Thermaltake Floe Riing 360 TT Premium Edition review


Tja, als je dan net je nieuwe testopstelling hebt staan dan wil je koelers testen ook! Dus we knallen er weer een dikke koeler tegenaan, nog meer concurrentie voor de nieuwe Corsair H150i Pro, de NZXT Kraken X62 en de Noctua NH-D15’s van deze wereld. De entry van vandaag komt van Thermaltake in de vorm van de toch van een ietwat twijfelachtige naam voorziene Floe Riing 360 TT Premium Edition, of Floe Riing LED RGB 360 TT Premium All-in-One, of vergelijkbare naam. Floe spreken we kennelijk uit als Flow, niet als Floe-ie, een idee waar ik stiekem toch iets te veel plezier aan heb beleefd de laatste dagen.

Focus features: Asetek basis, veel RGB, en dan ook meteen RGB fans. Klinkt goed, vooral omdat de grote concurrenten de RGB fans als optionele extra bieden is het fijn ze inclusief te zien. Prijskaartje? Da’s een lastige, want veel Thermaltake spullen zijn gewoon lastig te koop in Nederland. Alternate list hem (zonder voorraad) voor 215, Megekko list hem zelfs voor 249; beide indicaties dat ze er niet heel erg wakker van liggen. Wijken we uit naar onze geliefde Oosterburen dan vinden we deze unit voor zo’n 205 euro op Amazon, de 280mm variant voor 180 euro, terwijl de 240mm variant een iets vriendelijker prijskaartje kent van 146 euro inclusief bezorgen. Dat laatste klinkt toch niet verkeerd.

Uitpakken, bouw en features


Doos, netjes, typisch ingedeeld, prima handleiding, gewoon een beetje zoals het hoort.




Waar het om gaat. Met 360mm een flinke unit, maar met Asetek aan de basis is het ook wel een beetje bekende hap. Zwarte radiator, net gesleevede slangen, pomp met slangen aan de zijkant, voorgeplaatste koelpasta, voorgeplaatst Intel bracket; AIO’s ontlopen elkaar veelal weinig.







Drie strak ogende 120mm fans zullen straks het werk verzetten. Subjectieve kwaliteit ervan is dik prima, ze voelen goed en zien er volgens mij ook harstikke goed uit. Het feit dat je er RGB fans bij krijgt is ergens ook logisch; daar koop je dit soort units toch een beetje voor? En Je Corsair H150i Pro of NZXT Kraken X62 upgraden naar de RGB fans uit hun eigen stal is een prijzig klusje. Met een 500-1400 RPM bereik verwacten we in elk geval stilte, en een bescheiden maximaal volume.




Montage


Met Asetek aan de basis is het installeren van deze unit praktisch hetzelfde als bij welke concurrent dan ook, en het stelt an sich ook heel weinig voor. Makkelijker dan de meeste luchtkoelers, plus je kan daarna overal nog goed bij. Anyhow: Bracket, achter je moederbord, vastschroeven…




Eventueel je clips op de pomp vervangen als je een ander socket wilt dan mainstream S115X Intel, koeler erop (pasta zat er al op vooraf), en we zijn er bijna.



We hebben namelijk de RGB controller nodig. Klein kastje, vier kanalen die ook uit te schakelen zijn, welke je voed met een molex en op de pomp aansluit met USB.




Fans op het rad, kabels in de controller, en klaar.



RGB fans en zo’n controller zijn natuurlijk wel reden om wat extra tijd te investeren in kabeltjes wegwerken, maar dat gaat op voor elke oplossing zodra je met RGB fans aan de slag gaat.

Kijken we naar het resultaat op deze Gigabyte Z370 Gaming 7 in een Thermaltake View 71 behuizing dan zien we meer dan zat ruimte voor geheugen en PCIe zaken in het eerste slot, maar ook dat de kabel niet bijster ruim is. Plaatsing voorin zit er in deze case niet in, en ook de ‘draai het rad jaar je toe’ alternatief wat deze case kan, waarbij hij naast het moederbord ligt, gaat niet passen. Ook een beetje het gevolg van een grote case natuurlijk.




