Teufel Bamster review

Wat lijkt op een Soundbar maar is stiekem toch een Bluetooth speaker? De Teufel Bamster! Meteen even flauwe grapjes uit de weg: Teufel Beemster, Teufel Hamster, etcetera, er zal wel een logica achter de naam zitten die ik niet volg, maar ik volg wel vaker dingen niet dus dat is niets nieuws en zullen we vooral Teufel niet aanrekenen. Toegegeven, als je hem in je handen hebt snap je wel dat het geen ‘echte’ soundbar voor onder de TV is, maar een opvallende langwerpige uitstraling mag hij wel tot zijn kwaliteiten rekenen. Eerder had het Duitse Teufel de BT Bamster in het assortiment, en de Bamster is de vernieuwde variant waarbij ze kennelijk (ik heb de eerste niet gehad) één en ander hebben verbeterd: onder andere nieuwe drivers, en ook AptX ondersteuning is aanwezig.

De Bamster is, net als alle andere Teufel producten, enkel direct bij Teufel te koop voor 139 euro. Als je je nog niet hebt aangemeld voor de nieuwsbrief is dat wel de moeite, want je krijgt direct een korting op je bestelling als je dat doet. Verzending naar Nederland is gratis, en daarbij is het een mooie plus dat ze maar liefst 8 weken retourrecht bieden; ruim tijd om zeker te zijn van je aankoop. De Bamster is in zilver of zwart leverbaar, en wij bekijken de zwarte variant.


De verpakking doet al vermoeden dat het geen lichtgewicht is, en is zelf ook keurig stevig uitgevoerd. Ietwat jammer is het wat gevoelige zwart van de verpakking, maar daar hebben we vlot geen last van. Intern worden we verwelkomd door de iets meer dan 30cm brede Teufel Bamster en vooral ook een keurig logotje bovenop. Verder weinig in de zin van accessoires: een 3.5mm kabel en een micro USB kabel om hem op te laden. Wellicht interessant: voor een tientje meer (in een bundel deal) verkopen ze ook een specifieke draagtas voor dit model, die heb ik echter niet.De Bamster zelf kan het best worden beschreven als een Soundbar meets wapenstok; de bouwkwaliteit laat niets te wensen over en je kan er gerust een inbreker mee te lijf gaan. De aluminium basis voelt bijzonder goed aan, zo ook de gril bovenop, en wederom spieken we even naar het charmante logo. Net onder de gril, of door de gril, zien we de rode lijn om de drivers heen. Aan de rechter kant zien we de opvallende volume draaiknop die ook rood oplicht, voor iemand die regelmatig aan het volume zit een prettige feature ten opzichte van fysieke knoppen. Wel valt op dat de Bamster en je input device (bijv telefoon) afzonderlijke volume instellingen hebben, in de regel is het raadzaam de bron eerst harder te zetten alvorens je de speaker harder zet, met AptX devices –lijkt- dat nog meer het geval.


Op de vrij effen achterzijde zien we onderaan een aan/uitschakelaar, een multi-funcite knop, de 3.5mm input en de micro USB aansluiting om op te laden in een rubberized gedeelte. Hoewel wederom lekker stevig valt bij flink licht op de achterzijde wel op dat hij een vingerafdruk best graag vast wil houden; een doekje op zijn tijd is fijn.
Onderop stevige grip, deze speaker gaat echt nergens heen zelfs als je hem op bijvoorbeeld een boot zou gebruiken.


Nog even terug naar het design, want het is zeker een opvallend geval. De Bamster heeft duidelijk een richting waarin hij afspeelt, en lijkt zich dan ook prima te lenen voor bijvoorbeeld gebruik bij een vaste computer opstelling of iets dergelijks, zo kan ik mij voorstellen dat hij bij menig monitor voet uitstekend zou passen (helaas bij mijn gekromde voet van de LG Ultrawide of de wat apart gevormde voet van de Eizo FS2735 dan weer net niet…). Of hij “mooi” is mag je zelf bepalen, ik vind hem zelf aantrekkelijk, maar dat hij stevig / solide / degelijk is staat niet ter discussie.
En wat zit er allemaal in? De features en specs van de Teufel website:

HIGHLIGHTS:
Opvolger van de legendarische, portable stereo bluetooth speaker BT BAMSTER
Meer features & verbeterde sound
Bluetooth 4.0 met aptX® voor een draadloze, lossless geluidsoverdracht van Spotify, Youtube etc.
Robuuste behuizing & eigentijdse volume-draaiknop
AUX-audioingang & accuduur van 12 uur
Fullrange drivers voor een krachtige, ruimtelijke stereoweergave
Party modus: koppel twee smartphones gelijktijdig aan de BAMSTER
Handsfree bellen: duidelijk & verstaanbaar


De Bamster is opgebouwd uit twee 65mm woofers en twee 40mm drivers met een totaal vermogen van 15W. Opvallend voor de productcategorie “Bluetooth speaker” is de 2.0 versterker configuratie wat het een stereo speaker maakt.

