VESA kondigt open standaard aan voor variabele refresh rates


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van VESA

De Video Electronics Standards Association (VESA®) heeft recent de eerste publiekelijk open standaard aangekondigd voor front-of-screen prestaties van displays met variabele verversingssnelheid. De VESA Adaptive-Sync Display Compliance Test Specification (Adaptive-Sync Display CTS) biedt een uitgebreide en strenge set van meer dan 50 testcriteria, een geautomatiseerde testmethode en prestatiemandaten voor pc-monitoren en laptops die VESA’s Adaptive-Sync-protocollen ondersteunen.

De Adaptive-Sync Display CTS stelt ook een logo-programma voor productconformiteit in dat bestaat uit twee prestatieniveaus: AdaptiveSync Display, dat is gericht op gaming met aanzienlijk hogere verversingsfrequenties en lage latentie; en MediaSync Display, dat is ontworpen voor jittervrije mediaweergave die alle internationale uitzendvideoformaten ondersteunt. Door de VESA Certified AdaptiveSync Display- en MediaSync Display-logoprogramma’s op te zetten, kunnen consumenten vóór aankoop gemakkelijk de variabele verversingssnelheid van beeldschermen die Adaptive-Sync ondersteunen, identificeren en vergelijken. Alleen beeldschermen die alle Adaptive-Sync Display CTS- en VESA DisplayPort™-conformiteitstests doorstaan, komen in aanmerking voor de VESA Certified AdaptiveSync Display- of MediaSync Display-logo’s.

Het VESA Certified AdaptiveSync Display-logo is ontworpen voor gaming-displays, gericht op aanzienlijk hogere verversingsfrequenties en paneelprestaties met lage latentie. Het logo bevat een waarde die de maximale videoframesnelheid aangeeft die haalbaar is voor Adaptive-Sync-werking wanneer getest in de fabrieksinstellingen met native resolutie. Waarden in het logo zijn 144, 165, 240, 360, enz.

Het VESA Certified MediaSync Display-logo is ontworpen voor schermen die primair zijn gericht op jittervrije mediaweergave die alle internationale uitzendvideo-indelingen ondersteunt. Er is geen prestatieniveau gekoppeld aan dit logo, aangezien de nadruk van productcertificering ligt op de afwezigheid van jitter en flikkering in plaats van op een hoge framesnelheid.

Ondersteund door het gehele display-ecosysteem
Meer dan twee jaar in ontwikkeling, VESA’s Adaptive-Sync Display CTS en logo-programma’s werden opgezet met bijdragen van meer dan twee dozijn VESA-lidbedrijven die het display-ecosysteem omvatten, waaronder grote OEM’s die displays, grafische kaarten, CPU’s, panelen, beeldschermstuurprogramma’s en overige onderdelen.

In 2014 heeft VESA Adaptive-Sync-protocollen toegevoegd aan de VESA DisplayPort-video-interfacestandaard om vloeiendere, scheurvrije beelden voor gaming en jittervrije videoweergave mogelijk te maken, evenals een lager stroomverbruik en grotere efficiëntie bij het weergeven van inhoud die wordt weergegeven op een breed bereik van framesnelheden. Sinds deze introductie is de Adaptive-Sync-technologie van VESA wijdverspreid in de display-industrie en wordt nu ondersteund door alle grote leveranciers van GPU-chipsets. Hoewel veel pc- en laptopschermen momenteel Adaptive-Sync-protocollen ondersteunen, was er tot nu toe geen open standaard voor het meten van het prestatieniveau of de kwaliteit van Adaptive-Sync-ondersteuning voor een bepaald scherm. De AdaptiveSync Display- en MediaSync Display-logoprogramma’s van VESA komen aan deze behoefte tegemoet en bieden de consument een duidelijke benchmark voor visuele prestaties vanaf de voorkant van het scherm van de werking met variabele verversingssnelheid, vastgesteld door testen in overeenstemming met de Adaptive-Sync Display CTS.

Uitgebreide validatie van Adaptive-Sync-prestaties
De VESA Adaptive-Sync Display CTS omvat meer dan 50 geautomatiseerde prestatietests voor verschillende belangrijke variabelen, waaronder verversingssnelheid, flikkering, grijs-naar-grijs responstijd (inclusief limieten voor overshoot en undershoot om beelden van hoge kwaliteit te garanderen), videoframe drop, en videoframerate jitter. Zoals vereist door de VESA Adaptive-Sync Display CTS, moeten alle schermen worden getest in de verzendstatus of standaardconfiguratie in de fabrieksmodus, en ook worden getest bij kamertemperatuur, om ervoor te zorgen dat het scherm wordt geëvalueerd en gecertificeerd onder realistische gebruiksomstandigheden . Bovendien moeten alle beeldschermen die voldoen aan de vereisten voor VESA AdaptiveSync Display en MediaSync Display-logocertificering ook worden getest en gecertificeerd volgens VESA’s DisplayPort-standaard. De meeste desktop- en laptop-GPU’s die in de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd, kunnen de Adaptive-Sync-protocollen van VESA ondersteunen. VESA moedigt consumenten aan om bij hun GPU-leverancier na te gaan of hun GPU en softwarestuurprogramma Adaptive-Sync-bewerkingen standaard mogelijk maken met VESA Certified AdaptiveSync Display- en MediaSync Display-producten.

Logo-programma komt in aanmerking voor Premium Front-of-Screen prestatie-evaluatie
Het VESA Certified AdaptiveSync Display-logo heeft een prestatieniveau, dat een waarde bevat die de maximale videoframesnelheid aangeeft die haalbaar is voor Adaptive-Sync-werking, getest op de standaard fabrieksinstellingen van het scherm met native resolutie (bijv. AdaptiveSync Display 144 of 240). Voor het VESA Certified MediaSync Display-logo is er geen prestatieniveau, aangezien de nadruk van productcertificering voor dit logo ligt op de afwezigheid van jitter op het scherm in plaats van op een hoge framesnelheid. Beeldschermleveranciers die willen deelnemen aan het VESA Certified AdaptiveSync Display- of MediaSync Display-logoprogramma kunnen hun producten opsturen om te testen bij een van de door VESA goedgekeurde Authorized Test Centers (ATC’s).



Bronnen: VESA

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.