Teufel Mute BT review
Productpagina @ Teufel


Na een warme meet & greet tussen mij en de Teufel Concept B 20 PC speakers, een set die inmiddels alweer meer dan 5 jaar geleden uit kwam en inmiddels niet meer te koop is, stond Teufel eigenlijk al op mijn review-wenslijstje. Hoewel het na die jaren nu eindelijk zo ver is gaan we toch een ietwat onverwachte hoek in: de wereld van hoofdtelefoons met active noise cancellation (ANC). Oftewel headsets die geluiden van buitenaf dus actief tegengaan. Klinkt als hocus pocus maar ANC producten zijn niet meer weg te denken in vliegtuigen, treinen en andere rumoerige omgevingen.

Teufel, een Duitse fabrikant met de opvallende eigenschap om alle producten enkel via hun eigen webshop te verkopen, zal het meest bekend staan om hun audio gerelateerde producten in het midden-hoge segment; producten boven de typische “pak mee uit het schap” klasse, maar nog wel binnen budget bereik van de gewone man. De Mute BT zit met een prijs van 199,99 (inclusief verzenden naar Nederland) overigens eerder tegen- dan boven de middenklasse wat ANC headsets betreft, en presenteert zich toch een beetje als een voordeliger alternatief dan de meest bekende modellen van o.a. Bose (Quietcomfort 35) en Sony (MDR-1000X) waarvoor je 379 a 399 euro uit mag trekken.

Als je –heel- snel bent kan je de kortingscode op de Teufel site nog meepakken en hem voor 174 euro in huis halen.


We beginnen met een rustige unboxing. Teufel heeft een naam om hoog te houden, en daarbij verwachten we bij een Duitse fabrikant (die daar ook de nadruk op legt) natuurlijk kwaliteit. De unboxing ervaring is in elk geval verre van vervelend met een stevige, aantrekkelijke doos, een stevige reishoes waarbij wel opvalt dat de headset zelf niet extreem opvouwbaar is, een vliegtuigadapter, een 3.5mm kabel en een USB laadkabel. Waar de USB oplaadkabel wat gangbaar is valt de 3,5mm kabel wel positief op met een zeer fijne, net gevlochte kabel met aantrekkelijke uiteindes.
In de reishoes treffen we de Mute BT zelf aan en een extra hoesje voor de kabels, welke lekker vast plakt in de grote hoes zelf, prima doordacht, en een reishoes is uiteraard geen overbodige luxe voor een product dat juist tijdens het reizen goed tot zijn recht moet komen.

Ook aanwezig is de Varta 3,7V Lithium batterij welke gebruikt wordt voor zowel de draadloze Bluetooth functie als de ANC. Positieve kanttekening uiteraard dat het kunnen vervangen van de accu een flink pluspunt is, en een ander positief punt is het feit dat je ook zonder (of met een lege) accu prima bedraad gebruik kan maken van je headset.

Het eerste woord wat opkomt bij het beschrijven van de uitstraling is ‘stijlvol’, al zal dat grotendeels subjectief beoordeeld moeten worden. Het is zeker geen headset die direct in het oog springt met luxe materialen of een ongekend niveau van afwerking, daar is de prijsklasse ook niet naar, maar het is een alleszins fijn vormgegeven en net afgewerkt model, zeker wanneer je rekening houdt met de redelijk bescheiden afmetingen van het geheel. Daarin bleek wel een cruciaal element van de gebruikservaring te zitten, ik ben namelijk van mening dat de Teufel Mute BT het beste tot zijn recht komt op kleine tot gemiddeld grote hoofden, maar de net wat meer bescheiden afmetingen maken het toch een headset die niet in de ogen van je mede-reizigers vonken met een boodschap “look at my branded cans!!!1!!”.
Branding is wel redelijk aanwezig in de vorm van de T op de schelpen en het woord Teufel op de vork en hoofdband, maar het geheel is dermate neutraal gekleurd dat zonder de flinke bak licht die wij nodig hebben voor de foto’s je er eigenlijk maar weinig van ziet; het zijn tenslotte donkergrijze elementen op een zwarte basis.

