Teufel Airy review


De Teufel Airy is een vernieuwde versie van de Airy die in 2017 op de markt kwam: een lichtgewicht, draadloze on-ear koptelefoon. Het ontwerp van de Airy heeft zowel intern als extern een update gekregen.

Net als alle andere Teufel producten is de Airy enkel bij Teufel zelf te koop. Verzending naar Nederland is altijd gratis, waarbij ze tevens 8 weken retourrecht bieden. De prijs bedraagt 149.99 en hij is verkrijgbaar in zowel wit als zwart.


Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


In de doos


Zoals we van Teufel gewend zijn, is alles goed verpakt. Gelijkaardig aan voorgaande Teufel producten zien we een rood/zwart doosje met daarin de headset, een doos met accessoires en twee handleidingen.




Bekijken we het doosje met accessoires, dan vinden we hierin een USB naar Micro-USB kabel van 1.3 meter, een met rode sleeve voorziene 3.5 millimeter jack kabel van dezelfde lengte, een gestoffeerde opbergetui en drie setjes van gekleurde ringen. Deze ringen zijn gemaakt van rubber en dienen om de koptelefoon te personaliseren.






Bouw en features


Bekijken we de Teufel Airy van dichterbij, dan valt als eerste het gewicht op: wat is hij licht! Met een gewicht van 168 gram is het zeker geen zwaargewicht, wat prima past bij het type hoofdtelefoon.




De band bovenop is keurig afgewerkt en gemaakt van kwalitatief goed kunstleder. Het Teufel-logo is er in gestanst, wat een chique indruk geeft. Het verenstaal in het frame maakt de Airy naast stevig ook lekker flexibel. Op beide zijkanten vinden we tevens het Teufel logo. De linkerkant, gelabeld met de letter L, bevat geen knoppen of aansluitmogelijkheden: deze bevinden zich aan de rechterzijde van de hoofdtelefoon.






Aan de rechterzijde vinden we twee verschillende aansluitmogelijkheden: een Micro-USB aansluiting om de Airy op te laden en een 3.5 millimeter Jack om de Airy te gebruiken als passieve koptelefoon. Zeker de 3.5 millimeter Jack is een fijne toevoeging voor wanneer de batterij leeg is. De Micro-USB aansluiting is niet verkeerd, al was een nieuwere USB-C connector een fijne toevoeging geweest. Daarnaast zien we een rood scrollwiel, die zowel van de voor- als achterkant te bereiken is. Het in- en uitschakelen van de koptelefoon gebeurt met behulp van de Play/Pauze knop. Daarnaast vinden we nog een voor- en achteruit knop om respectievelijk een nummer te skippen of om terug te gaan.




Per kant is de band verstelbaar door deze simpelweg te verschuiven. De kleinste stand is relatief klein, maar de grootste stand kan te krap zijn voor de grootste hoofden. Daarnaast is de Airy in te klappen om deze eenvoudig in te klappen.




Daarnaast moeten we de gekleurde ringen niet vergeten. Deze zijn eenvoudig te monteren door de oorkussens te verwijderen door deze te roteren. Daarnaast is het mogelijk de oorkussens te vervangen: nieuwe kussens zijn in verschillende kleuren te bestellen op de website van Teufel.




Prestaties


De geluidskwaliteit van de Airy is iets wat we in meer Teufel-producten tegen komen: een mooie middenweg met een toefje extra laag om het allemaal net wat dynamischer te doen klinken (niet dat het een bass monster wordt). De Airy is hier geen uitzondering op, en klinkt daardoor prima voor een breed spectrum aan muziekgenres. In elke oorschelp treffen we één lineaire driver aan met een grootte van 40 millimeter.

Daarnaast is er voor het vernieuwde model aptX toegevoegd voor een betere geluidskwaliteit. aptX is een codering specifiek bedoeld voor het comprimeren van audio voor draadloze verzending. Hierdoor blijft de geluidskwaliteit bewaard. Uiteraard is het van belang dat naast de hoofdtelefoon ook het afspeelapparaat deze standaard ondersteund, maar dat gaat voor de meeste telefoons tegenwoordig op.

