Samenvatting


De Teufel Bamster Pro en Rockster XS zijn beide speakers van zeer hoge kwaliteit en zullen menig bassliefhebber niet teleurstellen, de Bamster Pro is met zijn degelijke bouw en super geluidsweergave echt een slimme keuze voor het geld, maar doet qua geluidsprestaties net iets onder de vrijwel gelijk geprijsde Rockster XS. Waar de Rockster XS ook net iets beter presteert op andere zaken zoals bruikbaarheid onderweg. Beide speakers hebben wel last van een vrij klein draadloos bereik, maar waar de speakers eigenlijk geen echt grote minpunten hebben kunnen we spreken van relatief veel speaker voor het geld. Zo krijgt de Rockster XS een 8,5/10 en de Bamster Pro een 8/10.


Teufel Rockster XS en Bamster Pro review


Van Teufel zal je vast wel het een en ander langs hebben zien komen de afgelopen tijd, de Real Z, Cage, Move, Cinebar One(+) en ga zo maar door. Qua headphones en soundbars zit het dus wel goed, maar Bluetooth speakers? Die zijn wat minder vaak langsgekomen, op een enkele Bamster na dan. In dit geval bespreken we maar liefst twee bluetooth-speakers: de Bamster Pro en de Rockster XS.

Als eerste, de Bamster Pro, Summa Cum Louder, is al een tijdje op de markt als grotere en betere versie van de Bamster en de Bamster XS. Voor zo’n €179 (zilver) of €199 (zwart) krijg je een luxe compacte speaker voor zowel onderweg als thuis met een groot aantal features. De Rockster XS, de mini rocker, vervangt de oude Rockster XS van 3 jaar geleden en is verkrijgbaar voor zo’n €199, het is de kleine versie van de Rockster en heeft een super krachtige geluidsweergave in een bijzonder compacte behuizing.

Uitpakken en algemene bouwkwaliteit


Ook hier, Bamster Pro als eerst. De verpakking geeft gelijk een goed gevoel, zo is hij aan de zware, maar stevige kant. De doos klapt op een bijzondere manier uit en daar verschijnt de Bamster Pro. In de doos vinden we (uiteraard) de speaker zelf, handleidingen en een oplaadplatform.


De Bamster Pro is niet de grootste speaker, maar heeft een mooi compact formaat. De speaker is vervaardigt uit gezandstraald aluminium met een matte lak, en heeft daardoor een strakke, maar enigszins kwetsbare uitstraling. Mijn ervaring met matte lak is dat het relatief snel beschadigt raakt als je er ook maar langs schuift met iets hards, en daar is bij deze speaker ook enigszins sprake van. Super fragiel is hij zeker niet, maar enige zorgvuldigheid is een vereiste om de speaker netjes te houden.


Het ontwerp van de Bamster Pro is erg netjes en de combinatie grille met gezandstraald aluminium maakt het helemaal af. In het ontwerp vallen de knoppen voor de bediening het meeste op, deze vormen het centrum van de speaker en dat zorgt voor een duidelijke lay-out. Aan de achterkant vinden we een 3,5mm-in en een micro-usb poort om de speaker mee op te laden. Je kan dus zowel met micro-usb opladen als met het meegeleverde oplaadplatform.

Voor de bediening zien we een grote ronde knop met 6 knoppen eromheen. De rand van de grote knop kan je draaien om het volume mee te veranderen, waarbij de lichtgevende rand aangeeft hoe hard het geluid staat. Wanneer je op de grote knop drukt kan je muziek pauzeren en weer af laten spelen. Bluetooth etc. spreekt voor zich, maar de knop met de geluidsgolven switcht je naar Dynamore modus waarbij het geluid ‘verbreedt’. Ervaring leert dat deze functie in bepaalde ruimtes echt een toegevoegde waarde aan het geluid geeft, maar in een grote open ruimte klinkt het geluid al snel aan de schelle kant, meer hierover later.
De Rockster XS heeft net als de Bamster Pro een stevige verpakking en toont gelijk kwaliteit door het mooie ontwerp van de doos. We vinden de speaker, handleidingen en een vrij eenvoudige micro-usb oplader.

