkeur voor eenvoudig cap switchen.

De switches zelf zijn Tesoro branded optische switches. Net als de flaretechs die we o.a. in de Wooting en de Aorus K9 tegen kwamen zijn ze ook redelijk makkelijk te vervangen mocht er een switch defect gaan. Je krijgt er vier extra switches bij in de andere kleur dan het toetsenbord zelf is met als bedoeling dat je een paar switches een andere feel kan geven. Gezien de beperkte beschikbaarheid van losse switches voor reparaties zou ik de voorkeur geven aan een paar extra switches in dezelfde kleur. Tesoro doet dat net als Gigabyte niet, en ik snap niet goed waarom.
Indruk van de switch? Ik kan er als mech fanaat niet warm of koud van worden om eerlijk te zijn, en dat is meer compliment dan kritiek. Ik ben er gewoon mee gaan werken voordat ik wist exact wat erin zat, en het gamen of typen voelt niet significant anders dan met de Flaretech opticals, en Cherry MX reds tot op zekere hoogte; kleine nuanceverschillen tussen optisch en mechanisch (ja, we noemen beide feitelijk mechanisch) terzijde denken we niet dat het gevoel echt een significante overweging is om hier -niet- voor te gaan. De degelijke basis zorgt voor een prettige constante aanslag, of je nu fanatiek zit te gamen of hard reviews zit te tikken, dus dit mag zich met de bekende populaire units meten.

Wel maken we uiteraard de opmerking dat dit ‘rode’ design inherent vrij licht is om te actueren, dus als je een hele stevige aanslag hebt dan kan je de weerstand wat te laag vinden. Een ‘MX Brown’ tegenhanger lijkt mij ook een prettige toevoeging, maar die optie ontbreekt vooralsnog.Software


De software werkt op zich aardig, basic functionaliteit zoals het remappen van keys of het instellen van alle led-dingetjes werkt op zich prima. Ook zaken als macro’s en profielen zitten er in, dus prima. Wel merk je hier het verschil in ‘polish’ tussen een relatieve nieuwkomer en een oude rot als Razer, Corsair of Logitech. Die gaan inhoudelijk soms net wat verder, al vermoeden wij dat velen met ons helemaal geen uren in de software willen zitten, maar nogmaals: dit werkt gewoon. Integratie van RGB met bijvoorbeeld andere hardware kunnen we vooralsnog niets mee, want Tesoro muizen hebben we nog niet gezien en de headset is een redelijk basic ogend model.

LEDs in actie


Wit bordje met RGB? Das toch nie verkeerd om te zien 😉

Conclusie


Onder de streep zijn we positief verrast door dit bord van Tesoro. De software verraadt dat het een relatieve nieuwkomer is, maar inhoudelijk zal het voor de meesten gewoon voldoen. Met een onbekende switch is het altijd even aftasten of die de praktijkervaring aan kan, maar Gateron is natuurlijk geen echt nieuwe club en de ervaring is subjectief dan ook meer dan prima. Het is een bord dat zich in ons gebruik, veel typen en wat gamen, prima kan meten met de vele andere mechs die bij ons voorbij komen.

Het grote probleem met mechanische planken is dat de meeste zich lastig van het dertien-in-een-dozijn gevoel kunnen ontdoen, en ook deze Gram Spectrum SE zet de wereld niet echt op zijn kop. We zien in optische switches het voordeel dat ze tegen een slokje kunnen en dat je ze indien nodig makkelijk kan vervangen, maar ook die feature zien we nu af en toe elders ook terugkomen. Gezien de lastige verkrijgbaarheid van losse switches wil ik ook benadrukken dat fabrikanten die deze switches gebruiken een gewoonte maken een paar extra switches mee te leveren. Tesoro levert vriendelijk extra blauwe switches mee bij het model met rode switches (en andersom), maar meer van de switch die er standaard op zit zou een dikke plus zijn.

Het feit dat hij kwalitatief bovengemiddeld is voor gaming-gerichte mechs zeker een plus, het oogt en voelt als een uitstekend solide plank, maar gigantisch zijn de bouw verschillen niet terwijl de grofweg gelijk geprijsde concurrenten op feature vlak het verschil vaak weer compenseren. Denk aan zaken als een polssteun of media keys bijvoorbeeld die hier ontbreken. Het is een goede mech, maar onder de streep dus niet één zonder breed scala aan concurrenten. In die situaties helpt het wanneer borden goed verkrijgbaar zijn, en dat is (zoals ze bekend is) iets waar Tesoro aan zal moeten werken.

Wat het bord natuurlijk wel anders maakt dan het gros van de mechs op de markt is de witte kleurstelling, en dat is wel iets waar we niet omheen kunnen. Het aanbod aan witte mechs is heel beperkt, en over het algemeen is het een stuk lastiger om die kleurstelling goed te krijgen dan zwart. Kijken we naar alternatieven dan komen we maar weinig tegen in reguliere webshops, twee modellen specifiek steken de kop op: Ducky heeft de ONE RGB in het wit, maar dat specifieke model ken ik helaas niet. En Razer heeft de Blackwidow X Mercury edition die we hier wel hadden. Hoewel Razer het dan wint op software en integratie met andere hardware, heeft Tesoro in theorie althans een stevig prijsvoordeel, een IP rating, plus dat deze nog wat steviger is gebouwd en dat vinden wij toch sterke argumenten.

Het goed doen wanneer vergeleken met een prijzige Razer verandert natuurlijk weinig aan de objectieve positie in de markt. Het is een erg goed en aantrekkelijk bord, maar zo zijn er gewoon nog een paar. Feature technisch is Tesoro licht, in bouwkwaliteit doen ze het weer goed. De primaire trekker zal de kleurstelling zijn, maar afhankelijk van wat je belangrijk vindt kan de Tesoro een prima keuze zijn of kan je elders uitkomen. Subjectief ben ik er heel erg over te spreken, de indrukken zijn goed en ik vind hem ook aantrekkelijk en lekker onder de vingers, en het is een mech die zo serieus te overwegen is als welke andere dan ook, maar objectief blijft er natuurlijk gewoon heel erg veel te kiezen rond deze prijs met ieder hun eigen voor- en nadelen.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.