Vervolgens komen we aan bij het kopje comfort. Uiteraard kan deze ervaring per gebruiker verschillen. Een on-ear hoofdtelefoon heeft zo zijn voor- en nadelen. Volgens het karakter van een on-ear hoofdtelefoon klemt de Airy vast bovenop de oorschelpen, waardoor hij netjes op zijn plaats blijft zitten. Door het eerder genoemde verenstaal voelt hij stevig doch tegelijkertijd gewichtloos aan. Dit wordt versterkt door de zachte oorkussens. Daarnaast geeft Teufel aan dat de Airy geschikt is voor brildragers, maar zelf vind ik hem iets te veel op mijn montuur drukken. Het zal per gebruiker verschillen, dus fijn dat Teufel een ruime probeertermijn heeft.


In gebruik merken we enkele dingen op die beter kunnen, zo hoor je het frame wat geluid maken als je de knoppen fysiek bedient, iets wat direct in de oren terecht komt. Daarnaast vond ik het persoonlijk opvallend dat de volumeknop op de Airy zelf niet gekoppeld staat met de volumeknop op de telefoon: deze werken onafhankelijk van elkaar. Dit kan een voor- of nadeel zijn, maar hou er rekening mee.

Het testen van de accuduur van een dergelijk apparaat wordt moeilijker naarmate die langer wordt. Het exact loggen van tientallen uren is onbegonnen en nutteloos werk. Zonder exact elk minuut van gebruik gelogd te hebben durf ik met zekerheid te zeggen dat de gebruiksduur ruim over de 25 uur ligt: de beloofde 30 uur speelduur nemen we dan gemakshalve ook zonder twijfel aan. Mocht de batterij onverwachts toch leeg zijn, dan geeft Teufel de optie om met behulp van de meegeleverde 3.5 millimeter Jack passief gebruik te maken van de hoofdtelefoon. Het opladen van de Teufel Airy duurt gemiddeld 2 à 3 uur. De Bluetooth-verbinding houdt tevens stand tot een afstand van 8 à 9 meter, zonder obstakels uiteraard, en zo vind ik de praktische prestatie dik prima.


Conclusie


De vernieuwde Teufel Airy is daarmee eigenlijk precies wat je van een dergelijk Teufel-product verwacht. Met de kleine maar zeker belangrijke aanpassingen is de Airy weer prima up-to-date. De toevoeging van aptX is zeker een dikke bonus, gezien het de geluidskwaliteit flink bevorderd. Het veranderen van de gekleurde ringen is een beetje gimmick, en ik moet zeggen dat de rode ringen goed passen bij de witte uitvoering, maar er is niets mis met een beetje keuzevrijheid. Daarnaast kunnen bij de vernieuwde Airy de oorkussens vervangen worden, mochten deze door veelvuldig gebruik minder comfortabel geworden zijn. Zo voelt een oudere Airy toch weer als nieuw aan, en objectief een stuk beter.

Het geluid is en blijft typisch Teufel: een mooie middenweg, met een vleugje extra laag. Het geluid is echter meer gericht op dynamische klanken, want voor echte bass monsters heeft Teufel andere modellen. Zeker genres als hardstyle zijn daarmee niet de sterkste kant van de Airy. Met praktisch alle andere genres kan de Airy echter wel prima uit de voeten, wat de positie als aangename bijna-alles-kunner onderstreept.

Ook de batterijduur is een plus voor een hoofdtelefoon van dit kaliber: ruwweg 30 uur is niet niks. De toevoeging van een 3.5 millimeter Jack is eveneens niet verkeerd. Opladen duurt ruwweg 2 à 3 uur en gebeurt via een Micro-USB kabel, en hoewel een USB Type-C oplossing chiquer zou zijn lijkt dit nog wel even de standaard te blijven. Mochten ze dat in de volgende versie aanpassen dan mag ook de bouwkwaliteit nog iets strakker, want hij oogt en voelt netjes, maar een beetje gekraak dat doorwerkt als je fysieke knoppen op het ding zelf indrukt is toch een pijnlijk minpunt voor een product can deze prijs.

Het draagcomfort is dankzij het lichte gewicht van net 165 gram goed te noemen, uitgaande van het feit dat jij graag een on-ear hoofdtelefoon zoekt. De zachte kussens zitten comfortabel en lichtjes op de oren, zoals een on-ear headset beaamt. Daarbij moet wel vermeld worden dat sommige brildragers de Airy als minder prettig ervaren, voornamelijk bij langere periodes van dragen, dus zelf denk ik dat brildragers beter verder kijken.

Al met al is de Airy een leuke headset, met genoeg features om de meeste mensen tevreden te stellen. Wanneer we zien dat de voorganger objectief goed ontvangen is, en we door de bank genomen positieve veranderingen zien, dan belooft dat best wat goeds voor on-ear liefhebbers.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.