Vertagear PL-6000 review


Gaming Chairs voor grote Nederlandse mannen. Je zou haast denken dat het interenationaal gezien niet logisch zou zijn, ik bedoel veel mensen boven de 1m90 zie je niet in Taiwan, maar ze bestaan gelukkig wel. Vertagear is sowieso een aparte in hardware-land, want het is specifiek een stoelenfabrikant, geen hardwareboer met stoelen als bijzaak. Ze maken de traditionele race-stijl gaming chairs in verschillende maatvoeringen, maar hebben ook meer ergonomische modellen in hun assortiment met een gaming smaakje.

De 399 euro kostende PL-6000 is de grootste variant binnen de racing serie stoelen, en gezien yours truly de 1m90 al enkele jaren terug ruim voorbij wist te schieten een model waar ik zelf dan ook erg naar uit keek. Positief begin: Vertagear heeft hun warehouse in Nederland. Bestel je via Vertagear.nl dan is bezorging gratis, en als je vroeg op de dag besteld heb je hem de volgende dag al in huis, woop. De PL-6000 is naast de zwart/blauwe versie die wij bekijken ook in zwart/rood, zwart/wit, zwart/groen, zwart/zwart en speciale Virtus Pro editie verkrijgbaar.


Voor we gaan uitpakken eerst even een blik op de features en specs:
Uit de specs wordt duidelijk dat dit echt een grote mannen model is. Maximaal draaggewicht is 200 kilo, daar kan je dus zelfs met wat kilotjes voorbij de 100 comfortabel op neerploffen, bovengemiddelde afmetingen in elke richting, en ook het gewicht liegt er niet om: een paar kilo meer dan de meeste anderen. Om teleurstellingen te voorkomen: Nee, voor 400 euro aan een grote stoel zien kunnen we geen echt leder verwachten.

Verstelbare armsteunen, verstelbare rugleuning en hoogte verstelling zijn vrij typisch, maar de ‘reclining’ feature inclusief meebewegend zitvlak is wel een kantoorstoel feature die we niet vaak in gaming chairs terugzien. Daarbij is de weerstand daarvan ook nog aanpasbaar, wat de Vertagear een plusje verdient.

Ook de ‘perforated’ afwerking halen we even aan, want met de warme zomer achter de rug is dat voelbaar een voordeel wat warmte betreft, het plakt een heel stuk minder. Nadeel is wel dat vuil en viezigheid er in kan ophopen, wat meer aandacht voor schoonmaak vereist. Ook even aandacht voor de wielen, want hoewel veel fabrikanten graag tal van elementen als ‘feature’ opgeven zijn deze ook echt goed, daarover straks meer.


We bouwen de review iets anders op, want de foto’s zijn gemaakt als ondersteuning voor onze video opname van deze stoel. In dit geval hebben we wel detail shots, maar geen foto van elk schroefje dat erin gaat. Tzt wordt de video wel toegevoegd, maar om eerlijk te zijn heb je het ook niet echt nodig. Uit de verpakking komt namelijk een grotendeels vanzelfsprekende collectie onderdelen, en in de nette doos met materialen komen niet meer dan een handje vol schroeven die je in een halve pagina instructies wegwerkt.


We richten ons dan vooral ook even op de details. Eerst het zitvlak: opvallend groot, niet al te aggressief gevormd om vermoedelijk nog grotere mannen plaats te bieden, een nette gestikte afwerking, en zoals besproken geperforeerd PU leer om zweten tegen te gaan. Voordeel is dat de gaatjes wat kleiner zijn dan bij de Noblechair, waar kruimeltjes e.d. wel eenvoudig in kunnen.


De wielbasis is lekker groot, groot genoeg dat het niet mogelijk is om vooruit te tippen. Afwerking met Vertagear logotje ook keurig in orde.Dan de wielen zelf, ook deze vallen op doordat ze een flink stuk groter zijn dan de rest. En dat merk je ook in gebruik, de Vertagear PL-6000 rolt het soepelst over onze vloeren en voor mij als werkplek->testbench roller is dat heerlijk. Kudos.Met vier grote schroeven werken we het solide verstelmechanisme het zitvlak in, om die vervolgens op de gasveer te plaatsen. De hele constructie met o.a. verstelmechanisme voelt uitermate solide aan.


