WD Black P10 Game Drive review


De laatste dagen hebben we flink wat interne SSDs bekeken, tijd om onze aandacht even op externe SSDs te fixeren zou je denken. Ja, maar eerst een productcategorie waar we in 5 jaar tijd nog nooit een review van hebben gemaakt.. een externe HDD. Best vreemd, want volgens mij heeft iedereen er wel ‘ergens’ één liggen in huis, alleen tja.. meestal zijn ze niet heel sexy toch?

Cue de WD Black P10, een SSD die WD vooral als opslag uitbreiding voor consoles op de markt zet maar ook gewoon op je PC te gebruiken is uiteraard. Volgens WD een vlotte 2.5” HDD in een chique, duurzame stalen behuizing. Er is overigens ook een speciale ‘voor Xbox One’ versie, maar ook de P10 die wij hebben is gewoon Xbox compatible, naast PS4, PC en Mac.


Uitpakken en Design


Als je iets voor gamers maakt dan moet het er ook een beetje tof uit zien, althans dat lijkt de consensus. De P10 doet dat volgens mij ook prima: zwarte metalen case, witte letters, iets hippe maar niet overdreven vorm, en all-round gewoon lekker degelijk. Prima contrast naast de veelal meh-plastic budget extrene drives in elk geval.
Er zit een LEDje op, en een typische USB aansluiting, verder is het.. tja.. gewoon een externe drive.

SpecificatiesDat zien we ook terug in de specificaties: eigenlijk niet echt iets bijzonders. Positief is de compatibiliteitsvermelding en dat het een drive zonder losse stroomvoorziening is, maar vooralsnog lijkt het design het meest unieke.

Prestaties


Bij externe drives richten we ons op een paar praktische tests, precies die dingen die voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echt tellen:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files (o.a. overzetten van kleine datablokken)
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en game laadtijden.
Omdat we niet vaak externe HDDs testen, enkel SSDs, is het protocol hetzelfde. Daardoor valt goed te zien hoe groot het voordeel van een SSD boven een HDD daadwerkelijk is. Appels en peren natuurlijk, want een SSD kost veel meer, en zeker als je een 4TB of 5TB WD Black P10 overweegt is er eigenlijk geen (betaalbaar) SSD alternatief.

Toch moeten we ook voor een HDD wel kritisch zijn, want de prestaties komen praktisch overeen met de WD Ultra 1TB van twee jaar terug. Praktisch lood om oud ijzer, met een klein, praktisch bijna niet relevant voordeel in de gemengde PC Mark 8 test. Niet heel gek natuurlijk, want er wordt gewoon niet veel ontwikkeld aan 2.5” mechanische HDDs.

Nu is de WD My Passport Ultra geen budget drive dus een prima uitgangspunt, een budget drive zal ongetwijfeld nog wat trager zijn, maar het is niet onredelijk om de WD Black P10 eigenlijk gewoon een typische presterende 2.5” drive te noemen.Conclusie


Eigenlijk is de WD Black P10 dus gewoon een 2.5” HDD in een wat chiquere behuizing, met wat compatibiliteitclaims toegevoegd. Dat laatste kunnen we overigens niet heel zwaar wegen, want praktisch elke HDD of SSD die we tegen onze PS4 hebben gegooid werd wel herkend. Er zullen vast drives zijn die niet lekker werken op consoles, je zult vast tragere drives vinden als je de aller-goedkoopste opties pakt (de Ultra waar we hem naast zetten is ook niet de goedkoopste optie), maar feit blijft dat de WD Black P10 een soort WD Ultra is in een zwart stalen chassis. Niets mis mee, maar verwacht er niet opeens SSD-achtige wonderen van.

Ik zal ook niet zeggen dat gewoon een wat hipper design maken fout is, nu 2.5” drives praktisch uitontwikkeld zijn resteren weinig andere aspecten om je echt mee te onderscheiden als HDD fabrikant. En ik zie ook liever een degelijke behuizing die tegen een stootje en krasje kan dan goedkoop glossy plastic. En sure, SSDs zijn natuurlijk veel sneller maar een externe 2TB SSD kost je minimaal 3x zo veel en een grotere variant kan je daar wel vergeten.

Het enige wat je zelf op moment van aanschaf even moet afwegen is hoe de prijs van de P10 verhoudt ten opzichte van o.a. WD’s eigen My Passport Ultra, of concurrerende drives, en of jij de eventuele meerprijs de moeite vindt. En kijk bij voorkeur even naar de 4TB en 5TB varianten, zo betaal je momenteel slechts 3 tientjes of 30% meer voor een verdubbeling van de opslag ruimte boven de 2TB variant en dat maakt de grotere broers echt een stuk interessanter. Heel warm zullen we het niet meer krijgen van externe HDDs, maar als je dit aantrekkelijk vindt, nodig hebt en de prijs is acceptabel kan het een prima tooltje zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.