Samenvatting


De Teufel Real Pure is een hoofdtelefoon met een prima prijs-prestatieverhouding. De hoofdtelefoon klinkt goed met een goede balans tussen hoge- en middentonen, en een extra vleugje lage tonen. Kwalitatief voelt hij goed aan, en ook het zitcomfort is goed zolang je niet al te grote oren hebt. Minpunten zijn er echter ook: zo ontbreekt een simpele feature als volumeregeling op de afstandsbediening en is de microfoon van matige kwaliteit. Om die reden krijgt de Teufel Real Pure een 7.5/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Teufel Real Pure review


Het absolute summum: een gesloten design met een luchtige, open sound voor thuis en onderweg. Althans, als we Teufel zelf mogen geloven. Het absolute summum volgens Teufel, dus je zou verwachten dat we te maken hebben met het topmodel. In de praktijk is de Real Pure echter een meer simplistische versie van het topmodel, de Real Blue NC. In grote lijnen komen de twee overeen, met als onderscheid het ontbreken van twee features: geen noice-cancelling en het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit. Oftewel, een meer Pure versie.

Net als alle andere Teufel producten is de Real Pure enkel bij Teufel zelf te koop. Verzending naar Nederland is altijd gratis, waarbij ze tevens 8 weken retourrecht bieden. De prijs bedraagt 119.99 en hij is enkel verkrijgbaar in het zwart.

Specificaties


We beginnen met een overzicht van de specificaties:


In de doos


Zoals we van Teufel gewend zijn, is alles goed verpakt. Zo zien we een rood/zwart doosje met daarin een beschermhoes en een gebruikershandleiding.
Teufel zelf noemt de beschermhoes een softcase, maar ik ben er van overtuigd dat het een hardcase betreft. Maken we de hoes open, dan zien we direct de koptelefoon liggen. Aan de bovenkant van de hoes zit met klittenband een zakje bevestigd, waarin we de 1.3 meter lange kabel vinden.


Bouw en features


Zoals eerder vermeld is de Real Pure enkel leverbaar in het zwart met enkele rode accenten. Persoonlijk vind ik het een mooie combinatie die goed past bij het soort hoofdtelefoon. Tevens durf ik wel te stellen dat ook de vormgeving een positieve indruk achter laat. Met een gewicht van ruwweg 230 gram voelt de Real Pure aan zoals ik had verwacht van een dergelijke hoofdtelefoon: niet zwaar maar ook niet te licht of goedkoop aanvoelend. Hij blijft echter wel aan de lichtere kant. Niet vreemd gezien hij grotendeels van kunststof vervaardigd is. Kunststof betekent echter niet automatisch minder goed: hij piept niet, hij kraakt niet en bovendien voelt hij gewoon stevig aan.
De band bovenop is keurig afgewerkt en gemaakt van kwalitatief goed kunstleder. Het Teufel-logo is er in gestanst, wat een chique indruk geeft. Tevens is de hoofdband goed gevoerd. Aan de onderkant vinden we een 3.5mm input, wat de enige interactie is aan de hoofdtelefoon zelf. Knopjes zijn niet aanwezig op de hoofdtelefoon, maar wel op de kabel. Hierover later meer.
Per kant is de band verstelbaar door deze simpelweg te verschuiven. De kleinste stand is relatief klein, waar de grootste stand groot genoeg is voor zelfs de grootste hoofden. Verder is de Real Pure inklapbaar, draaibaar én kantelbaar, waardoor het vinden van een goede positie kinderspel is.
De band bovenop biedt voldoende demping en is relatief zacht. Dat voelt gewoon prima. De pads zelf zijn lekker zacht. Wanneer je ze indrukt, geven ze voldoende demping. Om tot aan het frame te komen moet je flink doordrukken, iets wat in normale gebruikssituaties niet voorkomt. Tevens sluiten de kussens ontzettend goed af, waardoor er weinig geluid naar binnen treedt en je redelijk afgesloten van de omgeving bent. Andersom is blijft het geluid ook binnen de perken. Tevens klemt de hoofdtelefoon prettig. De schelpen vallen in mijn situatie precies over mijn oren, maar mensen met oren groter dan gemiddeld zullen waarschijnlijk ruimte te kort komen.

Prestaties


Laat ik op voorhand één ding duidelijk maken: ik ben geen audiofiel. Tevens blijft het lastig om de geluidkwaliteit tot in detail te beschrijven, gezien het feit iedereen andere verwachtingen heeft. Echter ben ik wel een staat om een beeld te schetsen voor de meerderheid die dit leest.

De grote hamvraag is nu: klinkt het ook een beetje? Nou, ja! Over het algemeen is het geluid aantrekkelijk en krachtig. De Real Pure is voornamelijk bedoeld om te gebruiken in combinatie met een telefoon. Gemiddeld genomen zijn die apparaten niet overdreven krachtig, maar het aansturen van deze 18 Ohm hoofdtelefoon is geen probleem.