Rugsteun dan, wederom met de afmetingen als opvallend element. Herkenbaar een racing chair, maar net als het zitvlak niet extreem aggressief gevormd, ik vermoed weer voor het comfort van de grotere mens. Kwalitatief geen enkele kanttekening hier, en ook het verstelmechanisme met wat extra plastic-en-staal afwerking rond de armen ziet er goed uit.Na de kind-kan-de-was doen opbuw liepen we wel tegen een puntje aan. Want de straps van de verstelbare rugsteun zouden over de schouders van de rugleuning moeten rusten. Echter keer op keer schoten die van de ‘schouders’ af. Geen idee hoe zij dat voor ogen hadden, maar onze oplossing was om hem dan maar over de bovenkant te leiden, met het hoofdkussen eromheen. Effectief, maar niet heel strak, maar gelukkig bleek ik de stugge rugsteun zelf helemaal niet prettig te vinden en heb ik die maar naar de kant gewerkt; zonder rugsteun maar met hoofdkussen was ik helemaal blij.
De Vertagear is duidelijk groter, en oogt ook wat logger dankzij de minder aggressieve hoeken die de kleinere stoelen kennen. Zelfs zonder de straps van de rugsteun over het hoofddeel ontkom ik niet aan het gevoel dat de Vertagear PL-6000 wat gewoontejs is wanneer we hem van achteren bekijken.Van voren echter, een combinatie van racing seat en bazenstoel.

We twijfelden een beetje welke elementen we zouden meenemen in de beoordeling van elke stoel. Feit is dat de meeste stoelen echter gewoon heel erg veel op elkaar lijken. Zeker de ca 300 euro modellen ontlopen elkaar vooral in de details. De Vertagear is natuurlijk wel een buitenbeetje, of buitenbeen. Groter, meer gevormd voor afmetingen, en we zien hier en daar toch het verschil tussen een stoelenfabrikant en hardwarefabrikant-die-ook-stoelen-maakt. Zo is de kantelfunctie met mee kantelende basis heerlijk, zijn de echt top rollende wielen heerlijk, en waar het om gaat: als je de kleinste niet bent is dit gewoon een heerlijk forse stoel die er wel ‘gaming’ uit ziet maar ergens toch vooral als een directeursstoel zit. Dat zal niet iedereen hip vinden, maar ik vind het persoonlijk erg prettig.

En ook de verstelbare armleuningen zijn hier van de partij: je kan ze naar voren of achteren schuiven, maar binnen of buiten schuiven, in hoogte verstellen en kantelen.Van een stoelenfabrikant zouden we echter toch kunnen verwachten dat die rugsteun op de manier zoals de instructies aangeven toch goed zou blijven zitten. Dat los van het feit dat ik die hele rugsteun niet kan waarderen, maar dat voor mij voor alle stoelen op behalve de Noble Chair waar in plaats van een hard kussen is gekozen voor een zachter model. Net zoals de meeste stoelen heeft ook de Vertagear een erg fors en stevige rugsteun die mij simpelweg te veel duwt, maar gezien dat bij 6/7 het geval is zal het aan mij liggen. Wellicht is het beter, maar soit. Dat een stug oppervlak voor je billen en rug de betere optie is is ons herhaaldelijk verteld, en maak je geen zorgen: ook de oppervlaktes van de Vertagear zijn dat, wederom net als bijna elke andere stoel. Even wennen als je van een plushy geval komt, maar eenmaal gewend is dat niets om over te klagen.


Wat bovenal opvalt is dat de PL-6000 gewoon een solide indruk maakt. Wanneer je hem verstelt, wanneer je rolt, wanneer je als flinke kerel lekker even achterover helt: kwalitatief spreekt hij erg aan. Dat gezegd hebbende, vrouwlief is met haar 1m77 en afkeer voor suiker in de koffie minder overtuigd, en mist de agressievere vormen die doen voelen alsof ze in een gevormde stoel zit en vind deze Vertagear vooral een grote stugge plank. Het geeft natuurlijk aan dat er geen stoel voor iedereen is, Vertagear mikt op groot, en dan gaan we de mening van een lief schattig meisje natuurlijk niet al te zwaar wegen. Ze kon hem in elk geval makkelijk in elkaar zetten, dus die koppen we even in.

