Samenvatting


Met de Real Blue NC maakt Teufel een fijne stap vooruit na de eerdere Mute BT. Het is een fijne, erg aangenaam klinkende set die comfortabel en licht zit op praktisch elk formaat hoofd, en tevens erg compleet wordt geleverd. Dat het een chique unit is met een forse accuduur helpt het totaalplaatje ook.

200 euro is zeker geen bodemprijs, maar de prestaties zijn er ook naar en voor een actieve noise cancelling unit is het zeker de hoofdprijs niet; we kunnen begrijpen als 350 euro of meer voor een ANC headset simpelweg geen optie is voor je. Alleen de touch controls ben ik geen fan van, het voordeel boven fysieke knopjes ontgaat mij. Als dat geen bezwaar is heb je hier een fijne, voor een ANC hoofdtelefoon betaalbare optie aan: 8/10.


Teufel Real Blue NC review


Teufel doet al een tijdje mee in de markt voor active noise cancelling headphones, zo testten wij een flinke tijd geleden al de Mute BT van de Duitse speakerbouwer. Met een prijskaartje rond de 200 euro een redelijk betaalbaar ANC model wanneer we modellen als de MDR-1000X of QC35 als standaarden hanteren. De Mute BT heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de eveneens 199 euro kostende Real Blue NC waar we het vandaag over gaan hebben.

Uitpakken


Omdat je Teufel producten direct bij de fabrikant besteld krijg je het product altijd in een precies passende dubbele verpakking; simpelweg een kartonnen doos direct om de productverpakking heen. Wel zo handig, en efficienter op onze twijfelachtig hoge kartonstapel.


Intern vinden we een handleiding en een chique en stevige draaghoes.

In de hoes zit de headset zelf keurig verpakt, maar ook de accessoires zitten weer in een net hoesje daarbinnen. We krijgen een 3,5mm kabel, een USB oplaadkabel, en een splitter voor in het vliegtuig. Kudos voor de kwaliteit en afwerking van de draagtas, het zit allemaal keurig in elkaar.


Iets meer foto’s dan we graag maken van een uitpak-ervaring, maar de presentatie van Teufel dienen we echt even bij stil te staan..

Bouw en features


De Real Blue NC zelf is eigenlijk een harstikke chic dingetje, iets waar ze ongetwijfeld bewust voor hebben gekozen gezien de soms extravagante voorkomens van (sommige) Teufel producten. De primaire doelgroep van ANC headsets zijn reizigers en kantoorwerkers, dus niet vreemd dat ze kiezen voor iets wat in beide situaties totaal niet zal misstaan. Herkenbaar Teufel aan de T, maar niet in-your-face.
Zowel de fysieke bouw als afwerking zijn erg netjes en misstaan niet in de omgeving van je businessclass possé (of de 1e klas treincoupé, bijna net zo chic natuurlijk). Ik noem het een gezonde balans tussen degelijkheid, nette indrukken, en toch een laag gewicht wat gewenst is voor de lange zit.

Op rechter schelpen vinden we een fysieke aan/uit knop, een pairing knop, en onder het klepje de USB poort om hem op te laden en 3,5mm jack aansluiting. Op de andere schelp de ANC knop. Prettige, stevige knoppen, en fijn dat de ANC knop nu makkelijker bereikbaar is dan op de Mute BT waar die net wat diep verzonken zat.
Even dacht ik dat zaken als volume aansturing ontbraken, maar die zitten in de oorschelp ingebouwd in een touch implementatie. Tap op te pauzeren, omhoog en omlaag swipen voor het volume, en voor-achter swipes op te skippen. Enerzijds oogt het hip en went het redelijk, anderzijds pauzeer ik soms nog onbedoeld als ik hem simpelweg even van mijn hoofd wil tillen. Nee, ik ben er niet weg van. Weet niet of ik oud wordt (hope so), en ik ben niet vies van wat vooruitstrevendheid, maar ik zie de meerwaarde niet boven een fysieke knop met voelbare feedback.


Niet onhandig: hij is ook in te klappen. In de meegeleverde hoes zit hij gewoon uitgeklapt, maar voor de reiziger zal dit wat praktischer zijn. Minder handig: we zien geen eenvoudige optie tot accuvervanging meer zoals bij de voorganger.


