Teufel Move BT review

Met de Teufel Move BT wil de Duitse speaker bouwer een draadloze in-ear oplossing op de markt brengen die een balans bereikt tussen kwaliteit, gemak (draadloos), degelijke accu prestaties en een prijs die tot zover draadloze sets gaan alleszins te overzien is. Voor ons best een pittige uitdaging, want hoewel we een aardige collectie in-ears hebben rondslingeren hikken bevinden die zich allemaal in een wat lager prijssegment, en zijn daarbij ook bedraad wat natuurlijk weer goedkoper is.

We gaan de ervaring met deze Teufel Move BT dus niet in als wat fanatiekere headset reviewers, maar vooral op zoek naar het antwoord op de vraag of deze Teufel ons kan overtuigen dat hij zijn prijs waar maakt. De Move BT kent een adviesprijs van 119 euro.


Alvorens we gaan uitpakken een blik op de features en specs.
Zoals gezegd is dit een draadloze Bluetooth in-ear headset. De accuduur claim van de Teufel Mute BT hielden goed stand dus we hebben hoge verwachtingen van de 15 uur claim hier, en ook de AptX codec ondersteuning is een positief element; AptX kort samengevat houdt in dat de Bluetooth overdracht lossless is. Ook prettig voor de buitensporters, de Move BT is IP54 rated, waarmee je dus geen zorgen zou hoeven maken over zweet of een beetje regen. Voor de rest kunnen we niet gek veel opmaken uit de specificaties.


Levering van Teufel producten gaat enkel via Teufel hun eigen shop of via een handje vol fysieke winkels in Europa. Ze versturen de Move BT in een compacte bruine buitendoos met daarin de productverpakking zelf: netjes, niet overdreven, prima stevig.
Intern vinden we een lekker stevige, zij het ietwat forse gezien het product, draagtas. Kwalitatief in elk geval keurig, en de in-ears zitten er lekker snug in met de kabel in de aanwezige gleuf gewikkeld. Ietwat kleiner had van mij gemogen, en met 135 gram is het ook best een stevig pakketje (weegt net zo veel als een beetje smartphone), maar een praktisch prettige manier van opbergen ten opzichte van ‘prop de kabel er in’ doosjes die we vaker zien en ik kan de keuze van stevigheid boven compact en licht ook lastig bekritiseren.

Verder in de verpakking, een clipje, en een opvallende tube met daarin vier sets dopjes in vier verschillende maten. De tube zelf speelt ook een rol in het product, het idee is namelijk dat je deze met water en een beetje zeep kan vullen om je gebruikte caps eenvoudig schoon te maken door hem te schudden. Simpel als het is, het werkt wel en dergelijke details waarderen we toch wanneer een setje in-ears ruim voorbij de gebruikelijke instappers van een paar tientjes gaat.


Veel op tafel is de Teufel Move BT natuurlijk niet, twee in-ears met een kabel aan elkaar gekoppeld en daarbij een kleine control- en oplaad unit nabij je linker oor, enkele centimeters eronder. Die lichte unit kent drie knoppen, te herkennen met de vinger aan het uitsteeksel of het gaatje danwel het ontbreken daarvan, waarmee je hem in-/uit- schakeld, het volume aanpast, door je playlist skipt of gesprekken aan neemt. Een kleine status-LED geeft wat basale zaken aan, en opladen gaat met een bekende Micro-USB aansluiting met rubberen dopje welke je er wel op moet doen om hem waterdicht te houden. Aannemen en ophangen van gesprekken gaan ook via de unit, dus so far so good, zij het natuurlijk een bekend verhaal. Is je batterij bijna leeg? Dan gaat het lampje aan, verteld de headset je ‘battery low’ en zal je binnenkort een keer een lader moeten zoeken, de exacte tijd is mij niet bekend maar hij bleef aardig lang doorspelen zodat ik de lader consequent eerder bereikte dan dat ik echt leeg ging.
De drivers zelf zijn licht, maar met een aluminium behuizing ogenschijnlijk toch lekker degelijk; het voelt in elk geval gewoon netjes aan en zet ook af tegen andere modellen hier aanwezig (allemaal goedkoper, bedraad). Dat moet voor de hogere prijs, maar moet ook worden vermeld. Vormgeving lijkt in lijn met andere luxere in-ears waarbij de uitgang onder een hoek zit, vermoedelijk voor een betere pasvorm meer dan beter geluid, maar uiteindelijk blijft het natuurlijk gewoon een kwestie van siliconen caps in je oor drukken en hopen dat je niet met dergelijke oren geboren bent dat ze er consequent uit vliegen. Het voelt en oogt in elk geval netjes.

