Twee jaar Aorus en Gigabyte monitoren


Ze kwamen voor ons eigenlijk uit het niets, maar toch stonden ze daar opeens rond de jaarwisseling twee jaar terug: Aorus monitoren. Toch een opvallende stap voor een bedrijf vooral bekend van videokaarten en moederborden. En zelfs toen wij nog een beetje pessimistisch twijfelden dat hun AD27QD, wat we toen één van de betere 27” IPS 1440p gaming monitoren noemden, een one-off succes zou blijken, bleek het tegendeel waar: inmiddels is het twee jaar na de lancering van hun eerste gaming monitor en heeft Gigabyte niet alleen een breed scala aan monitoren uitgebracht, maar op verschillende prijspunten echt hele sterke opties. Best knap in een markt gedomineerd door oude namen en veelal veel grotere bedrijven erachter.

Met meerdere positieve reviews in de hand vroeg Gigabyte ons of we daar niet nóg een beetje aandacht voor konden hebben. En als ik mag kiezen tussen een vorm van reclame voor producten waar wij zelf 100% achter staan, of producten waarbij dat niet het geval is, kiezen we natuurlijk voor het eerste. Sterker nog, wij accepteren zelfs geen banners voor producten waar we niet achter staan, maar dat terzijde. Met meerdere monitoren die echt Best Buy Guide waardig zijn had ik er geen bezwaar tegen om ze nog eens in de schijnwerper te zetten.

Dus, we doorlopen enkele van de hoogvliegers van dit moment, monitoren die daadwerkelijk tot de beste opties behoren op hun respectievelijke prijspunten. En, daarbij hebben we een kleine spoiler voor begin 2021. Maar alles op zijn tijd….

Dit artikel wordt gesponsord door Gigabyte. Onderaan de pagina vindt je een uitleg over hoe de vork in de steel zit.


Twee jaar geleden alweer, de tijd vliegt…

De eerste Aorus Monitor, maar dan beter


Eén van de persoonlijke favorieten blijft nog altijd de Aorus FI27Q, de opvolger van de AD27QD, de eerste Aorus monitor van twee jaar terug. Eigenlijk veranderde er niet veel, hij was vooral nog ietsjes sneller dan zijn voorganger met een sprong van 144 Hz naar 165 Hz. Hij werd ook iets duurder (ik meen 599 bij de lancering), wat ook onze voornaamste kritiek was ten tijde van de review. Maar inmiddels is de prijs flink gezakt naar 469 euro, wat voor een top 27”, 1440p, IPS paneel met hoge snelheid echt keurig is: normaliter mag je uitgaan van een eurotje of 500 voor een dergelijk scherm, en daarmee is Aorus nu één van de betaalbare opties.


Dat terwijl het wel degelijk een premium ervaring is: voelt rap, uitstekende kleuren (meer dan 95 procent DCI-P3 gamut), prima uniformiteit, en vooral ook een goede fabrieksafstelling. Hij doet variable refresh rate met zowel Nvidia als AMD kaarten, heeft software controle over de OSD, en de metalen stand behoort tot de stevigste op de markt. Er zit zelfs wat RGB in. Ben je één van die gelukkigerds die een RTX 3070 of 3080, of wellicht een Radeon RX 6800 of 6800 XT wist te scoren, dan is dit echt een aantrekkelijke partner daarvoor.

Je kan de Aorus FI27Q bij Alternate vinden voor 469 euro (laagste prijs in NL)

Gigabyte voor de normale man (en/of vrouw)


Hoewel de Aorus FI27Q inmiddels een hele mooie prijs kent zal niet iedereen 469 euro aan een scherm kunnen uitgeven. Logischerwijs volgde Gigabyte hun Aorus monitoren dan ook op met een Gigabyte-branded lijn met vooral wat meer value-focussed monitoren. In eerste instantie met VA panelen, logisch want VA panelen zijn in de regel ook wat goedkoper dan IPS panelen, maar enkele weken geleden kwamen daar IPS opties bij.

Toen de Gigabyte M27Q, een 27” 1440p IPS monitor met een maar liefst 170 Hz refresh rate hier onlangs arriveerde had ik eigenlijk geen idee wat ik in handen had. Eén van de focus features was namelijk de ingebouwde KVM switch, oftewel om twee systemen aan te sturen met één toetsenbord en muis. Begrijp me niet verkeerd, best handig voor specifieke doeleinden, zeker als tester en het is de enige gaming monitor die dat doet, maar niet hét ding waar je als gamer per sé naar op zoek bent toch?


Met de ingebouwde KVM switch kan je twee systemen met één toetsenbord en muis aansturen.