Pasvorm


Aan flexibiliteit en verstelbaarheid ontbreekt de Real Blue NC niets, wat vooral voor mij met XXL hoofd positief is gezien de Mute BT toch een beetje op maatje S t/m L richtte; dit valt van een S tot ook op een XXL’etje echt uitstekend. Flexibele cups zorgen voor de uitstekende drukverdeling, en de totale druk noemen we gemiddeld; minder is ook echt niet handig bij een headset gemaakt om geluid weg te nemen.
De cups zelf zijn ook een wat stugger foam dan we normaliter zien, wat in dit geval ook helpt om echt af te sluiten. De afmetingen zijn wat aan de gemiddelde kant, dus als je naast een XXL hoofd ook echte XXL flaporen hebt zal het wat krap uitvallen. Maar die kanttekening terzijde kiest Teufel voor de breed inzetbare pasvorm, en daar is niets mis mee.

Specificaties
In de praktijk


Wat we voor de pasvorm zeiden gaat ook op voor de geluidsweergave: Teufel heeft hem getuned om een heel breed publiek aan te spreken, niet vreemd gezien ze het met één ANC model in het assortiment moeten doen en geen model per soort liefhebber aanbieden. We weten van Teufel dat ze normaliter niet vies zijn van een beetje bass (understatement), en die noemen we opvallend bescheiden in de Real Blue NC.

Zonder de ANC aan klinkt de Real Blue NC bijna opvallend open, veel detail in het mid en hoog, relatief bescheiden bass. Niet kaal onderin, maar een bass knaller is het zeker niet. We merken op dat dit positief effect heeft op instrumentalen en vocalen, die echt heel fijn voor de dag komen en dit voor ons (geen audiofielen) direct eeen goed gevoel geven dat dit daadwerkelijk een wat luxere headset is. Hardere stijlen missen de diepe dreunen, maar het gros van de mainstream genres komen gewoon lekker voor de dag, wat beter dan de Teufel Real Z (goedkoper, doch bedraad) en de Edifier W855BT (goedkoper, maar geen ANC).

Met ANC, zoals we van ANC verwachten, merken we allereerst dat de vaste achtergrondgeluiden wederom netjes wegtrekken. Het geproduceerde tegengeluid heeft uiteraard ook wat effect op de weergave van je muziek, waardoor gevoelsmatig de lage tonen juist wat meer naar boven komen (of eigenlijk, mids-highs worden subjectief meer gedrukt dan de lage tonen). Geen gigantische verschuiving wat dit opeens een hardstyle / rap headset maakt, of een fundamenteel anders gepositioneerde headset, maar geeft menig pop nummer een klein zetje in de rug.

De core blijft echter gelijk: het lijkt erop dat Teufel vooral een breed publiek wil aanspreken, en daarmee vallen wat extremen van de kaart. Daar kunnen we mee leven, zolang de zware basshead maar weet even verder te kijken.

Teufel claimt de ANC verbeterd te hebben, en wat direct opvalt is dat de ANC veel beter reageert op onverwachte geluiden. Zo bracht een tik tegen de voorgangers een vrij ongemakkelijk geluid naar de oren, en ook tijdens het hardlopen (landen op de grond) viel dat op. Dat probleem is geheel weg; tikken, springen, schudden, de ANC blijft een stuk strakker.

Wat de geluidsdemping zelf betreft. Allereerst win je al heel veel dankzij de passieve cancellation, in onze super speciale Dyson stofzuigertest™ is de impact van het afsluiten van de oren al erg groot. ANC zelf doet daar nog een schepje bovenop, vooral de lagere bromtonen (het roteren van de borstels over de vloer) verdwijnen echt uitstekend. De wat hogere tonen (vrij hoog motorgeluid) blijft echter een uitdaging. We hebben er nu geen QC25 of QC35 direct naast liggen, maar ik mis de overtuiging dat dit al het niveau van Bose heeft bereikt. Maar goed, daar is de prijs ook naar. Richten we ons op de in onze omgeving praktische geluiden zoals de mechanische ventilatie, rollende autobanden op straat, en voorbij rijdende bussen, dan is de impact van de ANC functie toch minimaal ‘sterk’.


Accuduur en microfoon


Accuduur: uitgaande dat je bluetooth en ANC gebruikt 23 uur, wat oploopt tot 60 uur als je bekabeld en met ANC werkt (en voor de goede orde, je kan bekabeld zonder ANC blijven luisteren als de accu leeg zou zijn). We hebben het extremer gezien, maar het is zeker niet iets waar wij over kunnen vallen, het is tenslotte eenvoudig een hele week forenzen (anders is het tijd om te verhuizen), twee a drie werkdagen non-stop luisteren, of genoeg om naar Taiwan te vliegen en terug.