Onopvallend zijn ook de aanwezige knoppen en aansluitingen op de linker scherp, de tekst is zelfs dermate onopvallend dat je onder normale omstandigheden moeite zal hebben om de functie te lezen, al zal een eigenaar na enkele weken daar geen boodschap meer aan hebben. De balk met de volumeknoppen en een knop in het midden weten je vingers vlot genoeg te vinden, en gezien je met deze knoppen naast het volume ook door je tracks kan skippen (door ze iets langer ingedrukt te houden), gesprekken kan aannemen en ophangen, en de hoofdtelefoon kan muten, heb je alle relevante controls altijd bij de hand zonder direct je telefoon erbij te hoeven pakken. De knop waarmee je de headset in- en uitschakelt, en ANC in kan schakelen is echter erg vlak en zeker de eerste dagen wat onhandig om goed te bedienen, zelfs met een flinke hoeveelheid speel uurtjes merk ik nog dar ik die bediening aandachtig moet uitvoeren; een knop met een beetje grip of iets van definitie zou fijner zijn.
Het materiaal van de hoofdband en op de oorkussens is heerlijk zacht, de kussens zelf zacht, maar niet overdreven zo; dat is overigens ook niet gewenst bij een model met een focus op geluiden buiten houden. Toch val ik terug op de eerdere opmerking dat het model zich vooral richt op een klein of middelgroot hoofd; vrouwlief was spontaan verliefd, maar aapmans met een flinke knar en stevige oren (die volgens vrouwlief overigens niet goed functioneren, maar dat schijnt aan de Y chromosoom te liggen) merkt op dat de oortjes maar net aan binnen de kussens passen, en dat de clamping force toch wel wat toeneemt wanneer hij flink wordt uitgerekt. Niet heel spannend tenzij je daar heel gevoelig voor bent, maar het valt op.
Alvorens we verder gaan nog even de volledige specificaties voor de goede orde:


Het meeste reeds besproken, maar wel relevant om te onderstrepen zijn de aanwezigheid van een microfoon voor communicatie (dat heeeele kleine gaatje naast de USB aansluiting) en het feit dat de Bluetoth verbinding AptX ondersteuning biedt voor een betere geluidskwaliteit; een gewenste feature in deze klasse.


De praktijkervaring wordt gedomineerd door twee elementen: de onderdrukking van achtergrondgeluiden en de batterijduur van de Teufel Mute BT. Wat dat laatste betreft is het niet alleen prettig dat Teufel hun eigen claim van 28 uur wordt gehaald, maar vooral ook dat je bij meer gangbaar gebruik, bijvoorbeeld een paar uurtjes per dag, je je feitelijk nooit zorgen hoeft te maken om de accuduur. Elke paar dagen even aan de lader, en klaar. Er wordt zelfs een 50 uur levensduur geclaimd zonder ANC, maar mijn stopwatch geduld reikt niet zo ver. Enkel met ANC kan je overigens nog langer volhouden, maar dan luister je dus naar stilte.

En stilte krijg je. Hoewel je niet de fout moet maken om te denken dat ANC complete gesprekken of schreeuwende kinderen weg kan werken, daar is de techniek niet voor bedoeld, is het bijzonder indrukwekkend wat de Teufel doet met alles van autogeluiden, tramgeluiden, stofzuigers, koelkasten, computer ventilatoren op volle toeren, en zelfs achtergrondgeluid doet verdwijnen waarvan je in eerste instantie niet eens wist dat het er was. Buiten lopen en de wind in je gezicht voelen zonder dat je hem langs je oren hoort is eveneens een bijzondere ervaring; ANC had ik wel ervaren, maar nog niet met dit aantal uren inclusief in de buitenlucht. Uiteraard speelt de gesloten constructie een rol, maar de impact van ANC is bijzonder wanneer je de schakelaar omzet; een seconde later is opeens alles weg.

In de specificaties zie je ook terug dat ANC wel degelijk ook effect heeft op andere geluiden in het spectrum, maar de focus ligt onmiskenbaar op de wat lagere zoemfactoren (Auto, trein, wind, apparaten) waarbij het effect indrukwekkend is. Het scheelt een factor muur/deur of twee als het op spelende kinderen in huis aan komt, en dat is op zich ook een hele prestatie. Eerdere ervaringen (dus niet direct naast elkaar vergeleken) met bijvoorbeeld de Bose gaven ook een dergelijke eerste indruk wat dat betreft; veel effect op constant geluid, beduidend minder op onberekenbare elementen. Hoewel het ontbreken van een directe vergelijking het onmogelijk maakt om accuraat te oordelen lijkt het natuurlijk een redelijke aanname dat er op gebied van ANC uiteraard nog wel te winnen valt als we dergelijke dubbel-dure apparaten er naast zouden leggen, maar dat doet m.i. weinig af aan de positieve stilte ervaring die wij met de Teufel Mute BT hebben.

Er bleek één onverwachte zwakke plek in het ANC verhaal, of in elk geval van deze, en dat is dat een stevige impact voor een naar geluid zorgt, bijvoorbeeld wanneer je springt en op de grond komt, dan klinkt het alsof er iemand in je oor blaast. Het is consistent te reproduceren, maar daarvoor moet je dus wel flinke klappen vangen op je knieën of gewoon een stevige tik op de headset geven. Soepel rennen op een threadmill met gedempte zolen gaat wel, flink doorlopen of fietsen buiten geeft ook geen problemen, maar als je een fanatieke buitensporter bent en tikken op je knieen en enkels incasseert zou ik de ANC modus lekker uit laten staan, of voorkom teleurstellingen door hem daar specifiek voor te kopen. Hou er ook rekening mee dat ANC met tegengeluid werkt, waardoor je weliswaar niets hoort maar wel de druk van geluid op je trommelvliezen ervaart, in dit geval weliswaar voelbaar, maar iets wat heel snel went.

