Teufel Real Blue NC Review


Active noise cancellation (ANC) is heerlijk, of je nu veel reist of juist veel thuis werkt, achtergrond geluid wegnemen is fijn voor zowel relaxed muziek luisteren of om wat meer werk te verzetten. Populaire high-end ANC headsets kosten echter honderden euros en dat is natuurlijk niet voor iedereen een optie.

En dat is waar de Teufel Real Blue NC op in wil spelen: leuk geluid én ANC bieden voor een schappelijkere 150 euro. Hij is verkrijgbaar in het zwart, blauw of wit, en wij gingen met de laatste aan de slag.


Teufel levert de Real Blue NC in een eenvoudige maar stevige carry case waar de headset opgevouwen in past, samen met een USB Type-C kabel om hem op te laden en een analoge kabel om eventueel via een 3.5mm aansluiting te luisteren. Al vermoed ik dat de meesten hem gewoon via Bluetooth zullen aansturen. Fijn dat die analoge kabel ook wit is, maar het is juist die mooie witte kleurstelling die het jammer maakt dat de case en usb kabel dat niet zijn. Verbeterpuntje.
De headset zelf is keurig. Ziet er chic uit, hij is stevig, materiaal en afwerking is keurig in orde. Misschien net niet op het niveau van de 1000XM5, maar die kost dan ook minimaal het dubbele. Als ik hem naast een directere concurrent hang, de Razer Opus, dan is het ongeveer dezelfde klasse: Dik prima. De T van Teufel is redelijk prominent, maar het lijkt mij een design keuze waarmee je prima over straat kan.

De verstelbaarheid is goed, hij past makkelijk op elk formaat inclusief kleine kinder hoofden tot aan echt hele grote hoofden, en de drukverdeling blijft ook goed: het is een comfortabele headset. Wel valt op dat de schelpen zelf relatief klein zijn, waardoor je hem wel continue om je oren heen voelt. Als je daar gevoelig voor bent kijk je elders.
De fysieke aansturing is goed doordacht. Met uitzondering van Sony weet eigenlijk weinig fabrikant om een goede touch aansturing te maken, dus de keuze voor het joystickje hier ben ik zelf enorm over te spreken. Indrukken om te pauzeren, omhoog en omlaag drukken om het volume aan te passen, en naar voren en achteren bewegen skipt door je nummers heen. Het is eenvoudig, maar het werkt en het is intuïtief. Ook de rest van de knoptjes zijn vanzelfsprekend: aan-uit, ANC aan-uit of ambient boost, en klaar.


Op feature vlak gaan sommige duurdere modellen wel wat verder, maar wat Teufel biedt is in mijn optiek prima. Je hebt de optie om de headset met twee apparaten verbonden te houden, via de app kan je de tuning van het geluid wat aanpassen, en Teufel heeft een leuk uniek extratje genaamd ShareMe waarmee je eventueel twee (compatible) Teufel apparaten op één device hetzelfde kan laten afspelen. Leuk voor samen in de trein of het vliegtuig I guess, mits je twee headsets koopt die die feature ook hebben. De batterijduur is keurig, zo’n 40 uur met ANC of ca 55 uur zonder is praktisch ruim voldoende.


Maar hoe zijn de prestaties? Zoals je van Teufel verwacht, het is tenslotte het merk achter belachelijk grote party speakers voor in huis en je tuin, heeft de Real Blue NC een lekkere punchy bass en een standaard afstelling die zich het best laat beschrijven als “lekker”. Het soort geluid dat je op je hoofd zet en gewoon meteen lekker voor de dag komt zonder dat je het gevoel hebt dat je wat mist. Sure, vergeleken met de high-end modellen hoor je hier en daar wat verschil in sommige vocalen en separatie van sommige tonen is dan wat beter, maar je komt op geen vlak tekort. Het klinkt oneerbiedig om hem een top40 headset te noemen, maar dat schetst wel een aardig plaatje: hij brengt namelijk alles minimaal “goed” voor de dag zonder dat je direct naar meer verlangt.

Een stukje verfijning wat duurdere opties bieden is dan niet iets wat je mist, wat dat echter wel kan zijn is een nog wat betere ANC. Teufel’s ANC implementatie is goed, vooral als het op de bekende bromtonen aankomt, maar voelt wat ouderwetser wanneer je bekend met met moderne high-end alternatieven die nog een stapje verder gaan wat het filteren van stemmen en hogere geluiden betreft. Maar goed, daar betaal je dan flink voor, terwijl de Teufel op moment van schrijven een heggeschaar wielding buurman weg weet te filteren terwijl het raam open staat.


Er is echter één aspect waar ik wel degelijk minder blij mee ben, en dat is de gesprekskwaliteit. Dat viel mij voor het eerst op met een iPhone 13 Pro Max. Ik kwam goed voor de dag, maar de persoon die ik sprak klonk ontzettend ruw en onaangenaam (niet inhoudelijk eh). Een kort gesprek was te overleven, maar een langer werk gesprek voerde ik liever niet. Overschakelen naar een andere telefoon mocht ook niet baten. Als je ANC headset zoekt met het idee om er meer dan af en toe wat korte gespreken mee te voeren zou ik dan ook elders kijken.


Conclusie


Teufel laat met de Real Blue NC zien dat een leuke, lekkere ANC headset niet heel duur hoeft te zijn. Voor een schappelijk bedrag krijg je hier een unit die er aantrekkelijk uit ziet, lekker klinkt, goed zit en ook goed aan te sturen is. Je mist wellicht wat verfijning in het geluid en de ANC, maar de besparing die daar tegenover staat is dan ook fors. Of beter gezegd: die moet op moment van jou aanschaf dan ook wel duidelijk aanwezig zijn. Dat geldt vooral wanneer we zien dat de topmodellen van een jaartje eerder, denk aan de Sony WH-1000XM4 die inmiddels rond de 230 euro te koop is, een iets completere ervaring bieden als we vooral de features en de software overwegen. Zolang je echter niet de wens hebt om vaak en lang gespreken te voeren, denken we dat de besparing die deze unit biedt in gebruik niet gek veel opvalt.

Uitgaande van het feit dat Teufel deze 150 euro aan weet te houden vinden wij de prijs-kwaliteitverhouding zelf dus goed. Een fijne bijkomstigheid daarbij is dat Teufel een hele ruime test garantie biedt, waarbij je tot 8 weken de tijd hebt om (vermoedelijk toch) tot dezelfde conclusie te komen. Dat maakt deze Real Blue NC nog wat makkelijker om aan te raden om er zelf mee aan de slag te gaan:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.