Testmethode


We zijn al even bezig met de overgang naar de Intel Core i7-8700K. Het liefst wil je zo veel mogelijk op één platform blijven, maar nu 6 cores het nieuwe mainstream is, met een hoger gebruik tot gevolg, is die stap ons inziens toch echt praktisch relevanter dan vast te houden aan de Intel Core i7-7700K. We zijn nu zo ver dat we een goede vaste setting hebben voor de temperaturen en geluidsproductie, we hebben lang zitten knutselen wat voltages betreft, afstelling van kleine details in de bios en het opzetten van een geheel vaste opstelling, en het is nu vooral een kwestie van koelers (her)testen.

Eigenlijk is het nog wat vroeg want na nog wat aanpassingen moeten zelfs koelers die we recentelijk hebben getest -wederom- het platform op, maar met een paar stevige units al in de grafiek, plus het feit dat het nieuwe jaar een mooi moment is voor een schone start, konden we het niet laten om toch voor de 8700K resultaten te gaan. Vast voltage als voorheen, minimaal 20 minuten burn-in op welk moment we normaliter al steady-state hebben bereikt voor deze processors, en meten maar. Open testbench, geen verdere koeling aanwezig, en genormaliseerd naar de kamertemperatuur. Een dag later en de nodige burn-in verder, herhalen we de test.

Nadat beide tests tweemaal zijn uitgevoerd wordt elke koeler opnieuw gemonteerd om eventuele fouten van onze kant bij monteren uit te sluiten. Afwijkingen die we daar tot dusver zien zitten meestal (mits we onze taak goed doen) in de tienden van graden tot een graad C. Resultaten binnen 1 C van elkaar kan je dus als meting-technisch gelijkwaardig beschouwen en hanteren wij dan ook als maximale afwijking tussen de meetmomenten, anders begint het proces opnieuw. Heel praktisch bekeken kan je jezelf ook afvragen wat een verschil van 3, 5, of soms nog wel meer graden nu echt uit maakt in je build, maar dat neemt niet weg dat we daar termen als ‘beter’ en ‘minder’ met overtuiging kunnen toepassen.

Ter info: een open testbench is in de regel niet beter dan een goede case. Een case met degelijke tot zeer goede airflow laat normaliter een iets betere prestatie zien, een case met matige tot slechte kan de temperaturen iets tot flink laten oplopen. Een open bench test is daarmee dus redelijk accuraat voor menig ’typisch’ tower systeem, maar blijf altijd nadenken over de gevolgen van jouw andere hardware.

Verder, onthoud ook dat synthetische tests aanmerkelijk zwaarder zijn dan typische game tests, vooral vanwege de consistentie van de belasting; een typische game geeft geen constante 100% load. Goede resultaten in synthetische tests geeft dus bepaalde zekerheden voor praktische applicaties. Hou daarbij wel rekening dat de ene CPU de andere niet is en dat variabelen als case airflow, warme grafische kaarten, of een kacheltje op je bureau in de winter ook invloed kan hebben. Je kan resultaten tussen verschillende reviews dus niet uitwisselen, noch garantie claimen dat jij bepaalde temperaturen die wij halen ook haalt. Dit is primair een vergelijking, zij het met praktische insteek.

Testresultaten


Nou, de koppositie van de nieuwe Corsair was van korte duur.


Goed, zoals we hierboven al beschreven, ja hij staat er net voor, maar wanneer zaken binnen een paar graden van elkaar liggen kan je het functioneel toch echt gelijkwaardig noemen. Hoe nauwkeurig je ook te werk gaat, dergelijke verschillen hadden even goed omgedraaid kunnen zijn.


Nog wat positiever (en objectief makkelijker om duidelijk over te zijn) is dat de maximale geluidsproductie erg gering is; ondanks de positie aan kop (of laten we het de kopgroep noemen) is het ook de stilste AIO van dit setje. Minimale geluidsproductie is ook geen issue, want met 500 RPM als ondergrens en degelijke Asetek pomp kunnen we dit niets anders dan een onhoorbare koeler noemen; geen meting boven ambient in elk geval op onze 50 centimeter.

En de resultaten op 40dBA:


Net over het randje van de Noctua, maar het is echt net en we blijven maar herhalen dat dit gewoon een topresultaat is.

Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen kan bereiken.

Software en RGB


Om de verlichting aan te sturen heb je de Thermaltake software nodig. Deze oogt, simpel gezegd, kinderachtig en m.i. onnodig rommelig. Het werkt echter wel, zonder morren, relatief snel, en je hebt de optie om elk LED-je naar wens aan te passen; inhoudelijk geen klagen, hooguit design technisch.