Uiterlijk van de speaker: mooie zwarte basis met aluminium grille aan de voorkant plus een aantal rode accenten.
Handig aan de Rockster is de mogelijkheid om hem zowel verticaal als horizontaal te kunnen plaatsen, erg handig op bijvoorbeeld bewegende of instabiele ondergronden.
Om de speaker op te laden vinden we aan de onderkant een rubberen afsluiting met daarachter de oplaadpoort, een 3,5mm in en een usb-out op je telefoon/mp3-speler/tablet mee op te laden. Met 1A geeft de usb-poort geen super fast-charge oplaadsnelheden, maar het is goed genoeg om snel je telefoon wat voller te krijgen, onderweg kan dit erg handig zijn.
Specificaties


Specs van de Bamster Pro:Specs van de Rockster XS:In de praktijk


Wat minstens zo belangrijk is als de bouw van een bluetooth speaker, is uiteraard het geluid wat uit zo’n box komt. Zelf heb ik genoeg ervaring met alle JBL, Sony, Bose en UE speakers om een beetje een vergelijking te kunnen vormen, waar voornamelijk JBL qua geluidskwaliteit overal bovenuit steekt. De Teufels zullen we dan voornamelijk vergelijken met JBL danwel specifiek de Charge 3.

Qua formaat zijn zowel de Rockster XS als de Bamster Pro een stuk kleiner dan de befaamde Charge 3, echter spreken we bij beide Teufels van veel meer geluid uit een kleinere box. Het zal je nog verbazen, maar zowel de Rockster XS als de Bamster Pro hebben een duidelijkere en doordringendere basweergave dan de Charge 3 en presteren tegelijkertijd ook beter in de hogere tonen met betere tweeters. Wanneer we muziek afspelen op maximaal volume produceren alle drie de speakers ongeveer evenveel geluid maar blijft de Charge 3 erg achter op de weergave van lage tonen, waar de Bamster Pro ook iets mindert op dat gebied, terwijl de Rockster XS daarentegen vrolijk doorspeelt met een stevige bass. Houdt in je achterhoofd dat het prijsverschil tussen de Teufels en de Charge 3 relatief groot is, waarr de Charge 3 toch als een soort standaard voor bluetooth speakers wordt gebruikt. In dit geval presteren de Teufels net een stuk beter om de hogere prijs te kunnen verantwoorden.

De Bamster Pro en de Rockster XS presteren op veel vlakken vrijwel gelijk, zoals eerder genoemd verschillen ze op hoog volume iets in weergave van lage tonen, maar verder geven ze beiden een kristalheldere sound met een krachtig ruimtevullend geluid. De speakers kunnen dermate hard dat wanneer je de Rockster XS op een vlakke ondergrond neerlegt en je een bass-boosted nummer aanzet, dat de speaker op en neer gaat trillen. De Bamster Pro heeft dit iets minder vanwege de iets lagere bassweergave op hoog volume, maar zal toch behoorlijk vibreren.


Wat meer praktijkervaringen heb ik opgedaan tijdens mijn vakanties in de testperiode, zo hebben deze speakers zowel pittoresk Munstergeleen als het prachtige Griekse eiland Kos gezien in de afgelopen 3 weken. Waar het avontuur van de Rockster XS bijna eindigde was op Kos toen onze huurscooter besloot een spontane noodrem te maken waarbij we met bijna 50km/u het asfalt knuffelden. Lang verhaal kort: voornamelijk materiele schade en een paar bloedende schaafwonden, met daarbij een ingedeukte en bekraste Rockster XS als gevolg (Bamster Pro lag veilig in de hotelkluis). We kunnen hieruit concluderen dat de Rockster XS wel een stootje kan hebben, maar helaas niet een stootje van hoge snelheid. Gelukkig hebben we nog een foto van voor het ongeluk;


De Bamster Pro heeft een ingebouwde microfoon om audiogesprekken mee te voeren, dit werkt goed maar heeft bij mij zijn nut nog niet echt bewezen. Wellicht is deze functie meer bedoelt voor de bellers onder ons, in ieder geval is de microfoon van relatief hoge kwaliteit en ben je met deze speaker goed verstaanbaar, respectievelijk beter dan met de Galaxy S7.

Conclusie


Uiteindelijk heeft Teufel met deze bluetooth speakers een prima prestatie neergezet waar het merk ook erg trots op mag zijn en waar ik vooral heel erg blij van wordt. De Bamster Pro en de Rockster XS zijn beiden indrukwekkende speakers en delen veel eigenschappen zoals goede bouwkwaliteit, praktische bediening en mooie geluidweergaves.

