WD Black P50 Review


De WD Black P50 is het paradepaardje in de forse line-up van WD’s externe opslag. Groter, zwaarder, sneller, en natuurlijk ook een beetje duurder: het is namelijk een USB 3.2 Gen2x2 drive. Maar is hij even goed als dat hij er tof uitziet?


De Basis


De uitstraling heeft duidelijk wat aandacht gekregen, het is nogal een dikke SSD om te zien namelijk. Geen lichtgewichtje ook, met 113 gram is hij op de Gigabyte Vision en de Firecuda de zwaarste in de line-up, maar we weten uit ervaring dat een beetje koeling in extreem snelle drives wel mag.



En hij is niet super compact, maar nog wel pocketable met 118 x 62 x 15mm. Maar als je per sé klein wilt dan is de My Passport wel interessanter:


SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD reviews werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien, dat gaat ook voor externe SSDs op. Elke SSD door gaat door een flinke hoeveelheid aan tests, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten. In deze geschreven reviews vindt je een deel van de relevante resultaten terug. In de videos, later dit kwartaal, vindt je een grotere hoeveelheid.

Er is eigenlijk één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktijk gericht. We kijken vooral naar de volgende twee suites:

– Data: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en eventuele cache opties en minder het onderliggende geheugen vanwege een beperkte hoeveelheid data die hij verwerkt, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een SSD zoekt om wat lichte bestanden of applicaties vanaf te openen

– Full: Dit is een langere, complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive of bij intensief gebruik de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers moet je deze test dus zwaarder wegen.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Als één van de vier Gen2x2 drives en één van de duurste is dit toch wat teleurstellend, bij actief gebruik blijft hij zelfs op een lagere score steken dan de (weliswaar jongere) My Passport.

Full:


In de intensievere test zet hij weliswaar een prima resultaat neer, maar hij is de mindere onder de Gen2x2 drives met het resultaat van een chique USB 3.2 Gen 2 drive.

Maximale snelheden


Externe SSDs gebruik je niet alleen als actieve opslag, maar vaak ook om snel data over en weer te zetten. Hier zien we de maximale overdracht snelheden met 32 GB aan Data.



Hier komt de WD Black SN850 beter uit de verf, en zien we de meerwaarde van de USB 3.2 Gen2x2 aansluiting.

En hier de tijd die de SSD nodig heeft om 100 GB te lezen of te schrijven:



Het wordt dus duidelijk dat de WD P50 vooral lekker uit de verf komt bij ruwe file transfers. Vijf seconden van de snelste in de grafiek in writes, en een gedeelde eerste plek in reads, is een mooi resultaat.


Conclusie


De WD Black P50 valt fysiek op, voelt lekker stevig met zijn metalen chassis, en doet het vooral goed wanneer je een SSD zoekt om data mee heen en weer te slepen. Als actieve drive valt hij iets terug in de grafiek, en dan heb je voor hetzelfde geld betere keuzes. Hij moet het dus echt hebben van snel veel data kunnen lezen of schrijven.

Het enige waar je rekening mee moet houden is dat USB 3.2 Gen2x2 poorten zeldzaam zijn, en als je die niet hebt je flink kan besparen met een ouderwetse Gen2 drive. En het is cruciaal dat WD de prijzen scherp in de gaten houdt, er eigenlijk geen ruimte voor ze om een meerprijs voor de P50 te rekenen boven de Gen2x2 alternatieven in de grafiek. Hou de prijzen dus wel scherp in de gaten!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.