Teufel Rockster Cross


Twee speakers stonden op het menu toen wij vorige maand in de Teufel Store in Essen stonden. De compacte Rockster Go hadden we al besproken, en vandaag gaan we het over de tweede hebben: de uit de kluiten gewassen Rockster Cross. Teufel’s bijna 2,5 kilo wegende, bijna 300 euro kostend nieuwe monster richt zich op gebruik buitenhuis met features zoals een nette IP5X rating tegen vocht en stof, een stevige schouderband, en een accuduur van 16 uur.

Je kan de Rockster Cross hier vinden voor 299 euro (opent in nieuwe tab)

Uitpakken, bouw en features


We zetten de speaker straks even in perspectief, maar onderschat de afmetingen van de verpakking niet; ik kan mijn maat 48 schoenen er prima in kwijt.


Dat Zwart-Rood de kleurstelling van Teufel is zal je vermoedelijk niet ontgaan zijn, al zijn ze in het hogere segment met regelmaat wat terughoudender met het toepassen van nadrukkelijke kleuren; de wat chiquere Boomster is daar een voorbeeld van. De Rockster Cross is echter duidelijk wat aggressiever vormgegeven, een apparaat dat je mag zien. Gezien de populariteit van modellen als de JBL Xtreme is dat denk ik ook wel goed, je –moet- opvallend met je producten en dat doet Teufel toch leuk.
Kwalitatief is het gewoon een prachtig ding. Ze marketen hem niet als ‘dropproof’, en ik denk dat een gevaarte van 2,4kg laten vallen sowieso niet verstandig is, maar de behuizing staat als.. wel een huis. Hij voelt gemaakt om mee te leven, niet om heel voorzichtig te positioneren (wat de Boomster meer uitnodigt). Je kan dit stevig neerzetten, even vlot opzij zetten, beetje tegen morsen, etcetera. Je pakt hem eenvoudig aan de grips aan de zijkanten bijvoorbeeld, voor het betere gooi en smijtwerk.


Afwerking is gewoon netjes. Rubberized materiaal is wel een love-hate dingetje; gript lekker, maar als je er met vette chips handen aan gaat zitten zie je dat duidelijk. Positief zijn we over de lekker stevige knoppen. Mooi maatje, goede feedback, geen matig touch-gel..neuzel maar gewoon fysieke knoppen. Minder hip misschien, maar wel praktischer. Power en pairing knoppen achterop zodat je die niet per ongeluk indrukt, muziekbediening bovenop. Onderaan de achterzijde zien we de rubberen afdekking van de oplaadaansluiting, eventuele 3,5mm input, en als je wil kan je hem ook als powerbank voor je telefoon gebruiken. Zal je wel moeten opletten dat je niet net je wijntje in de USB poort morst.
Opladen gaat met een losse adapter, was te verwachten:


Specificaties


De features en specs van Teufel:Vrij duidelijk, positieve kanttekening voor de waterdichtheid, AptX ondersteuning, en ogenschijnlijk lange batterijduur. De optie om meerdere te koppelen merken we op, al vraag ik mij vaker af hoe vaak zoiets gebruikt wordt.

In de praktijk


De gasten bij Teufel zullen niet gek zijn en volledig bewust zijn van het feit dat in deze prijsklasse één model de populariteitslijsten aanvoert: de JBL Xtreme. Kijken we dan naar de specificaties dan zien we ook een paar elementen die Teufel dan bewust net even ‘iets’ beter lijkt te willen doen. 16 uur voor de Cross vs 15 uur voor de Xtreme 2 in accuduur claim bijvoorbeeld, waar ik bij gebrek aan een Xtreme 2 helaas weinig concreets over kwijt kan. Makkelijker te relatieveren is dat Teufel simpelweg voor nog een maatje groter is gegaan, want de Rockster Cross is nog een paar centimeter breder, dieper, en hoger dan de Xtreme 2.

Over het geluid kunnen we ook best kort zijn en stellen dat hij klinkt zoals hij eruit ziet: bruut. Niet heel vreemd met een actieve woofer, twee tweeters aan de zijkanten, en nog twee passieve radjes achterop. De naar buiten wijzende tweeters helpen ook duidelijk om een directioneel geluidsbeeld (veelal niet gewenst voor dit soort dingen) te voorkomen. Teufel kiest ook voor één subwoofer van 120mm (vs 2x 70mm in de Xtreme 2 bijvoorbeeld), wat de sub van dit ding tot één van de grootste ruimtevreters maakt in de speaker. Begrijpelijk, want Teufel staat juist bekend om hun bass capaciteit en het wordt snel duidelijk dat ze dit met deze buitenhuis showpiece willen benadrukken richting mensen die Teufel nog niet kennen. En als je je zorgen maakt over het maximale volume ken je Teufel vermoedelijk niet, want al hun dingen gaan verdomd luid voor de maat. Geen zorgen dus, eerder zorgen over gehoorschade als je jezelf niet inhoudt.