Wat voornamelijk goed is aan de Bamster Pro omvat onder andere het compacte en eenvoudige ontwerp, hij ziet er erg goed uit en heeft daarbij een zeer overzichtelijk bedieningspaneel, waarmee je ook in staat bent om het geluid in kleine ruimtes naar een hoger niveau te brengen door middel van het inschakelen van de Dynamore modus die goed werkt. Voor een speaker van dit formaat gaat de batterij behoorlijk lang mee, de door Teufel genoemde 10 uur wordt dan ook ruim gehaald, en wanneer hij leeg is laadt je hem eenvoudig weer op met de meegeleverde oplader. Qua geluid is de Bamster Pro goed inorde, en spreken we hier echt van zeer ruimtelijk en vol geluid. Veel bluetooth-speakers missen net iets qua basvermogen, maar deze speaker bewijst dat het stukken beter kan in een klein formaat en presteert juist erg goed op dat gebied met zowel een stevige bass als heldere hoge tonen.

Daarentegen is de lak van de Bamster Pro over het algemeen goed en stevig, maar toont toch enigszins krasgevoelig wat natuurlijk zonde is voor een speaker van deze prijs; het is geen speaker die je overal mee naar toe sleept en verwacht nog puntgaaf te zijn visueel gezien. Voor onderweg wordt de Bamster Pro aangeraden maar de ervaring leert dat dit niet het beste idee is, het ontwerp van de Bamster Pro is een hoek waardoor hij soms wat onhandig te plaatsen is, en in bijvoorbeeld een tas of zijvak zal je de knoppen onbedoeld in kunnen drukken. Een serieuzer puntje is het bereik, elke keer als ik meer dan een paar meter van de speaker af zit en ik doe mijn telefoon in mijn broekzak dan begint hij te haperen (meerdere telefoons getest). Ook in de hand houdt het bij vier meter terwijl Teufel nog zo adverteert met ongeveer 10 meter bereik, erg jammer en dus vooral bedoeld voor wanneer je de telefoon in de buurt neer wil leggen.

De Rockster XS wist mij gelijk te verrassen bij het opstarten, want waar de Bamster Pro al een behoorlijke prestatie neerzette op het gebied van geluidskwaliteit, lijkt de Rockster daar nog net een schepje bovenop te doen. Ondanks dat de Rockster een lager vermogen heeft dan de Bamster komt er gewoon meer en een nog beter geluid uit, en presteert op hogere volumes zelfs beter dan bijvoorbeeld de Charge 3 van JBL en de UE Boom 2. Weliswaar geen enorm verschil in geluidskwaliteit en je moet ze wel alle drie zelf ervaren om het aan te wijzen, maar qua prijs is de keuze voor de Teufel dan echt prima te verantwoorden. Verder is de powerbank functie super voor onderweg en deze functie heeft zich meerdere keren kunnen bewijzen toen ik zonder stroom op de fiets zat. Bediening van de Rockster is net als bij de Bamster eenvoudig en overzichtelijk, dus praktisch ook plusjes.

Ook voor de XS moeten we wel opmerken dat het geen echte gooi- en smijt speaker is. Een val van de scooter met deze speaker in mijn rugzak (dat ligt uiteraard meer aan mij dan aan de speaker) zorgde al voor een relatief grote deuk en andere beschadigingen in de grille, met ook nog wat lichtere krassen aan de zijkant. Eigen schuld, maar wel de moeite waard te vermelden voor iedereen die er actief mee op pad gaat en wederom verwacht dat je dat er niet aan af gaat zien. Net als bij de Bamster Pro heeft de ook de Rockster XS een bereik van maar een paar meter en merken we vrij snel verstoringen van het signaal, wederom houden we het op ca 4 meter in plaats van tien. Kan je daar mee leven dan houden beide Teufels goed stand, maar wil je met je telefoon in je broekzak rondwandelen terwijl de speaker op meer dan een paar meter staat te blazen dan vallen beide opties toch echt af.

Al met al hebben we te maken met twee topspeakers van zeer goede kwaliteit, de Bamster Pro is met zijn degelijke bouw en super geluidsweergave echt een slimme keuze voor het geld en krijgt de ‘Smart-buy award’. De vrijwel gelijk geprijsde Rockster XS biedt echter net wat meer op het gebied van geluidsweergave en andere zaken, en mag dus zegevieren met de ‘Recommended award’.Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.