Teufel Cage (2020) Review


Ik moest mijn eigen review van de Teufel Cage uit 2017 er even bij pakken, want mij stond bij dat ik het een fijn klinkende headset vond, met vooral wat praktische verbeterpuntjes. En dat bleken ook ongeveer mijn woorden uit die tijd: Teufel zette een goede geluidskwaliteit neer, goede microfoonkwaliteit plus een goede bouwkwaliteit, maar een paar zaken waren net even onhandig. Bijvoorbeeld de dubbele kabel en de microfoon die in je ooghoek uit de zijkant van je headset kwam zetten.
En precies die zaken zouden in de 2020 update beter moeten zijn. Oh, en de prijs ligt wat lager: Momenteel is de nieuwste Cage te koop voor 129 euro. We zoeken uit of hij dat bedrag waard is.


De bouw en afwerking zijn bij deze Teufel dik in orde. Het is geen hele lichte unit met 340 gram, maar dan krijg je wel een degelijke, chic afgewerkte headset met o.a. een metalen ophanging. Design is altijd subjectief, maar ik vind dit wel wat hebben: oogt robuust, tikkeltje industrieel wellicht, ik zie er wel wat in. Kwalitatief kan dit echt goed mee in zijn prijsklasse.

Ook het comfort is weer in orde, zolang je een iets zwaardere en grotere headset geen probleem vindt. Grote oorschelpen, flinke verstelbaarheid, niet té veel druk en vooral een goede drukverdeling rond de oren, en hoewel hij op praktisch elk hoofd wel past voelt het meer als een grote mannen headset.


De rare microfoon van vorige keer maakt plaats voor een traditioneler model welke wat lager zit, en tevens verwijderbaar is. Opnamekwaliteit is wederom erg goed, zeker bovengemiddeld, maar vooral het feit dat hij niet in je gezichtsveld zit is een forse verbetering.


Het geluid is ontegenzeggelijk “gamer”. Van Teufel weten we dat ze de bass graag wat aandikken, en dat zien we hier ook duidelijk terug. De “mids” zakken iets in zoals je bij gaming headsets verwacht, al begint de dip pas rond de 1.5 kHz, alvorens hij weer opzet in de hoogste tonen. Een iets andere vorm van de gaming-V curve dus, maar wel met gelijkenissen.


Toch is het vooral een aangenaam klinkende all-rounder. In games zijn het diepe knallen en prima voetstappen, in muziek zijn het een redelijk “vol” laag zonder dat het midden helemaal wegvalt. Het is niet dé beste muziekheadset in zijn prijsklasse, en zeker niet de meest neutrale, maar het is wel het soort geluid welke de meeste gamers zullen oppaken en bij denken “dik prima!”.

Hoewel je normaliter als PC gamer enkel met de USB kabel af kan, het is geen draadloze headset, zit je nog wel met de dubbele kabel wanneer je de mixer feature wilt gebruiken, bijvoorbeeld gamen én muziek luisteren op twee devices tegelijkertijd. Het is een feature die erin zit en wellicht waarde biedt voor jou, maar zelf zie ik er het nut niet van in. Al komt dat wellicht omdat ik als mannetje sowieso geen twee dingen tegelijk kan?


Conclusie


Een uitstekende bouwkwaliteit, prima geluid en een prima mic, dan ben je er eigenlijk wel toch? Zeker gecombineerd met een best fijne vorm, zeker voor een groter hoofd waarbij het grotere design geen bezwaar is. En, ik denk ook dat iedereen die deze besluit op te pakken zich daar bij aan zal sluiten en niet ongelukkig zal zijn.

Het enige echte probleem dat ik zie bij de nieuwe Cage is het feit dat de Logitech G Pro X bestaat voor 99 euro. Die is fysiek iets minder chic, maar geluids-, mic- en software technisch iets beter, en dan voor 99 euro. Maar dat is natuurlijk ook een beetje de curse van het reviewen: als je maar genoeg headsets ziet dan lukt het de meeste modellen niet om écht op te vallen. Iets waar je als consument niet wakker van ligt: zolang jij maar blij bent met wat jij uitkiest, waarbij jij ongetwijfeld nog wat subjectieve argumenten zal hebben waarom je het ene merk juist wel of niet wilt. Daarom zeg ik ook: als jij op dit model uitkomt voor welke reden dan ook, dan haal je er gewoon een goede headset mee in huis.

De wetenschap dat er stevige concurrenten zijn rond de 100 euro maakt de nieuwe Cage wel een lastig verhaal op zijn adviesprijs van 169 euro. De huidige straatprijs van 129 euro klinkt echter wat redelijker. Zeker wanneer je toch liever groters zoekt dan de meeste typische gaming headsets, of iets met een uniekere uitstraling. Nogmaals: Niet extreem uitzonderlijk, maar wel gewoon goed.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.