TP-Link Kasa Cam KC120 review


Recent bekeken we al de KC200 Outdoor camera van het Chinese TP-Link. Vandaag bekijken we de TP-Link Kasa Cam KC120, in basis dezelfde camera als de Kasa KC200. Ook een camera om aan te bevelen, of kan je beter voor het duurdere broertje gaan? Daar zullen we vandaag achter komen. Het prijskaartje van deze variant ligt rond de 90 euro.


Specificaties


Zoals gebruikelijk beginnen we met een overzicht van de specificaties:


Hier zien we dan direct ook een paar verschillen met het KC200-broertje: de IP65-rating ontbreekt, net als de ingebouwde sirene. Zaken als de 1080p beeldkwaliteit met een kijkhoek van 130 graden, nachtzicht tot 9 meter, 2-weg audio en dual-band Wi-Fi zijn gebleven.


Om de beelden op te slaan wordt gebruik gemaakt van TP-Link’s eigen cloudservice: Kasa Care. De KC120 krijgt standaard 30 maanden lang een proefversie van het meest uitgebreide abonnement: het Kasa Care Premium Plan. Hierbij worden video’s 30 dagen lang bewaard, met een geheugenlimiet van 30GB. Dit komt neer op ruwweg 128 uur aan video.

Na de 30 dagen ga je automatisch over op het gratis abonnement. Hierbij worden video’s maar 2 dagen lang bewaard, met een geheugenlimiet van 1GB. Dit komt neer op ruwweg 4 uur aan video. Is dit te weinig, dan is het mogelijk te upgraden naar het eerder genoemde Kasa Care Premium Plan. Kosten? €7 per maand, of €70 per jaar. Iets te gortig? Dan heeft TP-Link nog het Kasa Care Plus Plan in de aanbieding voor €4 per maand, of €40 per jaar. Hierbij worden video’s 14 dagen lang bewaard, met een geheugenlimiet van 14GB. Dit komt neer op ruwweg 60 uur aan video.

In de doos, bouw en features


Goed, we beginnen met het uitpakken. Zoals we van TP-Link gewend zijn, zitten de producten goed verpakt, zij het iets simpeler dan bij de KC200.
Openen we de doos, dan zien we direct de camera liggen. Aan de KC120 zit het snoer niet vast aan de camera zelf, iets wat mogelijk is door het ontberen van een waterdichtheids-rating. Onder de camera vinden we verschillende accessoires: een beknopte handleiding, een boekje over de Kasa app, een stroomadapter, een stroomkabel, een bevestigingsplaatje voor aan de muur en een zakje met schroeven en pluggen om deze aan de muur te bevestigen.
Bekijken we vervolgens de cameramodule zelf, dan zien we toch wat verschillen ten opzichte van de KC200. Zo is het bolle design verdwenen en staat er een platte, ronde camera op een stijlvolle voet. De voet is tevens gemaakt van relatief zwaar aanvoelend staal, wat qua gewicht en kleur verdacht veel doet denken aan gietijzer. De onderkant is tevens voorzien van een magneet, om zo de camera te kunnen bevestigen aan een metalen voorwerp.

Het kapje op de achterzijde van de cameramodule is te verwijderen. Hieronder zien we een resetknop, microfoon en luidspreker. De camera zelf is 360 graden te draaien, om zo een gewenste positie te vinden. Tevens is de cameramodule los te koppelen van de voet door deze uit de standaard te drukken.


De bouwkwaliteit van de KC120 is prima te noemen. Zeker daar het relatief hoge gewicht van de voet voelt hij erg degelijk aan. Aan de voorkant zien we opnieuw een indicatielampje, welke in de Kasa app in- en uit te schakelen is.

Installatie


Net als veel andere apparaten van TP-Link, is er een app voorzien om het apparaat te installeren en om het apparaat te gebruiken. Net als de andere applicaties is de Kasa app enorm gebruiksvriendelijk: iedereen kan het!


Als eerste wordt er een Wi-Fi verbinding opgezet met de camera zelf. Vervolgens kan een Wi-Fi-netwerk gekozen worden waar mee de camera zich moet verbinden. Wachtwoord invullen en klaar, de app regelt zelf de rest van de installatie. Volledige duur van het installatieproces: circa 2 minuten. Kinderspel. Vervolgens vraagt de app nog voor verschillende instellingen: het ontvangen van pushnotificaties, en een naam voor de camera.
Mocht je de camera aan de muur willen bevestigen, dan is dat prima mogelijk. TP-Link voorziet hier voor een eenvoudige handleiding om de camera te bevestigen. Al het benodigde materiaal, uitgezonderd gereedschap natuurlijk, wordt meegeleverd.