Opladen zoals we zagen via een micro USB aansluiting, totale batterijcapaciteit is 2400mAh wat voor ca 12 uur spelen zou moeten zorgen, en zoals reeds genoemd is AptX ondersteuning aanwezig wat toch wel een beetje vanzelfsprekend wordt in de voorbij-100 euro categorie.

Verdere features die we zien zijn de opties om twee bronnen tegelijk aan te sluiten, en de ingebouwde microfoon zodat je via de Bamster je telefoongesprekken kan voeren.


Belangrijker dan al het andere is uiteraard het geluid wat uit de Bamster komt, een geluid wat in mijn ervaring het best beschreven kan worden als: volwassen, kwalitatief keurig en gevoelsmatig net wat meer geschikt voor near field of achtergrondmuziek dan een feest in een grote ruimte, al is er helemaal niets mis met het maximale volume of de vervorming op dat moment. Woorden die hopelijk een beeld schetsen, maar tot zover niet duidelijk: met volwassen bedoel ik dat Teufel afwijkt van wat menig typische Bluetooth speaker probeert te forceren, een duidelijke V curve met focus op bass en knallen en waarbij het midden regelmatig wat onderbelicht blijft. Op zich een begrijpelijke keuze gezien de drivers van menig Bluetooth speaker niet de kwaliteiten in huis hebben om echt detail te voorzien, maar in dat opzicht doet de Teufel Bamster het eigenlijk best aardig; vocals klinken relatief juist wat sterker, van enige vorm blikkerigheid of dofheid is zeker geen sprake, en ook instrumenten komen redelijk (laten we niet vergeten dat het een redelijk compacte Bluetooth speaker is en geen klankkast van jewelste) goed tot hun recht. Laag is voldoende aanwezig, je zal het niet direct mogen missen, maar dit is geen speaker voor de echte bass heads en dat merk je zodra je bijvoorbeeld een Creative Roar Pro ernaast legt die onderin flink wat extra fysieke beweging weet te genereren in de tafel, maar waarbij de Teufel dan weer wat neutraler en rustiger over komt als je er een rustigere track tegenover zet, of hem direct voor je neus legt op een lager volume. Zoals vaker heeft elk product sterkere en zwakkere kanten, en die worden hier ook vrij vlot duidelijk.

Vergelijken we even verder dan zien we die Creative op een iets hoger prijspunt zitten, maar daar ook een extreme featureset tegenover zetten met zaken als software equalisers en USB Charge & Play, de Teufel kent dan met de twee-bronnen input eigenlijk een wat bescheiden fetureset. Bouwkwaliteit van beide is concurrerend, maar het is duidelijk een vergelijking tussen tech-focus en stijl-focus. De uitstraling maakt ze dermate anders dat ik mij afvraag in hoeverre het echt concurrenten zijn, maar het feit dat hij de strijd aan kan met een model als dat is een compliment op zich. Een pittigere uitdaging vindt Teufel wat dat betreft in de JBL Flip 3, die weliswaar ietsjes inlevert in het detail, maar met een wat ‘jongere’ tuning out-the-box best wel lekker weet te knallen en daarbij ook een stuk draagbaarder is, je zal ze naast elkaar moeten leggen om echt signifcant verschil te horen en dat zet wat druk op de 40 euro en paar honderd gram extra die Teufel hier vraagt.

Vooral die draagbaarheid lijkt de Teufel meer een all-round speaker te maken voor op of rond je bureau dan een echte mobiele speaker, in welk geval een solide elegante soundbar achtige speaker ongetwijfeld de voorkeur mag genieten. Op zich niets mis met de 12 uur accuduur die je ook kan halen bij een (uiteraard) bescheiden volume, en een dagje op pad is dan ook prima mogelijk, maar het blijft een flink gewicht wat je meesjouwt en ik betwijfel of je dat dagelijks wil doen; juist dan lijkt een model dat hooguit ietsjes minder klinkt, maar goedkoper en veel lichter is simpelweg logischer. Daarbij gaf ik al it aan dat ik hem het best tot zijn recht vind komen in een situatie waarbij hij voor je ligt dan wanneer je hem een paar meter verderop op een plankje legt. Of dat door de stereo weergave komt, dat de bescheiden vormgeving mij op een bescheiden volume doet lijsteren, of wat de factor precies is durf ik niet te zeggen, maar gecombineerd met de uitstraling en gewicht blijf ik dan toch met dat gevoel dat hij het beste tot zijn recht komt met een vaste plek in de basis, en dan met het gemak van hem af en toe mee kunnen nemen wanneer dat gewenst is.

