Thermaltake Level 20 MT aRGB review


In de huidige markt blijkt er veel interesse te zijn voor behuizingen met RGB verlichting, het aanbod blijft groeien en vooral in de goedkopere tot middenklasse is hierin inmiddels veel te kiezen. Daar komt ook Thermaltake met deze relatief betaalbare Level 20 MT case om de hoek kijken. Voor ca 80 a 90 euro (let op, momenteel in de aanbieding voor 60) kan jij eigenaar van deze case worden en met een paar aRGB fans valt hij natuurlijk wel weer op. Is het wat? Dat gaan we ontdekken.


Met de tempered glass zijpanelen weet deze case gelijk een robuuste uitstraling te geven. Jammer echter is dat de grijze, op aluminium lijkende stroken aan de zijkanten stiekem van kunststof zijn, visueel straalt het daarentegen wel metalen degelijkheid uit en laten we het prijspunt niet vergeten, maar toch. Overal voelt alles best kwalitatief aan, en als we de ietswat plasticy voetjes buiten beschouwing houden kunnen we met gerust hart zeggen dat je voor het geld ogenschijnlijk een mooie bak krijgt. We zien direct drie aRGB fans voorin plus een vierde non-RGB fan achter, en ook dat is best veel voor het geld.



Voor extra koeling biedt deze case, naast de standaard plaatsen aan de achter- en voorkant, ook ruimte voor een 240mm radiator in de zijkant. Vandaar is er hier ook een extra rooster plus stoffilter aan de rechterkant te vinden. Even wennen, maar als je het goed benut kan je er wel wat uniekers mee maken.



Aan de bovenkant vinden we de front IO. Audio en een tweetal USB3.0 poorten is niet bizar luxe, maar voldoende. Voor wie er overigens geen beschikking heeft over aRGB poorten op het moederbord (dit mag VDG of +5V zijn), dan kan je nog gebruik maken van het RGB knopje die je ook nog bovenop kan vinden. Zo bevat deze case zelf al zat verlichtingsopties via de meegeleverde fan- en aRGB controller, maar is via je moederbord altijd wat netter synchroniseren natuurlijk.


Verder zien de onderdelen van deze case er best prima uit, en voor een case van dit formaat is er ook een voldoende aantal plekken voor opslagmedia. Zo kan je achter het moederbord drie SSD’s kwijt, waar er vóór het moederbord nog een zal passen. Er is een (verwijderbare) drivebay voor twee 3,5” schijven, dus daar zal menig ‘gamer’ best mee uit de voeten kunnen komen. Niets is uitzonderlijk, maar dat hoeft ook niet voor dit geld en ‘prima’ voldoet ruimschoots.



Specificaties



In de praktijk


Voor het overzicht, deze ronde gebruiken we de volgende onderdelen:
– Asus ROG Strix B450-F Gaming moederbord
– AMD Ryzen 7 1700X CPU
– Crucial Ballistix Tactical Tracer 16GB RGB-geheugen
– Cooler Master MasterLiquid ML120L RGB
– Asus ROG Strix RX 580
– Samsung 970 EVO 500GB
– be quiet! Straight Power 11 850W

Aan de zichtbare kant van de binnenkant is er wellicht zat ruimte, achter het moederbord is dat helaas net even anders. Zelfs met een niet al te dikke voedingskabel ging het zijpaneel al lastig dicht en kan je dit paneel het beste met twee mensen terugplaatsen, het wordt namelijk vrij snel krap en behendigheid is dan wel vereist.


Gelukkig kon de drive-bay wel op zijn plaatst blijven met de vrij flinke be quiet! voeding, meer ruimte voor kabels is uiteraard nooit verkeerd.



Olangs heb ik mijn testmethode iets aangepast. Ik draai een lange en zware CPU test met Blender, en gebruik vervolgens als Assassins Creed: Odyssey (een game die ook de CPU aardig belast) om de game prestaties te beoordelen. In beide gevallen kijk ik naar de CPU, GPU en Case temperaturen, en de geluidsproductie. Deze lijst wordt automagisch aangevuld naarmate er meer cases getest worden.




Wat valt op? Overall case temps zijn dikke prima maar niet uitzonderlijk en er zijn zeker cases die CPU en GPU temps lager houden. Verklaring hiervoor kan zijn dat de front-fans relatief dicht op het glas zitten en daarom maar in beperkte mate lucht aan kunnen zuigen.




De geluidsproductie meten we in combinatie met een relatief luide koeler. Deze test is dus niet representatief voor de geluidsproductie voor de case zelf, maar zegt vooral wat over de demping die hij toepast op interne componenten.



Showcase


Resultaat? Mag er best wezen:






Conclusie


De Thermaltake Level 20 is voor zijn geld een prima case met een mooie RGB-factor, zo zijn er meer maar dat mag de pret niet drukken. Bij deze case valt bij het bouwen goed op dat de panelen vrij zwaar zijn en daarmee ook bovengemiddeld kwalitatief aanvoelen. Het uiterlijk is ook netjes uitgevoerd, en ook al zien we de bekende ‘doorzichtige front-panel met gekleurde fans’ wat vaker langskomen, deze Thermaltake mag er zeker zijn en doet het prima in de bouw en afwerking.

Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook wat verbeterpuntjes, koeling is niet uitzonderlijk, wat deels verklaard zal worden vanwege het feit dat de fans aan de voorkant bijna tegen het glas van het front-panel geplaatst zijn. Daarbij heeft deze case op een afstandje wel de looks van een premium behuizing, maar als je gaat zitten dan merk je dat bepaalde onderdelen met een metalen ‘look’ toch echt van kunststof gemaakt zijn. Maar toch, zo lang je niet je hand langs de kast hebt gehaald zal je dit niet weten en voor de prijs mogen we ook niet alles van metaal verwachten.

Kopen of niet? Zoek je de beste airflow case voor een high-end build? Absoluut niet, dan zijn er betere opties. Zoek jij echter een kast rond de €80-€90 (de adviesprijs) met een mooie RGB-vertoning, prima bouw en afwerking voor jouw betaalbare of mid-range rig? Dan is het vooral een kwestie van smaak of jij deze, of één van de vele alternatieven mooi vindt. Is dit design jouw ding, dan is dit een prima case en kan je er voor de ca 80 a 90 euro die hij normaliter kost geen buil aan vallen. Als we vervolgens zien dat hij momenteel zelfs voor slechts 60 euro te koop in Duitsland, dan wordt het echter wel een hele makkelijke aanbeveling; voor dat geld is de Thermaltake LEvel 20 MT ARGB comfortabel bovengemiddeld.

Klik hier om de Thermaltake Level 20 MT ARGB te bekijken bij Amazon


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat, advies en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters Instagram



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.