Teufel Motiv Go Voice Review


Door de jaren heen hebben we de nodige Bluetooth speakers getest. Ideaal een lekker muziekje voor onderweg, maar Bluetooth houdt je telefoon bezig en dat maakt ze voor langere luistersessies niet zo handig als je je telefoon wilt gebruiken om te bellen of te werken. Cue de Teufel Motiv Go Voice, een Bluetooth speaker in de basis, maar dan met ingebouwde WiFi, Chromecast, en Google Assistant erbij om hem ook in en rond huis lekker bruikbaar te houden.


Teufel heeft absoluut een chic apparaat neergezet. Waar de gemiddelde Bluetooth speaker, zelfs die van 100 euro, de indruk wekken dat je hem gratis kan krijgen bij twee pakken wasmiddel is de Motiv Go Voice verdomd aantrekkelijk. Strak en opvallend ongevoelig mesh aan de voorkant, een metalen chassis welke geen millimeter meegeeft, en dan een ietwat suffe grijze achterzijde waar we niet te lang naar willen kijken. De voor- en zijkant maken echter een top indruk en een rigide chassis helpt het geheel gewoon beter aan te voelen dan menig concurrent.Aan knoppen ook geen gebrek. Bovenop hebben we de aan-uit knop, indicatie LEDjes voor zowel de resterende accu als de signaalsterkte van je WiFi netwerk, Bluetooth, Teufel’s Dynamore modus waarmee je het geluid wat ruimtelijker kan maken, Google Assistant, en uiteraard de reguliere media knoppen.


Hoewel Bluetooth gebruik dus mogelijk is is de focus feature hier de ondersteuning voor WiFi, Google Cast, en Google Assistant. Dat maakt een gigantisch verschil in de praktijk, want nu kan je a la Sonos gewoon je playlistje aanzetten en je telefoon voor andere zaken gebruiken. Gebruik jij je speakertje net als wij graag lekker in de tuin of aan het water, dan is WiFi ondersteuning wat het verschil maakt tussen je speaker wel en niet willen gebruiken; de kinderen willen niet dat de muziek telkens wegvalt als papa een belletje krijgt. Let wel op dat hij niet in het water valt, want waterdicht is hij niet.

Teufel focust volledig op het Google ecosysteem, iets wat wij gelukkig ook gebruiken, maar hou daar wel rekening mee als jij toevallig een enorme Alexa fan bent. Google’s Ecosysteem is echter dermate uitgebreid en populair dat wij daar geen moeite mee hebben, en elke dienst die chromecast ondersteunt werkt er gewoon mee. Het Voice deel in de producttitel betekent ook dat je tegen je speaker kan praten, denk aan “Hey Google, play Hannah Montana” bijvoorbeeld, al blijft het een teleurstelling dat je geen universeel “Hey Google, negeer alles wat de kinderen roepen” blokkade kan instellen. Gelukkig kan je de microfoon afsluiten met een schakelaar aan de zijkant, en vervolgens bedien je de speaker lekker via bijvoorbeeld de Spotify app.


Belangrijk voor een speaker: de Motiv Go klinkt ook uitstekend. Ondanks zijn handzame formaat weet hij een stevig geluidje te produceren, zelfs in de tuin waar hij de nodig meters mag overbruggen komt hij uitstekend voor de dag, en in kleine en middelgrote ruimtes in huis is hij eenvoudig ruimtevullend. In typische Teufel stijl ligt er wat extra focus op de lage tonen die het erg goed doen, maar ze zijn niet zo overdreven zoals ze het soms doen, de Motiv Go is nog relatief neutraal afgesteld. Als je de WiFi niet nodig hebt dan kan je wat minder uitgeven voor vergelijkbaar geluid, maar dat is appels met peren vergelijken. Op zijn eigen komt hij gewoon prima voor de dag. Je kan zelf eventueel nog kiezen tussen de standaard en Teufel Dynamore modus, maar die extra-ruimtelijk-geluid feature is een beetje hit en miss in onze optiek. Binnenshuis merk je het ruimtelijke gevoel bij inschakeling direct, maar het komt niet alle nummers ten goede, zeker als je ze reeds gewend bent op een goede hoofdtelefoon. Hoe dan ook kan je er mee experimenteren en het in- of uitschakelen naar wens, dus een nadeel is de feature sowieso niet.


De accuduur is in de praktijk aardig, maar we komen iets te kort bij Teufel’s eigen claim van 16 uur bij normaal volume. Wellicht dat mijn definitie van een normaal volume iets anders is, of dat zij testen met Bluetooth en ik hier vrijwel exclusief de WiFi streaming heb gebruikt, maar ik kom tussen de 10 tot 12 uur uit per lading. Op zich prima voor een dagje weg dus. Wel spijtig is dat je hem moet laden met een eigen ac adapter en niet via USB Type-C, als je hem langer onderweg wilt gebruiken moet je dus een clunky lader meenemen.


Conclusie


Er ligt hier een stapel Bluetooth speakers op de plank waar je u tegen zegt, vooral omdat Bluetooth in en rond je eigen huis voor een speaker niet echt ideaal is. De toevoeging van WiFi maakt de Motiv Go Voice een veel fijner apparaat om in huis lekker in huis van muziek te genieten, waarbij wij hem dan slepen van de werkkamer naar de tuin en terug. Een bescheiden meerprijs puur voor die feature is in onze optiek de moeite al waard en wij zouden die niet opgeven voor een grotere speaker met louter Bluetooth, zelfs op een vergelijkbaar prijspunt.

Goedkoop is hij niet a 230 euro, al blijft hij zo nog ver weg van units zoals de Sonos Move. Fysiek voelt hij niet minder premium aan, terwijl hij zich geluidstechnisch wel weet te onderscheiden van een typische 100 euro Bluetooth bak. Al met al dikke prima dus, al hopen we wel dat Teufel op termijn een gewoonte gaat maken van opladen via USB Type-C, en een mooie IP rating zouden we ook niet vervelend vinden. Als dat geen bezwaar is voor je heb je hier een keurig speakertje aan en gezien Teufel nog altijd hun ruimte 8 weken retourperiode aanbiedt is het ook niet bepaald een gok om het zelf te ervaren als je twijfelt. Dat maakt een “recommended” makkelijk gegeven:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.