Teufel Rockster Go review


Onze inmiddels geliefde oosterburen hebben een flinke lijst van zaken waar ze om bekend staan. Bier, grote porties eten, dikke auto’s, een twijfelachtige omgang met landsgrenzen, en natuurlijk hun ongekend grote gevoel voor humor. Forse zwarte luidsprekers met rode accenten mogen we inmiddels ook in dat rijtje toevoegen, want het Duitse Teufel is de laatste jaren stevig op weg om hun opvallende apparaten in ons vizier te plaatsen. Hoewel gebaseerd in Berlijn en primair een fabrikant die hun eigeb producten zelf online aanbieden en direct naar de klant versturen, ook in Nederland, zijn ze ook bezig met het uitbreiden van hun fysieke winkels. Laatst is er één bijgekomen in het pittoreske Essen, waar yours truly afgelopen week aanwezig was voor de pre-launch van wat nieuwe producten.

Eén daarvan is de Teufel Rockster Go, een compacte, waterdichte speaker die opvalt met o.a. een stevige IPX7 rating tegen water en stof, een forse accuduur van 12 uur+, en een ‘doe mij er ook maar één met kerst’ prijskaartje van 149 euro. Een stevige Duitse hap en slok later verstopten we er één in de kofferbak en vertrokken we naar huis om hem te reviewen. Voor de liefhebber, Teufel verkoopt hun producten enkel direct vanaf hun eigen website. Je kan de Rockster Go hier vinden.

Uitpakken, bouw en features


Doosje is netjes, handleiding prima tot zover dat nodig is voor een Bluetooth speaker, en we krijgen er een vrij typisch micro-USB laadkabeltje bij.
Bluetooth speakers moeten het grotendeels van de emotie hebben en het design zal dan ongetwijfeld een grote rol spelen in je keuze. Zwart met rode details is wat we natuurlijk een beetje wat we van Teufel hadden kunnen verwachten, en hoewel ik subjectieve elementen lastig kan wegen (ik vind dit mooi, maar jij moet het mooi vinden) is het fijn dat we kunnen bevestigen dat de bouwkwaliteit in elk geval erg goed is. Er zijn veel goede bluetooth speakers te koop voor 100 euro, dus het is cruciaal dat de Teufel Go positief op weet te vallen in dat aspect.De voorzijde is gewoon prachtig, afwerking ook top, onderliggende kunststof kwaliteit is heel erg dik waardoor er niks van flex in de constructie zit. Achterkant, onderkant en bovenkant zijn rubberized, wat een goede grip geeft maar ook wat gevoeliger is voor stof en vieze vingers. De tripod optie op de onderkant is wel wat apart.
Zijkant redelijk vanzelfsprekend, lipje zodat hij ook na het zwemen nog bruikbaar is, laadoptie, 3,5mm in, achterzijde een vanzelfsprekende power on/off knop, accu-ledjes en een Bluetooth connect knopje (ook fijn, meerdere apparaten kunnen gekoppeld blijven) en bovenop wederom bekende knoppen waarbij we opmerken dat de feedback ook best lekker is.Handig is de strap, die gebruikt kan worden als pols- of handbandje, of om hem ergens aan op te hangen. In hoeverre het echt zinvol is om hem in je hand te houden twijfel ik als 30-plus-er aan, maar de regelmaat waarmee we jongere generaties buiten wandelend of fietsend zien met speakers in de hand? Ik denk dat ze inspelen op een populaire trend, al denk ik aan de gezichtsuitdrukking van vrouwlief te zien dat die trend bij ons in huis niet snel aangenomen zal worden.


Specificaties


De features en specs van Teufel:Vrij duidelijk, positieve kanttekening voor de waterdichtheid, AptX ondersteuning, en ogenschijnlijk lange batterijduur. De optie om meerdere te koppelen merken we op, al vraag ik mij vaker af hoe vaak zoiets gebruikt wordt.

In de praktijk


In gebruik nemen is zo vanzelfsprekend als Bluetooth speakers zijn vandaag de dag. Knopje indrukken, verbonden, en gaan. En vervolgens is het luisteren, heel veel luisteren. En bij speakers kom je dan al snel tot de realisatie dat het altijd de lastige afweging is tussen geluid, gewicht, en formaat. Vergelijken met een setje bookshelf speakers van 149 euro is dan ook de plank volledig mis slaan, en het is meer de vraag of een speaker als dit een populair mid-range model als een JBL Flip achter zich weet te laten wat indrukken betreft.

Antwoord op die vraag is ja, dus dat is een goed begin, maar waarbij we gelijktijdig toch opmerken dat het gat niet per sé zo groot is als het prijsverschil doet vermoeden. De uitdaging van elke compacte speaker is dat bij bewust luisteren, nadrukkelijk aandacht leggen op specifieke tonen of elementen in nummers en dergelijke de beperkingen van het formaat duidelijk worden, je kan nu eenmaal niet zo veel bass genereren en lucht verplaatsen met compacte drivers. In dit geval versterkt door het feit dat Teufel deze speaker ook nog eens geheel waterdicht wilde hebben voor de welgestelde mensen onder ons met een eigen zwembad. Of praktischer: die kinderen hebben. Het aantal keren dat er drankjes gemorst zijn over-, of in de buurt van, onze technologie kunnen we niet meer bijhouden.