Trekken we de siliconen caps eraf dan zien we een vrij standaard beeld wat in-ears betreft. De gangbare 5mm afmeting houdt in dat het vervangen van de tips door bijvoorbeeld memory foam modellen geen uitdaging vormt; daar zijn genoeg alternatieve caps voor te krijgen. En dat zeg ik terwijl ik nog op mijn Aliexpress bestelling wacht…Zoals gezegd ben ik niet gezegend met een mega collectie in-ears, overigens niet tot mijn grote spijt, want met mijn aangeboren afwijking neig ik consequent toch naar een flinke set schelpen over mijn oren. Althans ik vermoed dat het een aangeboren afwijking is, maar echt ‘fan’ van dingen ‘in’ mijn oor verwacht ik op korte termijn niet te worden; ik ben al blij dat deze dingen niet uit mijn oren vallen. Aan headsets hebben we echter geen gebrek, en die kunnen we natuurlijk ook als referentie gebruiken. Na een riedel over-ears dezelfde playlists afgewerkt met deze Teufel Move BT en zoals vaker bleken vrouwlief en ikzelf unaniem: deze set kan wat geluidervaring toch meer dan goed mee met (gaming) headsets rond de 100 euro zoals de SteelSeries Arctis 5, de Edifier G4 of de Creative H5 en zet ook af tegen de goedkopere modellen in onze recente geschiedenis. Hoewel het hoofd-trillende laag van een flinke headset niet geëvenaard wordt is het wel een setje met een met gaming-headset vergelijkbare lichte focus op die lagere (tot laag-mid) tonen die weliswaar niet dreunen maar wel helder en ook nadrukkelijk aanwezig zijn.

Net als in die betere gaming headsets is het midden of midden-hoge segment ook echt niet verkeerd, in tegenstelling tot de goedkopere lijnen, en dat merk je bijvoorbeeld bij iets lekker elektronisch zonder al te veel ‘laag’, maar is van een hele nadrukkelijke seperatie van instrumenten of van een brede soundstage weinig sprake. Dat met kanttekening dat ik niet weet in hoeverre een in-ear unit sowieso voor een zeer ruime soundstage kan zorgen. Hoe dan ook, er bestaat weinig twijfel dat de muziek hier vrijwel direct je brein en je bloedbaan in gestreamd wordt.


Hoewel je met enige eq tuning uiteraard wat kan spelen ontdoet ook deze Teufel Move BT ons niet van de indrukken dat het vooral een lekker pop, dancy of kies je muzieksoort waarbij een beetje extra volume veelal de voorkeur heeft boven een zo laag mogelijke instelling. Hij nodigt gewoon uit om hem telkens een standje hoger te zetten, want er zitten toch verdomd lekkere beats in dat ding, of wanneer je hem tijdens je outdoor activiteit wilt gebruiken je uitnodigt om een standje vlotter te schakelen. Laat ik hem er één voor de spinners noemen meer dan één voor de avondvierdaagse?

Wat accuduur krijgt Teufel net als bij de Mute BT een complimentje voor redelijke, praktisch haalbare claims en geen opgeblazen specificaties. De ‘maximale’ 15 uur ga je voorbij op rustig maar daadwerkelijk aangenaam volume, met een paar uurtjes aftrek als je hem lekker opkrikt, iets waar deze set zoals gezegd toe uitnodigt; de daarbij geclaimde 10 uur is wederom niet gelogen. Met een dergelijke accu valt volgens mij prima te leven. Ik weet niet of de keuze voor micro USB standaard is voor draadloze in-ears, maar zelf vind ik het positief dat je hem zowel op typische usb multi-laders kan laden als op een powerbank.