Hoewel ik niet heel erg overtuigd ben dat een microfoon en bel feature cruciaal is voor een draadloze speaker past ook dat wel bij het idee van een primaire vaste opstelling. De implementatie werkt ook prima, en ik kan normaal gesprekken voeren, al is het uiteraard onvermijdelijk dat je nog altijd herkenbaar bent als iemand die over een speaker spreekt; de microfoon is wat dat betreft niet noemenswaardig beter of slechter dan wat er standaard in de Samsung S7 onderin zit, of tot zover het voor de andere kant uit maakt. Maar goed, of je een dergelijke feature in gaat zetten mag je zelf afwegen.


Met de Bamster nu enige tijd direct voor mijn neus zijn een aantal andere zaken opgevallen. Zo start hij opvallend vlot op, vlotter dan de meeste eerdere Bluetooth speakers, en is de fysieke volumeknop een heerlijke feature voor zij die in de nabijheid van die speaker zitten; het past een stuk sneller aan dan een fysieke drukknop die in vergelijking hiermee al snel hinderlijk traag voelt. Ook merk je pas na wat langer gebruik dat de LED feature van de Bamster ook als batterij indicator functioneert; onder de 25% (moest ik ook even nazoeken) vraagt hij je aandacht en of je liefdevol de stekker in zijn achterwerk wil steken. Overigens niet in woorden maar in licht effecten, anders zou dat voor wat oncomfortabele blikken kunnen zorgen. (Alhoewel… ik ken er weinig die vies is van een beetje zwoel Duits)Teufel liet een lekkere indruk achter met de Mute BT ANC headset, en houdt de lijn van prettige gevoelens met de Bamster vast. Vergelijken is alles met Bluetooth speakers, en ik moest toegeven even te moeten wennen aan het geluid van de Bamster nadat ik net van een Edifier MP700 (twee keer zo duur..) en JBL Flip 3 af kwam, vooral die laatste met zijn jonge “veel knallen, veel volume” afstelling pakt de emoties vlot direct uit de doos (en is duidelijk goedkoper) en de Teufel Bamster is in vergelijking wat meer beschieden, meer neutraal, meer volwassen, en met wat meer aandacht voor de detail die menig Bluetooth speaker, zeker in het iets lagere segment, ontbreekt. De nuance moet je altijd iets meer in laten werken dan een knal-box.

Enkele uren later was de overtuiging wel gevonden, vooral ook wat de balans betreft die Teufel hier treft. Uiteraard kan het altijd beter, maar het geluid wat deze speaker produceert heeft een constant niveau waarbij je weliswaar het verschil met ‘beter’ kan horen in een vergelijking, maar ik in dagelijks gebruik geen moment het idee had van “ik mis die duurdere jongens”. Al werkend, schrijvend en testend hield de Bamster ons prettig gezelschap met tal van muziek soorten die stuk voor stuk prettig voor de dag kwamen, waarbij hooguit de duidelijke bass-leuners de indruk gaven dat een speaker die daar focus op legt handiger zou zijn, maar niet op een vervelende manier.

Daarbij komt ook dat Teufel, zeker vergeleken met goedkopere modellen die we hebben gezien, fysiek toch ook een erg mooie indruk achter laat met zijn stevige knop en aluminium constructie. Het flinke gewicht verraad het al, maar de fysieke indrukken bevestigen het: dit is een solide, kwalitatief hoogwaardig aanvoelend product met een nette afwerking waarbij details zoals het uitgestoken logo volgens mij goed in de smaak zullen vallen bij de liefhebber van de iets chiquere speaker, waarbij de afstelling van het geluid ook lijkt te passen. Produceert de Bamster het beste geluid wat je gaat vinden voor 140 euro? Dat lijkt mij niet realistisch, maar neem het geluid met de fysieke kwaliteiten mee in je overweging en het plaatje voelt toch goed kloppend, zeker als je van een speaker verwacht dat hij een dergelijke elegantie als deze Teufel uit weet te stralen neemt de keuze al snel vlot af. Daarbij wil ik ook het feit optellen dat je hem binnen 8 weken kan retourneren als je er niet gelukkig mee bent, iets wat een eventuele aankoop toch een stuk zekerder doet voelen.

De Bamster is geen feature beest, maar met 3.5mm in, twee Bluetooth devices, en de wel belangrijke AptX lijkt deze speaker de meest cruciale elementen wel te pakken in de productcategorie. Daarbij komt voor mij ook de handige fysieke scrollknop, die an sich lekker is maar het juist in een opstelling met de Bamster direct voor je neus toch het best tot zijn recht komt. Zoals gezegd is de accuduur prima, en is de Bamster redelijk mobiel, maar toch blijf ik bij het gevoel dat dit eerder een compacte, chique oplossing met een primaire vaste plek, waarbij het mobiele element een handige feature is voor af en toe. En ook daar is natuurlijk helemaal niets mis mee.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/teufel-bamster-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.