Samenvatting


Zowel de Tile Pro als de Tile Mate zijn aantrekkelijke, stevige en slimme trackers. Je vindt spullen met je telefoon, maar ook je telefoon met de spullen. Daarnaast kunnen andere gebruikers helpen met het terugvinden van verloren spullen. Tevens heeft Tile het grootste minpunt met de voorgaande variant opgelost: beiden zijn voorzien een vervangbare batterij. De aanschafprijs van individuele Tiles blijft pittig, maar het eenmalig terugvinden van verloren spullen maakt het dubbel en dwars waard en de multi-packs zijn juist best schappelijk geprijsd. Zowel de Tile Mate als de Tile Pro krijgen daarom als eindcijfer een 9/10.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


Tile Pro en Tile Mate review


Bluetooth trackers zijn iets wat we al een tijdje kennen: met behulp van een druk op de app begint de tracker vrolijk te piepen. Het praktisch nut hiervan spreekt voor zich.

Tile is geen onbekende: ruwweg een jaar geleden bekeken we de (ondertussen) oude Tile Mate en Tile Slim, welke vervolgens in de grote kerst-giveaway te winnen waren. En raad eens: dit jaar maak je opnieuw kans!

Dit keer bekijken we de vernieuwde Tile Mate, én de volledig nieuwe Tile Pro.

Specificaties


Uiteraard beginnen we eerst met een overzicht van de specificaties. We trappen af met de Tile Mate:


Vergelijken we deze met de Tile Pro, dan zien we toch enkele verschillen:


De twee grootste verschillen zijn het bereik en het volume. Voornamelijk het bereik laat een grote indruk achter: 90 meter via Bluetooth! Althans, op papier, waarover later in de review meer.

In de doos


Bekijken we de verpakkingen, dan zien we een net en duidelijk vormgegeven doosje: aantrekkelijk voor onder de kerstboom! Tile is zich er van bewust dat dit soort trackers netjes gepresenteerd moeten worden om te kunnen concurreren tegen de simpele trackers uit het Oosten.


We beginnen opnieuw met de Tile Mate: simpel maar stevig verpakt, samen met twee verschillende boekjes.






Bekijken we vervolgens de Tile Pro, dan zien we dat deze toch niet iets luxer verpakt is. Een mooier, steviger doosje omvat ook hier de tracker en dezelfde twee boekjes.






Bouw en features


De functionaliteiten van beide Tiles zijn in basis hetzelfde, al kunnen we de Pro meer zien als het luxere broertje van de Mate. De Tile Mate kunnen we dus een beetje het basismodel noemen. Met een afmeting van circa 3.5 bij 3.5 centimeter en 6 millimeter dik is hier ietsjes groter dan zijn voorganger. Gelukkig is de Tile nog altijd voorzien van een gaatje om hem aan van alles en nog wat te hangen. Voor die paar (7.5) gram hoef je het in ieder geval niet te laten.




Het lichte gewicht betekent trouwens niet dat het fragiel is: de TIle Mate zit stevig in elkaar. Tevens zien we dat de batterij van de Tile Mate, in tegenstelling tot het vorige model, nu voorzien is van een verwisselbare batterij. Mocht de batterij leeg raken, dan hoeft enkel de batterij vervangen te worden door een nieuw exemplaar (CR1632).

De Tile Pro kunnen we letterlijk zien als het grote broertje van de Tile Mate, al valt de afmeting van 4.2 bij 4.2 centimeter en 6.5 millimeter dik nog altijd reuze mee. Ook het gewicht groeide naar 12.8 gram. Daarnaast is ook de Tile Pro is voorzien van een gaatje om de Tile aan een sleutelbos te hangen.






Ook hier zien we dat de Tile Pro stevig in elkaar zit. Daarnaast is de batterij in de Tile Pro ook te vervangen, zij het met een CR2032-batterij.

Beide Tiles zijn echter niet volledig stof- en waterdicht: ze krijgen de IP55-rating mee. Dit houdt in dat de bescherming genoeg is om een goede werking niet te hinderen, en dat de Tile sproeibestendig is. Volledig onderdompelen in water kan echter leiden tot problemen.


In de praktijk


De Tiles bedien je met behulp van een app, wat voor de gemiddelde smartphone geen enkel probleem is. Na het installeren maak je een account aan, of log je in met behulp van een Facebook account. Vervolgens voeg je de Tiles toe. Simpeler kunnen ze het bijna niet maken: drukken op het plusje, het knopje op de Tile indrukken, en vervolgens de tracker een naam geven. Een kind kan de was doen!


Vervolgens krijg je een overzicht te zien van al je Tiles. Na het klikken op een Tile, druk je op Find, waardoor vervolgens de Tile één van de instelbare ringtones gaat afspelen. Bij de Tile Mate is dit luid genoeg om hem eenvoudig te achterhalen, bij de Tile Pro is dit dubbel zo luid! Zelfs een Tile Pro die relatief goed verstopt is wordt eenvoudig waarneembaar vanaf grotere afstanden: klasse! Mocht dit echter te luid zijn, dan geeft de Tile Pro je ook de optie om het geluidje op een zachter niveau af te spelen.