Bellen en gebeld worden kan ook, en is ook meer dan een afterthought. Hoewel niet de kwaliteit om je twee uur durende product release aan een legio pers voor te leggen (mocht je dit lezen, je weet wie ik bedoel..) kan je een aangenaam gesprek voeren zoals met menig typisch Bluetooth kitje, en zonder de telefoon zelf aan te raken. Een prima toevoeging, mits je niet verwacht dat er op één of andere manier een ruisonderdrukking mogelijk in is.Audio beoordelen blijft lastig, in-ears wanneer het niet je dagelijkse hobby is ze te gebruiken maakt het dan niet eenvoudiger. Hoewel we geen vergelijking kunnen maken met directe concurrentie blijven we toch best positief achter met deze Teufel Move BT en vooral ook met het gevoel dat wanneer je die 100 a 120 euro (check vooral hun nieuwsbrieven e.d. even) ervoor uitgeeft dat ook zo zal ervaren, en dat gevoel vind ik toch cruciaal. Het positieve gevoel begint met een gelikte uitpak ervaring met een stevige, praktische case en een aardig setje extra’s inclusief clip, schoonmaak- en opbergtube voor je dopjes, en meteen een paar verschillende maat dopjes zodat je kan beginnen. Die extra dopjes kost natuurlijk geen pepernoot, maar het gaat om het idee dat het goed is verzorgd en de case zelf is toch best indrukwekkend, zij het ietwat aan de onnodig grote en zware kant voor zij die echt licht willen reizen. Er is duidelijk gekozen voor kwalitatieve indrukken boven mobiliteit ervan.

Geluidstechnisch klinken ze bovenal gewoon ‘lekker’, een stapje meer capaciteit boven de tot dusver goedkopere (en kleinere) alternatieven die hier liggen dus dat is een prima basis, maar met het grote voordeel dat ze ook draadloos zijn wat wij tot voorkort niet hadden ervaren; een voordeel wat natuurlijk geld kost in techniek en accu, maar het absoluut waard is wie niet al te strak op de centjes hoeft te letten. Echt ‘fan’ van in-ears zal ik zelf vermoedelijk nimmer worden, maar het draadloze element is toch zonder twijfel een lekkere praktische upgrade; je bent simpelweg vrijer zonder risico dat het kabeltje de dopjes uit je oren trekt, of dat je de telefoon eenvoudig op meters afstand kan leggen (en zonder kwaliteitsverlies o.a. dankzij AptX). De kabel om je nek is dun, licht, en speelt vervolgens geen rol van betekenis, en de lichte controller nabij je oor doet zijn werk ook prima. Ook de correcte claims over de accuduur, 15 uur rustig, of zo’n 10 uur in de party-hardy stand, zijn in mijn optiek prettig.

Nu hebben we nog weinig in/on ear audio van Teufel gedaan, maar we beginnen het gevoel te krijgen dat ze een beetje de Bose kant op gaan, met net dat beetje aandikken van het lage/lage-midden in plaats van te richten op een zo vlak mogelijke curve. Het klinkt net wat warmer, maar meer dan een kanttekening voor zij die enkel 100% vlak als interessant ervaren vind ik het niet. Desondanks lijkt het redelijk te stellen dat deze Move BT zich richt op mensen die tijdens dat ‘moven’ een vlotte moderne beat prefereren dan Bachhoven’s 3e Opera of de nuance van hun favoriete gitaar-solo. Niets mis mee in mijn optiek, het ‘zet hem maar een standje harder en lekker knallen maar’ gevoel bevalt mij prima. Nu nog even de motivatie vinden om te testen of de claims over waterdichtheid ook werkelijkheid zijn, iemand zin in een rondje joggen in regen?

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/LINKLINKLINK/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.