De Rockster Go heeft in het midden een passieve radiator, die trilt mee tijdens het luisteren.

Binnen de beperkingen van het formaat en die IP rating denk ik dat Teufel het met de Go goed heeft gedaan. In een kamer van ca 6 bij 6 weet de ruimte aardig te vullen op lage en middelhoge volumes zonder dat je direct bewust bent van het kleine formaat, zoals gezegd is het verschil met een populair ca 100 euro model significant genoeg (vooral wat directioneel geluid betreft), en terwijl we het volume op een forse 70 dBA op één meter, dat is best fors overigens, hadden afgestemd voor de accuduur test en de nodige uurtjes met de Go maakten pakte ik mijzelf erop dat ik eigenlijk al uren aan het luisteren was zonder dat ik bewust was van het feit dat we naar een compact draadloos speakertje zaten te luisteren.

Dat klinkt misschien niet extreem exciting, maar ik denk dat het al een prestatie op zich is, plus een uitstekende doelstelling voor een dergelijk product, dat het geluid goed genoeg is om de gebruiker er juist niet bewust van te maken dat het een compact speakertje is. Je moet geen mega woofer verwachten, Teufel’s signature bass focus verwachten in een doosje van een kilo is ook onrealistisch, maar hij doet wel precies wat hij moet doen: draagbaar, compact, en dan toch net even wat beter geluid dan instappers. Twee volle dagen op kantoor verder op een wat lager volume, net geen 16 uur netto (wat de geclaimde 12 uur op middelhoog volume een eerlijke en geen onnodig optimistische marketing schatting maakt), en we zijn gewoon overtuigd dat dit plaatje klopt.


Conclusie


Daarmee doet Teufel eigenlijk precies wat we van de Go zouden verwachten. Je moet geen compact speakertje overwegen voor echtfenomenaal geluid, dat is simpelweg niet mogelijk, maar er zit een stevig, aangenaam geluid in dat net wat verder gaat dan wat goedkopere opties en een speaker waar ik dagen lang naar kan luisteren in de achtergrond zonder dat hij op welk moment dan ook als ‘te karig’ over komt is gewoon een compliment. Tot zover geluid uit compact speakers gaat is het gewoon erg goed. Uiteraard zie ik als Hollander de prijs liever iets zakken, 50 euro bovenop iets als een Flip is best fors en voor velen zal dat zowel geluidstechnisch als budgettechnisch ‘ruim voldoende’ blijven.

Teufel vindt het wiel zeker niet opnieuw uit met dit apparaat. Het is een redelijk recht-toe-recht-aan Bluetooth speaker waarbij geen van de features echt innovatief genoemd zal worden. Dat maakt het ergens lastig om heel dolenthousiast te worden, maar de vraag is of dat nu echt nodig is? Complexe technische innovaties zijn het domein van de multi-miljard corporaties, van een kleinere fabrikant heb ik liever gewoon de lekker klinkende speaker met een stevige bouw en strak design wat deze Rockster Go uiteindelijk geworden is dan een gimmick die net-niet werkt. De accuduur is cruciaal en gelukkig erg goed, de bouwkwaliteit is zeg maar gerust uitstekend, en de optie om een 3,5mm stekker erin te prikken zal ongetwijfeld goed gewaardeerd worden. Hooguit had ik een SD kaartlezertje kunnen waarderen als added value. Teufel zet er wel een stevige IP7X rating op, wat hem bruikbaar maakt rond of in zwembaden, badkamers of binnen handbereik van kleine kinderen, stuk voor stuk praktische plusjes.

Smaak zal ook een rol blijven spelen, maar ik denk dat Teufel dat wel goed voor elkaar heeft. Afwerking is in elk geval erg strak. Dan rest vermoedelijk nog de vraag of jij hem liever op tafel zet om te genieten (of opvallend genoeg, op een tripod zet) of dat jij met de band in de hand de straat op gaat om je wijk onveilig te maken, maar we weten zeker dat beide doeleinden prima gaan lukken. Geen humor award voor onze normaliter oh-zo-hilarische oosterburen, maar wel een warme recommendation voor mensen die de komende dagen gewoon een degelijk, lekker klinkend compact speakertje zoeken. No nonsense, wel lekker. En mocht je twijfelen? Teufel’s 8 weken niet-goed-geld-terug garantie blijft toch een heel sterk plusje in ons boek, plus een duidelijk blijk van vertrouwen in hun eigen producten. Interesse? Je kan hem hier vinden.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTubeEnkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.