Het enthousiasme groeide sterk nadat we hem vervolgens aansloten, want hij bleek gebruik te maken van een nieuw paneel dat niet alleen razendsnel aanvoelt, even goed of misschien zelfs beter dan 144-165Hz IPS monitoren in het 500 euro segment, maar ook één die op gebied van kleur goede zaken doet met een gamut van meer dan 90% DCI-P3, kortom ook voor creatief werk is het een “echte” IPS monitor. Vooral de prijs viel op, want met 329 euro was hij een stuk goedkoper dan we tot dusver voor goede snelle IPS 1440p monitoren kwijt waren. Instap IPS met deze specs was al snel 400 euro of meer, dus die prijs met een goede game- en kleurprestatie maakt de M27Q een hele interessante unit. En wat lever je in? Een iets meer sober design, geen volledig metalen stand maar iets meer plastic (al is hij gewoon harstikke stevig), en een deel van de Aorus software features. Lijkt mij een prima deal toch?

Je kan de Gigabyte M27Q bij Alternate vinden voor 329 euro (laagste prijs in NL)


Geen poespas, gewoon een strak design.


Je kan hartjes tekenen als je on-screen Crosshair. Niet onmisbaar, wel cute.

We halen hem er wel even bij, want als je vooral voor immersie gaming een 1440p monitor zoekt is de G32QC nog altijd interessant. Prima design, aangenaam en rap 1440p VA paneel, en geen hele gekke prijs. Of je 32” kwijt kan moet je natuurlijk zelf bepalen, en zeker voor esports games vind ik een 27” scherm zelf fijner, maar doe jij het wat rustiger aan dan is dit een leuk alternatief, want dan heb je meer aan de extreme contrastratio’s dan aan de pure snelheid.

Je kan de Gigabyte G32QC bij Megekko vinden voor 319 euro (laagste prijs in NL)

De toekomst van Aorus monitoren?


Het leuke aan een “nieuw” merk is dat ze vaak wat vernieuwingen met zich meebrengen, of dat ze bepaalde features die onderbelicht bleven weer op de agenda zetten. Zo was het Aorus die erop hamerde dat je met software je monitor OSD moet kunnen bedienen in plaats van enkel via een prut knopje achter- of onderop, en inmiddels is dat ook de standaard voor de hele markt. Andere features zijn iets meer niche, zoals de KVM op de M27Q, maar met zo veel verschillende gebruikers is er natuurlijk zeker een doelgroep voor. Ook voor ons als testers is het leuk, want juist in reviews is het leuk om vernieuwing te zien toch, in plaats van de zoveelste “tja, dit is ook goed”.

Wellicht nog belangrijker is het feit dat een nieuwe fabrikant de markt op andere manieren op kan schudden. De meeste merken die jij kent maken de panelen in monitoren niet zelf, maar kopen ze in bij paneelfabrikanten zoals AU Optronics, Innolux of LG. En wanneer je een handje vol grote paneelbouwers met een handje vol grote monitormarkers combineert zorgt dat voor een soms ietwat trage soep (en/of eenheidsworst) aan ontwikkeling. Een kleinere, jongere speler kan dan wat broodnodige vernieuwing bieden. Maar dat concurrentie gezond is zal iedereen in de hardware-space wel begrijpen inmiddels.

Waar ga ik heen zou je denken? Wat als ik je vertel dat ik hier momenteel naar een gloednieuw, onaangekondigd en niet uitgebracht scherm van Aorus zit te kijken. Die een hoger-dan-1080p resolutie combineert met een nog-hoger-dan-normale snelheid? Met uitstekende kleuren én een complete featureset? Ik wilnog niet alles verklappen, maar ik zal wel afsluiten met het volgende: ik sta 100% achter de drie monitor suggesties hierboven, de FI27Q, de M27Q en de G32QC, als je iets in die categorie zoekt om deze feestdagen op te gamen dan hoef je niet te twijfelen. Maar, als jij het soort gamer bent die geen bezwaar heeft om (mogelijk flink) meer dan 500 euro uit te geven aan je nieuwe gaming monitor, dan raad ik je aan nog enkele dagen te wachten. Er staat namelijk een hele mooie innovatie voor het high-end segment op ons te wachten, en we verwachten hem elk ogenblik in Nederland.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Sponsor Uitleg:
Dit artikel wordt gesponsord door Gigabyte, dat was vast al duidelijk. Maar dingen als #ad en #spon zie je overal en nergens tegenwoordig, maar wat betekent dit precies in dit geval? Simpel: Gigabyte vroeg ons om zelf iets toepasselijks én corrects te bedenken over welke producten of productgroepen dan ook. Ze vroegen niets specifieks, ze vroegen zeker niets twijfelachtigs, enkel of wij zelf “iets” uit de Gigabyte line-up wilden highlighten wat we écht leuk vonden. En dat is precies wat je hierboven ziet.

Gesponsorde content maakt het mogelijk om meer tijd uit ander werk te nemen en het in Techtesters te investeren. Feedback op dergelijke artikelen horen we graag via bijvoorbeeld Discord of Twitter. Zie je dit liever niet? Overweeg dan om ons direct te steunen via bijvoorbeeld Patreon (link)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.