Tile Review


Net als (hopelijk!) jullie blijven wij zo veel mogelijk thuis. De huis- en autosleutels liggen er wat verlaten bij, en het lijkt niet voor de hand te liggen om juist in deze tijd naar producten te kijken die je helpen je sleutels, portemonnee of wat dan ook terug te vinden.

Of juist wel? Juist die laatste weken merkte ik dat ik niet meer precies wist waar mijn portemonnee en autosleutels lagen. Ondanks dat ze in theorie een vaste plek hebben in huis krijg ik het keer op keer voor elkaar ze ergens anders te parkeren. Telkens op zo’n plekje waarvan je echt helemaal zeker weet dat je het gaat onthouden, maar het dan toch weer vergeet? Misschien is het de leeftijd, misschien moet ik gewoon wat meer slapen, maar het feit is dat ik de laatste weken juist vaker gebruik moest maken van de Tiles die al enkele jaren aan alle sleutels hangen.

Mijn originele review over Tile was in December 2017, inmiddels ben ik een paar jaar ervaring verder en heeft Tile een flink uitgebreider assortiment. Tijd voor een update dus over beide.


Het concept van Tile is eenvoudig, het zijn bluetooth trackers die je aan jouw belangrijke zaken hangt zodat je ze makkelijk terug kan vinden. Druk op de knop in de app in je telefoon en ze gaan piepen, of andersom: druk op de knop en je vindt je telefoon terug. Super handig.

Door een chique app er omheen te bouwen en zorgen dat ze de grootste waren brachten ze een ander voordeel: als jij jouw tracker als “verloren” aanmerkt, kunnen andere Tile gebruikers jou helpen jouw verloren sleutels, portemonnee, etcetera bij jou terug te krijgen. Of je pot Sudocreme, die we in de tijd dat onze jongste een baby was ook altijd kwijt raakten. Die help-elkaar feature zal je in een gehucht weinig helpen, maar in de binnenstad heb je geen gebrek aan Tile gebruikers.De eerste grote verandering is dat ze nu een breder aanbod trackers hebben, al is en blijft de Tile Mate vermoedelijk het go-to model voor de meeste doeleinden. Het is een redelijk compact sleutel-model, die ondanks dezelfde naamgeving wel een stuk beter dan de oude want inmiddels is de batterij door de gebruiker te vervangen. Drie jaar geleden gooide Tile het over de “we recyclen ze dus dit is eco-friendly” boeg, maar ze zagen in dat dat argument niet houdbaar was. Na ongeveer een jaartje mag er een nieuw batterijtje in, en gaan.De Tile Slim bestond eigenlijk ook al, maar het nieuwe model is nog wat slanker en komt in creditcard formaat, of eigenlijk drie kaarten aan elkaar vastgeplakt. Zo past hij wat wel makkelijker in de meeste portemonnees en hoef je hem niet in je muntvakje te parkeren. Let wel op dat de speakertjes iets ruimte hebben. De eerste keer zat hij iets té goed en hoorde ik hem niet meer. Hoewel deze batterij niet te vervangen is, vermoedelijk om hem dun en waterdicht te houden, is de accuduur nu wel 3 jaar in plaats van 1. Daar kan ik in elk geval prima mee leven.Écht nieuw is de Pro, een soort Mate-on-Steroids. Iets groter, maar wel met zowel een groter bereik als een luidere speaker. Hij is weliswaar iets duurder, maar ook weer wat chiquer. Ook hier is de accu weer vervangbaar. In mijn eigen ervaring zijn de Mates eigenlijk altijd luid genoeg geweest, maar ik kan mij voorstellen dat je in een forse woning of buitenruimtes je spullen wat sneller kan vinden.


De nieuwe ontwikkeling waar ik zelf heel erg naar uit keek was de Tile Sticker. Deze mini Tile plak je ergens op, en is dan een prima respectabele drie jaar bruikbaar. Mijn eerste ingeving was om hem op de laptop te plakken, ja die raak ik zelfs kwijt, maar de dikte van de sticker (sthicker?) viel mij toch wat tegen. Ook op een tablet of hoofdtelefoon zien we dit niet zitten. Na lang beraad leek “op je kind in Monkey Town” ons meest bruikbare idee. Ook Tile’s eigen voorbeelden zijn soms iets vergezocht (producten die groot genoeg dat een Tile niet nodig is bijvoorbeeld), alleen het brillendoosje vonden we wel een idee.


Err.. dat gaat ‘em niet worden.

Even terug naar de software, want daar is ook wel wat verbeterd. Zo krijg je tegenwoordig te zien of je warmer of kouder bent, oftewel ga je in de goede richting nog voordat je hem hoort. Ook zien we nu integratie met producten waar Tiles in zitten gebouwd, waaronder sommige HP laptops en de Senheiser Momentum Wireless 3 die wij eerder reviewen. Die integratie is echt een meerwaarde voor Tile en het product zelf, zeker totdat de stickers dermate dun en klein worden dat je het echt overal op kan plakken.


Ook de Premium dienst is nog aanwezig en uitgebreid. Die is nog altijd volledig optioneel en ik voel mij geen moment gepusht om de dienst te nemen dus dat is fijn, maar er valt wat voor te zeggen. Zo kan je als Premium gebruiker herinneringen instellen wanneer je op het punt staat iets te vergeten (“Hey Eikel, je loopt weg van kantoor maar vergeet je autosleutel”), kan je 30 dagen terugkijken waar je spullen waren (in plaats van enkel de laatste plek zien waar je Tile gespot was), en krijg je voor al je Tiles gratis nieuwe batterijtjes gestuurd als ze op zijn. Of dat 35 euro per jaar waard is zal je voor jezelf moeten doorrekenen en hangt vermoedelijk vooral af van hoe vaak je je spullen vergeet.


Conclusie

Ik was al een overtuigd dagelijkse gebruiker van Tiles, dus het simpele feit dat de batterijtjes in de meest gangbare modellen nu zelf te vervangen zijn (of waar dat niet zo is, drie keer langer mee gaan) is al genoeg om de ontwikkelingen een stap in de goede richting te noemen. Ik vind het zowel een aanrader als praktisch gewoon onmisbaar, want de hoeveelheid tijd en frustratie die de Mates, Pros en Slims mij al hebben bespaard is fors. Voor de Sticker zoek ik nog een écht praktisch doeleinde en hoop ik vooral op toekomstige ontwikkelingen die ze nog dunner maken, maar zoals vaker zal jij vooral naar jouw eigen spulletjes moeten kijken om te beslissen wat wel of niet bij jou past. Je hebt in elk geval meer keuze dan voorheen.

Het andere minpunt van mijn oorspronkelijke review blijft wel intact, en dat is dat Tiles wanneer je ze individueel aanschaft opvallend prijzig zijn. Denk dus goed na over welke eigendommen jij graag wilt tracken, en pak dan een Tile-kit die daar op aan sluit. 25 a 35 euro per stuk vind ik persoonlijk best fors, maar de verscheidene setjes van vier Tiles waar je dan zo rond de 60 a 70 euro aan kwijt bent zijn wat mij betreft een no-brainer.

Interesse in Tile? Momenteel zijn ze in Nederland het voordeligste te krijgen via Amazon.nl. Of als alternatief, mocht je Amazon Prime hebben bij onze Oosterburen, via Amazon.de


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.