Thermaltake Tt eSPORTS Nemesis review


Muis! Top optische PWM3360 sensor! RGB! Veel knoppen! W00t! Kan bijna niet mis toch? Of we weten in elk geval dat het 2018 is, of 2017 toen de muis officieel uit kwam, wat maakt het ook uit. Hoe dan ook, we hebben een vers-van-de-pers nieuwe muis die alle bovenstaande hokjes aanvinkt en we dus wel eens wilden testen. Hij komt van Thermaltake, of Tt eSports (of Tt eSPORTS? Serieus, al die hoofdletters tegenwoordig) en heet de Nemesis RGB.

Prijskaartje: ca 60 euro.

Uitpakken, bouw en features


Net doosje, boekje, wat stickertjes, prima!




Specs:



Beetje bekende gevlochten kabel. Van mij hoeft het niet, maar het ziet er aardig uit en wordt gewaardeerd en zodoende veelvuldig door fabrikanten geïmplementeerd.


We hebben duidelijk met een aparte, of toch ‘andere’ vormgeving te maken, zo valt direct op dat er een flinke vleugel aan hangt waar je je duim op kan rusten. Bouwkwaliteit voelt goed, lekker stevig plastic dat weinig gevoelig is voor vingerafdrukken. Dat kennen we overigens van Thermaltake die op dat vlak ook in eerdere reviews zeker geen punten liet liggen.






Hij is gemiddeld tot nipt bovengemiddeld groot en richt zich logischerwijs op de rechtshandige medemens. Redelijk terughoudend gevormd aan de rechterkant maakt het een weinig opvallende grip, en de primaire knoppen zitten aardige inkepingen op voor een natuurlijk verval van de vingers richting het midden.


Typische Omron switches onder de linker- en rechterknop geven de bekende gemiddeld zware ‘clicks’; een beetje volgens het boekje. Muiswiel beschrijven we op vergelijkbare manier, redelijke maar niet overdreven stappen waarmee je voldoende stap-gevoel hebt voor games zonder dat het direct je browsen / scrollen hindert. Vooral een veilige keuze.

En dan waar het om gaat: het duim gedeelte. We moesten even kijken hoe Thermaltake er 12 knoppen in zag, maar onderop vinden we de oplossing. Je trekt daar een stukje los, en kan dan elk van de vier duimknop rijen een beetje verdraaien voor een ietwat meer persoonlijke indeling.






Prima concept toch? Dat dachten wij ook. Het is niet de eerste of laatste keer dat we opvallende duimlayouts zien, en deze net even wat andere take vinden we zo gek gevonden niet en we verwachten dat sommige gamers er wel wat in zien.

Toch liepen we hier onverwacht tegen een teleurstelling aan, want het gevoel van die duimknoppen bleek ronduit teleurstellend. Een korte, bovengemiddeld zware travel en bijna volledig gebrek aan actuatiefeedback maakt het weinig bijzondere knoppen om te gebruiken. Het is lastig om zoiets objectief matig te noemen, maar de meningen hier waren onverdeeld niet al te enthousiast over dat gevoel. Iets zwaarder is geen probleem, maar een beetje snappy ‘click’ feedback maakt het verschil tussen een glimlach en een ‘mwah’ in dit geval, waarbij we vooral toch even over onze schouder keken naar o.a. de Corsair Scimitar en Roccat Nyth die weliswaar duurder zijn, maar toch een warmer gevoel gaven.


Prestaties


Vorige Thermaltake muizen die we hadden waren nog op basis van (oudere) laser sensoren, dus dit kon niet anders dan een flinke vooruitgang zijn. Sowieso hebben wij nog geen fabrikant een PWM3360 muis op laten sturen die vervolgens slecht geimplementeerd bleek (niet dat het echt niet zou kunnen overigens), maar Thermaltake is groot genoeg om die fout ook niet te maken. Kort samengevat: de sensor is niet wat dit model in de weg zal staan, of je nu van de razendsnelle bewegingen bent, het liften, het gooien en smijten of het pixel-nauwkeurig tracken; dat komt wel goed.

Net al kort besproken, maar ook de primaire switches dus gewoon prima in orde. Omrons, 50 mil click rated zoals we graag zien, gewoon een nette prestatie aldaar. Ook wat glides betreft geen grote verrassingen, redelijk soepel op tyische cloth muismatten. Eigenlijk alles helemaal volgens het boekje, met uitzondering dus van de weinig imposante duimknoppen.

We vroegen ons even af hoe het platformpje zou zijn waar de duim op rust, maar dat voelt eigenlijk zo gek nog niet, vergeleken met andere muizen die een redelijk hoge ‘bump’ hebben die ook ietwat naar achteren zit zouden we de grip niet eens opvallend noemen; het steuntje voor je duim is wat dat betreft een extra die nauwelijks opvalt, maar voor sommigen vast net even een positief zetje geeft.

Verdere grip opmerkingen: met de bump (die wat hoger is) redelijk aan de achterzijde forceert de muis bijna een palmgrip voor alle behalve de allergrootste handen; zij zullen nog wat ruimte hebben om de vingers wat op te trekken. Gezien het soort muis, toch duidelijk een MMO muis, vinden we het geen gekke keuze. De vorm is wat groot en log voor CS:GO fanaten, maar die zullen bij het zien van de duimknoppen al lang afgehaakt zijn.

De Nemesis komt ook met een softwarepakket, hierin vinden we de ’typische’ features die we bij muizen verwachten: macro opties, wat DPI instel-opties, en niet onbelangrijk voor dit model: een redelijk eenvoudige manier om al die duimknoppen naar wens af te stellen. Aan de software zal het in elk geval niet liggen; het is niet het meest gepolijste pakket, maar het is een stukje moderner dan voorheen en kan gewoon redelijk mee met wat gebruikelijk is in de markt.