Nog even aanhaken op het geperforeerde. In de vorige review gaf ik duidelijk een voor- en nadeel aan. Voordeel is minder zweten dan gesloten PU leder, nadeel is het meer vasthouden van vuiligheid. Het zal wellicht een eenvoudige aanname zijn dat de grotere man meer profiteert van het genoemde voordeel, en vermoedelijk ook waarschijnlijker is om nog wat chips te eten achter de pc. Vul hier iets van een quote van Johan Cruijff in, of noem het een goed excuus om de chips te laten staan.Natuurlijk zullen we consequent in elke Gaming Chair review beginnen met stellen dat als je naar een kantoorzaak gaat dat je tal van geschikte stoelen moet kunnen vinden voor de 300-450 euro die de modellen die wij gaan testen kosten. We zouden onszelf voor de gek houden als we niet zouden stellen dat de uitstraling een grote rol speelt, of dat er geen meerprijs aan de keuze voor een dik uitziende stoel zit, maar anderzijds moet dat ook gewoon kunnen. Streamen is populair, dikke complete setups willen hebben is aan de orde van de dag, maar vergis je niet als je denkt dat het alleen maar show en weinig inhoud is: wij zijn structureel te spreken over de manier waarop de meeste van deze stoelen zitten, vooral afhankelijk van je eigen afmetingen uiteraard. Genoeg te spreken dat we aan het einde van deze rit enkele van onze eigen stoelen aan de kant gaan schuiven ten faveure van gaming chairs, en we hebben genoeg passanten gehad tijdens onze foto- en video sessies die even –moesten- kijken om vervolgens zeer consequent ook gecharmeerd te zijn van één of meerdere van de stoelen, zowel visueel als wat stoel betreft, met de lastige kanttekening dat de meeste mensen toch van een ander model gecharmeerd waren. Echt hard oordelen is dus erg lastig in iets zo subjectiefs als het comfort van je achterwerk.

In tegenstelling tot ‘de massa’ heeft de Vertagear PL-6000 echter een hele duidelijke insteek, hij richt zich op de echt grotere mens, en daarmee ontdoet hij zich duidelijk van het dertien-in-een-dozijn gebeuren waar veel stoelen lastig uit komen. Waar vrouwlief met de meeste modellen goed uit de voeten kwam en dit model te groot, te log, en weinig aantrekkelijk vond was het voor mij persoonlijk omgekeerd. Ik vind de meesten er weliswaar aantrekkelijk uit zien, maar met 1m96 en een chronisch gebrek aan tijd om hard te lopen vielen de meeste stoelen af om permanent te blijven gebruiken, enkel de Vertagear en de Noblechair zaten voor mij persoonlijk goed, met de DXRacer dichtbij maar net te sportief gevormd. De Vertagear PL-6000 biedt echter het grootste zitvlak, meest wijd opgestelde lendesteunen en op alle vlakken flink genoeg afgemeten dat het zelfs voor mij als een lekker ruime bazenstoel voelde. Hij is niet heel erg ‘racing’ in de zit, hij zit met enige marge het minst sportief of eigenlijk nauwelijks sportief anders dan dat vanuit een visueel oogpunt het nog wel als een gaming stoel oogt, maar ik zie hierin wel een lekker grote en comfortabele stoel voor elke dag en er zullen genoeg mensen zijn die een wat minder sportieve take met behoud van hippe kleurstellingen weten te waarderen.

Daarmee zeggen we niet dat ik niks kan vinden om over te mekkeren. Want de constructie waarmee de rugsteun zou moeten blijven zitten maakt geen indruk, die schiet los of het alternatief over de bovenkant heen is niet heel mooi, maar gelukkig vind ik het geheel beter zitten zonder rugsteun. Van achteren ziet de stoel er m.i. ook niet echt spectaculair uit voor een gaming chair, en we praten natuurlijk wel over 100 euro meer dan de meeste typische stoelen. Kwalitatief zie ik geen enkel reden tot klagen en deze constructie heeft een ruime marge wat betreft grootste draagkracht, maar het blijft wel 400 eurotjes die voor zij die niet groter en/of zwaarder zijn natuurlijk minder tot hun recht komen.

Maar hoe je het ook went of keert, je krijgt er ook gewoon meer stoel voor en dat is precies wat een PL-6000 koper zal zoeken. En ik ben eerlijk gezegd ook vooral blij dat er gewoon gaming chairs zijn waar je met 1m96, en als je nog wat langer bent zie ik ook geen probleem, prima uit de voeten komt. Daarbij heb ik nog meer dan genoeg ruimte in de breedte ook dat als je, ik doe een gooi, een kilotje of 150 zou wegen met 1m90 of meer je zelfs nog uit de voeten komt met de PL-6000 (een liberale gok). Tel daarbij op dat het betere, goed en flexibel verstelbare kantelmechanisme een mooie plus is, de grotere en overduidelijk soepeler lopende wielen dan de ‘grote’ concurrenten erg lekker zijn, en dat in mijn optiek de geperforeerde afwerking tegen de warmte de grotere (warmere) man ook goed uit komt, en we hebben de stoel die voor mij persoonlijk in elk geval permanent gaat blijven staan.

Let op: Voor mensen in Nederland zal het normaliter goedkoper zijn om de stoel direct via Vertagear.nl te bestellen dan via populaire prijsvergelijkers

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.