En daar raken we eigenlijk de kern van wat Teufel met de Cross wil doen: zowel visueel als op gebied van audio meer mensen kennis laten maken met wat de relatief kleine Duitse fabrikant in huis heeft. Opvallen met het ‘net even anders’ design, de omgeving goed laten genieten van een stevige sub, en zeker een jongere generatie die daar meer om geeft dan de finesse van een setje bookshelf speakers (ga daar meer eens mee de straat op?) aan hun binden voor de dag dat zij over een paar jaar hun eerste staanders in huis willen hebben (Ultima 40’s anyone? Drool).

Echte kanttekeningen? Niet echt eigenlijk. We zullen opmerken dat 300 euro best veel geld is, en dat als je niet om mobiliteit, waterdichtheid geeft en ‘gewoon leuk’ geluid buitenhuis zoekt voor een eurotje of 100 ook leuke dingen kan doen, maar dat is appels en peren vergelijken. Dito als we aanhalen dat als je dit voor een permanente plek in huis overweegt je ook tig logischere alternatieven hebt, een iets minder robuust ogend apparaat als een Boomster lijkt dan toch aantrekkelijker. Maar dat zijn logische consequenties wanneer je –bewust- iets wilt dat nog een beetje draagbaar is.

Hooguit kunnen we nog opmerken dat Teufel wel de logische stappen volgt met features (meerdere devices verbonden, AptX, handsfree bellen (incidenteel, niet echt voor al je lange intieme gesprekken, etc) echt richt op het maken van een dikke speaker, als je uitgebreide software magie verwacht kom je bij andere fabrikanten uit. Je kan er wel twee aan elkaar koppelen als je wilt, al vraag ik mij zelf af hoeveel mensen dat echt zullen doen.

Oh, over draagbaarheid gesproken: band eraan, over de schouder, en gaan. 2,4 kilo is dan goed te doen.Ziet er toch lekker uit ook eigenlijk.

Conclusie


Eigenlijk kan ik gewoon herhalen wat ik in het vorige hoofstuk zei: De Teufel Rockster Cross lijkt vooral gemaakt om op te vallen. Visueel is het een beest waar men wel even naar om zal kijken, en als ze hem toevallig niet hebben gezien dan doet het volume de hooden wel draaien. Zeker als je een beetje bass weet te waarderen in een kleine form factor is het gewoon een indrukwekkend ding. Ze hadden naast hun prachtige 8 weken niet-goed-geld-terug garantie (fijn dat je zonder zorgen zelf kan bevestigen wat ik schrijf) net zo goed een ‘aandacht van anderen gegarandeerd’ garantie erbij kunnen zetten. Dit ding schreeuwt letterlijk om aandacht.

Voor chique finesse hebben ze de Boomster, voor een gewoon leuk waterdicht speakertje voor buiten hebben ze de Rockster Go, en de Rockster Cross is hun moderne, strakkere take op de Ghetto blaster. Hij is modern genoeg met AptX, meerdere connected devices, en de powerbank feature, maar verder is het eigenlijk een lekker ongecompliceerd product. De aandacht ligt volledig bij de kern van een dikke (waterdichte) Bluetooth speaker: nette bouwkwaliteit die best geleefd mag worden, dik geluid en forse accuduur dat je de dag wel door komt.

De prijsstelling is ontegenzeggelijk fors, en ik denk ook zeker dat Teufel er een forse kluif aan heeft om mensen te overtuigen om nog een paar tientjes meer uit te geven dan aan iets als een JBL Xtreme 2. Niet dat de Cross niet overtuigt, maar het is een product in een hele lastige categorie waar vooral de consument die Teufel nog niet kent vermoedelijk lastig van de bekende paden zal afwijken (wellicht een argument achter de uitgebreide retour periode). Toch ben ik zonder twijfel erg gecharmeerd door dit geheel, zeker als ik mij in de schoenen zet van iemand die juist net even wat anders, nog wat forsers wil dan waar de massa al mee rondloopt; de Cross heeft duidelijk zijn eigen karakter en charmes, en met charmes bedoelen ik een enorme bak power om je hele omgeving te laten weten wat voor een bakbeest jij in huis hebt gehaald.

Interesse? Teufel producten zijn alleen direct bij Teufel te koop. Je kan de Rockster Cross hier vinden.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTubeEnkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.