Verlichting


En RGB natuurlijk,ook dat stel je met de software in, moeten we het nog uitleggen? We zien LEDjes in het scrollwiel, het logo licht op, en we zien het nodige licht rond de duimknoppen, allen uiteraard naar wens in te stellen.







Toegegeven, we vinden de verlichting in de duim zone best leuk om te zien, net weer even wat anders dan de rest. Met de software kan je ook wat effecten en dergelijke weergeven, inclusief wat kleureffecten met kleurtjes naar keuze, dus we vermoeden dat de Nemesis RGB geen gebrek heeft aan visuele charme om de nodige gamers (of hoe we het ook goed kunnen samenvatten) te overtuigen.


Conclusie


We laten die opvallende duimzone eerst even voor wat hij is en kijken eerst naar de basis en daar doet Thermaltake gewoon wat ze horen te doen. De Nemesis ‘RGB’ zit netjes in elkaar, is gemaakt van bovengemiddeld stevig plastic dat weinig gevoelig is voor vette vingers, komt met de top optische sensor van dit moment die voor uitstekende prestaties zorgt, heeft de bekende Omron 50 mil click rated switches, komt met RGB (want 2018 enzo), en helemaal mooi: is met 59 euro helemaal niet gek geprijsd. Beschikbaarheid van Thermaltake producten, vooral randapparatuur, laat wel wat te wensen over in Nederland, maar daar kom je meestal wel overheen als je hem per sé wilt. Duim-rust-flapje of niet, de pasvorm is ook een redelijk typische palmgrip voor alles behalve de kleinste handjes, dus ook daar geen opmerkingen.

De opvallende duimzone met acht duimknoppen, of vier-tot-acht (dus om te verpatsendat er 12 op zitten is ietwat optimistisch maar niet geheel gelogen) afhankelijk van hoe je ze draait, maakt dit feitelijk direct een MMO muis, en als zodoende moeten we hem ook benaderen. Je kan er prima FPS games mee spelen, maar je koopt een muis als dit omdat je games speelt die echt veel knoppen benutten; vrijwel exclusief MMO’s. Met dat in het achterhoofd gaan we er vanuit dat je die knoppen dus ook actief gebruikt, en juist die knoppen kunnen we niet heel erg warm van worden. Ze zijn niet objectief fout, dat ze wat zwaarder zijn of een korte travel hebben vinden we als individuele argumenten ook niet erg (korte travel is in beginels juist fijner), maar een gevoel van voldoening weten ze ons gewoon op geen moment te geven. Een beetje aantrekkelijke ‘click’ feedback ontbreekt, het gevoel van actuatie is er gewoon niet, en daar konden we ons lastig overheen zetten.

Nu zijn we normaliter niet van het heel hard afrekenen op één punt, zeker wanneer het redelijk subjectief is zoals het gevoel, maar in dit geval is het wel -het- grote focuspunt van deze muis, en daarbij is het een product in een zwaar concurrerende markt. De Nemesis RGB heeft de prijs wel mee, en als je niet heel switch gevoelig bent is dat wel een sterk punt gezien de andere plusjes, en als die switches top waren geweest dan had ik daar een streep getrokken en was ik dolblij geweest. Maar nu kijk ik stiekem toch naar modellen als de Roccat Nyth of de Corsair Scimitar, die weliswaar nog wat duurder zijn, maar puur voor het MMO gedeelte toch net even een beter gevoel weten te geven. Niet dat die objectief per sé beter zijn, zo heeft de Nyth geen top-end sensor (wel veel meer en echt ruim verstelbare knoppen) en is de Corsair Scimitar Pro met dezelfde sensor 20 euro duurder, maar ik moet toegeven dat ik die toch in mijn achterhoofd heb zitten inmiddels een paar weken verder. En dan hebben we het nog niet gehad over alternatieven die op andere manieren ‘veel knoppen’ aanbieden (Logitech G502, SteelSeries Rival 500) om een vergelijkbaar doel te bereiken.

We zijn helemaal voor een markt waar veel te kiezen is, zo veel mensen zo veel wensen en dergelijke, waarbij een nieuw product met net even andere insteek helemaal prima is. Deze Nemesis RGB heeft feitelijk ook slechts één grote overweging cq minpunt, en andere muizen hebben even goed zo hun eigen kanttekeningen die je in acht moet nemen. Oftewel eenzijdig aanduiden wat de juiste muis is voor jou kunnen we sowieso niet. Dat gezegd hebbende, met de Nemesis zoals hij is vinden we het toch lastig om de situatie te zoeken waarin we deze heel specifiek zouden aanbevelen. De bijna foutloze presentatie leent zich ervoor, maar het is dan toch jammer wanneer een potentiele ‘helemaal top’ veranderdt in een ‘it’s ok, if..’ (in dit geval: je dus geen strak tactile duimswitches wilt) op dat punt waar je dit model voor overweegt. Zij die uit C-merk budget spul komen en veel knoppen willen voor dit geld zitten hier echt niet verkeerd, maar met het enorme aanbod aan muizen tussen ‘ok’ en ‘epic’ zouden we toch echt aanraden even goed rond te kijken voordat je je (eigen) keuze maakt. Wellicht dat je het gevoel hebt dat een wat stuggere knop onder je duim juist fijn is, of zie jij heel erg veel in de optie tot het aanpassen van de layout ten opzichte van de vele andere interpretaties op de markt, maar een potentiele top MMO muis blijft toch echt op ‘ok’ hangen.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.