Hoewel het ook mogelijk is gesprekken te voeren blijven we altijd kanttekeningen plaatsen bij modellen met een eenvoudig gat-micje in de schelp. Van achter mijn pc valt er een prima gesprek mee te voeren, al merken we op dat de demping van de omgeving voor onze gesprekspartner beperkt is, noem het meer voor incidenteel gebruik dan dat je hier echt 40 uur per week mee gaat bellen. De prestaties buitenhuis zijn vooral afhankelijk van de omgeving, de laatste zomerse dagen ging ok, maar toen de wind weer toesloeg vanmorgen was het geen aangenaam gesprek met het thuisfront. Maar goed, noem mij een echte wind-proof headset.


Conclusie


In grote lijnen zet de Real Blue NC goed door waar de voorganger, de Mute BT ophield. Het is een chique ogende, net gebouwde en afgewerkte hoofdtelefoon met een betere, breder inzetbare pasvorm dan voorheen. Van S tot en met XXL hoofden, mist je niet te gigantische oren hebt, dit zit gewoon goed op je hoofd met een goede drukverdeling; de Mute BT was toch meer voor klein-tot-gemiddelde hoofden. Een goede pasvorm zal voor Teufel ook wel belangrijk zijn natuurlijk gezien ze een 8 weken uittest termijn bieden op hun producten, toch een gedurfde zet bovenop de reeds ruime consumentenbescherming die we kennen.

De ANC is sterk, maar we missen de overtuiging dat het met de echte top mee kan spelen, maar 359 euro of meer uitgeven aan je hoofdtelefoon (Bose QC35) is niet voor iedereen een optie. De Real Blue NC dempt al veel passief, en de ANC voegt er een mooie laag aan toe om de meeste hinderlijke (constante) tonen toch weg te nemen; je bereikt toch een flink stuk meer rust zonder extreem in de buidel te tasten. Ook prettig is dat de ANC niet langer onbedoeld reageert op zaken als fysiek contact met de headset of stevige landingen bij het hardlopen; het is gewoon een stukje meer volwassen dan hun vorige generatie.

Daarbij is het geluid ook echt uitstekend, of eigenlijk is ‘erg aangenaam’ het juiste woord. Niet voor echte bassheads waar Teufel normaal toch graag wat extra’s voor doet, daarvoor is het laag te bescheiden, maar aangenaam, breed inzetbaar, veel detail en komt geenszins wat tekort in alle mainstream stijlen, tot klassiek aan toe. Niet alleen wat beter dan zijn voorganger, maar gewoon objectief sterk wanneer we naar onze eerdere ervaringen kijken. Dat maakt het vooral een hele prettige headset voor ons om aan te bevelen, want zolang je geen niche liefhebber bent is de kans heel groot dat je naast de pasvorm ook zo wegloopt met het geluid wat wordt gepresenteerd.

Twee veranderingen zie ik ze liever van terugkomen. Zo is een vervangbare accu een fijne optie op de zeer lange termijn. Met de lange accuduur ga je niet heel snel door je honderden accu cycles heen, maar toch. Daarbij ben ik gewoon niet weg van de touch controls (volume, nummers skippen, pauzeren) op de schelp. Het is deels wennen, maar ik heb van mij bouwen ze gewoon onopvallende knopjes in de schelp waarbij je duidelijk voelt wat je nu precies aan het doen bent. Met de nodige touch-control headsets door de jaren heen ben ik simpelweg nog altijd niet overtuigd van het concept. Ik zie simpelweg niet wat er beter is aan over je oorschelpen aaien om wat voor elkaar te krijgen, zelfs als je op den duur er aan went mist het altijd de feedback van een fysieke knop. Onnodige form over function afweging.

We kunnen ons goed voorstellen dat mensen op ANC zitten te wachten, en als de high-end modellen te gortig zijn voor je denken we dat Teufel wederom goede zaken doet voor een meer bescheiden bedrag. Zeker als je niet dagelijks in het vliegtuig zit maar vaak genoeg dat een ANC headset toch lonkt. 200 euro is niet weinig, maar daar is de kwaliteit en het geluid gelukkig ook naar en voor een ANC headset is het wel degelijk een meer betaalbaar alternatief. Daarbij is het geheel netjes verzorgd met goede accuduur, het feit dat je 6 apparaten gekoppeld kan houden, en waarderen we de nette levering met o.a. (nette) case en de nodige accessoires. Als je de touch controls niet als breekpunt ziet is dit een uiterst aangenaam, stil totaalplaatje.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.