Dan lijk ik wellicht voorbij te gaan aan het voor de hand liggende onderdeel van een headset review: de geluidskwaliteit. Waar de ANC en batterijduur consequent positief in de gedachten springen schittert de geluidskwaliteit door juist helemaal niet op te vallen. De geluidsweergave is totaal niets mis mee, zeg maar gerust goed, maar je verwacht niet anders voor 200 euro. Het is echter niet fenomenaal of dermate indrukwekkend dat je die ervaring meteen met iedereen wil gaan delen. De soundstage is beperk en het geluid neigt wat naar het warme van neutraal; het lage-midden komt in elk geval niets te kort, maar niet dusdanig dat het een volwassen oor stoort. Zowel ons vaste tracks ter vergelijking als een scala aan willekeurige nummers in verschillende genres komt dusdanig goed voor de dag dat wij beide niet direct de drang hebben iets duurders op te zetten, het leidt in elk geval niet af van de rust die de ANC modus biedt. Hoewel dat een wat rustige neutrale stelling lijkt vind ik daar gezien de doeleinden van een ANC headset eigenlijk helemaal niets mis mee.

Hoewel de Teufel aan volume niets ontbreekt is het vooral belangrijk te onthouden dat een ANC headset je juist laat genieten bij een lager volume; zelfs in een drukke straat komt de muziek over alsof je rustig in bed een plaatje wegtikt. Zelfs met een afstelling iets richting moderne populaire muziek is het resultaat dat je meer kan genieten van een rustig stuk dan een niet ANC headphone onder die omstandigheden.
Colour me impressed. Hoewel de ANC ervaring ons niet geheel nieuw was merkten we dat er niets gaat boven een rustige, langdurige ervaring onder verschillende omstandigheden; daar kan een ‘even lenen’ ervaring niet tegenop. In die vele verschillende omstandigheden wist de Teufel Mute BT een bijzonder positieve indruk achter te laten wat hun active noice cancellation betreft; weg auto, weg OV, weg wind, weg AMD Ryzen OC testbench met fans op volle toeren. Hoewel de grote winst in het vliegtuig of het OV te behalen valt bleek het even goed indrukwekkend hoeveel rust een ANC headset zelfs in een reeds rustige omgeving kan bieden. Stilte is een groot goed in de randstad, en een goede ANC implementatie is dan ook goud waard. Verder maakt de headset een keurige fysieke indruk waarbij het logo weliswaar aan de grote kant is maar dankzij de kleurstelling het geheel toch bescheiden en neutraal over komt, en het feit dat ze gebruik maken van een vervangbare accu verdient ook een positieve notitie.

Het voornaamste verbeterpunt wat ik Teufel graag zou zien aanbrengen is een betere vorm van de schakelaar op de oorschelp, de gladde niet uit stekende knop laat zich wat onhandig bedienen. Ook lijkt de optie om hem nog compacter in te klappen geen vreemd idee voor een product met een grote reis focus, al zijn beide elementen geen denderende invloed op de praktijkervaring. De net wat kleiner dan gemiddelde vormgeving kan dat echter wel zijn, waarbij een groter hoofd duidelijk meer clamping force ervaart en zij met flinke oren zullen merken dat die maar net binnen de schelpen passen. De Teufel Mute BT positioneert zich duidelijk voor kleine, gemiddelde, of hooguit iets-bovengemiddeld-grote hoofden. Met mijn 1m96 en helmmaat “emmer” kom ik er weliswaar mee weg, maar neig ik toch nog even wat vergelijkingsmateriaal op te zoeken wat grote pasvormen betreft.

Positief naast de ANC zelf is vooral de accuduur; eenvoudig 28 uur met ANC aan of bijna het dubbele met enkel de draadloze modus aan. Zelfs als dat niet genoeg is kan je nog bedraad doorspelen, dus geen oplaad issues of kans dat je geluidloos komt te staan. Het geluid is zoals genoemd ietwat aan de warme kant van neutraal wat vooral populaire muziek ten goede komt, maar over de hele linie is het een headset die lekker klinkt en nergens kwaliteit tekort komt. Dankzij de ANC stilte zal je eerder geneigd zijn op lage volumes te genieten dan op hoge, en ik ben daar geen muzieksoort tegengekomen waar de Teufel Mute BT de artiest geen eer aan doet. 200 euro is niet niks, maar in de ANC wereld zitten we dan nauwelijks boven het instapsegment, terwijl de Teufel Mute BT toch echt de indrukken achter laat van een degelijke, capabele all-round middenklasser zonder noemenswaardige tekortkomingen. Again: Je zal mij niet horen klagen, met of zonder ANC headset op 😉

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
300300 [wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/teufel-mute-bt-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.