Maar je kan profielen maken en opslaan, naast de licht effecten en helderheid kan je ook de fans tunen, en andere Thermaltake RGB hardware kan je ook meenemen. Inhoudelijk geen slecht pakket.

Het resultaat met wat RGB love. We werken van een gesloten case naar binnen dit keer.









Geen gebrek aan RGB in elk geval. Wel valt op dat de bewegingen wanneer je daarvoor kiest niet extreem soepel lopen, enkel op de hoogste snelheid heb je het gevoel van een aardig soepele flow (floe?).

Conclusie


Dat Asetek aan de basis van de ‘grote’ jongens in AIO land staat is helemaal niet verkeerd, die club heeft het concept AIO inmiddels goed uitgewerkt en je zou bijna denken dat je niet mis kan. Zaken als een uitzonderlijk stille pomp (niet hoorbaar tenzij we discussies voeren in de categorie ‘deze bij maanlicht gesmeden kabels klinken toch echt beter’), prestaties om u tegen te zeggen en kinderlijk eenvoudige installatie zijn dan gewoon vanzelfsprekend. Het ‘nadeel’ is hooguit dat je op prestatievlak lastig onderscheid kan maken, maar om nou te klagen dat je er bijna geen slechte keuze tussen kan maken?

De aandacht komt dan op secundaire zaken, waarbij Thermaltake een paar sterke punten pakt, maar ook een paar punten laat liggen. Om met de mindere zaken te beginnen: geen duidelijkheid over de garantie. Corsair geeft vijf jaar, NZXT zes, maar tot zover we kunnen achterhalen geeft Thermaltake er 3, ondanks dat de verwachte levensduur niet heel anders zal liggen. Het blijft een product met meer bewegende onderdelen, dus garantie vinden we fijn. Correctie: Garantie is twee jaar, dat vinden we toch een duidelijk minpunt.

Het voornaamste probleem is beschikbaarheid, iets waar Thermaltake vaker moeite mee heeft in Nederland. Sommige producten zijn goed leverbaar, maar de AIO’s zijn dat meestal niet. Nu is er weinig mis met Amazon.de (bedrijfsculturele discussies terzijde) en bezorgen naar Nederland, maar ook daar is de beschikbaarheid beperkt en zijn de prijsfluctuaties sterk (205 naar 219 in 3 dagen, ook de 240mm is binnen een dag 20 euro duurder geworden dan voorheen). Wanneer je grote concurrenten de volgende dag gratis worden geleverd vanuit één van een dozijn webshops werkt dat gewoon niet in je voordeel.

Hoewel de prijs ook wat hoger ligt dan de concurrentie moeten we niet vergeten dat Thermaltake wel RGB fans toevoegt, en wanneer je de RGB fans van NZXT of Corsair erbij koopt komen die juist weer wat duurder uit (al heb je dan wel extra fans). Dat is geen goed/fout discussie, maar ik denk dat RGB een grote reden is om deze unit te overwegen en dat de aanwezigheid van RGB fans dan geen gekke keuze zijn. Het brengt ook wat extra kabels mee, maar dat gaat voor elke RGB fan op. De software oogt niet heel spectaculair luxe, maar biedt wel een flinke zwik opties en werkt verder ook gewoon zonder morren. Een prima werking is de cruciale basis, en dat er nog wat aan gepolijst mag worden is dan niet meer dan een opmerkinkje.

Het grote verschil met de vorige generatie is de m.i. toch aantrekkelijkere pomp die nu niet met witte letters is geprint maar gewoon van een ‘echte’ RGB feature is voorzien, wat ik toch wel een verbetering mag noemen. Gecombineerd met de stevig (binnen en buiten) verlichte RGB Riing fans en wat andere RGB hardware zetten we zowaar een kerstboom neer, of waar ik RGB toch vooral fijn voor vindt: de optie om gewoon één duidelijk kleurschema in je build te zetten zonder aan één kleur vast te zitten. Uitstraling is subjectief, maar ik zie wel brood in de uitstraling en zie het ook vooral als een verbetering ten opzichte van de Water 3.0 serie die we nog niet zo heel lang geleden bekeken. Het enige dat we willen opmerken is dat de flow van effecten (vooral op lage snelheid) nog wel wat soepeler mag, al zal dat ook een stukje subjectief zijn. Een gebrek aan verlichting zien we in elk geval niet, en als de getoonde uitstraling je aanspreekt hoef je je in elk geval geen zorgen te maken over de prestaties op gebied van koeling of geluid.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.