Transcend ESD350C review


Denken we aan een externe SSD, dan zijn het al tijden de Sandisk Extreme en Samsung T5 die het eerst in mij opkomen. Wij niet alleen overigens, want als ik kijk naar welke SSD’s het meest worden aangeklikt onder onze externe SSD roundup domineren die twee.

Transcend is vermoedelijk niet de eerste die in je opkomt, en de naam ESD350C helpt in mijn optiek ook niet de aandacht te trekken. Maar onder de streep tellen prestaties, dus wie weet hebben we hier een verborgen pareltje van een externe SSD gevonden?


Uitpakken en Design


Verpakking is simpel, intern een Type-C naar Type-C en Type-C naar Type-A kabel zoals bij de meeste andere SSDs.De SSD zelf is aardig om te zien, maar ook redelijk onopvallend wat afmetingen en gewicht betreft; een Sandisk Extreme is een stuk lichter, en waterdicht wat deze niet is. Het kleurtje is ook relatief ingetogen, al vind ik het design met een metalen shell en siliconen cover op zich niet onaardig. In princiepe zou hij beter tegen een stootje moeten kunnen, maar elke externe SSD waar wij intensief gebruik van maken is wel een paar keer gevallen en leeft nog prima.

SpecificatiesPrestaties


Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden.
En daar komen we bij de plaatjes die tellen: de ESD350C is namelijk harstikke snel. Vooral wat maximale lees- en schrijfsnelheden betreft zet hij de Sandisk Extreme en Samsung T5, tot dusver onze go-to opties makkelijk aan de kant en toont hij zich als enorm aantrekkelijke optie. Alleen om actief vanaf te werken zijn de T5 en deze goed aan elkaar gewaagd, en de X5 is uiteraard wel een stuk sneller maar gezien dat een veel duurdere Thunderbolt drive is was dat ook te verwachten.


Conclusie


Fysiek onopvallend, maar inhoudelijk toch wel een ondergewaardeerd pareltje. De Transcend ESD350C is harstikke rap, en kan met de top mee of de top aan de kant schuiven afhankelijk van wat je precies van je SSD verwacht. Zoek je een externe SSD dan moet je deze absoluut in je overweging meenemen.

Toch is er wat werk aan de winkel voor Transcend. Zo is de 960GB versie prima scherp geprijsd en harstikke interessant, maar mogen we wel verwachten dat hij ook op voorraad ligt bij populaire webshops zodat we hem de volgende dag in huis hebben. En de 480GB versie momenteel te duur zelfs met de meer-prestatie in het achterhoofd (het 240GB model negeren we want die is bij feitelijk geen enkele fabrikant interessant). Ook zouden ze een 2TB variant mogen uitbrengen, die ontbreekt in de line-up.

Nog belangrijker lijkt mij dat ze hun productnamen herzien, want “ESD350C” bekt een stuk minder lekker dan “T5” “Pro” “Extreme” etcetera. Niet dat ik zit te wachten op eenheidsworst wat productnamen betreft en het woord “Pro” wordt helemaal te pas en te onpas gebruikt, maar een beetje memorabele naam helpt een technisch solide product nu eenmaal.

Met een beetje aandacht kan Transcend met hun ESD350C het de grote namen over de hele linie lastig maken. Tot die tijd houden we het erbij dat als je een 1 TB externe SSD zoekt dat je -zeker met de huidige prijzen- eigenlijk niet om dit model heen kan.

De Transcend ESD350C (960GB) is momenteel het voordeligst bij Megekko.nl


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.