Bij Teufel zien we vaak dat er een vleugje extra bass aanwezig is. Ook de Real Pure is hier geen uitzondering op. De hoge- en middentonen zijn bij de Real Pure goed gebalanceerd. Het basbereik gaat laag genoeg om ook de echt lage tonen te representeren. Er is sprake van een lichte overbelichting in het laag, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Bij geen enkele muziekgenre is het storend, sterker nog: bij genres als Techno, Dance, Hardstyle,… klinkt het zelfs uitermate goed.

Naast het beluisteren van muziek worden hoofdtelefoons uiteraard ook gebruikt voor het bekijken van films. Ook hier laat de Real Pure zich van zijn beste kans zien: de stemmen zijn goed te verstaan en zoals te verwachten genoeg kracht in de lage tonen. Tevens is de Real Pure prima te gebruiken als gaming headset. De vollere bass tonen komen hier namelijk goed tot zijn recht.

De kabel is voorzien van een kleine afstandsbediening en microfoon. De afstandsbediening, bestaande uit één enkele knop, kan gebruikt worden om muziek af te spelen of te pauzeren, het selecteren van een volgend nummer en het accepteren, negeren of beëindigen van een oproep. Een feature als het aanpassen van het volume ontbreekt helaas. Tevens is de handleiding niet echt duidelijk over wat wel en niet kan: de mogelijkheden staan nergens uitgelegd. Features als het selecteren van een volgend of vorig nummer selecteren (respectievelijk twee en drie maal het knopje indrukken) moet je maar spelenderwijs achter komen. De insteek van Teufel is om via Voice control instructies te geven aan Siri of de Google-spraakassistent. Dit werkt zoals we gewend zijn van spraakassistenten, maar een simpel knopje voor bijvoorbeeld het volume was gebruiksvriendelijker. Daarnaast is de ingebouwde microfoon helaas van middelmatige kwaliteit. De spraakkwaliteit is verstaanbaar, maar laat te wensen over.

Tevens had ik graag nog een extra kabel gezien, bij voorkeur een langere variant. 1.3 meter is een standaard afmeting voor een kabel, maar bij thuisgebruik (bijvoorbeeld bij een computer) is iets meer bewegingsvrijheid wel gewenst.


Conclusie


De Teufel Real Pure voelt direct vanaf het moment van uitpakken kwalitatief goed en degelijk aan. Hij mag dan volledig van plastic zijn, dat doet geen afbreuk aan de kwaliteitsindruk. De hoofdtelefoon voelt lekker stevig aan, de hoofdband en oorschelpen zijn bekleed met fijn aanvoelend kunstleder, en zijn beide voorzien van voldoende voering.

Het draagcomfort is over het algemeen goed: de hoofdtelefoon is in alle richtingen verstelbaar en de oorschelpen zijn groot genoeg om over oren van gemiddeld formaat te vallen. Bij oren groter dan gemiddeld zal dit echter niet altijd het geval zijn, dus houd hier rekening mee: we noemen dit echt een hoofdtelefoon voor mensen met kleine tot gemiddeld afgemeten oren. De kussens sluiten echter wel goed af waardoor er weinig invloeden van buiten binnentreden.

Een ander belangrijk element is uiteraard de geluidskwaliteit. De drivers zijn prima capabel en produceren een volwassen geluid bij vrijwel alle muziekgenres. Hoge- en middentonen zijn netjes aanwezig en in balans, en de lage tonen hebben van Teufel een zetje gekregen. Het extra vleugje laag komt volwassen voor de dag waardoor het geluid iets voller klinkt, het is geen beuk en kreun hoofdtelefoon. Hierdoor is de hoofdtelefoon echter in mijn optiek wel meer geschikt voor muziekstijlen waarbij de lage tonen ook echt een rol van betekenis spelen. Het werkt overigens ook positief door in games en films.

De bediening is uiterst eenvoudig: kabeltje insteken en gaan. In de afstandsbediening zitten enkele features geïntegreerd om het leven wat makkelijker te maken en je telefoon in je broekzak te laten, maar iets eenvoudigs als een volumebediening ontbreekt helaas en dat heeft wel wat gevolgen voor mensen die geen volume willen regelen met hun telefoon. Tevens laat de microfoon te wensen over, dus verwacht er niet meer dan incidenteel mee te bellen of met je vrienden constant op discord te chatten.

Al met al is de Teufel Real Pure een goed klinkende en goed in balans zijnde hoofdtelefoon met een extra vleugje laag, voornamelijk geschikt voor mobiel gebruikt, met een nadruk op mensen zonder al te grote oren en zij die van lekkere stevige muziekstijlen houden. Tevens voelt hij kwalitatief goed en robuust aan, en gezien de prijs zeggen wij dan dat de prijs-prestatieverhouding keurig is.Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.