In de praktijk


Het installeren is zoals hierboven vermeld kinderspel, maar hoe functioneert de camera nu in de praktijk? We beginnen met de beeldkwaliteit: deze is gewoon goed te noemen. Zowel overdag als ’s nachts wordt dankzij de infrarood LEDs een prima beeld gegenereerd. In beide gevallen laat de camera een duidelijk beeld zien.
De beeldkwaliteit is in te stellen. Er is de keuze uit 360p, 720p en 1080p. Hoewel 1080p uiteraard het beste beeld produceert, is 720p ruim voldoende en beidt de beste balans tussen kwaliteit, gebruik van bandbreedte en opslagruimte. Wordt er gebruik gemaakt van de 720p beeldkwaliteit, dan valt er prima te leven met het gratis abonnement.

Maar het gratis abonnement is toch maar goed voor 4 uur aan video? Dat klopt, al loopt dit bij 720p al gauw op naar zo’n 8 uur aan video. Daarnaast neemt de KC120 enkel op wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Net als bij de KC200 beschikt de KC120 over de zogenaamde Activity Zones. Hiermee kunnen bepaalde zones ingesteld worden. Wordt in die zones activiteit gedetecteerd, dan zal de camera opnemen. Gebeurt de activiteit buiten de gecreëerde zone(s), dan zal de camera niet opnemen. Daarnaast is de intensiteit van de beweging detectie instelbaar. Daarnaast is het ook mogelijk om op te nemen wanneer geluid gedetecteerd wordt, al reageert dit ook op dichtslaande deuren of kasten elders in huis.

De geluidskwaliteit van de opnamen is iets beter dan bij de KC200, al is het nog niet geweldig. Voor het meest accurate geluid hoef je het in ieder geval niet te doen, maar gesprekken zijn duidelijk te volgen. Qua verstaanbaarheid is het in ieder geval meer dan prima.


Niet geheel onbelangrijk bij een Wi-Fi-camera is het bereik. Misschien niet geheel onverwacht is dit meer afhankelijk van de gebruikte netwerkapparatuur als van de camera zelf. Een afstand van 10 tot 15 meter is afhankelijk van de access point zeker te overbruggen.

Niet geheel onverwacht ontbreekt de sirene-functie die we kennen van de KC200. De mogelijkheid om via de ingebouwde luidspreker te praten met de mensen aan de andere kant van de camera is echter gebleven, en werkt prima.Conclusie


Over de TP-Link Kasa Cam Outdoor KC200 waren we enthousiast: eenvoudige installatie, goede beeldkwaliteit en een gratis cloudservice voor een schappelijke prijs. Geldt dat ook voor de TP-Link Kasa Cam KC120?

Zeker! Het totaalplaatje van de TP-Link Kasa camera’s klopt gewoon. Het totaalplaatje komt ook hier, zeker met een oog op de prijs, ruim overeen met de verwachtingen. Maar gezien de KC120 en de KC200 veel componenten met elkaar delen is dat natuurlijk ook niet erg verrassend.

Zaken die bij de KC200 in de smaak vielen, vallen ook hier in de smaak. Denk aan de eenvoudige installatie met dank aan de Kasa applicatie of denk aan de fatsoenlijke opnamen die deze camera produceert: zowel overdag als ’s nachts produceert het cameraatje degelijke beelden. Voeg daar bij toe de gratis cloudservice en mogelijkheid om te praten met mensen aan de andere kant, dan biedt de KC120 eigenlijk alles wat je van een draadloze binnen-camera verwacht.

Het grootste minpunt van de KC200, de forse connector, is hier niet van toepassing. Niet dat de camera geen forse connector heeft, maar eerder omdat deze camera nooit ontworpen was met het idee om de kabel door de muur te voeren. Mocht je dat om de een of andere reden toch willen doen, dan is het door de loskoppelbare kabel eenvoudiger te bereiken. Een ander aangehaald (potentieel) minpunt was de cloudservice, deze is niet voor iedereen weggelegd. Wil je beelden langer opslaan, dan moet er een aanzienlijk bedrag worden bijbetaald en lokaal opslaan is zoals bij al dit soort camera’s niet mogelijk, vermoedelijk om het verdienmodel niet in de weg te staan. Echter gezien de gratis cloud service hier relatief goed is, vind ik het niet meer dan een kleine kanttekening waard.

Al met al moet er echter gezegd worden dat de TP-Link Kasa Cam KC120, net als zijn broertje, een flinke feature set biedt voor het geld. In basis biedt de KC120 dezelfde functionaliteiten met uitzondering van de sirene en de IP65-rating. Mocht dit niet nodig zijn, dan is de TP-Link Kasa Cam KC120 voor circa 10 tot 15 euro minder een prima keuze. Er zijn veel goede cloud camera’s tegenwoordig, maar kwalitatief en prijs-kwaliteit technisch is TP-Link hier gewoon enorm interessant.Enkele hogere resolutie foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Matthijs
Matthijs is een nieuwe kracht binnen het Techtesters team. Hij heeft een voorliefde voor computers en gadgets, en hij studeert Informatica aan de Universiteit van Hasselt.