Uiteraard geeft de Tile je ook de mogelijkheid om je telefoon terug te vinden: door twee maal op een gekoppelde Tile te drukken zal de telefoon zijn ringtone laten spelen, zelfs wanneer deze in de stille stand staat.

Tevens beschikt de Tile over een ‘zoek je spullen’-netwerk. Zo kunnen Tiles met een simpele klik gedeeld worden met vrienden en familie. Ben je iets kwijt, dan kan je zien waar de Tile voor het laatst gespot is. Dit werkt uiteraard ook wanneer de Tile niet binnen het bereik van je telefoon valt. Tile zorgt er niet voor dat de verloren onderwerpen automagisch terug komen, maar het is een enorme geruststelling om te zien dat je rugzak nog bij bekenden staat in plaats van het hele huis overhoop te gooien.


Tevens gaat Tile nog een stapje verder: wanneer een andere Tile gebruiker jouw als verloren gemarkeerde Tile vindt, dan krijgen zowel de vinder als de eigenaar een notificatie, waardoor je kan zien waar de verloren spullen liggen. Simpel, maar oh-zo briljant.

Uiteraard is het succes daarvan afhankelijk van de hoeveelheid Tile gebruikers. De kaart in mijn omgeving geeft aan dat ik exact 100 Tile gebruikers binnen de cirkel om mij heen heb. Verlies je iets in de buurt van een centrum, dan zal de Tile eerder gevonden worden dan wanneer je dezelfde Tile in een uithoekje kwijt raakt.

Tevens beschikt Tile vanaf dit jaar over een Premium-abonnementsdienst. Deze dienst omvat (uiteraard) alles wat de gratis dienst omvat, met toevoeging van het onbeperkt delen van Tiles, 30 dagen locatie geschiedenis en gratis batterijvervanging. Voor deze dienst vraag Tile 3 euro per maand, of 30 euro per jaar. Prima idee, al had de 30 dagen locatie geschiedenis van mij gratis mogen zijn.

Als laatste hebben we nog het bereik van de Tiles getest. Voor de Tile Mate wordt een bereik van 45 meter opgegeven. In de praktijk zien we echter dat het signaal na circa 25 meter wordt verbroken. Op papier zou de Tile Pro dubbel zo ver moeten komen 90 meter. Verder dan 60 meter komen we echter niet. Staat er een muur tussen een Tile en de telefoon, dan wordt het bereik nog eens drastisch vermindert. Zowel 25 als 60 meter zijn zeker niet slecht, maar het opgegeven bereik van respectievelijk 45 en 90 meter zal in de praktijk niet haalbaar zijn.


Conclusie


Hoewel het idee heel simpel is, zijn de Tiles in de praktijk verdraaid handig. Uiteraard bieden ze de basis functionaliteiten van een bluetooth tracker, maar ook de omgekeerde werking (het terugvinden van de telefoon) is minstens even waardevol. Het delen van Tiles is een mooie feature, en het is al helemaal fijn dat bij het vinden van een verloren Tile direct een link wordt gelegd naar de eigenaar. Uiteraard is het wel zo dat in minder bevolkte gebieden de hoeveelheid gebruikers alsmede de vindkans lager is, dus in hoeverre je daar buiten de grote steden echt op wilt vertrouwen is de vraag.

Met behulp van de applicatie is het bedienen en terugvinden van de Tiles kinderspel. De keurige uitstraling, de bouwkwaliteit en het bedieningsgemak maakt het prijsverschil met goedkopere Oosterse trackers acceptabel. Tevens biedt Tile verschillende form factors aan welke in één app terug te vinden zijn. Zeker op het gebied van flexibiliteit is bij Tile geen gebrek. Losse Tiles zijn en blijven echter vrij prijzig: met 35 euro voor een Tile Pro en 25 euro voor een Tile Mate zijn ze zeker niet goedkoop, al blijft bij de laatstgenoemde de schade nog binnen de perken. De nadruk van Tile ligt echter op verkoop van grotere aantallen, want de 4-packs zijn fors aantrekkelijker geprijsd dan losse units.

Fijn is dat Tile de meest kritische kanttekening van de vorige generatie opgelost: de batterij is nu vervangbaar. Hiermee wordt de verwachte levensduur aanzienlijk langer. De kosten van het jaarlijks vervangen van een batterij valt in het niet tegen het jaarlijks vervangen. Mocht je voor een Tile kiezen, dan zijn zowel de Mate als de Pro prima opties waarbij het vooral de vraag is welke vorm jouw voorkeur heeft. Persoonlijk zou ik wel echt richting de pakketjes van meerdere Tiles in één doosje gaan, want €65 voor 4 Tile Mate’s klinkt vele malen interessanter dan €25 voor één.



Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.