Transcend SSD230S review


De meeste fabrikanten lijken de strijd om de beste SATA SSD te zijn opgegeven te hebben, we lopen tenslotte al een tijd tegen de beperkingen van SATA aan en voor ultieme SSDs moet je dus bij NVMe opties zijn. Maar voor veel basale taken doet een SATA SSD praktisch niet onder aan een NVMe drive. Gaat het je alleen om vlot starten, of vlot je games starten, dan merk je het verschil 9 van de 10 keer niet.

Reden genoeg dus om goedkope SATA SSDs te blijven testen zoals de Transcend SSD230S, ons onderwerp van vandaag.


Uitpakken en Design


De verpakking is simpel, en het design is eenvoudig. Maar als het om een voordelige SSD gaat vind ik dat geen enkel bezwaar; niets mis met een eenvoudige metalen constructie. Ik vind het zelfs best een net, ingetogen design dat menig build met venster ook niet zal misstaan.Specificaties


Wat valt op? 5 jaar garantie is leuk voor een budget drive, en het feit dat hij in capaciteiten van 128GB tot 2TB leverbaar is is fijn. Alleen specificeert Transcend het geheugen niet, iets wat overigens gebruikelijk is bij budget drives. Het geeft de fabrikant de vrijheid om andere chips te plaatsen als de prijzen veranderen. Nu komen NAND chips sowieso uit slechts een handje fabrieken, en maakt het eigenlijk ook niet veel uit als Transcend de Micron chips zou vervangen door bijvoorbeeld Toshiba chips.


De test


Het is 2019, inmiddels zijn Gen 4 SSD’s op de markt, en het was dus tijd om onze testopstelling weer eens goed te herzien. Dit doen we de komende tijd op verschillende fronten; verandering van een aantal tests en met updates van een aantal applicaties zodat de conclusies simpelweg beter zijn.

Tientallen SSDs opnieuw testen is echter weken weken werk. Daarom hebben we besloten de meeste SSDs nog even door een deel van de oude testopstelling te halen, het deel dat voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echter echt telt. Dat wil zeggen, we kijken naar enkele real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games.

Prestaties
De prestaties kunnen we makkelijk samenvatten: redelijk middle-of-the-pack SATA. De maximale doorvoer zet hem onderaan de grafiek, maar in de praktisch veel relevantere 4K resultaten en PC Mark 8 doet hij het best prima. Zo zit hij daar boven de instappers waarmee hij wel concurreert zoals de Crucial BX500 of Gigabyte SSD. De grote SATA concurrent lijkt (al enkele jaren) de Crucial MX500 die structureel wat sneller is en normaliter ook scherp geprijsd.

Prijs


De Transcend lijkt daarmee vooral leuk als de prijs-per-Gigabyte op moment van aanschaf goed uitpakt. Op dit moment behoort de 500GB versie bijvoorbeeld tot de goedkoopste opties op de markt, en bij een bodemprijs zijn ‘gemiddelde’ prestaties harstikke fijn. Alleen de 250GB variant is momenteel te duur, en de 1TB en 2TB versies zijn lastig leverbaar (of te duur). Let op: prijzen wisselen per dag dus wat jij morgen ziet kan al weer anders zijn.
Conclusie


SATA SSDs zijn sowieso niet spannend meer en je kan er eigenlijk maar één ding van verwachten: dat ze redelijk presteren en vooral heel veel opslag geven voor zo min mogelijk geld. Oh, en als het een beetje mee zit dat ze niet van ellende uit elkaar vallen.

De relatief onbekende 500GB Transcend SSD230S voldoet aan die eisen: mid-range performance in één van de goedkoopste opties op de markt, althans op sommige dagen. Menig budget SSD is een stuk trager, en tel daar een metalen behuizing en 5 jaar garantie bij op en dan heeft Transcend dan meer dan genoeg argumenten om hem een aanrader te maken boven momenteel populairdere doch minder snelle opties zoals de Crucial BX500.

Het is alleen aan Transcend om te zorgen dat andere capaciteiten ook gaan concurreren, momenteel zijn die niet interessant of niet leverbaar, en dat de hele line-up consequent prijstechnisch ook uit de buurt blijft van de meer high-end SATA SSDs zoals de MX500 of 860 EVO. Helaas kan een paar euro het verschil maken tussen een top deal en een matige keuze, dus je zal van dag tot dag moeten checken of deze dan ook daadwerkelijk een prima keuze is.

Oh en als je het mij vraagt mogen ze een naam uitzoeken die iets makkelijker in het geheugen blijft hangen. ‘SSD230S’ blijft als naam niet lekker hangen terwijl de SSD zelf wel degelijk in je geheugen dient te zitten wanneer je een goedkope (doch prima) SSD zoekt.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.